SM del 2 – Lag SM

Vandringspriset till Svegs SFK och Thomas "RM" Larsson, Daniel Eriksson, Martin Södergårds & Magnus Eriksson. Vandringspriset till Svegs SFK och Thomas "RM" Larsson, Daniel Eriksson, Martin Södergårds & Magnus Eriksson.

Kvällen innan lag-SM tävlingen skulle avgöras beslutade Daniel, Thomas, jag och Magnus de sista detaljerna i vår lagplan. Vi hade förvisso haft grundplanen klar sedan länge (det har varit ett hett samtalsämne ända sedan i höstas), men nu skulle de viktiga sista pusselbitarna på plats. Jag hade fiskat i Stussviken ett par gånger, bl a SM 2009, och visste om att den kunde hålla relativt gott om fisk vissa gånger. Vi visste också att Fyra fiskar hade bra fiske på just SM tävlingen 2009 på andra sidan viken bortanför udden samt att startområdet var ett ytterst lurigt outsideralternativ.

Som fisket hade varit på den individuella sidan bedömde vi lagsegrarviken till relativt låga 20-22 kg, mycket p.g.a. att fiskeytan på lagdelen var mer begränsad samt att detta ändå skulle innebära att alla 4 man var tvungna att ha 5 kg i snitt. Dagen innan hade vårt lag haft 7 kg i snitt och var antagligen överlägsna på det, men inför söndagen trodde vi alltså att det skulle bli jämnt mellan flera lag. Vår målsättning var ändå tydligt, vi ville gå för guld och behövde således också en plan för det.

Vår plan gick ut på att två man, Thomas och Magnus, skulle gira över viken mot det område där Stefan Stark vann SM 2009. För att låta Fyra fiskar få bli alltför ensamma där vore antagligen ett stort misstag, och vi visste dessutom att det skulle bli svårt för andra lag att fiska ifrån Thomas och Magnus nämnvärt om det visade sig vara bra där även nu. Thomas hade dessutom fiskat i området 2009 och visste hur han och Magnus skulle agera. Daniel och jag skulle fiska i Stussviken på den hitersta sidan från starten sett. Förra gången SM arrangerades i Norsjö var det nämligen få som gick in i viken överhuvudtaget och vi hoppades på samma utveckling nu. Skulle fisket ebba ut för någon ur vårt lag var vårt reträttställe rakt över viken i Stussviken där jag fick bra med fisk på slutet av SM 2009, och där dom även hade fått bra på förra årets Norrdonsnapp.

Sagt och gjort. Utgångstiden började och Thomas och Magnus skenade iväg i tät med ett flertal andra förhandstippade lag runtomkring sig medan jag och Daniel höll oss anonyma i mitten av folkhavet som forsade fram över isen. Vi tittade bakåt och insåg att Falubygden spelade ett strategiskt spel genom att lämna Erik och Lasse Gullstrand kvar i startviken medan Rönnbäck och Peo Liss verkade ha koll på Daniel och mig. – Nu kan dom bli farliga sa jag till Daniel. Deras stora chans är ju att startviken är bättre än de ställen vi har valt!

När Daniel och jag passerade övergången till Stussviken hände i stort sett samma händelseförlopp som skedde på SM 2009. Startskottet gick och majoriteten av de tävlande på den delen av sjön stannade kvar i viken vid övergången eller korsade Stussviken mot "Stefan Starks domäner". Få verkade vara intresserad av att gå in mer än en liten bit in i Stussviken.

Vi gick några minuter in på utgångstiden och gjorde första hålen på grundkammen som breder ut sig därinne. Fisk direkt! Ser de flesta som börjat därinne börjar dra och efter en 1,5 timmes mindre klungfiske har Daniel, som även fått en del bättre fisk på en djupkant, omkring 5 kg och jag cirka 4 kg. Får kontakt med Thomas som meddelar att han och Magnus har drygt 2 kg var och vi beslutar att de är kvar om de själva anser att de kan skrapa ihop upp mot 6 kg som lär krävas för guld. Nu var alltså bedömningen på vad som skulle räcka till guld reviderad å det grövsta!

Försökte därefter fiska smart, d.v.s. ta rätt vägval och linjer i klungfisket vilket gick bra och när grundet väl var överborrat behövde jag och Daniel göra vårt första egentliga taktiska drag under tävlingen. Vi backade tillbaka i gammelhål på mitten av grundet i hopp om att de som vi hade klungfiskat med skulle spridas för vind vilket de också gjorde relativt snart när fisket ebbade ut. Efter 10 min i träda gjorde vi en längre förflyttning till oborrade domäner några 100 meter bort där jag hade fått bra när jag och Erik träningsfiskade inför SM 2009 och i vår ensamhet kunde vi få ytterligare en stunds fiske där. Hade vi gjort denna förflyttning direkt efter att ha fiskat av grundet är jag tämligen säker på att vi hade fått en hel del hungriga efterföljande med oss, nu blev vi helt ensamma…

När denna fläck var överfiskad var också det mesta av landområdet uppborrat och jag valde att gå ner i pirkstorlek och upp i länklängd för att om möjligt förvalta vårt utmärkta utgångsläge på bästa sätt i gammelhål. Fick under denna period en del småfisk medan Daniels fiske allt mer ebbade ut innan han också bytte länklängd och fick lite mer.

Slutskottet ljöd och mitt räkneverk stannade på 335 fisk av blandad storlek även om majoriteten var små. Bedömde vikten till 9-10 kg, d.v.s. runt 30 gram i snitt, vilket var något mer än Daniel som hade haft en sämre avslutning. Ringde upp Thomas som meddelade att både han och Magnus hade skrapat ihop upp mot 6-7 kg och redan i det läget sa vi att vi har gjort det vi hade kunnat. Skulle någon ta oss nu var de ju antagligen tvungna att snitta på över 8 kg per man!

Vid invägningen visade det sig att Thomas och Magnus hade mellan 7-8 kg och jag och Daniel hade runt 9 - 10 kg. Totalt 33,2 kg! Vi tittade runt efter andra stora påsar och visst bar Fyra fiskar, Falubygden och några ytterligare lag tung men inte väll lika tungt som oss!? Hörde också att Jonas Seger och någon mer i Luleås lag hade haft enskilt tunga påsar kring 9-10 kg men att övriga lagmedlemmar hade mindre. Och enskilda påsar på 9-10 kilo hade ju även vi! Därmed kändes Svegs SFK:s tredje herrseniorguld i SM sammanhang nära. Och visst räckte det! Våra 33,2 kg var cirka 6 kg mer än smart fiskande Falubygden (vars taktik att stanna i startviken lyckades) och ytterligare något kilo före regerande bronsmedaljörerna från senaste SM i Norsjö, Jämtlandskroken!

En helt otroligt härlig säsongsavslutning med ett helt otroligt starkt lag. Kan inte annat än tacka er Thomas, Magnus och Daniel för er energi, beslutsamhet och vilja att utvecklas. Och det är väll inte alls omöjligt att vi dyker upp i samma konstellation till SM i Lycksele för jag utgår från att det finns ett gäng hungriga vargar som gärna vill ha revansch på de regerande mästarna..

Måste även passa på och tacka både Falubygden/Borlänge och Norsjö för fantastiskt fina SM arrangemang detta år. Båda arrangemangen går in på min 5 i topp lista rent arrangörsmässigt!

Nu är mitt tävlande slut för den här säsongen och jag kan summera en fantastisk säsong för egen del. Av 16 individuella starter och 2 rena lagtävlingar har jag bland annat lyckats vinna tävlingar som Vikinganappet, Jämtcupen både ind. och i lag, lag SM, Pimpelsport cup, Bybergspimpeln samt tagit individuell medalj i SM. I 11 av tävlingarna har jag varit bland de 3 främsta och som grädden på moset har jag fått möjlighet att vara med och arrangera årets NM, ett evenemang som jag verkligen rekommenderar andra klubbar att söka framöver. Ingen illa pinkad säsong för en småbarnsfar som alltså tävlar relativt begränsat och visst blir det svårt att bräcka detta kommande säsonger men en sak är säker: Det finns fortfarande mängder med saker som jag känner att jag kan förbättra och så länge man känner suget efter mer, analyserar tävlingarna noga före, under och efter, så finns det ju möjligheter att också bli bättre! Och även om jag inte kan svara för Erik i skrivande stund så känns det även redan nu som att vi kommer satsa på att köra pimpelsport.se åtminstone ytterligare en säsong. Den positiva respons som vi får in från er ger oss helt klart råg i ryggen att lägga ner den tid som krävs för att hålla igång forumet på en hög nivå.

Tusen tack för den här säsongen från mig, och tack för att man får möjlighet att träffa alla er underbara människor. Pimpelfolk måste absolut vara det trevligaste folket som finns!

Martin Södergårds

33,2 kg
Herrseniorpallen 2015. Silver: Falubygden, Guld: Sveg, Brons: Jämtlandskroken
Etiketter: sm

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln