SM-Helg

Med veckan kvar till SM...

Mitt i brinnande högsäsong, när bland annat Falumästerskapen avgjordes och det svenska rekordet sprängdes, tog jag en vilohelg med familjen. Lite fiske blev det ju såklart ändå, för när abstinensen blir för stor finns ju som bekant inga mediciner som hjälper...

 

Falu- och Borlängemästerskapen blev i vanlig ordning finfina tävlingar som lockade många duktiga pimpelfiskare till sig. Fisket måste väll betecknas som relativt bra och totalvinnare blev Jonas Gustavsson på lördagen och Stefan Gren på söndagen. Gren som engagerar sig i Mora hockey och därför tävlingspimplar lite sparsamt. Men kors i taket så giftig han är när han är med! Grattis Stefan, jag hoppas du sluter upp med mig på Hamrasjöns övre del i år!?

 

På Björköfjärden drogs det abborre som aldrig förr. Det svenska rekordet (det moderna) innehas numera av Jens Hamrin på 36,8 kg och ytterligare 8 pers tog sig över 30 kilo. Stort grattis till Jens, väldigt välförtjänt! Jag var själv med om något liknande för ett par år sedan då bristen av påsar och andra bärmöjligheter med stor sannolikhet stoppade mig från att ta mig över 40 kg på Avafjärden. Jag stannade på drygt 33 kg då. Men skall sägas, jag är ändå på något sätt kluven till denna sorts enorma ösfiske, och efter Avafjärden var jag och mina klubbkamrater eniga om att vi inte skulle köra fler tävlingar där på några år. Det var ju ändå fiskevård vi skulle bedriva, och vi var väl medvetna och det fanns en rätt stor grupp människor som inte skulle se dessa "monstervikter" som fiskevård.

 

I Jämtland var det också bra vikter och två av mina klubbkamrater i Sveg slet upp mest med fisk. På lördagen vann Daniel Eriksson på 16 kg och på söndagen tog Thomas Larsson hem det hela på över 22 kg. Ryktades om att Thomas påsar var fyllda med silver, så antagligen fällde hans otaliga fisketimmar efter mört i Gävleområdet avgörandet. Stort grattis även till er killar!

 

Nu går vi in i en riktigt spännande tid, med svenska mästerskap och stortävlingar var och varannan helg. Jag längtar redan!

 

/Martin

Perra med sina segerpåsar Perra med sina segerpåsar

Resumé SM 2012!

Så har årets SM-tävlingar gått av stapeln. Individuella tävlingen på lördag och lagtävlingen på söndag. Jag, som skulle tävla endast lagtävlingen på söndag, beslöt mig ändå för att åka upp redan tidigt på lördag morgon för att träna lite på vattnet på parallelltävlingen vid Gällö såg. Aningen sliten skall sägas, efter att ha varit i jobbärenden i Uppsala fram till fredag kväll och inte blivit klar med fiskepackningen fören småtimmarna...

 

Väll framme i Gällö sken solen, men en alltmer tilltagande nordanvind var ett bekymrande faktum. Vi körde igång vår parallell och vindar blev tillslut i det närmaste storm. Fisket var ordentligt lynnigt, ja verkligen trögt, och vikterna blev minst sagt ojämna. I stormen hittade dock Stormen (Jörgen alltså) fisk vid starten när han coachade sin pojk tillika påläggskalv Oscar samt ytterligare en orsajunior. Stormen vann parallellen överlägset på drygt 12 kg. Från individuella SM kom samtidigt rapporter om fisket. Många av förhandsfavoriterna hade knappt fått fisk efter dryga halva tävlingen! Usch tänkte vi...

Vi åkte ner mot SM starten och kom fram lagom till att tävlingstiden avslutats. Thomas Larsson och Magnus Eriksson som vallat runt på sjön tillsammans med Esa Kölegård hela dagen spådde dåliga vikter. Det skulle dock visa sig att vissa, som hade förmågan att vara kalla på det ställe de befann sig och samtidigt ha den tur som behövs i de stora sammanhangen, hade fått fisk på tävlingens allra sisa timme. Bland annat hade min far Per-Åke, som efter tre timmar hade ett tiotal fiskar, fått ett kanonhål som gjorde att han vägde in 12,9kg! Näst mest på hela tävlingen skulle det visa sig, och givetvis en överlägsen vinst i HV-klassen. Stort grattis till gubben som kämpat för den här SM-framgången i tävlingssammanhang ändå sedan 70-talet! Dock kunde inte ens han rå på dagens kanske mest välförtjänta vinnare. Timo Jumisko, som haft flertalet framskjutna placeringar i SM-sammanhang sedan tidigare men aldrig hade fått ställt sig överst på podiet, vägde nämligen in överlägsna 14,7kg! Timo som inte heller han hade någon vikt på tävlingens första timmar. Men som Timo sa till mig senare på kvällen, så hade han känslan för att det var fisk på området han befann sig trots att det inte nappade till en början. När väl folk hade gett upp och drog sig mot starten och stället fick den vila det behövde, kom fisket så småningom igång. För övriga resultat hänvisar jag till Sundsjöfiskarnas hemsida, http://www.sundsjofiskarna.se/

 

Inför dag två, lagtävlingen, förstod många vilket sorts fiske det skulle kunna bli tal om. Vi från Sveg hade två herrlag. I det ena, Hans Erlingsson, bröderna Johan och Magnus Eriksson och Thomas Larsson som fiskat tillsammans i flera år. Ulf Stener agerade coach för dem. I det andra jag, Daniel Eriksson, Magnus Grinde och Loe Eriksson. Farsan agerade coach åt oss. Efter att ha testat av vattnet litegrann tidigare under vintern hade ett hett ställe till vänster utkristalliserats. Dit gick det förstnämnda laget, men de fick bekymmersamt sällskap av en hel del andra bra lag. I vårt lag gick Daniel och jag tillsammans. Vi valde högersidan upp mot avruskningen (i hopp om att bli ensamma vilket vi blev) medan Loe och Magnus gick på halvdistans till vänster. Efter två timmar hade jag sex fiskar, Daniel två. Men av erfarenheten efter lördagens tävling visste vi att allt fortfarande var öppet. Eftersom vi var relativt ensamma på område vi befann oss så tog vi om och fiskade i våra egna gammelhål den tid som återstod av tävlingen. Vi hittade inget superhål som hade behövts men skrapade ändå ihop omkring 6 kilo vardera vilket vi var nöjda med utifrån förutsättningarna. Väl inne i målområdet gjorde dock Loe och Magnus tummen ner för deras fiske och vi vägde tillsammans in drygt 14 kg och en 11:e plats. Det andra sveglaget hade däremot, trots hård konkurrens med ett hundratal andra fiskare till vänster, fiskat otroligt smart och bra och vägde in nästan 30 kg! Hans Erlingsson hade exempelvis hittat ett smörhål som ensamt gav uppemot 7 kg. Otroligt strong gjort! Även här hade tydligen "kylan" att våga stanna kvar hjälp till, eftersom nästan alla andra lag försvann efter en tid in på tävlingen. Ett stort grattis till er killar, tillsammans lär vi oss av varandra och utvecklas! I övrigt vann även Svegs damlag och herrjuniorlag guld, så klubben skördade minst sagt stora framgångar...

 

Sundsjöfiskarna hade överlag anordnat ett väldigt bra arrangemang, även om fisket inte alls var det bästa. Men väder och vind är det inte mycket att göra åt, och sjön är ju vanligtvis bättre än såhär!

 

Sist men inte minst gör jag en bugning till Ulf Keinström, för titta in hans tips nedan! Om du tippar trav eller fotboll Ulf, vill jag gärna vara med på en andel!!=)

 

ÖP:s reportage
http://op.se/lanet/bracke/1.4530344-pimpelfiskare-gjorde-upp-i-sm

LT:s reportage
http://ltz.se/nyheter/bracke/1.4532034-pimpel-sm-avgjordes-i-helgen

 

/Martin Södergårds

 

Timo drar ännu en abborre Timo drar ännu en abborre

Segerintervju SM 2012 - Timo Jumisko

 

Dags att träffa den nykorade svenske mästaren Timo jumisko!

 

1. Hur känns det att äntligen få ta ett SM-guld?

Det känns härlig att få ett guld i pimpel,har lagt ned mycket tid på pimpelfisket genom åren, Och gör det fortfarande.

 

2.Hur många medaljer har du sedan tidigare?

Har guld och silver ind i pimpel,har 26 SM och 121 DM medaljer i skåpet i olika fiskediciplinen.

 

3.Har du någon koll på hur många SM du har deltagit på?

Det här SM:et var min 31:a SM:et i pimpel individuellt.

 

4.Hur gick tankarna före start? Vilken var din taktik?

 Min taktik var att ta mig längst bort till höger i Snärviksfjärden.

 

5.Hur var fisket för dig? Många tyckte det var slumpartat, hur kände du?

Första timmen hade jag ingen känning av fisk,ingen ovanlig känsla,har gjort det många gånger på påsktävlingarna i Jämtland,sen fick jag 3 singel fiskar på 2 hekto,många andra fick likadant såg jag,sen började folk fiska sig hemmåt på kanterna,vi vart kvar några fiskare,gick förbi Anders, en klubbkompis och sa åt honom att,det måste finnas mer fisk här,hålet jag gjorde efter det fick jag närmare 6 kg,borrade runt det hålet,men ingen känning av fisk,efter 20 min gick jag tillbaka punkten där jag fick det grymma hålet,släppte ner pirken i ett hål som jag hade gjort 4 m ifrån det hålet,fick ca 7 kg i det hålet ,sen fick jag några singel fiskar till resten av tävlingen,fick fisk i 10 hål under tävlingen,visst var det slump,men förhandssnacket var ju man måste hitta dom hålen som ger några kilo.

 

6.När började du förstå att du hade vunnit?

Inte förrän Thomas Larsson kom och sa det till mig.

 

7.Vad körde du med för grejer under tävlingen?

En helbrons pirk 40 mm som Inge Edström gjort,kroken en 14 krok mörkrosa chenille som Laxen gjort,samt tjockt med bloodis.

 

8.Det är många som tycker att det är extra roligt att just du vann, hur känns det?

Man blir rörd.

 

9.Vad känner du för att få åka och tävla i Nordiska Mästerskapen i just Finland?

Det ska bli kul,känner många fiskare i Finland. Fick stryk på NM med några gram just i Finland när jag med senast.

 

10.Vilka tävlingar har du kvar nu i vinter? Blir det någon sväng uppöver eller tar du semester nu?

Jag tar nog semeser nu,Har tävlat varje lördag söndag sen i mitten av januari. Åker jag någonstans, blir det Kuusamo cup i mitten av april.

 

11. Vad önskar du dig mest just nu?

Fira lite med min bror som vann SM i mormyrska för några veckor sen, Ulf Keinström skulle också få plats vid bordet, lyssna på honom hur det går på tävlingarna i framtiden, egentligen, alla som vart glada för mitt guld.

 

Vi gratulerar återigen Timo som lär må gott åt sitt välförtjänta SM-guld i pimpel ett bra tag till!

 

 

/Erik & Martin