Tillbehör spötillverkning

Det var ett tag sen det senaste inlägget.
Både jag(Erik) och Martin har haft semester. Så vi har haft sysselsättning på annat håll. Men tankarna har nog kommit till pimplingen både en och två gånger under sommaren.
Själv har jag gjort några pimpelspön då vädret ute inte var så inbjudande. För ett par veckor sedan så uppdaterade jag även mitt lager av material för spötillverkning. Jag gjorde några egna spön för 5-10 år sedan och har sedan satt ihop några byggsatser med material av det som Hans-Erik Kristoffersson hade kvar efter att han sålde grejer på tävlingar.
 
Nu tyckte jag att det var dags igen att dra igång med en ny omgång spön. Jag har haft lite tankar och önskemål på hur jag vill ha mina spön. Så nu håller jag på att prova mig fram och ligger nog just nu ganska nära på hur jag vill ha mina spön. Men det som är perfekt för mig kanske är helt fel för någon annan. Det är då som det är så perfekt att göra sina egna.
 
Jag tänkte inte gå in något mer på hur jag tycker att mina spön ska vara för att nå perfektion. Utan tanken med inlägget är mer vart man kan få tag i material till spötillverkning. Lyckligtvis så är det väldigt enkelt att få tag i material och även färdiga spön ifrån våra sponsorer Vestli´s fiske och Vimpirken (Banners med länk finns på höger sidan på startsidan).
 
Som jag skrev tidigare så köpte jag på mig lite mer material till min spötillverkning. Man inser snabbt att priserna på de färdiga spöna är låga när man börjar titta på vad allt material kostar. Dessutom tar det mycket tid att tillverka. Så att köpa färdiga spön är ett bra alternativ då kvaliteten på dem är så pass bra som den är. Jag har även köpespön i lådan på vintrarna.
 
På bilderna nedan så ser ni ett urplock av de material som finns som finns hos Vestli´s och Vimpirken.
Jag köper ifrån bägge två för att jag tycker att vissa saker är bättre hos Vestli´s och andra saker är bättre hos Vimpirken. Tex så har Vestli´s flera olika styvheter på pimpeltoppar. De är dessutom förberedda med toppöglor. Vimpirken har å andra sidan toppar som man själv kan kapa och därmed få den styvhet som man själv vill ha. Men man kan även köra dem i full längd.
 
Jag skulle kunna rabbla på hur länge som helst kring för och nackdelar av olika delar. Men den uppfattningen får var och en skapa sig själv.
 
 

Spötillbehör ifrån Vimpirken och Vestli´s.
Spötillbehör ifrån Vimpirken och Vestli´s.
Tillbehör ifrån Vimpirken: Toppar, spolar, muttrar och skruvar i aluminum.
Tillbehör ifrån Vimpirken: Toppar, spolar, muttrar och skruvar i aluminum.
Tillbehör ifrån Vestli´s: Linförare, muttrar, spolar, toppöglor, skruvar och toppar med toppögla.
Tillbehör ifrån Vestli´s: Linförare, muttrar, spolar, toppöglor, skruvar och toppar med toppögla.

Som man ser på bilderna så är det egentligen bara ”tillbehören” som är med.
Vimpirken har ju byggsatser med alla delar och även själva kolfibermaterialet(handtaget).
Jag har provat att arbeta i flera olika material som trä, plast, plexiglas och kolfiber. Jag har till och med gjort spön av skärbrädor i plast som jag har kapat ur bitar av. Dem har fungerat mycket bättre än väntat. Ett par av dem har till och med blivit lite av favoriter och hängt med i över 5 år. Men jag tänker att det får var och en avgöra själva, vilka material de vill jobba med. De har alla olika fördelar. Men kolfibern är väl den hetaste trenden just nu och många duktiga fiskare använder kolfiberspön.
På den sista bilden kan ni se ett axplock av Roger Vestlis lager i Djurås, dit jag var för ett par veckor sedan.
 
Till Vestlis och Vimpirken kan man vända sig om man har några funderingar eller vill göra beställningar. Både Roger och Fredric är kunniga meriterade pimpelfiskare och dessutom hjälpsamma. Det går att beställa hos bägge två och få hem prylarna i brevlådan.

Spolar och spön hos Vestli´s i Djurås
Spolar och spön hos Vestli´s i Djurås