Påsk

Det börjar brännas. Idag kör nämligen pimpelhögtiden påsken igång! Kusin Erik och morbror P-A Nyberg anländer till Sveg i eftermiddag, sen blir det fiske hela långa helgen för vår del!

Här är vår plan för helgen.

 

Skärtorsdagen

Vi inleder redan idag med insatstävling på Bodarsjön här i Sveg. En bra laddning inför helgens större arrangemang.

Tävlingstid 16-19. Samling kl 15 vid OKQ8 i Sveg.

 

Långfredagen

På Långfredagen blir det Ytterbergspimpeln med hela 10 000 kr i vinstpremie vid minst 150 startande. Detta är en svår tävling på en liten sjö. Den kräver tankeverksamhet kring hur man ska gå tillväga. Kommer hur som helst att bli en tuff utmaning.

Tävlingstid 10-13. Arrangörerna har meddelat att isen är fin.

Får se om vi kör en kula mot kvällen på något vatten kring Sveg också.

 

Påskafton

Lossjöns is är tydligen för dålig för tävling, men alternativa tävlingsvatten skall sökas av Loe Eriksson idag torsdag. Tävling blir det!

 

Påskdagen

Här blir det en tur upp mot Gällö och Vikinganappet men efterföljande kvällstävling. Vikinganappet är förövrigt en av de tävlingar som jag gärna skulle vilja vinna, men där jag inte varit bättre än 5:a ännu. Vet att även Erik och flera andra tänker i samma banor. En svår tävling men ack så intressant och rolig. Och går det inte vägen på första, blir det full laddning mot kvällstävlingen...

Tävlingstid Vikinganappet 9-13. Tävlingskommittén har meddelat att isen är bra.

 

Annandag påsk

Påskens grande final, fem timmars strid på Storhamrasjön. Ifjol gick det vägen med seger både individuellt samt i lag tillsammans med Thomas "Rosa mössan" Larsson och P-Å Södergårds för min del, och jag hoppas givetvis kunna vara med i toppen även i år. Men konkurrensen är stenhård och sjön kan vara hänsynslös, speciellt när man har ex antal tävlingar i kroppen sedan dagarna innan...

Tävlingstid: 10-15. Bosse Sundberg meddelade så sent som igår att isen var minst 30 kärna. Men detta tillåter fortfarande inte att folk gör som ifjol och genar hejvilt över sunden. Dom som gör det i år får sitta i skamvrån efteråt...!

 

Vilken helg, det vattnas redan i munnen...

 

/Martin

Summering efter 4 tävlingar, Sveg-gänget

Så har fyra tävlingar avverkats. Tre kvar.

 

Vi började på Bodarsjön på torsdag kväll. Loe Eriksson hade mest där 3,3 kg. Jag hade 2,8 kg och blev totalfyra på det, men faktiskt mest av herrseniorerna eftersom Tore Hägglund både veteraner och Kersti Solli i dam hade mer i vikt.

På långfredagen körde vi Nordsjön (Ytterbergsnappet) och efteråt kvällskula på Gässjön. Ytterbergsnappet vann av Kjell-Åke Jonsson på 2,5 kg. Av oss blev P-Å Södergårds bäst på en 8:e plats på 1,5 kg, P-A Nyberg 12:a på 1,3 kg.

På kvällskulan, Gässjön, vann Magnus Eriksson på 3,8 kg. Han fick över två kilo fin abborre in på målsnöret. Jag var trea på 3,3 kg varav 2/3 mört och 1/3 abborre.

 

Idag körde vi på Sangen och hade förhoppningar om lite högre vikter, vilket det också blev. Här vann Stefan Spännare på 8,8 kg före mig på 8,6 kg och Daniel Eriksson på några gram mindre än mig. Av vårat gäng blev P-Å Södergårds också tvåa i HV-klassen på 7 kg. Jag hade inte mycket fisk efter två timmar, men hittade på abborren tillsammans med Daniel och Hans Erlingsson på tävlingens senare del.

 

Så efter 4 deltävlingar i den traditionella påskcupen ser ställningen ut såhär i interna platssiffror (man får räkna bort två resultat av 7):
1. Martin Södergårds 1, 4, 1, 1 = 7
2. P-A Nyberg 2, 2, 2, 5 = 11
3. P-Å Södergårds 5, 1, 5, 2 = 13
4. Erik Södergårds 3, 5, 3, 3 = 14
5. Poppo Olsson 5, 3, 5, 4 = 17

 

Imorgon blir det Vikinganappet med efterföljande kvällstävling.

 

/Martin

 

Vikinganappet, kvällstävling och Storhamrasjön

Jag(Erik) skall ge en liten snabb sammanfattning utav helgens sista tävlingar.
Martin kommer senare i veckan med en liten sammanfattning av hur han sett på helgen.
Martin slog ju trots allt till med en rejäl skalp då han vann Vikinganappet!

 

Söndag - Vikinganappet:
Jag, Martin, P-A Nyberg och Daniel Eriksson satt ganska länge och diskuterade igenom lördagens tävling på Sangen och det kommande Vikinganappet.

Jag började som vanligt långt ner till höger med bland andra Jesper Dyberg som vann det senaste vikinganappet (det året var jag 5:a på samma ställe).
Likt det året fick jag en riktigt bra start, skillnaden iår var att det var bara jag som fick den perfekta starten.
2 hål med 2kg och 2 hål med 1kg vardera efter 1,5 timme var rätt skönt, lägg därtill några ströfiskar.

 

Martin startade så långt bort som det bara gick, vilket är någonstans kring 500-1000 m från där jag började.
Första gången vi talades vid var efter en timme och då uppskattade jag min vikt til 5kg. Martin lät frustrerad och hade det svårt där nere sa han.

Men efter 1,5 timme stangerade mitt fiske och efter ännu ett samtal med Martin så hade han haft ett riktigt kanonfiske och trodde att han hissat 10kg på dryga halvtimmen.

 

Vid det här laget var det omvänd ordning och jag gjorde ett långt flytt ner mot den vik Martin satt i.
Jag ville dock inte gå in mot honom då jag visste att han hade mer än mig och jag ville inte heller störa honom.

Efter en timmes harvande där nere så beslutade jag mig att göra ett omvänt flytt och gå tillbaka för att fiska gammelhål, dock gav det inget och jag fortsatte in mot vasskanten där Jesper redan satt och där fick jag riktigt bra i gammelhålen sista 40min.

 

Jag fick ihop 10,8kg och blev 2:a efter Martin som fick imponerande 16,6kg.
Både jag och Martin var väldigt nöjda med att just vi var etta och tvåa, även om jag hellre vunnit.
Men jag var ju inte ens nära den här dagen, så det är bara att lyfta på hatten!

 

I och med att varken Stig Hillman, Janken Engberg eller Erik Högberg vann iår så lever vandringspriset kvar ett år till och både jag och martin tog ett rejält kliv i poänglistan.

Bästa dam blev som alltid Lotta Engvall med imponerande 10,3kg, dagens tredje högsta vikt.

Martins mamma Annkristin blev 4:a i damklassen på 4,1kg och Per-Åke var topp 10 i veteranklassen på sina 5,4kg.

 

Kvällstävlingen:
Vår bil bestämde oss efter tävlingen att åka hem efter dagtävlingen.
Så via ryktesvägar har jag hört att Paret "Hasse i Vassen" och Gunbritt Magnusson hade högsta herr- och damvikter.

Måndag - Storhamrasjön:
Stora förhoppningar och många var vi som tog beslutet att ta oss hela vägen längst upp på sjön.
Vilket visade sig vara onödigt slösade krafter då senaste dagarna regleringar inte direkt gynnade fisket där uppe.

Jag och Martin tog beslutet att ta oss tillbaka till mittdelen/nederdelen av sjön redan efter en halvtimme.
Vilket nog var den enda rätta beslutet idag.


På vägen tillbaka velade vi lite mellan startområdet eller "lekviken" där Martin vann ifjol.

Det blev startområdet till en början och med 1,5 timme kvar så gick vi till Lekviken.
Vilket visade sig vara alldeles för sent.

Mago Göransson satt då med ungefär 15kg och det var i princip bara att ge upp
Mago vann OS-pimpeln med sina 17,6kg.

Poppo Olsson var den enda edsbybon med framgång idag.
Han blev 2:a i veteranklassen på 10,1kg.

 

Tack alla för en kanonhelg!

 

/Erik

 

Martin vinnare av vikinganappet 2012 Martin vinnare av vikinganappet 2012

Om min påskhelg...

Så har ännu en påskhelg passerat och när jag tänker tillbaka på den här så känns det som en riktigt lyckad helg för min del, trots en enda lång kamp mot en ordentligt förkyld och en ömmande kropp. Nu har jag dock vilat upp mig tills fjälls med min älskade familj de senaste dagarna, så kanske man kan göra en sista kraftansträngning på Lofsdalspimpelns säsongsavslutning trots allt!

 

Mina resultat i helgens 6 tävlingar blev en 1:a plats, en 2:a plats, en 3:e plats, en 4:e plats samt två mindre lyckade insatser på Ytterbergsnappet (där jag åtminstone fick pris) och på OS Storhamra (där jag inte riktigt orkade hålla fokus). Ett lysande facit där jag känt att jag haft ett bra flyt, trots att det kunde ha blivit en eller ett par segrar till med lite mer tur med grammen.

 

Tävlingen på intressanta och positiva överraskningen Sangen var kanske min mest taktiska triumf under påsken. Fisket var precis som jag tänkt mig men det blev ändå stryk av Stefan Spännare från Ovansiljan med två hg. Revansch utkräves nästa gång!=) Storhamratävlingen blev lite av ett antiklimax då jag förvisso tog mig upp på sjöns övre del som jag tänkt mig, men inte hade orken att ge tävlingen en ärlig chans då jag inte satte mig på fisk från start. En förkyld och utsliten fiskare som jag var i det läget, är en mumsbit för en tuff sjö som Storhamrasjön, och så här i efterhand skulle jag givetvis ha smugit iväg till mitt vinnarställe sedan året innan eftersom att Mago Göransson small till med över 17 kg där i år. MEN, det är lätt att vara efterklok som pimpelfiskare...

 

Mest nöjd känner jag mig givetvis över segern i klassiska Vikinganappet, inte minst för att det är en klassisk tävling som jag satsat hårt på vad gäller taktik och fokusering de senaste åren. Ni som följt bloggen kanske vet att jag personligen rankade den här strax efter SM-status i kategorin prestigefyllda tävlingar för ett par år sedan. Många timmars studerande och funderande har det sannerligen varit, och att då få allt man tänkt på att stämma känns nästan overkligt. Jag myser fortfarande...

 

Taktiken på Vikinganappet då? I vanlig ordning när det blir lite större tävlingar vill jag helst vara lite udda i mitt taktiska upplägg, eftersom jag fått för mig att detta oftast innebär större chans att nå hela vägen fram. I år gav jag mig därför av ner på den södra delen av tävlingsdelen, cirka 5-6 km, och blev relativt ensam till skillnad mot många att dem som jag rankade som mina främsta konkurrenter. Kände inte en stöt inledningsvis men behöll ändå på något vis lugnet, eftersom att jag vet hur snabbt det går när(eller egentligen om!) man hittar på fisk på Revsundssjön. Dessutom var jag på ett område som jag känner till väl sedan tidigare.

 

En bit in på tävlingen ringde kusin Erik och berättade om att han hade 5-6 kg längre upp på sjön. Jag svor lite i min ensamhet för jag hade endast en klistrad abborre i botten av min kont i det läget. Några minuter senare fann jag dock fisk och det gick snabbt på 2-3 meters djup. Körde med en Kaj 42, 14 krok betsad med fjädermygg som kändes outstanding för dagen. I de bästa hålen högg faktiskt fisken strax under iskanten. När så ett par andra fiskare började inse allvaret och skyndade dit, var de helt enkelt för sent ute. Beräknade så småningom att jag hade upp emot 10 kilo och beslöt mig för att tömma fisken i en påse på isen för att bli mer mobil. Jag blev snart ensam igen efter att vi fiskat av området och jag valde att vara kvar och gammelmeta, eftersom jag bedömde att tävlingens andra fiskare var betydligt mer rörliga på sjön än tidigare år vilket jag tolkade som ett tecken på "trögt" fiske. Gnetade väll ihop 5 kilo till på rent tempo sen skulle jag tro. Jag var dock långt ifrån säker på att min vikt skulle räcka till vinst när jag slet mig i land (man vet ju hur det är, och i år har jag som sagt inte haft grammen på min sida) men den här gången visade det sig att jag bar tyngst. 16 589 gram. Härligt. Och att även kusin Erik lyckats slå sig in som tvåa på 10, 8 kg kändes helt enkelt skitkul! Den här dagen var det helt enkelt vår dag.

 

Så till den prestigefylla interna påskcupen. Seger till mig den här gången!

Placering Bodarsjön Ytterberg Gässjön Sangen Vikinganappet Kvällingen OS Hamra Summa

1. Martin           1                 4                1               1                   1                     X                  X               8

2. Poppo           X                 3                X               4                   4                     1                   1              13

3. Per-Åke        X                 1                X               2                   3                     2                   5              13

4. P-A Nyberg  2                 2                 2               5                  X                     X                   2              13

5. Erik                3                 5                 3               3                   2                     X                  X              16

 

*Tre tappra pimplare på totalt 13 poäng. Poppo tvåa eftersom han har två 1:or. P-Å trea p.g.a. sin 1:a och P-A fyra eftersom han inte vann någon enskild deltävling.

 

Som sagt återstår det nu endast en tävlingshelg, Lofsdalspimpeln, och ni som inte insett storheten i den här helgen bör tänka till en gång till. För sådana här priser exsisterar inte vanligtvis i pimpeltävlingssammanhang. Så ta chansen å mät era krafter på Lofsdalssjön. Ni kan garanterat vinna på både abborre, mört och öring om det vill sig!

 

Med bästa fiskehälsningar

 

/Martin