Kälarne cup - 2012

Det är tur att det finns korrespondenter även inom pimpelfisket, så vi kan erbjuda läsning om tävlingar från lite olika ställen i Sveriges pimpellandsskap. Här kommer Daniel Erikssons rader om årets Kälarne Cup:

 

Det var med stor förväntan som tolv stycken i vår klubb åkte upp till Kälarne i helgen. Tävlingar på två av mina absoluta favoritvatten hägrade. Abborrfisket brukar vara av yppersta klass på båda sjöarna och något annat än trekroksfiske brukar inte vara att tänka på. Den här helgen visade sig dock de randiga vara lite svårflirtade. Däremot var de blanka och rödögda på betydligt bättre humör. Då mörten räknades hjälpte de till att fylla påsarna för många.

 

På lördagens tävling på Hemsjön fiskade flera ur vår klubb riktigt bra. Maud vann (som vanligt) damklassen och bland herrseniorerna var vi etta, trea och femma, där jag hade turen att vinna. Dagens fångst känns som den var väldigt slumpartad och går till historien som en av de mer tursamma för min del. Efter att ha fått väldigt dåligt första timmen invid land valde jag att leta mig ut till djupare vatten längre ut på sjön. Jag strosade omkring där ute utan att hitta på några större mängder fisk. Tillslut kom jag dock fram till två stycken som satt och drog lite mitt ute på sjön. Jag beslutade mig för att slå ett hål i närheten av dem, tappade direkt två stora fiskar i det hålet. I hålet efter råkade jag pricka på det enda stimmet med storabborre ( avelsfisk som Jörgen brukar kalla dem!) som var huggvilliga på hela sjön, sopade upp ca 8kg rakt upp och ner i det hålet(ca 20 abborrar!). I hålen bredvid fick jag fler fina abborrar, med största på 7-8 hg. Efter en dålig sista timme vägde jag in 16 kg som visade sig räcka till seger. Pela Friberg blev god trea på drygt 10 kg och Thomas Larsson femma på 9,6kg varav 8,5kg mört!

 

Söndagens tävling på Fisksjön var en lottad tvåmanna tävling. Jag blev lottad med Ole Martin Gilbu från SFK Pimpel Sör, Norge, som dagen innan slagit till med personligt rekord på Björköfjärden. Det är alltid roligt att få lära känna nya fiskekompisar, så denna tävlingsform är ett bra nytänkande från Jämtlandskrokens sida.

 

Inledningsvis nappade småabborren rätt bra för både mig, Ole Martin och Thomas Larsson (som jag lovat guida denna dag). Vis av erfarenhet från Jämtlandsvattnen så visste vi dock att det inte räcker att sitta och dra de små om man ska vara med i toppen, varför vi letade vidare på nya områden. Rätt så snabbt råkade Thomas och jag hitta på mörten. Tyvärr hade Ole Martin precis hunnit springa längre bort varför han inte fick vara med på det riktigt bra mörtfisket Thomas och jag fick uppleva. Som ovan mörtmetare och tafsfiskare hade jag dock inte chansen att hänga med i slemfisk-expertens tempo, utan fick se mig ordentligt besegrad av honom denna dag. Efter invägningen kunde vi konstatera att Thomas hade överlägset högst vikt med sina 22,9kg (varav minst 13kg mört) och att han tillsammans med Sundsjöfiskarnas Johan Magnusson vann tävlingen. Ole Martin och jag blev nöjda fyror.

 

Förhoppningsvis återkommer dessa tävlingar nästa vinter. Då dyker, med all säkerhet, ett gäng glada Svegare upp igen.

 

/Daniel, Svegs SFK