SM del 1 – Individuella SM

Strax före utgång på ind SM. Strax före utgång på ind SM.

Sedan i höstas då jag fick höra att SM skulle avgöras i Norsjö hade min grundplan för individuella SM varit klar. Taktiken var helt enkelt att fiska i samma område som jag fiskade på Lag-sm senast det begav sig, först och främst p.g.a. att jag faktiskt kände till området samt att det hade gett relativt bra vikter på flera Norrdonsnapp de senaste åren. Dessutom låg området cirka 6 km från starten vilket antagligen skulle innebära att endast ett fåtal konkurrenter skulle ha samma plan som mig.

Jag visste, efter att ha tävlat några gånger på Norsjön då jag bodde i Umeå, att sjön är en utomordentligt bra tävlingssjö där man kan välja att fiska djupt, grunt, efter stor fisk eller liten fisk. På SM sist det begavs sig gjorde däremot sjön en slät figur, vilket jag förstod skulle göra många fiskare söderifrån osäkra på vilket fiske de kunde förvänta sig den här gången.

På fredag morgon drog jag och Daniel Eriksson, Thomas ”RM” Larsson, Magnus Eriksson samt Erik Södergårds norrut i två bilar. Vi fiskade på en sjö på vägen upp och Magnus och jag hade nog vårt livs bästa fiske på balanspirk. Abborrar mellan 2-7 hg formligen slukade grejerna och frågan är hur mycket fisk vi hade kunnat få om inte Daniel avbrutit oss mitt i allt nappande med beskedet att vi var tvungen att ta oss vidare mot käk och övernattningshuset.

Väl uppe i huset i Kusfors, strax nordost om Norsjö, började de sista förberedelserna ta form. Vi som tävlat på sjön mer än på SM senast, d v s Erik, jag och Thomas, var relativt säkra på en segrarvikt mellan 7-9 kg. Jag offentliggjorde min fiskeplan, Erik och Daniel desamma. Även Magnus var relativt säker på var han skulle gå medan Thomas valde mellan ett par alternativ men rådfrågade även mig. – Jag har inget superhett tips sa jag, men för 7-8 år sedan träffade jag på ett par Skellefteåfiskare på ett Norrdonsnapp där avruskningen viker åt höger, och dom sa att det ofta är grov fisk därute och mycket riktigt vägde dom in påsar på 8-10 kg vid den tävlingen. Även Påven Jansson hittade ett gräsgrund där ute, utanför Prästudden en tävling, där han fick grov fisk. En sån taktik kan ju räcka till pallen på ett SM om det vill sig…

- Ok det lät lurigt sa Thomas, jag ska fundera på saken men det lutar åt att jag går in i långviken till vänster (vilket han sedermera också valde).

Väl på plats vid Norsjö arena trappades temperaturen upp. Jag tog tag i Kenneth Lilja och undrade om han verkligen stod för sitt ord att hämta upp mig i Malå om allt skulle gå åt skogen. Kenneth intygade att han var en man av heder och därmed kunde jag gå med betydligt lättare steg ner mot startfållan. Utgångstiden började och snart stod det klart att vi inte skulle bli många på mitt tilltänkta startställe. Johan Sjölen, Erik och jag var uppe på destination på 37 min och därefter kom hemmafiskaren Anders Rimmevik och juniortalangen Tobias Lind från Ljusnan (är jag ganska säker på). I mitt andra hål drog jag bort en riktig fining, likaså i det tredje där jag slutligen fick en på 2-3 hg följd av en handfull microskoper. Svor för mig själv över de missade fina då det bara verkade vara microskober i övrigt runtomkring. Johan Sjölen som börjat på grundare vatten fick rätt bra fart på fisket och själv testade jag av olika djup för att bilda mig en uppfattning om hur fisket var. Hade satt upp en tidsgräns att jag skulle ta ett beslut absolut SENAST kl 11 gällande hur jag ville genomföra tävlingen, fram till dess hade jag tid att testa och analysera fisket mer fritt.

Tog en tur in mot ett område som vi fick bra på lag SM och Erik följde med längre ut. Fick några ströfiskar men långt ifrån något ös men Erik verkade till sist komma i kontakt med lite fisk. Rimmevik drog sig längre bort och jag förstod att han hade en medveten plan med sitt agerande. Johan och Tobias satt fortfarande kvar där dom börjat, ständigt dragande men med övervägande smått. Där jag hade haft kontakt med större fisk hade det varit ostört sedan jag slog de tre första hålen. Jag hade lämnat området medvetet och i detta skede var det läge att gå tillbaka och försöka få igång den större fisken med tafsen. Dom hade ju visat sig vara där inledningsvis, nu gällde det bara att överlista dem! Testade det innersta hålet av dem som jag tidigare hade kommit i kontakt med större fisk utan resultat, men i nästa blev linan plötsligt stum och jag kunde bärga en abborre på 2-3 hg. Fick sedan fisk från 70-300 gram i ett antal hål i området innan det dog av och mörten tog över. Förstod att jag nog var med skapligt i matchen med omkring 4-4,5 kg i kunten vid ”halvtid”. Vid sidan av fläcken med större fisk var det övervägande smått men ändå skapligt antal i hålen och där sammanstrålade jag och Johan. Jag bytte i detta läge från tafs till en 37:ans kajpirk som jag trodde att jag skulle få bra fart på småfisken med men insåg snabbt att Johan fick bättre fart på småfisken än mig med betydligt grövre grejer! Bytte upp mig i pirkstorlek till en 47:a kaj och mycket riktigt, mycket bättre fart (Fiske är bra knepigt ibland!) Vi jobbade på i området medan Erik och Erikanslutande Tobias satt ”därinne” och Rimmevik 300 meter bort på ett grund. - Rimmevik kan vinna det här sa Johan, vi har ju inte en blekaste aning om han får 20 grammare eller 100 grammare. Jag höll med men att springa bort till denna hyggliga prick i detta läge av tävlingen kändes meningslöst när vi ändå hade skapligt fiske själva. Vinner han så har han gjort sig förtjänt av det kom vi fram till.

Vi drog oss därefter ner mot Erik och fick sporadiskt med småfisk. Efter några bomhål gick Johan tillbaka till sitt startställe och började återigen hitta rätt på smått, Tobias försvann mot starten, Erik gick närmare in mot land medan jag gick utåt i hopp om att hitta ytterligare en fläck med bättre fart. Efter några bomhål fick jag slutligen ett hål med bättre snitt på fisken och dessutom rätt antal. Bedömde att jag fick cirka 1-1,5kg i hålet, för att därefter få fisk i ytterligare några till hål runtomkring. Erik anslöt, jag tittade ner i kunten och bedömde min vikt till åtminstone 6-7 kg. Erik trodde han hade något mindre. I detta skede hade klockan tickat allt för snabbt upp mot 13.40 och Rimmevik kom förbi oss med raska steg och meddelade att han har skapligt men troligen inte mer än mig. Även jag och Erik kände oss kort därpå tvungna att bege oss mot hemåt för att inte riskera att missa ännu en ingång när man har fisk (som jag gjorde på Runn). Jag drog några till små abborrar innan vi packade ihop och stack. Vi visste ju först och främst inte hur mycket av ytan på isen som hade luckrats upp. Vi joggade förbi Johan som bedömde att han jobbat ihop cirka 6 kg. Vi diskuterade att vi ändå kunde vara skapligt med i racet och att vi hade haft fördelen av att inte behöva trängas under dagen. Träffade kort därpå på Erik Andersson som meddelade att många i hans område hade fått dåligt men att vår övernattningskamrat Magnus Eriksson hade omkring 7-8 kg, och kort därefter kom vi ikapp Jesper som meddelar att Thomas Larsson från Nora hade vägt in 8,4 kg stor fisk som han fått på området utanför avruskningen (!). Flera tävlande hade fått riktigt fin fisk därute, d.v.s. på det ”luriga” stället som jag tipsade Thomas ”RM” Larsson om kvällen innan.

Väl inne inser vi dock att många har haft det tufft på isen. Alla har fått fisk men snittvikten på abborrarna är inte mer är 20 gram. Lyfter ur min fisk och känner att det är en bra bit över 7. Får samtidigt reda på att Tomas Jonsson från Storfiskarna har vägt in en påse på en bra bit över 9 kg, och att Janne Johansson har strax över 8 kg. Hinner tänka både en och två gånger att det blir en hedersam 5-6 plats. Väger in fisken och passerar överraskande Jannes vikt med 2 hg, d.v.s. 8,2 kg! Mina resekamrater har även dom fiskat riktigt bra men inte heller någon av dem har mer än mig. Kvar i kön står dock dubble svenske mästaren Leif Lohtström som i vanlig ordning har en välfylld påse vid sin sida. Leif lyfter upp fisken på vågen och den visar 8,1 kg! Han svär en ramsa (jag hade gjort samma sak i hans situation) men som den genomtrevlige karl han är så finner han sig snabbt och tackar mig för god match. Den här gången drog jag längsta strået, i allt för många tävlingar förut har det varit Leif…

Visste dock inte med säkerhet i detta skede att kampen mellan mig, Janne och Leif handlade om pallen (visste ju att åtminstone två man hade vägt in mer) men när det sedermera offentliggjordes vid prisutdelningen att jag knep bronset så var det givetvis en stor stund i min pimpelkarriär. Planen hade lyckats och jag hade lyckats konservera vårformen även in i SM-helgen. Det är få förunnat att få uppleva individuella SM-medaljer i pimpel, många faktorer och beslut före och under tävlingen måste stämma, så när man är väl står där på pallen gäller det att ta tillvara stunden och verkligen insupa alla intryck. Och visst fanns det även redan i detta skede några tankar på NM i Finland nästa år, som blir en häftig utmaning att ta sig an...

Att mina reskamrater blev 7 Thomas ”RM” Larsson, 8 Erik Södergårds, 10 Magnus Eriksson och 11 Daniel Eriksson gjorde ju inte saken sämre då dessutom de flesta av oss hade fiskat på olika områden på sjön. Stämningen och formen i gänget var alltså på topp!

I det här läget återstod alltså endast en tävling på säsongen 2014/15 för vår del. Lag SM. Och efter den individuella insatsen började många andra lag utmåla oss i Sveg som favoriter, men i vanlig ordning ska mycket stämma för att resultaten skall komma. Vi var tvungna att göra rätt taktiska beslut före och under tävlingen OCH vi var givetvis tvungna att fiska utomordentligt bra för att ha en chans!

Så var läget inför söndag morgon…

/Martin

Herrseniorpallen 2015: Thomas Larsson (Nora gyttrop), Tomas Jonsson (Storfiskarna) & Martin Södergårds (Svegs SFK)
Etiketter: sm

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Claes » Pimpelpodd - Varmkorv:  ”Göran Ingvald i linköping har lite större spolar till sina spön och verktyg för ..”

  • Johan Händig » Tävlingshelg i Umeå:  ”Grattis till vinnaren. Ser framemot fler tävlingar under det innevarande året. ”

  • Calle » Pimpelpodd och genomgång av SM:  ”Stämmer bra. Lag nedanför gränsen hade INTE över 50 fisk. Eller vi kanske hade 5..”

  • Utfyllnadsfiskarn » Hjälp oss!:  ”Jättebra podd ni har! Utveckla gärna det där med utfyllnadsfiskare. Vilka som är..”

  • Stange » Hjälp oss!:  ”Örebrodistriktet klart ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln