Finalhelg i Lofsdalen

Säsongsfinalen på Lofssjöpimpeln är över. Erik skrev lite om tävlingen igår men jag kan inte låta bli att skriva några personliga iakttagelser kring tävlingen och arrangemanget.

 

350 startande i lördags, 250 i söndags. Ett lysande facit för ett förstaårsarrangemang. Fisket hade givetvis mer att önska, speciellt i lördags. Endast 92 av de startande fick fisk. På mina 3 fiskar och 392 gram slog jag mig nästan in bland de 30 främsta. Söndagen var bättre fiskemässigt, antagligen p.g.a. ett mulnare väder där fisken inte skyggade som den gjorde i lördagens solgass. På mina 2,7 kg slog jag mig in bland de 10 främsta. Sjön kan dock vara mycket bättre än den visade sig i helgen, och om några år är jag inte främmande för att vinnarvikten kommer att kunna ligga över 10 kilo. Detta dels för att fisken är STOR i sjön samt att fiskarna kommer att lära sig hur man tar sig an sjön (det var stor skillnad bara mellan lördag och söndag), men även att fisket var trögare än någon gång tidigare enligt dem som faktiskt kan sjön utan och innan. Tänk bara den dag då 5-hg mörten, som många kom i kontakt med på söndagen, verkligen är på hugget. Var slutar vinnarvikten på då!?

 

Lofsdalssjön ger fisket en annan dimension där många typer av fiskare har chansen att göra bra resultat. Ovansiljans Stefan Gren, som redan före tävlingarna hade en lysande säsong bakom sig, vann på lördagen och vann även totalt över två tävlingsdagar på abborre. Söndagens tävling vanns på mört. Topplaceringar på lördagen togs på lake och en och en annan öring drogs upp. Vad man som fiskare skall inrikta sig på är alltså fortfarande vidöppet inför kommande år. Så nu när Superpimpeln på Björköfjärden, som tidigare år bjöd på Sveriges märkligaste och säregna abborrfiske i kombination med stora prischeckar, har gått i idé vill jag nog påstå att den här tävlingen är det närmaste Superpimpeln man kan komma sett till priserna. Den stora skillnaden här är att förutsättningar kring fisket är än mer komplexa, vilket sätter varje fiskare inför större bryderier. Dessutom är kringarrangemangen med fiskekrog och livemusik, ojämförbara med något annat.

 

Summa summarum. En trevligare och värdigare säsongsavslutning går nog inte att få! Jag såg inte många sura miner efter lördagens tävlingar trots att många hade en tuff dag på isen (mig själv inkluderad). Men kanske berodde det på det faktum att i fjällterräng få beträda isen tillsammans med över 300 fiskevänner mitt i skidbyn, kunna avnjuta en kall i gott sällskap på krogen Trappers after fishing mellan invägning och prisutdelning och dessutom tävla om säsongens högsta prischeckar. Det var en folkfest i pimpelformat, helt klart. Därför skulle jag bli mycket förvånad om inte deltagarantalet ökar till nästa år, och då kommer dessutom en del "barnsjukdomar" kring arrangemanget ha rättats till och förfinats. Att vikterna kommer att vara betydligt högre då, ja det är jag inte det minsta orolig för...

 

Tips: Så fort arrangörerna ger klartecken att man kör nästa år, boka in den här helgen i Härjedalen då!

 

Östersundspostens reportage om tävlingen

http://op.se/lanet/harjedalen/1.4616572-kanonvader-nar-fisken-strejkade

Väl mött

 

Martin