Intervju - Kaj Hagström 2008

Vi har fått möjligheten att få göra en intervju med Kaj Hagström. Mer känd i pimplarkretsar som Kajpirken.

Intervju

 

Fråga: Du har tagit fram en ny pirkmodell under 2008, vad har du att säga om denna?

Svar: Egentligen är det två modeller, dels en tafspirk och dels Hugopirken. Tafspirken är en symmetrisk pirk som finns i en tjockare och i en tunnare variant.
Nästan alla tafspirkar tillverkas i Finland så det är väl dags att det kommer en "svensk". Hugopirken är tyngre och snabbare än min vanliga Kajpirk. Jag gör den också wolframförtyngd för att göra den extra snabb. Hugo finns i 35, 40 och 45 mm. En wolframförtyngd 45-a väger ca 10 g.

 

Fråga: Har du ytterligare någon modell på gång?

Svar: Jag gör ju också Ankan speciellt för herr E. Södergårds, en snabb 32-a för Ove P. och Grodan (en tung 37-a) för div. fiskare. Så det känns som att det räcker med modeller. Däremot ska jag göra en större symmetrisk pirk när jag får tid (och lust).

 

Fråga: Vad är hemligheten bakom att du av många anses göra några av de finaste pirkmodellerna för pimpelfiske?

Svar: Jag anser att alla sk. tävlingspirkar som tillverkas idag är bra pirkar. Sen är det ju så att olika pirkar passar till olika fiskare och fisketillfällen. Mina passar till en hel del fiskare och har fungerat bra på tävlingar bl.a med ett antal SM-vinster i nästan alla klasser. Herrklassen SM 2007 vanns på en Kaj 37-a.

 

Fråga: Till dem som vill börja fiska med Kajpirken, är det något speciellt man ska tänka på? Dess egenskaper etc?

Svar: Man ska knyta linan med fast knut i öglan. Det finns dom som påstår att man alltid ska knyta pirkar med ögla men det gäller inte Kajpirken! Däremot kan mina tafspirkar knytas med ögla. Är man osäker hur man ska göra så testa båda alternativen och blir pirken extremt långsam med ögla så knyt fast knut och prova. Kajpirken i dom mindre storlekarna är vad jag kallar fiskande pirkar som skär ut och vibrerar vilket passar bra när det är lite trögre fiske. Fast det är klart , högsta tävlingsvikt med en Kaj 32-a är 24 kg så man vet ju aldrig. Och Erik fick ju 14 kg på Ankan som är riktigt långsam. Dom större storlekarna är snabbare än dom mindre, 57-an funkar bra på 8-10 m och även med tafs.
Hugopirken är snabbare än Kajpirken och passar för snabbfiske framförallt när den är wolframförtyngd.

 

Fråga: Kommer du att finnas på plats när SM går av stapeln 2009?

Svar: Förhoppningsvis.

 

 

Fråga: Vem tror du kommer att stå som totalmästare i pimpel-SM 2009?

Svar: Den var ju lätt! Jag chansar med att det blir någon som brukar komma bra på SM men som aldrig har vunnit. Jag drar till med Roffe Taskinen från Södermanland, han är riktigt duktig! Om han är med förstås.
Annars finns det en rad favoriter som kan vinna t.ex. en hel rad från min egen klubb Nora-Gyttorp.
I herrveteraner är min favorit P-A Nyberg, han har ju fiskat bra på SM-sjön tidigare. Det är dags för Woxnadalen att få en vinnare igen!

 

Fråga: Vad tror du vinnarvikten kommer att ligga på?

Svar: 11360 g

Om någon har några undringar om mina pirkar så går det bra att kontakta mig via mail på kajpirken@hotmail.com

 

Vi tackar Kaj för hans svar och hans väldigt välgjorda pirkar.