En stor rubrik.

Herrlagguldet bärgat i Norge!

 

Hemkommen från Norge, Gjövik och Nordiska mästerskapen. Dags för en liten resumé på en händelserik, trevlig och framförallt otroligt rolig tripp...

 

Herrlaget bestående av mig, P-Å Södergårds(farsan min) och Thomas Larsson bilade under fredagen ner mot Gjövik inför lördagen nordiska tävlingar. Efter 4,5 timmes färd var vi äntligen framme och möttes av Lasse Sundberg och övriga deltagare som tävlingsfiskat på en del av Skumsjön under dagen. Lasse hade fått drygt 2 kg på 3 timmars fiske men var trots allt nöjd eftersom hans andraplats i veteranklassen påvisade att det gick att få fisk på trekrok och inte endast svart enkel mormyska som elaka rykten envist hävdade... Efter ett par timmar anslöt resten av svenska laget i bussen från Karlstad, då hade vi hunnit upp till sjön och tittat till hur den åtminstone såg ut! Efter att vi hade fått några tips om fina fiskeområden kombinerat med vår uppfattning när vi tittade ut över sjön var vi slutligen på det klara vart vi skulle starta tävlingen dagen därpå. Vi i herrlaget beslöt oss dessutom för att försöka fiska lagfiske och framförallt inte förstöra för varande, för att ha någon som helst chans att övervinna finnarna och kanske framförallt de hemmafiskande norrmännen...

 

Dagen efter när tävlingen drog igång blev vi faktiskt relativt ensamma på vårt område. Var vi helt fel ute månne??! Fick till en början några enstaka fiskar och det kändes som det fanns lite fisk under isen, men de var svåra att få igång. Thomas fick så småningom ett riktigt bra hål medan farsan och jag drog oss längre bort på sjön. Tiden rullade på och vi plockade sakta men säkert några fiskar då och då, hela tiden coachade av Micke Engvall som garanterat löpte en halv mara den här dagen för att ge oss i det svenska laget de bästa förutsättningarna! Underbart engagemang!!=)

 

Med två timmar kvar av tävlingen kom norrmannen Kenneth Ottosen förbi oss och gick rakt upp mot sjöns inlopp. Där blev den "goe gutten" oroväckande stillasittande och vi såg också att flerfaldiga NM-vinnaren Per H Bekken skyndande dit. Något lurt var i görningen... Eftersom Thomas fått ytterligare ett hål med grövre abborre in mot en stenkant stod vi dock i valet och kvalet om vi skulle ta oss till norrmännen eller fortsätta söka av kanten. Vi valde till sist att bege oss in mot norrmännen, vilket skulle visa sig vara ett klokt val för laget eftersom det var fisk över en stor yta på väldigt grund vatten. Vi fick nästan en timmes fiske vid inloppet och kunde tillsammans väga in 15,5 kg på tre man (5,9 kg, 4,8 kg, 4,7 kg). Thomas, som fick lite sämre på slutet men som sagt hade en bra start, vägde in tyngst bland oss, endast 5 gram mindre än ledaren Ottensen!! Däremot visade det sig att inget lag kunde stå emot våra 15,5 kg (Norges 13,9 kg och Finlands dryga 10 kg) vilket var underbart skönt, inte minst för Thomas som fick revansch för individuella!

 

På banketten efteråt satt jag bredvid Bekken som var smått chockad att vi först och främst hade satt hela laget på ett ställe på sjön där han tänkt börja (tack Jörgen!:)), men också att fisken överhuvudtaget nappade på trekrok och tafs (som dom vanligtvis inte gör) och att vi kunde slå dem på deras hemmavatten. Det var möjligtvis något som skulle kunna hända högst en gång på 100 tillfällen!

 

Andra svenska framgångar att nämna var Lotta Engvalls andraplacering i damklassen på 2,5 kg, damseniorernas lag-silver och Lasse Sundbergs andraplacering i veteranklassen på 4,1 kg. Återigen grattis! Annars fick vi i Sverige faktiskt i ärlighetens namn se oss ganska starkt besegrade i totala NM över 18 deltagare med våra 41 kg gentemot Norges 45 kg och Finlands 52kg. Norge och Finland var helt enkelt otroligt starka... Grattis också till er!

 

NM är till ända och vi i herrlaget kunde åka bilen hem nöjda över att ha tagit herrlagguldet (på bortaplan) hem till Sverige!

 

Vill slutligen också tacka alla i det norska och finska, men framförallt vårt svenska lag, för en toppenhelg. Rent ut sagt skitkul att träffa er alla!

 

//Martin