Storslam för Sveriges landslag i pimpelfiske under Nordiska Mästerskapen på Vikasjön

Seger i nationstävlingen med 13556g mot tvåan Finland, svenska segrar i alla lagklasser och i alla individuella klasser förutom herrveteraner samt totalt 11 individuella medaljer av 18 möjliga. Visst fanns det goda förutsättningar att återta förstaplatsen i nationstävlingen som Finland har tagit hem de senaste två åren, men att slutresultatet skulle bli så här bra var det nog ingen som kunde tro innan start.

 

Personligen hade jag ingen erfarenhet från fiske vare sig på Vikasjön eller vid någon annan sjö i närområdet när jag gav mig av från Nyköping på torsdagseftermiddagen. Det närmaste jag har kommit pimpelfiske i Falutrakten var en kula på Storgösken utanför Hofors för säkert 10 år sedan. Förhandssnacket som gick sa att Vikasjön innehöll ett bra bestånd av nappvillig småabborre, idealiskt för trekroksfiske med andra ord.

 

På fredagen var det träningstävling utanför Vikasundet på Runn. Efter några dagar med varmare väder så var det blankis på hela sjön, kanske var detta en av orsakerna till att fisken inte var riktigt på taget. Jag drog iväg till den sista ön innan avgränsningen och lyckades skrapa ihop drygt 4 kg, detta räckte till en 2:a plats i herrklassen. De tävlingar jag gjort i vinter har inte gått särskilt bra så det var viktigt att få bättra på självförtroendet innan lördagens tävling. Dagens tyngsta påse kom från S-O Holmberg som även skulle tävla på Nordiska under lördagen.

 

Efter kvällens tävlingsgenomgång på hotellet drogs taktiken upp för lördagens tävling, vi i herrlaget bestämde oss för att gå på förhandstipsen och starta i södra änden av sjön i närheten av Strand. När tävlingen drog i gång på lördagen så visade det sig att fler lag hade valt samma taktik som oss, bl.a. fick vi sällskap av norska och finska juniorer samt delar av det finska herrlaget. Det skulle visa sig att merparten av fisket koncentrerade sig till två delar på sjön, den södra runt omkring Strand samt den norra delen uppe vid öarna. Jag fick en riktigt dålig start på tävlingen, efter tre hål kunde jag inte ta mig igenom isen med borren. När jag skulle titta vad som hänt med skären så upptäckte jag att det fattades ett skär,... PANIK!!! Mikael Engvall som var lagledare hade en extraborr med sig ut på isen, men han startade i andra delen av sjön och det skulle ta minst 45 minuter innan han kom ner till oss. Som tur var hade Mats Larsson med sig extraskär och det räddade mig den här dagen. I förhandssnacket hade det lovats större storlek på fisken än vad som var fallet på Runn dagen innan. Detta stämde inte alls och fick man 20 grams abborrar så var det bonus. Fisket var ganska knepigt, jag hade vissa hål som man kunde få ganska mycket fisk i för att sedan gå bom några hål. Det gällde att jaga på för att hitta de där hålen som gav lite mer fisk. Överlag var det grunt fiske och det gick ofta att dra fisken rakt i handen med ett lyft. För min del gick fisket bättre den andra halvan av tävlingen, men för gemene man var nog fisket ganska jämnt under hela tävlingen.

 

Efter tävlingens slut vägde jag in tillsammans med Leif Lothström och Mats Larsson, ganska snabbt stod det klart att Leifs dryga 7 kg skulle bli svårslaget. Själv lyckades jag skrapa ihop 5 kg och det var lite väl lite för att vara säker på en individuell medalj. När man hörde sig för vad de andra skrapat ihop så började man ana att det nog skulle gå vägen med en seger i nationstävlingen. Juniorerna hade fiskat riktigt bra där David Tulesjö hade fått ihop 5,9 kg samtidigt som Tony Åström hade en bit över 4 kg. Även de övriga svenska lagen hade bra vikter, i damlaget hade Lotta Engvall nästan 6 kg och Marie Björklin en bit över 4 kg, herrveteranerna låg kring 3,5 kg med S-O Holmbergs 4,7 kg i topp, damveteranerna låg också kring knappt 3,5 kg med Gun-Britt Magnussons 4,2 kg i topp.

 

Vid banketten stod det klart att Sverige tog hem segrar i alla lagklasser, DJ: 4490 g (Finland 2:a 4486g), HJ: 11972 g, D: 13508 g, H: 16337 g, DV: 11092 g, HV 11606 g. Individuella svenska guld gick till DJ: Cecilia Alsing 2274 g, HJ: David Tulesjö 5900 g, D: Lotta Engvall 5994 g, H: Leif Lothström 7125 g, och DV: Gun-Britt Magnusson 4214 g. Förutom dessa guldmedaljer tog Sverige ytterligare sex individuella medaljer varav jag själv lyckades knipa en bronspeng i herrklassen. Nationsklassen vanns som sagt av Sverige på 69005 g före Finland på 55449 g, Norge kom strax därefter på 51924 g. Extra roligt var att juniorerna fiskade så bra. Noterbart är också att Lotta Engvall och Gun-Britt Magnusson återigen tar var sin guldmedalj individuellt.

 

Nästa år är det Finland som är värd för NM och om tre veckor vet vi vilka som blir Sveriges representanter. Skitfiske på er...

 

/Magnus Nydahl

Nyköping, 27/2 2012

Segerintervju NM - Leif Lothström

Tjenare Leif


Vi måste väl ta tillfället i akt och göra en intervju nu. Man ska ju inte säga att det är omöjligt, men det ska väl mycket till om vi får göra om den
här intervjun..:)

 

1. Vi börjar med en fråga om helgen före NM och tävlingen på Storsjön, Iggesund. Dina 18,8kg där, var det ett nytt personbästa?
Ja, det är personbästa. Vi har ju inga 20-30kg sjöar i Hälsingland så en vikt över 12kg är hos oss en grymt bra vikt här.

 

2. Hur gick tankarna inför Lördagens tävling?
Magnus , Mats och jag i seniorlaget vi pratade ihop oss kvällen före på genomgången och efter lite tips och andra överväganden så bestämde vi oss alla att gå ner till Strand i den södra änden. Vi skulle delade upp oss på några punkter och köra på.

 

3. Vad var det roligaste med deltagandet/arrangemanget om vi bortser ifrån placeringen?
Självklart är det när man får träffa andra trevliga fiskare övriga Sverige och Norden precis som på SM som gör att det blir roligt. Och när det är trevliga MASAR som var arrangörer så kan det bara bli bra. Falubyggdens och Borlänge sportfiskelubbar gjorde ett mycket bra arrangemang allt funkade suveränt bra. Sist vill jag också tacka Mikael Engvall (som är extremt trevlig) som var lagkapten och som hade ett stort ansvar och fixade och donade så att allt funkade. Sen är det ju alltid trevligt att vara på banketten och äta gott men jag fick avvika sent på kvällen då jag skulle hem till lag DM i Iggesund dagen efter.

 

4. När började du inse att du skulle vinna?
Jag kände direkt på morgonen att det funkade bra med trekrok och dom Finnar och Norrmän som satt bredvid mig hade stora problem med små abborren då förstod jag att jag var med i matchen.Och efter en timme kom Micke Engvall ner från norra delen och rapporterade att fisket var ungefär det samma som för oss i den södra delen så var det bara att kämpa på.Efter två timmar så var dom flesta Finnar och Norrmän borta och då fanns det utrymme att borra på dom fläckar som fanns kvar så det fanns lite möjlighet att förbättra vikten den sista delen av tävlingen som är så viktig. På vägen in så strålade jag ihop med Magnus och Mats då förstog jag att jag hade en topp vikt för den dagen och när Bernt Johansson (arrangör) efter tävlingen kom och tog i hand så var det klart.

 

5. Hur känns det att vara Nordisk Mästare i pimpel?
Självklart jättekul man får ju inte chansen att vara med på NM så många gånger och när det är på en sjö som passar en så känns det extra bra.

 

6. Du har nu vunnit allt som går att vinna i mästerskapsväg, vad är siktet inriktat på nu?
Framgångar är färskvara så det finns massor kvar att kämpa för.

 

7. Vilka är dina förhoppningar inför årets SM?
Som vanligt är man taggad och hoppas att det ska gå bra som alla andra ,men det kanske inte är det fiske som passar mig i Jämtland men det är ju det som är tjusningen med fiske att kunna anpassa sig efter det som råder.

Slutligen avslutar vi med två frågor som många andra fått inför årets SM.

 

8. Vilken blir årets SM-vinnare i individuellt och vad blir segrarvikten?
Det blir säkert någon som brukar köra mycket tävlingar i Jämtland ,Jesper Dyberg med 11,3kg

 

9. Vilket lag vinner SM och vilken vikt krävs för att vinna?
Efter som NGF har flera lag med så gissar på någon av dom på 26,7kg