Intervju - Fredrik "Pirka" Persson

De flesta som besöker vår blogg är inbitna tävlingspimplare. Sådana som sällan eller aldrig missar en stortävling och som känner varandra utan och innan. Men bakom dessa profiler finns ett stort antal fiskare som är i lindan av sin karriär. Fiskare som kanske endast är med på någon enstaka tävling, men som ändå gillar sportens förutsättningar skarpt. Dessa fiskare är en viktig resurs att ta tillvara på i framtiden, om sporten skall ha möjligheter att öka och utvecklas.

 

Idag hade vi tänkt ställa några frågor till en kille som årligen är med på ett antal pimpeltävlingar, och som ofta får mycket fisk, men som inte tillhör kategorin pimpelfiskare som reser land och rike runt för att tunna ur tusenbrödrabestånden. Hans namn är Fredrik "Pirka" Persson, en 28 årig kille från Hälsinglands djupa skogar som har stora möjligheter att bli en av Sveriges pimpelkanoner i framtiden!

 

Hejsan "Pirka",


När började du bli intresserad av fiske i allmänhet och pimpling i synnerhet?
Fiskeintresset tog fart redan vid 3-4 års ålder. Morfar tog med mig ut på klassiskt abborrmete i en tjärn i Öjung (3,5 mil norr om Edsbyn). Några år senare fick jag följa med honom och pimpla, även detta fiske var något jag snabbt tog till mig.

 

Pimpelrekord på abborre?
Det har jag inte full koll på men jag vet att jag fick en på 1,3 kg ett år uppe i Sveg (Vemån).

 

Favoritvatten för abborre?
Vemån/Svegsjön är otroligt spännande men även många vatten runt Öjung.

 

Favorittävling?
Öjung/Lillskogs fiskevårdsförening har en årlig pimpeltävling, där trivs jag bra, fin stämning och trevliga sjöar att fiska på. Även den där stora i Ramsjö (namn?) var ju trevlig. Red. Fredrik menar Hedsjöpimpeln, där han var högt placerad ifjol.

 

En fiskare som du ser upp till?
Jag gillar fiskare som inte enbart räknar fångsten och vikten utan även väger in natur och övrig omgivning. Joel Lindh heter en fiskekamrat i Edsbyn som värdesätter lite annorlunda saker, värt att tänka på.

 

Vad är det, enligt dig, som känns lockande med tävlingspimpel?
Det är själva tävlingsmomentet, jag är en tävlingsmänniska uti fingertopparna. Gillar det faktum att alla har samma möjlighet att fiska vart som helst på sjön när det är pimpling. Man värderar minsta lilla abborre när det väl är tävling.

 

Vad skulle, enligt dig, kunna dra fler yngre, men även äldre, till att tävlingspimpla?
Mer marknadsföring, berätta för folk att det inte blir seriösare än vad man gör det.

 

Om du fritt fick välja att vinna en pimpeltävling, vilken skulle du välja?
En tävling där det är riktigt trögfiskat och där den fiskare med flest ess i rockärmen vinner. Vet inte vilken dock...

 

När ser vi dig i tävlingssammanhang nästa gång?
Så fort jag har en ledig helg

 

Titta in på Fredriks fiskesida: my.opera.com/helsingefiske (inte pimpelfiske)

Vi tackar Fredrik och hoppas att han får en ledig helg snart.