Summering säsongen 09/10

Efter en dryg veckas fiskeledigt så ska jag(Erik) göra ett försöka att summera pimpelsäsongen 09/10. Hösten/vintern före nyår var inte alls mycket till vinter och därmed inget pimpelfiske att tala om.

 

2010 började inte heller det så bra, men näst intill konstanta -20grader ända in i mars.

Sedan började dock pimpelsäsongen komma igång mer och mer.

Men innan dess lyckade vi i PK Nordic lägga årets PK Nordic Napp som ägde rum den 27:e februari. Lite färre deltagare än vad vi hoppats på och det gav oss en tankeställare som förmodligen resulterar i en tävling lite senare på Tavelsjön under 2011.

PK Nordic Nappet vanns av Magnus Nydal på 14kg följt av flera 10+ påsar, trots snöväder och snålblåst.

 

Vidare till nästa helg då jag for hem till hälsingland för att sedan åka vidare till England på fotboll, där i mellan hann jag och farsan dock ta en tur till Runn och Falumästerskapet. Våra 21:a och 24:e platser var inte så mycket att skryta om, däremot började Baddarna vässa på sin SM-form och placerade sig topp 5(?).

 

Helgen därpå var det dags för en av vårens större höjdpunkter på förhand, med Superpimpeln på Björköfjärden. I efterhand var det dock ingen större höjdpunkt och jag fick en ny frisyr, medans Martin fick spela en trudilutt.

Erik Andersson försvarade dock PK Nordics färger med en seger på söndagen och en 3:e plats totalt.

Samma helg var Magnus Nydal iväg till Finland och hämtade hem PK Nordics första NM-medalj.

 

SM i malung låter inte så muntert på förhand, så muntert blev det inte heller fiskemässigt.

Dock var Martins bronsmedalj en ljuspunkt under helgen, bara hektot före sin far Per-Åke som kanske gjorde den bästa tävlingen utav alla på SM, där han fick 3,8kg där folket var.

De 3 medaljörerna satt ju relativt ensamma. Skall dock inte ta äran ifrån dem.

Årets SM är nog ett av få år där det vart så utpräglat framgångsrikt att gå långt.

Vilket också gav den yngsta pallen någonsin(?) och därmed det yngsta laget till Nordiska mästerksapen.

 

Lag-SM vanns utav ett lag ifrån AFK Flugan före Köping, Ovansiljan och sedan alla de andra..

 

DM-helgen var för min del en svart helg och mycket snö. Det var verkligen mycket snö, där det på vissa ställen var ända en bit upp på magen för Martin. Självklart var vi också längst bort av alla och två kilometer kändes lite långt denna dag. Särskilt då Niklas Gotthardsson(PK Nordic) vann halvvägs.

 

Till SM nästa år får även Magnus Nydal och Martin Södergårds(SM 3:a) åka.

 

Mer om påsken och de resterande tävlingarna kommer i del 2.

 

/Erik S

Den efterfrågade del 2!

 

Äntligen har vi tagit oss till Påsken, en pimpelfiskares största högtid. Är man infödd pimpelfiskare så är det inte helt säkert man egentligen vet varför det är Påsk. Men vad gör det när man har chansen att avverka mer än en tävling per dag i snitt.

Precis det gjorde vi också i år. Jag(Erik), Martin, Per-Åke och Poppo lade i runda slängar 120 mil bakom oss bara till och från tävlingar. Sedan på isen vart det ytterligare några mil.

 

Påskhelgen började i Ytterberg med en 3timmarstävling på en sjö som är ungefär lika stor 2-3 fotbollsplaner, då ska det tilläggas att närmare en 1/3 sägs vara bottenfrusen.

Dock kom vinnaren just ifrån den delen av sjön och vann överlägset på 3,9kg. Namnet har jag glömt bort. Tvåan hade 2,4kg. Bäst i vårt "gäng" var Martin som hade närmare 2kg och slutade 4. Även Per-Åke var högt upp på 1,7kg.

 

På påskafton var det återigen Orsasjön som gällde och start i Våmhus. En rolig tävling som jag hoppas kommer bli en tradition. Som vanligt vann Laxen totalseger. Dock bara på 5,9kg detta år. Lika sedvanligt är det att Poppo vinner veteranklassen, och så vart det även iår. Poppo lyckades plocka upp 5,6kg abborre. Jag var 4:a i herrklassen på 4,9kg.

 

Påskdagen och gällö, en resa som började extra tidigt iår då Vikinganappet började klockan 9.

Dock kändes det lika bra som vanligt när man gled ut på isen i solskenet. (Vet dock inte hur det kändes för Poppo som bara hade 3 timmars sömn i bagaget.) Väl ute på isen så började det nappa ganska bra omgående och mina 9,3kg räckte till en 5:e plats. PK Nordic gjorde en fin insats och hade 5 ibland topp10 i herrklassen. Per-Åke var 4:a i veteranklassen och Martin 14:e i herrklassen. Jesper Dyberg vann totalt med Stig Hillman som tvåa, vilket vändes till motsatt ordning på kvällstävlingen.

 

Kvällstävlingen var lite avslagen för min egen del och Storhamrasjön låg och skavde i tankarna. Jag skrapade ihop drygt 6kg vilket räckte till en topp20.

En som dock hade börjat vakna till mot kvällen var Poppo som vann veteranklassen på drygt 8kg. Vilket gjorde det väldigt intressant i vår interna tävling tills på Annandagen då det var

Storhamrasjön som gällde.

 

5 timmar och start mitt på sjön detta år verkade stekhett på förhand. Dock var det tråkigare att folkmassan skulle röra sig upp emot överdelen på sjön.

Men efter 5 timmars fiske och nytt sjörekord utav Jörgen Storm(19kg och 5kg före 2:an) och närmare 20 deltagande över 10kg så var det också ett stekhett drag av Ovansiljan att lägga starten mitt på sjön. Jag var 8:a på 12,3kg och Martin 19:e på lite under 10kg.

Laget vanns av fiskare ifrån Borlänge, de skrapade eller öste upp 32kg tillsammans. 3:e laget hade drygt 30kg och man kan inte säga annat än att det var ett grymt fiske på överdelen utav sjön den här dagen.

 

Helgen efter påsk var det 6 timmar och Bodsjön som gällde. Imponerande vikter och fin abborre även den här dagen. Högsta vikten 19kg landade en veteran, Poppo var 4:a i veteranklassen på 14kg och Martin 4:a i herrklassen på 17kg.

 

Efter övernattning på campingen i Gällö så var det sedan dags för Sösjön som var en jobbig dag för de flesta. Det var dock kanonväder och Gunilla Ögren hade mest av alla, lite över 10kg.

 

Sista helgen för säsongen började på Storsjön i Långviksmon, en före detta SM-sjö. Det var inget SM denna dag, dock hade drygt 100 deltagare letat sig dit.

Jag vann på 5,3kg och Magnus Nydal var tvåa på 4,9kg. Så en bra dag för PK Nordic.

 

Årets sista tävling ägde rum på Bjärten och det var ingen större hit. Få fiskar till antalet, men några lyckades hissa några rejäla abborrar. Dagens Största vägde 1,3kg, Vivi Östman vann på nästan 6kg.

 

Tack alla för en fin pimpelsäsong!

 

/Erik