Summering av säsongen 2011/2012

Vilken pimpelsäsong det har varit... Vintern kom sent, våren kom tidigt men i sista stund kom kylan tillbaka och räddade de flesta stora arrangemangen!

I vanlig ordning har pimpeltävlingar i Sverige dragit ut åtskilliga tusentals personer ut i friska luften på isarna. För egen del började säsongen i november med första deltävlingen i Härjedalahälsingecupen på Tandsjön. Fisket var bedrövligt sett ur Tandsjönperspektiv, men det kändes ändå skönt att äntligen få vara igång. Sedan rullade diverse klubbtävlingar på fram till februari då det äntligen blev dags för lite större arrangemang. Jämtcupen, som för året arrangerades av Jämtkroken, gick på tre vatten jag aldrig satt min fot på innan. Halasjön, Greningen och Föllingesjön. Det var förövrigt den första JC jag deltagit på, men säkerligen inte den sista. Efter en risig första deltävling gick det bättre på de efterföljande två och jag slutade slutligen totalfyra i cupen. Segrade totalt gjorde Jim Bekken som tillsammans med mig och Christer Jakobsson även tog hem lagsegern till Svegs SFK. Denna månad satte också Sverige sin totala prägel på nordiska mästerskapen, där Leif Lothström hade högst enskilda vikt på Vikarsjön i Dalarna.

 

I mars månad stod Svenska mästerskapen på Revsundssjön för dörren och dit riktades alla våra blickar. Vår intervjuserie kring SM drog i vanligt ordning besökarrekord till bloggen och de efterföljande diskussionerna om Arrangörsklassens vare eller icke vara i framtiden blev glödheta. När mästerskapet sedermera summerades stod Timo Jumisko som totalsegrare på över 14,7 kg. Min far Per-Åke Södergårds hade näst mest på 12,9 kg och vann veteranklassen överlägset på det. Två trotjänare på isarna som äntligen fick vinna individuella SM-guld i pimpel. Tror ingen missunnade dem det! På lagtävlingen dagen efter visade Sveg sin styrka genom att ta hem segern i både herr- och damklassen. Svegs herrlag med Hans Erlingsson, Thomas "Illern" Larsson samt bröderna Johan och Magnus Eriksson blev förövrigt den enda riktiga förhandsfavoriten som höll under helgen. Bäste SM-tippare var utan tvekan Ulf Keinström, pimplingens svar på fotbollens bläckfisk Paul, som på förhand tittade in i spåkulan där uppe i Gällivares mörka skogar och utbrast Timo och Sveg. En stor prestation även det! Samma månad passade även Jens Hamrin från Sundsvall på att ta ett redigt svenskt tävlingsrekord i vikt på abborre på Björköfjärden. Över 36,8 kg drog den ödmjuke Sundsvallar´n upp på "monsterfjärden"!

 

Sen kom värmen och många, inklusive mig själv, trodde nog att allt fiske skulle vara över redan innan vi gick in i april månad. Ytterligare två dagars värme hade åtminstone räckt för att knäcka sjöarna här omkring Sveg. Men den efterlängtade kylan kom i sista stund, och de största tävlingarna gick lyckligtvis att genomföra trots allt. För egen del blev årets största påskframgång segern i Vikinganappet, vilken jag personligen rankar som en av de allra största och svåraste tävlingarna under hela pimpelsäsongen. Den segern kommer jag att mysa rejält på i sommar och antagligen ändå in till dess att nästa säsong börjar. Att kusin Erik slog sig in på en finfin andraplats i tävlingen förgyllde bara upplevelsen ytterligare för egen del...

 

Säsongsavslutningen gick av stapeln i mitten av april på Lofssjön i Lofsdalen med sanslösa priser och ett festligt kringarrangemang. Förhoppningsvis en återkommande tävling där man nog kan förbättra sitt sätt att fiska avsevärt till kommande år. Konung över Lofssjön i årets upplaga blev Stefan Gren som var tämligen överlägsen sett över två tävlingsdagar.

 

Nu går vi in i en värmens tid och bloggen kommer väl inte uppdateras så frekvent som den har gjorts under vintermånaderna. Vi hoppas verkligen att ni haft glädje av oss och vårt skrivande. Vi kan också redan nu avisera att Erik och jag (och möjligtvis någon till) funderar på att starta en egen pimpelblogg i ett lite större format. Om så nu blir fallet kommer PK Nordic-bloggen framgent bli mer inriktad mot enbart klubbens verksamhet, medan vi kommer att bli s.k. "frilansare". Mer om det kommer, under förutsättning att projektet blir av, under sommaren. Under sommaren skall vi även ta tag i informationsinhämtning till pimpelboken som vi har ambitionen att skriva ihop. Så vi kommer sannerligen inte vara sysslolösa.

 

Så till några personliga utnämningar för säsongen

Årets pimpelfiskare: Timo Jumiskos SM-guld och Leif Lothströms NM-guld i all ära. Stefan Gren har en fantastisk säsong bakom sig där flera stora segrar har bärgats i hårdaste konkurrens. Inte minst kröntes hans säsong med totalsegern i säsongsfinalen på Lofssjöpimpeln. Stefan är enligt mig årets pimpelfiskare.

 

Årets bloggare: Många riktigt bra bloggar finns tillgängliga men jag måste ändå slå ett slag för två unga fiskare som höjer tempen i pimpel – Sverige. Dels har Emil Sjöberg tagit på sig ett stort ansvar i Sundsvallsområdet när Vimbloggen gick i ide. Sen är det är riktigt roligt att läsa Skinnkrokens Jessica Wilhelmssons tankar och positiva syn på pimpelfiske i tävlingsform. Det behövs definitivt ett kvinnligt perspektiv i denna bransch. Emil och Jessica får helt enkelt dela på utnämningen i år!

 

Årets tävling: Att som förstaårstävling locka 600 personer över två dagar, det är mäktigt. Lofssjöpimpeln är förhoppningsvis här för att stanna.

 

Årets sjö: Bensjön i Jämtland har fått släppa ifrån sig åtskilliga 100-tals kg fisk på en rad tävlingar i år. Klarar den det här hårda fisketrycket (vilket kommer att visa sig så småningom) kommer den vara svår att mäta sig med för andra sjöar även kommande år...

 

Nu återstår ett par saker innan vintersäsongen är över. Jag ska sätta mig ner någon dag och göra det traditionsenliga bildkollaget från året som gått. Jag hade tänkt plocka ut lite bilder från olika bloggar så jag hoppas för all del att ni godtar det, annars får ni skälla på mig! Sen planeras rödingsfiske på vårens sista fjäll-isar. Ni som inte har testat denna sköna avslutning på pimpelåret, gör det någon gång. Jag klarar mig inte utan den. TACK för en helt fantastisk pimpelsäsong allesammans. Vi ses igen om några månader!

 

/Martin Södergårds