2013

Telefonen har gått varm och till slut står det klart att vi i Sveg och Ovansiljan kan erbjuda er en helhelg i pimplingens tecken till helgen!

Tävlingar från lördag till måndag, så ta chansen nu alla ni som ännu inte har kommit ut på några isar, det kommer bli en riktigt trevlig och utmanande helg!

Mer info om vilka vatten som är aktuella imorn här på pimpelsport.se!

OBS: Kom ihåg att vägarna är i sisådär skick just nu, så skippa tankarna på bussar den här gången!

/Martin

Läs hela inlägget »

Gott nytt år önskar vi på Pimpelsport!

Läs hela inlägget »

Head to head lever igen.

Thomas Larsson och Micke Rehnman har "ägt" pokalen över sommaren. Men för att få fart på utmaningarna så frångicks reglerna och Thomas bytte ut Micke mot Magnus Eriksson.

Så säsongens första utmaning skedde på Mansjön igår och titelförsvararna fick fortsätta att ha pokalen i sin ägo ett tag till...

Läs hela inlägget »

När den tredje deltävling i HDH-cupen avgjordes så var det Mansjön mellan Edsbyn och Los som var arenan.

En sjö som levererade skapliga vikter idag. Med stor andel fin abborre i dem tyngsta påsarna.

Totalsegern tog herrsenioren Björn Wiberg, 4,9kg.

Dam: Ingrid Jernberg 2,8kg

Herrveteran: Bengt Forsling 4,6kg

Äldre herrveteran: Sune Andersson 4,4kg.

Junior: Tobias Vallin 1,6kg

---------------

HDH-cupen segrare

Damjun: Matilda Jacobsson

Herrjun: Tobias Vallin

Herrvet: Lasse Sundberg

Herr: Lars Vestlund

Dam: hörde jag dessvärre ej, här får nu gärna fylla i.

-----------------

Resultatlista från dagens tävling och slutställning i cupen kommer ut här på hemsidan senare.

/Erik

Läs hela inlägget »

Idag var det en liten skogstjärn i Åmot som gällde och då var den väldigt liten. 600x200 m stor.

Med dryga 40st startande så förstod alla att första timmen var viktig.

Fisket var dock över min förväntan och totalsegraren Charles Fasth(på bilden nedan, som även är en forna Svensk Mästare) ifrån Lidköping hade 3,1kg.

Övriga segrare.

Junior: glömt namn, han hade i alla fall 9hg.

Dam: Kerstin Matsson, 1,8kg

Äldre herrveteran: Rolf Lindh, 2,3kg

Herrveteran: Charles Fasth, 3,1kg

Herrsenior: Danne Eriksson 2,8kg.

För egen del slutade det med 1,6kg och en 5:e plats i herrklassen.

I morgon är det nya tag på Mansjön.

/Erik

Läs hela inlägget »

Här har du att läsa Kaj.
Resultatlistan ifrån Vassjön har offentliggjorts!

/Erik

Läs hela inlägget »

Önskar vi på pimpelsport hela pimpelsverige!

Läs hela inlägget »

Kom ihåg att skicka in motioner till Sportfiskarnas tävlingsmöte nästa år. Sista december är deadline! Ett utmärkt sätt att försöka påverka pimpelfiskets framtid!

Läs hela inlägget »

Svegs SFK planerar att köra en insatstävling på Fågelsjön vid Fågelsjö den 1/1 (nyårsdagen) för dom som vill påbörja det nya året på bästa sätt (genom att tävla i pimpel).

Tävlingstid 10-14.

Håll koll på Svegs hemsida under julhelgen för mer info!

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävling

På Stanges blogg finns det att läsa om dagens tävling på Björken i Grangärde.

http://team-orebroarna.blogspot.se/2013/12/skinknappet-idag.html?m=1

Kanske det mest anmärkingsvärda är att blåsten tog tag i borrarna och gav dem vingar. Enligt rapporter så var det faktiskt så pass att vissa borrar hamnade i någon vak.

Grattis Greger Karlsson till segern!

/Erik

Läs hela inlägget »
Per Gref vann med sina 10,1kg Per Gref vann med sina 10,1kg

Ovansiljan bjöd idag in till öppet Km på Vassjön. En trevlig skogssjö med bra fiske lät det på förhand.
Tipset jag fått på förhand var att jag skulle försöka hitta ett ställe där jag kunde fiska ganska enskilt.

Så jag(Erik) gjorde som jag oftast brukar göra, jag gick längst bort och endast Jan Rönnbäck startade med mig.
Men den första 1,5 timmen var väldigt trög och jag hade kanske 1-1,5kg då innan jag bytte sida på den del vi var.

Då hade jag fiskat tafs nästan hela tiden då jag tyckte fisken var otroligt trög och kinkig.
Men efter jag bytt sida så satte jag mig mitt i smöret och fick nog 3-4kg i det hålet och plötsligt var man med i matchen i allra högsta grad.

Så med 1,5 timme kvar var läget helt annorlunda och både jag och Janne avslutade med att få fisk båda två.

Den största svårigheten var idag att bedöma hur fisket var för alla andra när jag och Janne satt lite avskilt och inte såg några andra.
Men värderingen om att fisken var kinkig idag stämde ypperligt och mina 8,2kg räckte till en tredje plats i herrklassen och även totalt.

Vann för dagen gjorde Per Gref på 10,1 kg och Sveriges meste pimpelfiskare Jesper Dyberg som alltid blandar sig i uppe i toppen var tvåa på 9,4kg.

Övriga klasser:
Herrveteran: Dan Esbjörs 6,7kg
Dam: Marie Magnusson 4,4kg.
Herrjunior: Marcus Persson 4kg
Damjunior: Matilda Jacobsson 1,7kg
Knatte: Timo Nyberg(?) 9hg.

Återigen imponerande med antalet juniorer då det var 8-10st med.

Sen får vi tacka Ovansiljan som bjöd med oss utomstående på deras km.
Resultat kommer senare.

/Erik

Läs hela inlägget »

Arbetet med Boken om pimpelfiske fortskrider. Ett kapitel kommer att handla om klassiska pimpeltävlingar och vi behöver givetvis er hjälp eftersom vi inte varit med i den här svängen i mer än 20 år... Några tävlingar vi undersökt en del såhär långt är åtminstone Hölenappet, Hedsjöpimpeln, Venjanspirket, Norrdonsnappet, Vikinganappet, Kilaforsnappet samt Ö Östgötamästerskapen. Men vilka fler behöver vi se över???

Läs hela inlägget »

På lördag kör Ovansiljan öppet KM på Vassjön, Noppikoski.
Tävlingstid: 10-14.

Dubbade bildäck och broddar verkar vara ett måste.
2 julskinkor lottas ut ibland dem startande.
Varmkorv finns att köpa på plats.

Läs hela inlägget »

Vi fortsätter på den inslagna vägen. Såhär sammanfattade vår korrespondent Magnus Nydahl sin SM-tävling 2011.

Minus 17 grader visar termometern klockan 5.00 hemma i Nyköping på lördags morgonen. Normalt skulle man bara dra täcket över huvudet och somna om. När jag lämnade Umeå i slutet på december och flyttade till Nyköping så trodde jag att man skulle få fiska på snöfria isar och slippa temperaturer under minus 10 grader. Nu har jag också fått gjort det några gånger i vinter så jag ska inte egentligen inte klaga. Dessutom finns det vissa dagar när man skiter i kylan, och Pimpel-SM är en sådan dag.



För-SM i slutet på januari var ingen succé resultatmässigt för mig. Förhoppningarna inför tävlingen var att hitta något område lagom långt från starten som senare skulle fungera under de riktiga SM-tävlingarna. Efter att under fyra timmar ha provfiskat mig från Blåsudden, till Pallen, via Rönnskär, och ner till Tuna skog så lärde jag mig i alla fall en sak. Vart jag INTE skulle fiska på SM!

Frågan var ju bara vart man skulle fiska? Väntholmsviken och Stora Gunnaren tyckte jag var intressant utifrån två anledningar. För det första så skulle man hinna fram på 30 minuter, runt Gunnarn fanns några grundare områden och dessutom skulle nog solen ligga på från tidig morgon. Sagt och gjort Gunnarn fick det bli på SM.

Jag tog det till en början ganska lugnt vid utgången och min uppfattning var att många andra gjorde likadant. Förmodligen bidrog nog snön samt att det endast fanns ett skoterspår att gå på till detta. Efter 30 minuter hade jag inte riktigt hunnit fram till Gunnarn så jag startade på norra sidan där det var lite djupare. Första hålet slogs 25-30m från land och jag hann göra ett lockryck innan första fisken satt på. Efter första nappet så rullade det på hyfsat och alla runt omkring mig fick fisk. Jag fiskade i ca 30 min på norra sidan om Gunnarn tills det blev för sönderborrat. Fortsatte sedan igenom sundet ner på södra sidan av ön. Jag fiskade på ca 2-3,5m och det nappade riktigt bra. Storleken på fisken var inget att hurra över, men då det nappade bra var det bara att harva på. Till en början var jag orolig att det skulle bli mycket folk i området men det var ganska behagligt faktiskt. Visst var det 10-15 personer i närheten, men de flesta fick fisk och rörde sig inte allt för mycket. Ett par stycken fiskare gick dessutom längs med vassen in mot Väntholmsviken vilket lättade på trycket just bakom ön.

Fisket fortsatte att rulla på för mig, med en del bättre hål och några mindre bra. När det var knappt en timme kvar började jag röra mig inåt viken efter vassen. Fick fortfarande fisk men resultatet mängdmässigt per hål var kanske något sämre än på grundflaket bakom Gunnarn. Jag fiskade hela tävlingen med Kaj 57mm S/S och den behövdes för annars hade det nog gått för långsamt.

När det var fem minuter kvar packade jag ihop och började knalla tillbaka. Sista biten från båthamnen blev det ett par löpsteg för att hinna in i tid och väl i mål var det två min till godo. På vägen in till mål så funderade man hur långt vikten skulle räcka. Under tävlingen hade jag hört två funktionärer på skoter diskutera att fisket gick trögt. Detta ökade förhoppningarna om att kunna knipa en medalj. När jag efter en stunds vila i målfållan hällde över fisken i påsen så insåg jag att min vikt skulle räcka ganska långt. Under väntan på att få sålla fisken kom Antti i klubben fram och lovade att det skulle bli medalj, så nu började man på allvar tro det själv också. Framme vid invägningen så räckte påsen till en andra plats och det blev en kort ramsa på vägen upp för backen för att man inte lyckats skrapa ihop drygt 4 hg till.

Även om det kändes relativt säkert att det skulle bli medalj så fanns det ändå vissa farhågor att man skulle missa pallen. Fjärdeplatsen i Norsjö fanns där i bakhuvudet och gnagde, huvva...

Fan vad glad man blev när de äntligen ropade upp ens namn. Nu får man även fiska nästa års SM trots att man misslyckats med DM-serien. Tack Kaj för att du gör sådana jävligt bra pirkar. Att 57:an är grym på norsabborre har jag vetat länge men under de senaste tre åren har den även levererat småfisk för mig.

Det har redan sagts av flertalet redan, både under helgen och nu i efterhand på nätet. Grymt bra arrangemang av Stäket´s SF, FK Forellen och alla ni andra som hjälpt till. Jag hade roligt, och jag tror nog att många andra som fick mindre fisk än mig också hade det. Synd bara att inte fler fick vara med och uppleva det.

I år var det ca 530 stycken som var med och deltog på årets SM. Man skulle kunna tycka att ett SM på Mälaren med Görveln som tävlingsvatten borde locka alla pimpelfiskare till DM för att kvala vidare till SM. Tydligt kan inte ens ett SM mitt i Sverige så centralt som det kan bli, och dessutom på ett supervatten lyckas vända den nedåtgående trenden på DM-tävlingarna. När jag för första gången deltog som senior på ett DM i Västernorrland var vi mellan 60 och 70 deltagare. Detta kanske inte låter så mycket när man jämför med deltagarantal i mellersta Sverige. Men då ska man ha klart för sig att för två år sedan hade deltagarantalet mer än halverats i samma distrikt, (rätta mig om jag har fel). Jag skulle tro att alla klubbar lider av samma problem. Färre medlemmar vilket gör det svårare att arrangera DM. För de flesta av oss vill ju vara med och tävla. Det finns många åsikter i hur man ska lösa denna fråga. Det enda som är säkert är att något måste göras.

Det roliga med att åka på ett SM är att få träffa pimpelfiskare från andra delar av landet och ju färre vi blir desto viktigare är det att hålla ihop. Hoppas det kan bli en diskussion om den här frågan som kan mynna ut i något kreativ.

Skitfiske på er från en jävligt glad silvermedaljör!

Magnus Nydahl

Nyköping, 2011-02-21

Läs hela inlägget »
Pallen 2010 bestod av fr v. Thomas Larsson, Micke Rehnman och Martin Södergårds Pallen 2010 bestod av fr v. Thomas Larsson, Micke Rehnman och Martin Södergårds

Vi tar en liten tillbakablick till 2010 och SM på Tisjön.
Då skerv jag såhär.

Måndagkväll, täppt i näsan och sjukt trött. Det är vad som är kvar efter SM-helgen i Malung för min del. En helg där man mest fick glädjas för andra. Med facit i hand så är inte det helt fel heller. Jag kan inte minnas senast man vart berörd på en pimpeltävling. Men det gick inte att bli annat när man såg glädjescenerna vid invägningen där Hanse Rehnman står och jublar medans han kramar om sonen Mikael, mer känd som Baddarn. När han sedan går därifrån kan några tårar på Hanses kinder urskiljas och då förstår man ändå hur stort det är med SM för oss inbitna pimpelfiskare till trots att det för alla "Svenssons" är helt obegripligt och ointressant. Men vi "tokar" förstår och jämför det med vilket Sm-guld som helst.



Men hela dramat började inte där. För min del som inte tävlade den här dagen så kan man säga att det hela började när jag 13:40 ringde till Martin för att höra läget. Då fick jag svaret att Martin hade runt 3kg, Larsson runt 4kg och Baddarn någonstans mellan 4-5kg. Jag ringde därefter till Perra (Per-Åke Södergårds, Martins pappa) och fick svaret av honom att det fanns mellan 3 och 4kg abborre i hans kunt. Jag meddelade Ankan (Martins mamma) hur läget var och vi trodde att det skulle sluta någonstans topp 20. Jag sa dock tilll Ankan att jag trodde Martins vikt var närmare 4kg. Något jag lärt mig då han alltid brukar underdriva sin vikt. Lägg det på minnet;)
Vi trodde vinnarvikten skulle bli runt 6-7kg. Det verkade ju ändå som det nappat skapligt när de rapporter man fått är över 3kg.



Vi stod där och väntade och såg fler och fler dyka upp bakom träden som skymde vår sikt. Allihop kunde vara Martin tänkte vi, och vi såg ingen Perra heller. Så det var spännande. Men när det var cirkus kvarten kvar utav ingångstiden dök perra upp och meddelde sin ledarvikt på 3,8kg. Då började vi ana hur det här kunde sluta. Vi hoppades mer och mer på att Martin skulle hinna in i tid. Jag förstod också att Baddarn låg ritkgt bra till idag. Det Var det fler som förstod. Då Larsson gång på gång fick rapporter från målfållan och tillsammans med Baddarn spurtade han mot medalj.



I målfållan stod även Baddarns far Hanse och jobbade på grabbarna som var där på isen frenetiskt tågande mot honom och målfållan. Kanske förstod han redan då vart det hela skulle leda.



När jag anlände ner till målfållan så var alla där. Vissa nöjda och vissa missnöjda. De som utmärkte sig mest ur mängden var far och son Rehnman. Som stod mitt i den grupp utmattade pimpelfiskare. När Hanse sedan lämnar målområdet syns tårarna på hans kinder och det sägs vara hans livs bästa dag. (Är ej bekräftat eller dementerat)
Jag tror dock det är ett av pimpelsportens mest känslofyllda stunder.



Baddarn vägde in 4,8kg, Larsson 4,6kg och Martin 3,9kg. Där var och de tre högsta vikterna och Perra hade den fjärde högsta vikten på 3,8kg. Därmed slagen av grabben sin med dryga hektot och snuvad på bronset.
Medans Hanse var lycklig av sonens bedrift så är jag ganska säker på att Perra inte var lika glad över att Martin hade snuvat sin egen far på en SM-medalj. Där insåg jag att de rapporter jag fick från sjön mellan 13:40 och 13:45 sammanfattade årets individuella SM i pimpel.



På söndagen väntade lagtävlingen och det var dags för mig själv att stiga in i handlingen. En handling jag inte anser mig själv påverka så mycket. I bästa fall så var vårt lag statister. Vi gjorde dock en bra satsning och fullföljde vår taktik. Dock lyckades det inte denna dag.



Istället får jag gratulera de lag som lyckade bättre. Närmast tänker jag på Herrveteranlaget från Woxnadalens SFK som tog guldet i deras klass. Ett gäng "gubbar" som man är uppvuxen med på isarna. Laget bestod utav Gunnar Nordlund, Kjell Nordlund, Per-Anders Nyberg och Lasse Elvinsson. Ett lag som utstrålade ungdomlig lycka denna dag.

Får även gratulera ett splittrat Flugan-lag som tog hem rubbet med 3 inplockade reserver då det inkvalade laget stod på studenternas och såg Bollnäs bli slagen av Hammarby i bandy. Är rätt säker på att de ångrar sig ett tag framöver.

Även far Rehnman fick en medalj på sm, där hans lag från falubyggden tog silver i herrveteranklassen.



Tack alla för en trevlig helg och Skinnkroken för ett bra arrangemang.
Men det som jag kommer minnas mest är nog ändå hur stolt en far kan vara över sin son.

Resultat, seniorklassen, Lördag
1 Mikael "Baddarn" Rehnman, Öbacka SFK, Västernorrland, 4810 gr.
2 Thomas Larsson, Svegs SFK, Jämtland, 4608 gr.
3 Martin Södergårds, PK Nordic, Västerbotten, 3950 gr.


/Erik

Läs hela inlägget »

Bäste junior: Jonas Wennberg (hörde ingen vikt), det var 3 juniorer med idag. Vilket är ett riktigt bra.

Damklass: Lena Eriksson 1,1 kg.

Damveteran: Rut Backeby 1,2 kg.

Herrklass: Håkan Bystedt 1,3 kg.

Herrveteran: Bengt Forsling 1558 gr. (Högsta vikt)

Äldre herrveteran: Poppo Olsson 1546 gr. (Bilden nedan)

 

För min egen del så blev det en fjärdeplats i herrklassen med mina 1046 gr.

Vilket jag är ganska nöjd med då jag hade siktat in mig på ett kilo innan tävlingen och trodde att det skulle räcka lite längre än vad det gjorde.

Dessutom höll jag mig till min taktik och resultat i vikt blev skapligt.

 

Det kanske skall tilläggas att fisksnittet var väldigt lågt.

Lars Jansson som fiskade i samma område som mig hade 1,2kg på dryga 100st.

 

/Erik

 

Läs hela inlägget »

I morgon är det återigen dags för det klassiska Lucianappet och av tradition så går det som vanligt på Ullungen.
Vilket kanske kan ifrågasättas lite, då jag personligen tycker att det finns många bättre alternativ.

Men förutsättningarna är lika för alla och har man tävlat på den i 20 år så kanske man har en liten fördel trots allt.
Jag vann min första tävling i Juniorklassen just där och fiskade i princip på samma ytor som fjolårets segrare satt.

Fjolåret gav för övrigt ett av de sämre resultaten någonsin på Ullungen, där segrare hade dryga kilot och 2:an hade runt 4hg om jag inte är helt ute och cyklar.
Jag själv hade 2 små abborrar och slutade 2:a eller 3:a i herrklassen.

Det skall dock tilläggas att det var ett riktigt skitväder ifjol med en halvmeter snö.
Så hoppet finns helt klart där om att det kommer att bli en mycket roligare dag i morgon än vad det var för ett år sedan.
Men visst finns det risk för att tafsen åker fram ur ryggsäcken i morgon, vilket inte hör till vanligheterna för min del.

Hoppas vi ses vid Edsbyns Flygfält i morgon där starten går.

/Erik

Läs hela inlägget »

För er som är bekanta med Instagram så brukar vissa skirva #tbt när de lägger ut sin bild. Tbt står för "Throwback Thursday", vilket vi idag anammar på pimpelsport och går rejält tillbaka i tiden.

För er som inte förstår något av allt svammel ovan får givetvis också kolla på de gamla bilderna på länken nedan.

Pimpeltävlingar från förr
Pimpel i allmänhet från förr

/Erik

Läs hela inlägget »

Jag lovade ju att jag skulle skriva om hur man gör en krok den här veckan.
J-E Stange hann dock före, så ni får ta del av hur man gör en limkrok här så länge.
Klicka er vidare i produktionsprocessen genom att välja senare inlägg.

Jag kommer att lägga ut hur man gör en krok med chenille senare under december.

/Erik

Läs hela inlägget »

Under resultatbörsen dyker det hela tiden upp resultat ifrån tävlingar.
Från helgen har två resultat lagts upp såhär långt.

Läs hela inlägget »

Klubben har kallats "Sveriges bästa" och i dagarna publicerades en tidningsartikel i Närkes allehanda som visar den framåtanda som finns inom klubben! Läs och beundra!

Läs hela inlägget »
Etiketter: övrigt fiske

Här kommer några julklappstips!

Läs hela inlägget »
Etiketter: sponsorer

Vi skrev om den nya starten på vikinganappet i helgen.
Här kommer mer info om påsken uppe i Gällo.

/Erik

Läs hela inlägget »

Den 29:e december är det dags för den tredje deltävlingen i HDH-Cupen.
Tävlingen kommer att hållas på Mansjön.
Mer info kommer närmare aktuellt datum.
Men för er som undrat när och var den kommer hållas så slipper ni fundera mera på det.

/Erik

Läs hela inlägget »

Imorgon kommer ni få en del fina julklappstips/erbjudanden från några av våra sponsorer. Kika gärna in då om ni inte redan köpt allt ni ska!

Läs hela inlägget »
Etiketter: sponsorer

Det är ett tag kvar tills det blir påsk!

Påsken som för övrigt är ovanligt sen iår!

 

Men redan nu har vi ifrån säkra källor fått reda på att Sundsjöfiskarna planerar att köra tävlingar onsdag till måndag.

 

Den stora nyheten för i år är att vikinganappet åter igen kommer att ha den nygamla startplatsen vid campingen. Så med all säkerhet kommer det bli ett nytt segerställe i år. Om man ser till de senaste 5 åren, så har man nämligen vunnit i den delen av sjön. Men det kan vara roligt att springa åt motsatt håll en gång också.

Tävlingen i stort ger helt nya förutsättningar och många som har fiskat in sig får tänka om.

 

Kvällstävlingen kommer att vara vid sågen liksom i gamla dar!

 

/Erik

Läs hela inlägget »

Vädret har åter igen spelat oss ett spratt.
Det kraftiga snöfallet uppe i Sundsvall/Stöde gör att det är svårt med parkeringar och framkomlighet.
Så därmed ställs tävlingen i morgon lördag in.

Läs hela inlägget »

Nu är vi igång med att lägga in tävlingskalendrar och likt ifjol så hoppas vi att ni bistår oss med aktuellt material! Skicka ett mail till oss om just er kalender så lägger vi upp den. Skulle vara suveränt om vi tillsammans skulle kunna täcka hela pimpelsverige här på sidan, eller hur?!

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingar

Ifjol utklassade Jonas Gustafsson alla ganska klart.

Iår tävlar vi om vandringspriset igen.
Frågan är bara hur.

Men vår tanke, för att så många som möjligt skall kunna delta är att lägga Cupen på ett evetuellt "Sista rycket".
Som likt för några år sedan förmodligen kommer bestå av tävlingar fred-, lör- och söndag.
Så enkelt räknat kommer Cupen att bestå av 3 deltävlingar där poängräkning likt Vikinganappets vandringspris kommer att gälla.

Inget är alltså klart ännu, men det här är vårt första alternativ.
Annars får vi helt enkelt komma på något annat!

/Pimpelsport

Läs hela inlägget »

Lördag 7 december kl 10 -14
Skramsen , Skyltat vägen Dala-Järna - Leksand
SFK Älvkroken

Läs hela inlägget »

För några dagar sedan öppnade Rosie Thörne sin blogg där det med all säkerhet kommer att skrivas en hel del om pimpelfiske. Titta till sidan här!

rosietalar.blogg.se

Läs hela inlägget »

Här kommer resultat ifrån helgens tävlingar på tallsjön och Gryveldammen.
De finns även under resultat börsen.


Gryveldammen

Läs hela inlägget »

Dubbelhelg den här gången också.

Lördag:
HDH 2 - Tallsjön(ovanför orsa)
Tävlingstid 10-14.

Söndag:
Gryveldammen, Älvdalen
Tävlingstid 10-14

Läs hela inlägget »

Idag har vi lagt till FK Knallens blogg i vår länksida. http://www.knallens.wordpress.com Fattas du fortfarande? Kontakta oss!

Läs hela inlägget »
Etiketter: övrigt fiske

Vi vill återigen påminna om Resultatbörsen. Där ni själv länkar till era resultat.
Om ni vill skylta med dem vill säga!
Finns även en knapp till höger på startsidan nu.

Det här är en sekundär lösning tills vi hittar något bättre.

/Erik

Läs hela inlägget »

Här kommer helgens inkommande resultat. Positivt att det var en del juniorer med redan den första tävlingshelgen. Grattis till samtliga segrare!

Resultat Lördag, Tandsjön

Resultat Söndag, Porfyrdammen

Tror att Thomas Larsson som deltog på både lördag och söndag (och som dessutom vann lördagens batalj) kommer att ge oss en sammanfattning om helgen vad det lider...

/Martin

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingar

Daniel Ahlgren, Tibro är det nyaste tillskottet hos Pimpelsport och kommer täcka upp en ny del av Sverige för oss.
Daniel som är tävlande i Skaraborgstrakten, med några utsvävningar runt påsk och SM varje år.

Daniel har dessutom ett SM-brons ifrån 2012 på Revsundssjön.

Så vi hälsar Daniel välkommen till Pimpelsport!

/Pimpelsport

Läs hela inlägget »

Dryga 70(?) hade letat sig upp i skogarna till Tandsjön idag.

Riktigt skönt väder bjöd dagen på och för vissa blev det även bra fiske.

Thomas " Rosa Mössan" Larsson, Sveg/Gävle drog det längsta strået och tog hem den första delsegern i HDH-Cupen.

Thomas hissade upp 11 192gr, 60gr mer än tvåan Lars Jansson ifrån Falubygden.

 

Är det någon som har bättre koll på placeringar och annan info, så kan ni fylla på här under kommentarer.
 

/Erik

Läs hela inlägget »

Tycker du att vi missar rapporteringar från ditt distrikt eller del av landet? Har du skrivsugna händer eller fotar du kanske en del på pimpeltävlingar? Då är du mer än välkommen att kontakta oss för att bidra till att utöka pimpelkartan på pimpelsport.se.

Ett alternativ i sammanhanget är att bli korre hos oss. Att vara korre är inget betungande egentligen, du skiver så mycket du vill och mäktar med. Och vill du inte sträcka dig så långt som att vara korre kanske du ändå vill/kan skicka in rapporter/resultat/bilder till oss. Vi vet att alla sådana inskick är erfersökta av våra läsare!

Som sagt, kontakta oss!

Läs hela inlägget »
Etiketter: korrespondenter

mormyska.se har just nu ett kanonerbjudande på konstgjorda blodisar, ett måste när den naturliga födan inte går att få tag på. Först till kvarn!

http://mormyska.se/bloodworms/konstgjorda-bloodworms-50-st-med-lukt/

Läs hela inlägget »

Isarna håller! Kontroll av isen på Tandsjön idag visar på 8-9 cm is. Det tillsammans med kallt väder framemot helgen gör att det blir tävling på lördag.

Tävlingssjö är Tandsjön söder om Lillhärdal. Tävlingstiden 10-14. Utgång 09.30.

Skyltat från vägen mellan Lillhärdal och Älvdalen.

Samling för Svegare kl 08.00 på OK.

Eventuella frågor besvaras av Lars Westlund på telefon:070-2375169.

Svegs Sportfiskeklubb hälsar alla välkomna till årets säsongsupptakt

Läs hela inlägget »

Vi måste bli bättre på att kommunicera med närliggande distrikt om vilka tävlingsdagar vi skall lägga respektive tävlingar på.
I de flesta fall gör varje distrikt sina tävlingskalendrar var för sig och klubbar som egentligen ligger angränsande till varandra kan olyckligtvis arrangera tävlingar samma dag. Vilket självklart är ett misslyckande.

Ett konkret exempel iår är den 2:a mars då Linghedsnappet och Woxnadalsnappet är/var lagda på samma dag. Två tävlingar som arrangeras på sjöar som bara ligger 5-6 mil ifrån varandra och ser man till fjolåret så var en stor del av deltagarna på de båda tävlingar med på bägge två. Så det är ju en förlust för bägge klubbar och mycket tråkigare för deltagarna att vara tvungen att välja bort en tävling.

Dock har Linghed visat gott föredöme och flyttar sin tävling till den 29:e mars istället. Vilket vi nu hoppas blir en fin lösning på det hela.

/Pimpelsport

Läs hela inlägget »

Imorgon testas isen för helgens planerade tävling i HDH-cupen. Rapport kommer att inkomma under kvällen här på pimpelsport.se!

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävling

Sportfiskepoolen har nya kläder på ingående ifrån Italien.
Kanske är det blivande julklappar?

Bla denna Ice Fishing Hoodie är ett av alternativen.
För att se mer klicka här.

Läs hela inlägget »

Efter förra helgen fick vi ett mail ifrån Robert i Luleå att de hade kört sin första interna tävling på sjön Heitt mýri.
Håll till godo med filmen nedan.
Det är lite vintrigare där uppe än i Orsaskogarna(Se Jörgens bild från igår).

Läs hela inlägget »

Vi har fått frågan om att lägga upp fler resultat ifrån tävlingar och efter en funderar kommit fram till att det förmodligen kommer att bli för mycket jobb för oss.
Det är tillräckligt som det är redan nu.

Men vi kom fram till en lösning där det krävs lite hjälp ifrån er övriga enligt nedan.

Under "Arkiv" --> "Resultatbörs" kan ni länka till resultat som ni vill att resten av pimpelsverige skall ta del av.

Men slutresultat i cuper (ej KM) och vissa "större"(150+ deltagare) lägger vi gärna upp.
Annars får ni länka dem via Resultatbörsen.

/Pimpelsport

Läs hela inlägget »

 Martin och Erik har frågat mig om jag kan skriva några rader om mina erfarenheter av och idéer kring fiske på lite djupare vatten. Genom åren har jag lagt ner många timmar på denna typ av fiske, med varierad framgång ska väl erkännas. Jag hoppas att åtminstone den som är ny inom pimpelfisket kan hitta några tips här som kan visa sig användbara.

 Det första man måste fråga sig är vad som är djupare vatten. Vissa fiskare kanske tycker att det redan är när det är över 2-3 meter. För andra kanske det är när det blir över 10 meter. För mig går gränsen någonstans när det börjar bli djupare än 5-6 meter.

Till att börja med så ska det poängteras att det i grunden inte är någon skillnad mellan att fiska grunt eller djupt. Det är samma reflexer som får abborren att hugga och fisken samlar sig ofta vid någon form av struktur oavsett djup. Nära land kanske det är en vassrugge, risvase eller en kant. På djupare vatten kan det vara en grynna, grop eller kant.

Om man väljer att fiska på djupare vatten så är det oftast inte småabborre man riktar in fisket mot utan mot den större abborren, som på de flesta håll i Sverige går att hitta just på djupare vatten. Det är oftast inte heller lönsamt att sitta och dra småabborre ute på djupet pga. att det då tar får lång tid att få upp varje fisk.

 Utrustning
Pirk
Vad gäller pirkar, både för trekroks- och tafsfiske, gäller grundregeln tyngre och större pirkar än vad som används för grundfiske. Tyngre för att komma ner fortare. Större för att locka mer i det sämre ljuset som råder djupare ner i vattnet.

Om det är storabborre du är ute efter kan det vara bra att hitta en pirk som du kan få att gå något så när rakt ner vid nersläpp (ingen pirk går rakt ner utan alla drar iväg lite grann) men som du kan få att skära ut och locka när du gör lockryck. Jagande storabborre triggas av en rörlig simmande pirk.

Om du ändå ska fiska mindre abborre på större djup kan en pirk med volframförtyngning vara lösningen. Dessa pirkar är tunga i förhållande till sin storlek. Dessutom får dessa pirkar tyngdpunkten placerad väldigt lågt vilket gör att de går förhållandevis rakt ner vid nersläpp. 

Abborre tagen på balanspirk på 7 meters djup

Lina
Liksom för pirken så gäller att det krävs kraftigare utrustning. En lina med grövre diameter än du använder inne på grundvatten är ett måste. En grövre lina är mindre töjbar vilket gör att du känner nappen bättre. Det blir dessutom mindre risk för knutar och öglor på linan då en tjockare lina inte trasslar lika enkelt. På mina pirkar på 55 mm och över fiskar jag med nylonlina med tjocklek 0,28mm, vilket vissa säkert tycker är linor för laxfiske o dylikt! Men jag garanterar att det fungerar alldeles utmärkt. En färgad lina kan vara fördelaktig för att se den på isen om du fiskar med traditionellt pimpelspö.

Alternativet till tjockare nylonlinor är flätlinor. Fördelen med den typen av linor är att de är stumma och starka i tunnare dimensioner. Problemet med dem är att de gärna trasslar sig och när det har hänt kan det dessutom vara svårt att få upp trasslet. Vissa flätlinor kan dessutom bli väldigt stela när det är minusgrader och blir nästintill omöjliga att hantera då.

På senare år har det kommit nya typer av flätlinor. Den jag då framför allt tänker på är Berkleys Nanofil (vet inte om produktplacering är tillåten här!) som är en flätlina som mer ska likna en nylonlina i hantering men ändå ha kvar flätlinans stumhet och styrka.

 Spö
Flera typer av spön kan vara aktuella vid denna typ av fiske. Vid de tävlingar jag deltagit i, på den numer klassiska tävlingsplatsen Björköfjärden i Sundsvall, där de stora vikterna oftast tas på djup över 6 meter, så kan man se flera typer av spön användas: traditionellt pimpelspö, varpspö och spö med haspelrulle. Alla dessa varianter har sina för- och nackdelar.

Traditionellt spö
Fördelar med ett traditionellt spö är känsligheten och att det är lättare att drilla stor fisk. Du utnyttjar ju fingertoppskänslan då. Nackdelarna är att det är svårt att smyga samt att man har problematiken med att linan fastnar i isen, i kläder eller annan utrustning. Det är också mer problematiskt vid förflyttning med ett traditionellt spö.

 Ett spö för djupare fiske ska ha en styvare och längre klinga. Styvare för att bättre känna nappen och för att kroka fisken effektivt. Längre för att större pirkar kräver ”längre lockryck” för att skära ut på rätt sätt. En klinga i kolfiber är att rekommendera då den är känsligare än klingor av annat material.

 Varpspö
Fördelarna med varpspöet är att det är lätt att smyga samt att du hela tiden har väldigt bra kontroll på linan, vilket gör det lätt att förflytta sig och slippa trassel. Nackdelar är att det är svårt att varpa upp stor fisk. Ytterligare en nackdel är priset på kvalitetsspön. De bästa spöna är tillverkade i kolfiber och blir därför väldigt dyra. Tyvärr är det också väldigt svårt att få tag i bra spön som håller måttet. Intresset för fiske med varpspö ökar varför man kan hoppas att utbudet blir bättre framöver.

 Viktigt för ett bra varpspö är att det är styvt och att det är så långt mellan ”pinnarna” som man klarar av utan att behöva varpa med hjälp av armbågarna. Det är bara handleder och underarmar som ska göra jobbet. Varpar man stor fisk med ett spö med för mjuka pinnar riskerar man att linan ”exploderar” från pinnarna med följd att man får ett trassel som tar lång tid att reda ut.

Haspelspö
Fördelarna med ett haspelspö är desamma som för varpspöet, det är lätt att smyga med och du har bra kontroll på linan både vid fiske och vid förflyttning. Dessutom kan det gå väldigt fort att veva upp fisken. Att drilla stor fisk med rätt inställd slirbroms är inte heller något problem.

Den stora nackdelen med dessa spön tycker jag är att de är okänsliga. Det är svårt att känna nappen utan du måste ha en nappindikator för att identifiera nappen, något åtminstone jag inte vill ha när jag fiskar trekrok. Sedan är de besvärliga att fiska med om djupet ändras mycket mellan hålen. Haspelrullar för pimpelfiske måste ha ett linclip på spolen där linan fästs efter att man mätt ut djupet. Linclipet används för att se till att pirken kommer ner på samma djup som du fiskade på innan du vevade upp. Om linclipet saknas eller inte används åker pirken ner på botten vid varje nedsläpp.

Taktik
Om man ska lyckas med det djupa fisket krävs vissa taktiska förändringar kontra om man fiskar grunt och nära land. Det djupare fisket bedrivs av förklarliga skäl ofta en bra bit ut från land.  Därför saknar man tydliga referenspunkter att gå efter.  Man letar mer i blindo. För att öka på chanserna att hitta fisk får man räkna med att man måste täcka mycket yta i sitt sökande. Det blir därför nödvändigt att hålla längre avstånd mellan hålen som man borrar.

I och med att man fiskar en bit ut från land så blir man också mer exponerad för de andra pimpelfiskarna. Att kunna smyga samtidigt som man ska dra fort kräver bra teknik. Men oftast räcker det inte med att bara kunna smyga bra. En fiskare som sitter stilla länge väcker också det uppmärksamhet. Andra pimplare kan då ana oråd och komma och störa dig. Ibland måste man därför byta hål trots att det fortfarande nappar! Det finns många pimplare som istället för att koncentrera sig på sitt eget fiske sitter och tittar på vad andra fiskare gör, särskilt då på SM och andra tävlingar med många deltagare! Har du letat reda på fisken själv så vill du inte att andra ska åka snålskjuts på ditt letande!

 

Teknik
En bra teknik blir viktigare desto djupare du fiskar. Vid fiske med traditionellt spö är det viktigt med bra linkontroll. Träna på att inte behöva lägga ifrån dig spöet på isen när du drar upp fisken. För att undvika trassel är det av stor betydelse att få bort linan från dig och hålet. Vid fiske med varpspö är det viktigt med hur du håller varpspöet för att kunna varpa snabbt och effektivt utan att det blir knyckigt. Håll mitt på spöet och inte som med vanligt pimpelspö längst bak på spöet.

Vid allt fiske är det viktigt att ha kontroll på djupförändringarna. Fisken står ofta i kanter eller gropar. Detta blir än viktigare då du fiskar långt från land då djupförändringarna är de enda ledtrådar du får om hur och var du ska leta vidare. Att kunna upptäcka en djupskillnad på en par decimeter kan vara a och o vid ett lyckat fiske, särskilt på sjöar med små djupförändringar. Vevar du upp mellan varje hål så kommer du inte kunna se dessa små djupförändringar.

Fiskar du med traditionellt spö gäller det att hitta en teknik för att kunna förflytta sig utan att veva upp linan. Oftast fungerar det utmärkt att ha spöet i handen och låta pirken släpa efter på isen. Om det däremot är skrovlig isyta kan man bli tvingad till andra metoder då kroken fastnar i isen när du drar den på isen.

 Fördelen med att fiska med varpspö eller haspelrulle är att du aldrig behöver hamna i den problematiken. Du har alltid all lina snyggt uppvarpad på spöet eller på haspelrullen.

En metod som kan vara väldigt effektiv i jakten på större abborre som jagar småfisk är att varpa upp pirken ibland, dvs. dra upp pirken flera meter och sedan låta den fladdra ner mot botten igen. Fiskjagande abborre följer småfiskstimmen som kan stå flera meter ovan botten, till och med ända uppe under isen.  Fiskar du enbart nere vid botten kommer du inte i kontakt med dem. Genom att varpa upp pirken kan du få någon abborre som står i frivattnet att följa med pirken ner till botten och sedan hugga. Att varpa upp pirken kan också vara lösningen när fisken är riktigt trög och inte vill ta. Ibland räcker det med att få fisken att röra sig (vilket blir följden om du lyfter pirken flera meter) för att få igång en napprush.

När du väl hittar på fisken så kan det vara en stor fördel att försöka lyfta stimmet, dvs. få det att följa med upp en bit i vattnet. Som jag ser det så är det två fördelar med detta. Dels blir det kortare väg att dra upp fisken vilket gör att det går lite snabbare mellan varje fisk. Sedan verkar det som att man får mer fisk i hålet om man lyckas få upp dem några meter. Varför vet jag inte säkert, men en förklaring kan vara att fler abborrar då ser att det är något i görningen och lockas dit för att se vad det är som händer.

 Slutligen så skulle jag vilja säga till dig att ha tålamod och inse att det ibland blir misslyckade tävlingar. Satsar man på det djupa fisket så är det mer chansartat än om du fiskar grunt. Men de gånger du träffar rätt har du chansen till en bra placering och kanske till och med en seger då och då. Att komma iland med en påse full med storabborre är en härlig känsla.

För den som vill läsa mer om abborrpimpling så rekommenderar jag att ni köper någon av Curt Lindhés böcker om abborrfiske. Böckerna är skrivna för 50-70 år sedan men är enligt mitt tycke mer informativa än all nyare litteratur på området. Abborrarna har inte ändrat vanor sedan dess varför det han skriver fortfarande är aktuellt. Böckerna går att hitta på till exempel Tradera.

 Det här är mina personliga tankar utifrån de erfarenheter jag har. Om du har ytterligare några bra tips eller tycker att något jag skrivit inte stämmer överens med det du observerat så kommentera det gärna här. Jag vill nämligen också lära mig mer. Man aldrig blir fullärd inom pimpelfiskets ädla konst.

 Daniel Eriksson, Svegs Sportfiskeklubb

Läs hela inlägget »

Kommande tävlingar

Våra sponsorer

loading...
PIMPELSPORT CUP 2024


1. Jonas Gustafsson 393 p 
2. Tomas Hulån Olsson 392 p
3. Timo Jumisko 338 p
4. Stefan Andersson 325 p
5. David Öman 323 p
Se komplett lista här

PIMPELSPORT MORMYSKA CUP 2024 - t.o.m. DT12

1. Jimmi Bornström, 129 p
2. Thomas Nilsson, 110 p
3. Greger Carlsson, 89 p
4. Marino Sanvincenti, 83 p
5. Magnus Andersson, 81 p
Se komplett lista här

Senaste kommentarer