2015 > 03

När VM i mormyska avgjordes o Kuopio blev Sverige 12 i nationstävlingen. Vann gjorde Ukraina före Finland och Ryssland.

Bäste svensk individuellt blev Folke Andersson, vanligtvis tävlande för Tunabyden, på en 29:e plats.

Se fullständiga resultat här:
http://mormyshka2015.com/wp-content/uploads/2015/03/Ranking_final1.pdf

Läs hela inlägget »
Etiketter: mormyska
Dm silver ind. Dm silver ind.

OK, några har tyckt att jag har varit väl snål med mina analyser av tävlingarna i år så här kommer i alla fall en analys från DM Jämtland.

Jämtlandsdistriktets DM i pimpel är alltid en utmaning. För att kvala till SM, som är det huvudsakliga målet för många, måste du i herrseniorklassen vara bland med i toppen på just den här tävlingen för som bekant går endast 15% procent vidare. Svårt i ett distrikt med många inbitna och duktiga fiskare och där dessutom många under senare år har haft framgångar även i SM.

Jag hade aldrig varit på Idsjön, där dm-tävlingen skulle gå, men hade tyckt att det sett ut som en riktigt fin sjö när man åkt förbi den vid några tillfällen. Visste också efter lite reseach var på sjön Bosse Nässén och Björn Allerstam hade högsta vikterna där vid en klubbtävling år 2008, men antog att åtminstone Bosse som hade allra mest då skulle få sällskap av ett flertal andra denna gång. Hade tidigt bestämt att jag inte skulle bli en av dom. Började sedan fundera hur jag själv hade fiskat på närliggade sjöar sedan tidigare vid samma tid på året, som Bodsjön där 6 timmars gick för 5-6 år sedan, och skapade mig därefter en plan för ”var fisken borde stå”. På Idsjön med två stora inflöden kändes det ganska logiskt att det skulle finnas fisk intill dem, med största sannolikhet i bakvattenområden. Så hade det även varit på Bodsjön. Eftersom jag inte var särskilt sugen på att börja i starten, där det förövrigt såg riktigt fint ut, tittade jag på övriga delar av sjön och på kartbilden utkristalliserade sig två heta områden på bortre delen av sjön.

Pratade under veckan med både Daniel Eriksson och Thomas Larsson, som båda två hade gjort samma analys som mig. Fisken bör stå i bakvatten. Visade sig också att Daniel var mest intresserad av att gå till området mot Gimån, det som även jag fått mest feeling för. Daniel och jag, som skulle tävla i samma lag, bestämde oss därför att gå dit tillsammans och hjälpas åt att leta fisk.

Tog det sedan ganska lugnt ut i starten för att se var folk spred ut sig. Visade sig till sist att vi blev bara TRE i vårt område! Kanske hade helgens snö skrämt upp folk? Det kändes åtminstone mumma på förhand att vara så få på ett område man trodde på.

Vi startade igång tävlingen och efter en kvart fick Daniel och sedermera även jag fisk i några hål.  Det var dock ingen större fart på fisken och jag beslutade mig för att gå ner på en 47:an kaj, upp i längd på länken samt att jag började beta med fjädermygg. Såja, kändes som man kunde mjölka ur någon till i hålen då. Tänkte att nu är jag antagligen ganska rätt ute vad gäller utrustning.

Efter en halvtimme drog Daniel sig mer mot Gimån och jag gick på en grundrygg åt samma håll som jag sett på satellitbilderna. Pang, 15 fina abborrar i ett hål (mitt bästa hål för dagen) följt av några ströare bredvid. Märkte även att det var en fördel om hålen fick vila lite så slog tre i stöten med avstånd mellan så att inte fisken skulle få för sig att bli skygg. Ytterligare en iakttagelse var att fisken ofta tog direkt under iskanten. Jobbade på i högt tempo på grundet och fick lite fisk hela tiden även om det inte var några mängder i hålen. MEN dom var fina. När Daniel sedan kom förbi hade jag nog skrapat ihop 8-9 kg. Han trodde han hade 4 kg.

Området var vid den här tidpunkten, med dryga timmen kvar, överfiskat både vad gäller nya hål samt att vi hade gått om i samtliga gammelhål. Vi gjorde då en längre förflyttning bortanför vår startplats, d v s där vi fått lite fisk till en början, och härligt nog kunde vi fortsätta jobba ihop en del fisk där sista timmen med samma arbetsmetod som tidigare.

Vid ingång hade vi samma känsla, att fisken inte riktigt var på bettet, men samtidigt kan en sådan känsla ibland betyda att det är för lite fisk i området man varit på.

Vid invägningen stod det dock klart att vår taktik hade fallit väl ut, samt att vi hade haft rätt känsla angående fisket. Hans Erlingsson vägde in mest på 15,7 kg vid det andra bakvattenområdet där även Thomas Larsson hade 10,8 kg (5:a) vilket innebar SM-kvalplats för dem båda. Jag tvåa på 14,7 kg och Daniel 6:a på 10,6. Kval på oss båda också. SKÖNT! Förövrigt så kan det ju låta konstigt att fisket kändes trögt när man har så mycket vikt, men mina 14,7 kg var endast fördelade på 112 fiskar. Inget ösfiske al a Runn precis, men däremot snitt på smått fantastiska 140 gram!

Även kval på våra två Sveglag, där mitt lag slog Sundsjöfiskarna med ynka 18 gram på totalt 32 kg per lag! Kändes nästan jävligt men så jämt är det ju ibland och vissa gånger är man vinnare, andra gånger förlorare.

I övrigt då? Bergsfiskarna hade stora framgångar. Segrar i flera klasser ind. och lag. Tror faktiskt att deras herrveteranlag hade högsta vikt på 38 kg (rätta mig om jag har fel). Sedan vann givetvis även Gunbritt Magnusson, säkerheten själv, sig klass och är återigen klar för SM. Grattis till alla er och övriga medaljörer och SM-kvalade.

För fullständiga resultat så hänvisar jag till Sundsjöfiskarnas hemsida. Dom lär komma in där om ett par dagar.

NU laddar jag om för PÅSK och sen SM 2015!
Ibland är livet bra härligt för en pimplare...
//
Martin

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingsrapport

Det har hållits minst 4 DM i helgen.
Dalarna, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten är dem jag vet om.

Här kommer lite blandade resultat ifrån Dalarna och Västernorrland.
Övriga kompletteras det med senare.

Förutom de kvalificerade så har ju även varje DM-arrangerande klubb 3 friplatser i valfria klasser nu när arrangörsklassen har plockats bort. Sedan får ju SM-arrangörerna 6 friplatser i valfri klass.
Så ifrån Dalarna blir det ytterligare 9st som får åka. 
 

Läs hela inlägget »

Meddelande ifrån Norsjö.

Då det efter att vi publicerat startlistorna till SM:et visat sig att flera klubbar glömt anmäla sina tävlande till distriktstävlingsledarna har vi fattat beslutet att tillåta efteranmälan
t.o.m. 1 april. För att det ska bli rättvist för alla.
 
Efteranmälan görs av den tävlande direkt till oss via ett mejl till norsjo-sfk@norsjonet.se
 
Distriktstävlingsledarna skall inte blandas in i detta.
 
Mejlet skall innehålla namn, medlemsnummer i Sportfiskarna, tävlingsklass samt födelseår (så vi kan kontrollera att de anmäls i rätt klass) klubb (om man vill) samt Distrikt och ett mobiltelefonnummer. (Vi kommer att sköta om att skriva startkorten)
Betalningen görs av den som ska tävla till Bankgiro 5979-7571. Betalningen skall vara oss tillhanda senast den 8 april (tänk på att banköverföringar tar några dagar).
Startavgift för seniorer och veteraner: 300 kr
Startavgift för juniorer: 200 kr
 
Varje ny anmälan får en bekräftelse via mejl. Får man ingen bekräftelse har inte anmälan kommit fram. Anmälan skall ha ankommit senast 23:59 den 1 april annars blir man inte anmäld.
 
Skulle det mot förmodan även vara något lag som inte anmälts, vill jag påpeka att det är ettklubblags-SM som går på söndagen. Så då måste det vara en klubb som efteranmäler och sköter betalningen. (Även här tar jag på mig att skriva startkorten)
Startavgift Lag seniorer och veteraner: 900 kronor
Startavgift Lag juniorer: 500 kronor
 
Med vänlig hälsning
Harriet Jonsson/tävlingssekreterare.

Läs hela inlägget »
Herrpallen från höger: Ulf Hedlund trea, Jonas Gustafsson tvåa och Tobbe Toresson etta Herrpallen från höger: Ulf Hedlund trea, Jonas Gustafsson tvåa och Tobbe Toresson etta

Pga svajigt internet ute i Gustafs så har jag inte kunnat lägga ut rapporten för ens nu.

Men det som väntar på något gott.. 
Dalarnas DM gick som många redan vet på Öjesjön, en sjö som inte direkt har snackats upp på förhand och det farhågorna besannades för de flesta på isen idag. Små svarta abborrar på var jakten inställd på, men då 3dm nysnö gjorde dem väldigt tröga så blev det helt enkelt inga höga vikter. Bäst lyckades trion på bild där Tobbe Toresson hade dagens högsta vikt med sina 2,6kg. Tobbe vann även laget tillsammans med sina polare(Björn Hols, Henrik Persson och Mats Öjes) ifrån Skinnkroken. De var tämligen överlägsna på sina 6,7kg. För att plocka fram en sulvermedaljör i lag krävdes fiskräkning då det var 2 lag på 4903gr. Vårt lag ifrån Falubygden(Jag, Lars Jansson, Anders Nilsson och Per Gref) drog det längsta strået(28 abborrar fler) och blev silvermedaljörer. Ovansiljan blev trea och fick en SM-plats då vi vårt redan är klara för SM i och med den silvermedalj vi plockade på Ösjön.

För egen del så känns det lite skönt att det var så tight att även mina fåtal fiskar kunde bidra på något sätt, men givetvis får jag tacka mina duktiga lagkamrater för silvret denna gång. Mitt eget resultat ska man nog tala tyst om, men jag fick åtminstone rejält med motion då det blev en hel del pulsande i snö.

Bäste Dam blev Rosie Thörne
Herrveteran vann Ture Fransson

Fler resultat kommer med listan som jag kompletterar med här nedan då den är klar.

/Erik

Läs hela inlägget »

Nyfiken som jag är på premiären i klassen Senior på SM så har jag studerat startlistorna over and over again. För mig är det stort och jag är riktigt sugen på att få starta tävla. Inför denna tävlingen ser jag mer spännande än nervöst som jag gjort tidigare. Det ska bli riktigt roligt att få ta ett steg högre upp och tävla mot de andra 34 damerna som finns i gruppen. Jag läste namnen tidigare idag och såg att det var väldigt många av de som fiskat i damjunior-klassen med mig som hade klivit upp nu. Jag ska göra mitt yttersta för att klara av det.

Hur ser jag på fisket där uppe? Jag var faktiskt med på SM 2009 då det också var i Norsjö. Det var året då jag tog min första individuella medalj i SM och även där en landslagplats. Trots att jag inte var så gammal då så har jag faktiskt inget minne av hur varken sjön såg ut eller hur fisket var. En sak är säker, och det är den att det är annat fiske än vad vi har hemma. Tips är väldigt välkomna om någon känner för att dela med sig. Om inte annat så hoppas jag på att jag får träffa så många av er som möjligt uppe på plats. Tills dess så återstår det två veckors rent fiske för min del. Några dagar nere i Mörrum i jakt på färna och sedan upp till Jämtaland för att delta i det traditionella påskfirandet.

/ Leijon

Läs hela inlägget »
Var är Pimpelns Head to head? Var är Pimpelns Head to head?

Ett mycket uppskattat inslag på PK Nordic bloggen, sedermera Pimpelsport, var Head to head pokalen som levde sitt egna liv på Sveriges alla pimpeltävlingar. Ni vet den som man tävlade om i par mot varandra och där segrarna hade kravet på sig att utmana andra.

Men var finns den idag?!

Läs hela inlägget »
Etiketter: head to head

Särnaharren bjuder även i år in till två högklassiga arrangemang.

På annandag påsk anordnas Särnanappet och dagen därpå, den 7 april, kör den allt mer populära utmaningen Särna fjällcup igång. Den pågår fram till den 10:e april.

Se mer info om tävlingarna under "kommande tävlingar".

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingar

Till helgen arrangerar Bergsfiskarna sin stortävling Bergsnappet med 7500 :- till totalsegraren.

Se mer om tävlingen i inbjudan nedan eller i högerspalten "kommande tävlingar".

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingar

VM i mormyska skall avgöras i veckan och bland annat är vår korra Andreas Wetterhall på plats med övriga svenska landslaget.

Här finns hemsidan där man bland annat skall kunna se tävlingarna live på lördag och söndag!
http://mormyshka2015.com/home/


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mormyska

Jonas Gustafsson kan fortsätta skina med solen då han nu har tagit över ledningen i Cupen efter helgens seger. Jonas är nu uppe i imponerande 405p. Bernt Berggren är fortsatt tvåa.

Britt Larsson leder fortfarande damernas och David Öman tar över ledningen i junior.

Det som är lite tråkigt att se är att under de 3 senaste deltävlingarna så har endast 2 juniorer vart med. Så där får vi hoppas på en bättring.

/Erik



 

Läs hela inlägget »

Det är alltid roligt när media besöker våra tävlingar. Här finns ett reportage från Målingspimpeln i Härjedalen, där Lars "Wälle" Westlund hade mest:

http://www.op.se/jamtland/harjedalen/de-vann-malingspimpeln

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingsrapport

Dansande män i gäddkostymer, Markolio och massa fantastiska föreläsare har tagit plats på den stora scenen på Elmia under sportfiskemässan. Störst av allt tror jag vi alla tycker är Fly vs Jerk 6 finalen som visades på fredagen. Alla deltagare på plats och finalen på storskärm med uppskattningsvis 500-600 åskådare var riktigt mäktigt. Ingen av de deltagarna visste hur det hade gått och det avgjordes verkligen i sista sekund. Har ni inte sett detta borde ni surfa in på kanalgratisdotse på youtube och kika på denna rysare. Klicka HÄR för att komma direkt till finalavsnittet. Jag har sett finalen två gånger efter och får rysningar och tillbakablickar från just den dagen. Det var min absolut favorit under helga helgen. 

Besöksrekord alla dagar resulterade självklart i ett totalt rekord vad mässan haft genom tiderna. Så vitt jag minns så togs förra rekordet i Kista 2014. Mässan bara växer och växer och lockar mer besökare för varje år. En riktig folkfest där man kan finna allting ifrån guidebåtar, kastbana, oliver, försäljare, tidningar, kött och ett stort akvarium där det visades nyheter och man kunde beskåda fiskarna som simmade runt där. Man kunde möta på folk i alla åldrar. Från de barn som nyligen såg världens ljus till de som krigade sig fram med sina rullatorer i folkmassorna. Svarta ballonger såg man här och där och lyste upp många ansikten. Både de barn som tröttnat på att gå runt på mässan, de ungdomar som ville inhalera helium och prata roligt samt de vuxna som glädjes åt lyckan i de yngre. 

Snyggaste montern på mässan är enligt mig Vision/FlyDressing som hade en stor öppen yta med en gammal, skruttig fin bil i mitten och gav en hillbilly-känsla. Utställarna hade en enhetlig klädsel och man såg lätt vem som jobbade där. Emma Lindgren är en nära vän till mig som detta året gjort sitt femte år som utställare för Vison endast 17 år gammal, grattis till både henne och Vision! För mig som inte flugfiskar så var det kanske inte så mycket att ha men det var fortsatt väldigt trevligt att komma dit. Snyggt jobbat!

En riktigt trevlig mässa som utan tvekan har vart någonting som jag aldrig kommer glömma. Ställde ut med KanalGratis och träffade massor av trevliga människor. Att vi sedan transporterades som kungar är ju bara ett plus ;-) Skulle kunna berätta så mycket mer om vad som hände samt vilka som ställde ut men känner att det är bäst att stanna där. 

På söndag bär det söder ut för mig och jag ska åka ner till Mörrum tillsammans med skolan och jag tillsammans med ett gäng grabbar ska meta färna i hopp om fångst. Har fått lite rapporter om att fisket är väldigt bra just nu så det är bara att hålla tummarna. Onsdag kväll kommer jag åka hem till Lidköping och hoppa in i bilen med pappa och Ronja och brumma norr ut mot påsktävlingarna i norr följt av min debuttävling som senior i SM. Det vankas riktigt mycket fiske och avsluta säsongen med SM. Vilka kommer man träffa där uppe i Norsjö? 

/ Leijon
 

Läs hela inlägget »

Årets Storfiskarnapp på Långviksmon i Västernorrland drog uppemot 90 deltagare.

Bäst bland herrarna lyckade hemmafiskaren Leif Ekman som fångade 8,5 kg och bland damerna vägde Anne Koljonen in mest på 2,9 kg. Noterbart var att Janne Johansson blev tvåa i herrklassen och därmed inkasserade nya cuppoäng.

Tävlingen ingick alltså även i PSC och uppdatering av cupen efter helgens två DT kommer under veckan.

Se resultaten här:

Läs hela inlägget »

Idag avgjordes det 20:e Hedsjöpimpeln och som vanligt var det folkfest och ett enormt prisbord.

Fisket visade sig vara trögare än ifjol men i vanlig ordning fick vissa mer än andra. Bäst av alla fick PA Nyberg på 3,6 kg före Carina Widerberg och Poppo Olsson.Dessa tre satt alla på samma område.
Tack Ramsjö fvo för ett fläckfritt arrangemang!
/Martin

Läs hela inlägget »

Bergviken och Kilaforsnappet var arenan för dagen och det bjöds på ett strålande solsken och dessvärre var det lite blåsigt.

Jag(Erik) valde mellan Kesen och Norsängsviken, bestämde mig igår för att gå till Norsäng. Vilket åtminstone var rätt ställe för dagen. Men min start var bedrövlig och jag kom inte på riktigt bra fiske för ens efter 1,5 timme. Det var alldeles för sen och redan där låg jag nog 3-4kg efter vissa. Kanske mer än så.

Men andra delen av tävlingen fick jag fisk ganska jämt, men inget riktigt bra hål tyvärr. Det räckte till 5,4kg och en 12:e plats i herrklassen. I 2-mannalagstävlingen så placerade jag och Dan Esbjörs oss runt plats 12 där också.

En som lyckades bättre för dagen var Jonas "MR 100%" Gustafsson som lyckades få upp 10,3 kg och vann därmed tävlingen. Jonas vann även lagtävlingen tillsammans med Bernt Berggren på 16kg.

Yngre herrveteran vann Lasse Elvinsson på dagens näst högsta 9,3kg.
David Öman (junior) gick i herrklassen och blev 2:a i herrklassen på 8,8kg.

Ann-Kersti Norgren vann äldre damveteran på 5,6kg och var nog bäste dam på det?

Uppdatering av pimpelsport cup kommer i början av veckan.

Lite snabbt om andra tävlingar:
På Nässjön vann Jesper Dyberg och belönades med 4000kr för det.

På Målingen vann Lars Vestlund,

Igår vann Lars Jansson fredagskulan på Gastsjön uppe i Jämtland.

/Erik 

 

Läs hela inlägget »

Vi brukar normalt inte lägga ut artiklar till försäljning här på pimpelsport men nu har vi lyckats få in ett begränsat parti med specialkrokar som vi tycker ni ska få chansen att testa under våren eller på påskens tävlingar efter grov abborre!

Krokarna finns i tre olika färgkombinationer, se nedan, i krokstlk 10 & 12. Färgpulvret är specialbeställt för extremt bra lysförmåga och krokarna efterliknar romkorn som är mumma för storabborrarna under vårkanten.

Själva trekroken är extremt tålig så det skall vara i princip omöjligt att räta ut krokarna.

Dessutom har alla krokar unika 3D ögon (ser ut som riktiga fiskögon) som visat sig vara mycket effektivt i jakten efter grov abborre.

Finns i följande färger:

  • 3D krok, romkorn orange
  • 3D krok, romkorn röd
  • 3D krok, romkorn multi


Vi tar endast 15 kr per krok.

Först till kvarn!
Beställning eller frågor görs till oss på info@pimpelsport.se 

Romkorn orange
Romkorn röd (ursäkta bildkvalitet)
Romkorn multi
Läs hela inlägget »
Etiketter: krokar

Vi kör det här inlägget igen inför helgens events.

Lördag:

Här kommer nog säsongens ”Jättekrock”, där flertalet stortävlingar är lagda.

I Hälsingland så arrangeras det anrika Kilaforsnappet.
Isarna har vart en diskussionsfråga här vet vi och det är bekräftat idag att Kilaforsnappet kommer arrangeras.
Information hittar ni här http://www.kilafors.nu/fyrafiskar/
Och på telesvar 0278-12080
Kilaforsnappet ingår dessutom i Pimpelsport Cup.

I Härjedalen så är det dags för den årliga Målningspimpeln som brukar locka ett stort antal deltagare.
Mer information om den tävlingen finns till höger i kalendern på startsidan.

I Dalarna så är det Älvdalsnappet på Nässjön i Rot som gäller.
4000kr till högsta vikt och i övrigt ett stort prisbord.
Mer information lär finnas närmare helgen på Telesvar: 0250-40603

I Jämtland är det  5-timmars tävling på Håvdsjön.
Info som behövs hittar ni här http://www.sundsjofiskarna.se/wp-content/2011/10/Hovdsjöpimpeln-2015.pdf

 
Söndag:

På söndagen är det bland annat tävlingen som kallas pimpelns stora folkfest.
Vi talar såklart om Hedsjöpimpeln!
Det behövs inga större presentationer här, mer än att tävlingen jubilerar 20 år 2015.
Info om tävlingen finns här http://www.laget.se/RAMSJOFVO/News/3615928/Hedsjopimpeln-20-AR-!!-Vi-ses-22-mars-VALKOMNA-!.

I Västernorrland kör Storfiskarna den fina tävlingen Storfiskarnappet som sponsras av Naturkompaniet. Mer info om den på kommande tävlingar. Tävlingen ingår dessutom i PSC.

Kör hårt på de tävlingar som just DU väljer!

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingar

Välkomna till Älvdalsnappet på Nässjön Lördagen 21 Mars 2015
Tid: 10.00-14.00
4000:- Till tyngsta påsen oavsett klass !
Stort prisbord.
Serveras hamburgare, korv och läsk
Hjärtligt välkomna !!!

Läs hela inlägget »

Lördag 21 mars kl. 11-14

1:a pris 3000kr
+ ett mycket stort prisbord
Hamburgare och kort säljes
SKYLTAT FRÅN VÄG 84 2km FRÅN ÄLVROS MOT LJUSDAL

Arr: Remmens bygdegårdsförening.
Info Jan-Erik 0680-26012

Läs hela inlägget »

Anders Rimmevik från Lyckselse vann årets PK Nordic napp på Trehörningen på över 14 kg. GRATTIS Anders!

Därmed tog Anders också sina första poäng i PSC och han blir säkert att räkna med när SM avgörs i Norsjö i mitten av april.

I damklassen vann Gunilla Ögren på 13 kg och i veteran tog min gamle klubbkamrat Antti Kallo hem segern på styva 9 kilo.

Uppdatering i PSC kommer under veckan.

/Martin

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingsrapport

Med facit i hand och resultaten inknackade borde jag vara nöjd med vad jag presterade under lördagens tävling på Siksjön i Sveg. Jag borde sträcka på mig och stolt visa upp mina medaljer jag tog med mig hem. Såhär tätt inpå är det endast en medalj jag vill visa upp, och det är guldet vi dam-juniorer tog i laget med en helt okej vikt. Den individuella medaljen som är av valören silver är någonting jag inte är nöjd med, inte i dagsläget i alla fall. Självklart är det riktigt bra att lyckas få ihop en sådan vikt på en sursjö som Siksjön, för det är riktigt bra. Inom en snar framtid kommer jag skratta åt min inställning, men just nu är det med trumpen min som jag funderar på vad jag skulle göra för skillnad som skulle hjälpa mig att snäppa upp.

Det var som vanligt med fjärilar i magen och troll i huvudet som jag skulle åka iväg på mitt fjärde Nordiska Mästerskap i lördags. Om det är att jag börjar bli van eller om jag bara kan hantera nervositeten vet jag inte, men det gick mycket bättre än tidigare stortävlingar. Innan vi gick ut i startfållan hade jag fortfarande inte bestämt till hundra vart jag skulle gå. Jag tog reda på vart de andra svenskarna skulle gå så man inte blev en alldeles för stor klunga på ett koncentrerat ställe. Efter samråd med Micke så bestämde jag mig för att hålla mig i närheten av där Anna skulle fiska så vi skulle kunna coacha varandra då hon behövde det i och med att hon krigade sig ut på isen trots att hon gick på antibiotika. Det är en stark insats!

Sjön var mycket liten och det tog oss inte alls lång tid att ta oss till stället vi planerat att starta fiska, direkt till höger om ön längs med kanten. Vi stod mitt ute i sjön och väntade och försökte lokalisera vart de olika deltagarna skulle ta sig så man skulle kunna ha lite koll. Vi såg hur vår tredje lagmedlem tog sig till vasskanten vid sista udden på vänstersida, med sig hade hon endast ett fåtal personer. Skönt! Med några minuter kvar knallade vi in mot startpunkten och borrade fast borren, klappade maggotarna en sista gång samt kollade så att varje pryl låg på det stället där de skulle, ingenting skulle få gå fel nu.

Startskottet gick och jag sänkte ner kinnepirken och jordgubben på varpspöet som planerat. Med endast någon sekund efter jag vevat upp pirken från botten så nyper det i en fisk som jag känner med en gång är större än de vi brukar få hemma. Startade alltså tävlingen med en abborre på ca 150 gram, då steg självförtroende drastiskt. Det fanns ingen mer fisk i det hålet och jag borrade mig vidare i jakten på fisk. Stötte på endast en fisk här och där med x-antal borrade hål emellan. Jag valde att gå ännu längre in mot kanten för att testa de riktigt grunda partierna som faktiskt också låg i skugga av träden. Med en gång nyper det i en fisk av storlek som jag är mer van vid, det vill säga ca 20 gram. Plockade 13 fiskar innan Stormen kom förbilunkande och frågade hur det gick. När han såg att jag drog fisk sa han åt mig att sitta still trots att det var så dåligt snitt på de. (Vi hade tidigare pratat om att det inte var någon mening med att sitta och plocka så små fisk, utan att vi var tvungna att gå efter de större om vi skulle ha någon chans.) Rätt som det var så small det till ordentligt i mitt spö och jag fick då känna på tävlingens största gung i spöet. Jag antog väldigt snabbt att det var en gädda som ville ta och smaka på min krok men vågade inte pressa den ifall det skulle vara en stor abborre som jag visste fanns i sjön. Svårt att bedöma hur länge fisken var på, men efter x-antal mindre rusningar får jag upp det camouflage-färgade huvudet på en mindre gädda som jag skulle uppskatta till 1.5 kilo. Jag svor jag en fin ramsa, släppte tillbaka den och knöt om pirken innan jag studsade iväg för att borra ännu fler och leta reda på fisken. Jag fick även rapporten att Katherine hade startat tävlingen med en abborre på 5 hg och att hon trodde hon hade ca 1 kilo fisk. Snyggt jobbat, bara kämpa vidare!

Efter det mötet med gäddan var det i princip slutfiskat för mig. En timma hade gått och jag kände att jag verkligen var med i tävlingen. Jag fortsatte kämpa och borrade hål djuparen, grundare, i skuggan, mitt i solen, slog flera hål i rad för att låta vila innan jag gick dit ifall de var borrskygga. Jag rensade hålen till 100% medan jag lät vissa vara så mycket slask kvar i för att pirken knappt skulle klara sig att ta sig ned. Jag testade verkligen allt och jag kände hur armarna började hänga när det var dags för att borra nytt hål. Då bestämde jag mig för att gå igenom exakt alla hål som var borrade intill den kanten där jag fiskat, det måste ju i alla fall finnas någon fisk som är kvarglömd eller kanske tagit sig dit då. Tog med mig endast varpspöet och började i norra änden av kanten och tog mig hål för hål längre söder ut utan ett enda pet på sakerna. Jag satt inte längre än 15-20 sekunder i hålen, hade det funnits fisk där så hade det redan smällt i då. När jag tagit mig igenom alla de hålen som tog en längre tid hade jag endast fått upp en liten abborre och kände hur ideerna började försvinna på vad jag skulle göra för att få någon fisk.

De senaste 2.5 timmarna hade jag fått en fisk, en fisk som inte skulle ta mig någonstans. Jag gav borret en till blick och insåg att det bara var att fortsätta borra och leta. Stormen tipsade om att jag skulle borra mig mer ute på det djupa vattnet där ingen annan tidigare borrat och ta mig mot starten. Med två hål borrade och det var dags för ett tredje hål skriker han åt mig mitt när jag traskar ‘STOPP!!’. Då borrade jag mig ett hål där och lyckades fånga en på ca 70 gram. En riktig turnisse är han den där Stormen. Fortsatte att arbeta mig närmre starten i samma riktning men utan resultat. Fisken Storm hjälpte mig till blev min sista.

Tunga sega steg tillbaka mot invägningen var vad det blev då Anna har kört slut sig totalt och hon verkligen fick känna av att hon var sjukt. Är fortfarande imponerad att hon valde att genomföra hela tävlingen utan att ge upp. Hon kämpade ända in i det sista! Invägningen visade sig att jag hade dubbelt av vad jag trodde jag hade kämpat ihop till och landade på 1007 gram. Näst bäst av de svenska dam-juniorerna med Katherine i topp som även hon hade mer än vad hon trodde.

Där finns min dag nedtecknad. Jag har aldrig känt mig så totalt slut som jag gjorde då, och inte heller har jag vart så missnöjd med det som skedde. Jag testade allting jag bara någonsin skulle kunna komma på. Trekrok, olika storlekar på pirk, skiftade i färg, form osv. Slängde på en blåmyska och bombade den med fjädermygglarver utan ett enda pet. Jag har ingen aning om vad jag gjorde fel, eller om det fanns någonting att göra fel på. Jag märkte att Siksjön är en sjö där man ska vara duktig fiskare för att få fisk, sedan ska man även ha turen med sig att lyckas kroka de där stora. Skulle chansa på att var tionde fisk som kom upp på tävlingen var en fisk med tre siffror räknat i gram. Då skulle man ha turen att fånga just den tionde fisken.

Kvällen och banketten var som vanligt väldigt trevlig med mycket god mat och framför allt fantastiskt sällskap. Stämningen som bildas under prisutdelningen då alla bygger upp sina förhoppningar om vilket land som kommer stå vinnande ur den tävlingen är obeskrivlig.
Citerar Martin i tidigare inlägg:

“Kvällen absoluta höjdpunkt kom dock först när Sportfiskarnas pimpelansvarige Erik Tikkanen slutligen läste upp Sverige som segrande i nationstävlingen. Glädjen vid svenska sektionen nådde nya höjder och sällan har jag sett sådan laganda i pimpeltävlingssammanhang. Men det är ju också det som är själva grejen med att representera sitt land i NM! “

Det är som han säger, det är något riktigt speciellt med att få representera Sverige i någonting så stort som ett Nordiskt Mästerskap! Silver induviduellt och guld i lag i all ära, men landskampen slår allting, inget snack om den saken!

En stor eloge till de som lyckades på tävlingen och en ännu större till de som faktiskt stod ut att fiska och genomföra hela tävlingen med detta fiske som faktiskt var. Det var rent ut sagt psykiskt påfrestande från min sida sett. När man testar allting som man bara någonsin kan komma på utan resultat. När ideerna börjar sina och man blir frustrerad över att ingenting fungerar. Det var en av de svårare tävlingarna jag har deltagit på, men som vanligt är NM en av årets roligaste tävlingar.

Nu ska det bli intressant att se när nästa NM blir för min del. Jag har valt att fiska som senior på 2015 års SM i Norsjö av den anledningen att jag är för gammal för att åka till Nordiska som junior nu. Jag ser detta som en utmaning samtidigt som någonting jag kommer lära mig väldigt mycket på. Som jag tidigare har berättat har jag i några år jämfört mig med seniorerna på tävling och nu är det verkligen på riktigt, det ska bli spännande! Det  blir två steg med ett syfte. 

/Leijon

loading...
Läs hela inlägget »
Etiketter: nm

Lördag:

Här kommer nog säsongens ”Jättekrock”, där flertalet stortävlingar är lagda.

I Hälsingland så arrangeras det anrika Kilaforsnappet.

Isarna har vart en diskussionsfråga här vet vi och det är bekräftat idag att Kilaforsnappet kommer arrangeras.

Information hittar ni här http://www.kilafors.nu/fyrafiskar/

Och på telesvar 0278-12080

Kilaforsnappet ingår dessutom i Pimpelsport Cup.

 

I Härjedalen så är det dags för den årliga Målningspimpeln som brukar locka ett stort antal deltagare.

Mer information om den tävlingen finns till höger i kalendern på startsidan.

 

I Dalarna så är det Älvdalsnappet på Nässjön i Rot som gäller.

4000kr till högsta vikt och i övrigt ett stort prisbord.

Mer information lär finnas närmare helgen på Telesvar: 0250-40603

 

I Jämtland är det  5-timmars tävling på Håvdsjön.

Info som behövs hittar ni här http://www.sundsjofiskarna.se/wp-content/2011/10/Hovdsjöpimpeln-2015.pdf

 

På söndagen är det däremot tävlingen som är pimpelns stora folkfest.

Vi talar såklart om Hedsjöpimpeln!

Det behövs inga större presentationer här, mer än att tävlingen jubilerar 20 år 2015.

Info om tävlingen finns här http://www.laget.se/RAMSJOFVO/News/3615928/Hedsjopimpeln-20-AR-!!-Vi-ses-22-mars-VALKOMNA-!

Läs hela inlägget »

AFK Fyra fiskar har ännu inte beslutat om Kilaforsnappet går att genomföra eller inte, MEN det kommer i vilket fall som helst att bli en tävling i Hälsningland på lördag. Håll koll på Hälsingesvararen på 0278-12080.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävling
Sverige tar hem nationstävlingen och vilt jubel utbryter Sverige tar hem nationstävlingen och vilt jubel utbryter

NM-helgen är förbi och endast lite efterarbete är kvar för oss i arrangörsstaben. Av allt att döma har de flesta ansett att helgen varit en riktigt rolig upplevelse och det var vår målsättning. Det var sannerligen lite svårt att liveblogga när man inte har tillåtelse att gå nära de tävlande, nämna hur det går för enskilda fiskare eller var det nappar bäst under tävlingen men jag hoppas att ni som tittade in på sidan fick lite ”feeling” för tävlingen i alla fall.

NM är helt klart en speciell upplevelse, både vad gäller teamkänsla och taktiska upplägg. Kryddan på moset är de två lagkaptener från respektive land som gör ALLT för att just deras landslag skall få de bästa förutsättningarna till information på isen. Det ryktades om att lagkaptenerna sprang totalt över 15 mil på isen på lördagen och jag tror personligen att det kan ha varit ännu mer. Det var för mig som åskådare både beundransvärt och imponerande att se dem fightas och visst förtjänade dem alla hyllningar de fick under kvällens bankett.

På fredagens insatstävling/träningstävling bjöd Siksjön på ett karaktäristiskt Siksjöfiske. Stefan Spännars segrarvikt på 5,6 kg var som hämtad ur facit för vad sjön brukar leverera. Dagen därpå hade dock sjön surnat till ordentligt och de tävlande fick stor möda att klura ut hur de skulle lösa uppgiften.

Den som klarade detta allra bäst var svensk. Jokers damveteran Birgitta Gustavsson gjorde ett genidrag när hon klev in i vassen på en oborrad sträcka med timmen kvar och fick kontakt med den större abborren. Vid invägningen var ingen i närheten av Birgitta viktmässigt och därmed kunde hon under kvällens bankett utses till Nordens bästa pimpelfiskare 2015. Ett stort grattis till dig Birgitta! Även grattis till May Tomasson och Ann Kersti Norgren som tillsammans med Birgitta tog hem damveteranernas lagtävling på ett övertygande sätt.

Annars var det stentufft i många klasser vare sig det gällde individuellt, lag eller nationstävlingen. Allra jämnast var det i herrlagtävlingen där svenska laget med Leif Lothström, Thomas ”rosa mössan” Larsson och Jesper Dyberg lyckades tvåla dit sina norska vänner med hela 15 gram(!) vilket ledde till stora glädjescener i hela det svenska gänget. Som plåster på såren för norrmännen tog man istället hem det ind guldet i klassen genom duktige Finn Erik Lerdalen.

I damklassen visade finska damerna hur man skulle ta sig an det tröga fisket och de tog de två översta pallplatserna samt damernas lagtävling. Att det finska damlaget hade den högsta lagvikten av samtliga lag säger en del om det kunnande de besitter!

I herrjuniorklassen tog David Öman en hedrade pallplats men fick se sig besegrad av Norges Rolf Magnus Grenberg som vägde in näst högsta vikt i hela tävlingen.

I damjuniorklassen visade Sverige även i år sin klass genom att ha de två högsta vikterna. Den här gången fick dock fjolårsmästarinnan Matilda Leijon se sig besegrad av landsmaninnan Katherine Olsson. Katherine som tog en härlig dubbelsegrer under helgen (hon vann även fredagens insatstävling) och visade att återväxten på damsidan är fortsatt stark!

I herrveteran fixade Smedjebackens Krister Bergman en pallplats bakom segraren Knut Vadholm från Norge.

Kvällen absoluta höjdpunkt kom dock först när Sportfiskarnas pimpelansvarige Erik Tikkanen slutligen läste upp Sverige som segrande i nationstävlingen. Glädjen vid svenska sektionen nådde nya höjder och sällan har jag sett sådan laganda i pimpeltävlingssammanhang. Men det är ju också det som är själva grejen med att representera sitt land i NM!

Tack alla ni som förgyllde NM-helgen!

Här är samtliga resultat:
http://media.svegssportfiskeklubb.se/2015/03/Resultat-Nordiska-Mästerskapen-2015.pdf

Kanske också någon av våra korrar som deltog i själva tävlingen skriver personliga iaktagelser från helgen?

Martin Södergårds

Svenska laget
Nordiska mästarinnan Birgitta Gustavsson vid invägningen.
Läs hela inlägget »
Etiketter: nm

Idag var det dags för Linghedsnappet. En tävling som jag(Erik) vann för två år sedan. Då var tävlingen på Liljan, nu blev den flyttad till Svärdsjön här i mitten på veckan. Men jag kände ändå att jag hade en riktigt bra chans på förhand.

Det var många duktiga fiskare med idag då folk stannade till både ifrån NM och en del sol kom ifrån Björköfjärden.

Kanonväder och blankis, så jag hade siktat in mig på 5-6kg för dagen.
Men fisken ville annorlunda och det syntes ganska snabbt att det var trögt då folk flyttade sig i rask takt över sjön. Även rapporter från folk som kom ifrån andra delar utav sjön bekräftade att det var så.

Jag fick några fiskar på en fläck ganska tidigt och blev kvar. Det kom upp några små allt eftersom, men de var ingen riktigt fart. 3st där och 4 tomhål och 4st fiskar i ett hål och sen några tomhål o s v.

Efter drygt 2 timmar fick jag dagens bästa hål med runt 20 små abborrar i. Men sen blev det en lång period utan napp och jag gjorde några krokar för att hitta mer fisk.
Sista halvtimmen begav jag mig tillbaka till den fläck jag fått som bäst och lyckades lura upp några till sista 10 minuterna. Så det blev några placeringar tagna där på slutet då det var jämt.

Min vikt 2228gr räckte till en fjärdeplats i herrklassen.
Dagens högsta vikt hade Annika skog med 2798gr.
Bäste herrveteran var Jan-Olov Lindgren med 2270gr.
Jocke Eriksson var bäste junior och hade 2,1kg.
Herrklassen vann Mikael Engvall på 2,5kg.

Så det var jämt i toppen idag även om Svärdsjön inte visade sig ifrån sin bästa sida.

/Erik

Läs hela inlägget »

Idag avgjordes busjönappet och ett 150 tal fiskare deltog i solskenet. Riktigt trögt fiske idag också men vissa hittade storfisk alt skapliga mörthål. Vann gjorde nm deltagaren Lena Eriksson på 4 kg före hemmafiskaren Kerstin Hägglund på 3,3 kg och nm coachen Jörgen Storm på 2,9(?).
Mest minnesvärt för egen del var att min treåriga dotter Hilma gjorde riktig tävlingsdebut med mig. Och som hon gjorde det. Två fiskar som tillsammans vägde 4 hg gav en fin andraplats i barnklassen! Själv mäktade jag med att få upp 12 fiskar och drygt 9 hg under hela tävlingen så jag kunde sånär ha fått styrk av henne redan i första drabbningen...:)

Nu väntar lite efterjobb med nm innan man kan inrikta sig på en härlig vår på isarna!

/Martin

Läs hela inlägget »

http://media.svegssportfiskeklubb.se/2015/03/Resultat-Nordiska-Mästerskapen-2015.pdf

Mer reflektioner kommer efter dagens tävling på Busjön. Idag har jag ett angenämt uppdrag att lotsa både mig själv och min treåriga dotter Hilma på isen!

/Martin

Läs hela inlägget »
Etiketter: nm

Finn Willy intar scen.. Jubel utbryter

Läs hela inlägget »

Vilt jubel utbryter när Sverige vinner den prestigefyllda nationskampen!

Läs hela inlägget »

Det här är ditt nya blogginlägg. Vi har lagt till denna text och bild som exempel på vad du kan göra. Nu är det bara för dig att skriva din egna text, lägga in bilder, video… ja, vad som helst. Du kan ändra allt och även ta bort det du inte vill ha.

 

För att redigera denna text, peka här och klicka på knappen ”Redigera text”. Bilden kan du ändra eller ta bort i ”Ändra bild”. För att dra in nya block klickar du först på knappen ”Skapa innehåll” och väljer sedan vad du vill ha.

Läs hela inlägget »

Ikväll vet vi hur det gick! Men rapporterna säger att det är jämt!!

Läs hela inlägget »

Trögt fiske men vissa har fått fin fisk. Uppskattningsvis vinnarvikt på runt 4 kg...?!

Läs hela inlägget »

Jesper kämpar på, en timme kvar

Läs hela inlägget »

Norska herrjuniorerna intar vassen

Läs hela inlägget »

Tre fiskare längst bort, en svensk o två norrmän

Läs hela inlägget »

Nu blir det ut med media på en tur oå isen.

Läs hela inlägget »

Lagkaptenerna från respektive land

Läs hela inlägget »

Vi testar liveblogg från nm-tävlingarna idag. Vi får se om täckningen är på vår sida så vi åtminstone kan publicera några bilder!

Läs hela inlägget »

Ett 80-tal fiskare ställde idag upp på NM helgens insatstävling på den södra delen av Siksjön. Bäst idag var Ovansiljans Stefan Spännar som vann totalt på 5,6 kg före mig (Martin) på 4,7 kg och Jesper Dyberg på 3,9 kg.

Lars Gullstrand vann HV på 3,2 kg, Catrin Olsson vann DJ-klassen på 8 hg och David Öman HJ på drygt 2 kg. Alltså 4 av 6 klassergrar till Sverige vilket ger råg i ryggen inför morgondagens NM-tävling!

/Martin

Läs hela inlägget »

Kommande tävlingar

Våra sponsorer

loading...
PIMPELSPORT CUP 2024


1. Per Chefen Nilsson 550 p 
2. Tomas Hulån Olsson 512 p
3. Tomas RM Larsson 496 p
4. Jonas Gustafsson 461 p
5. David Öman 456 p
Se komplett lista här

PIMPELSPORT MORMYSKA CUP 2024 - SLUTSTÄLLNING

1. Jimmi Bornström, 136 p
2. Thomas Nilsson, 110 p
3. Marino Sanvincenti, 104 p
4. Greger Carlsson, 89 p
5. Magnus Andersson, 81 p
Se komplett lista här

Senaste kommentarer