Summering NM-helgen

Sverige tar hem nationstävlingen och vilt jubel utbryter Sverige tar hem nationstävlingen och vilt jubel utbryter

NM-helgen är förbi och endast lite efterarbete är kvar för oss i arrangörsstaben. Av allt att döma har de flesta ansett att helgen varit en riktigt rolig upplevelse och det var vår målsättning. Det var sannerligen lite svårt att liveblogga när man inte har tillåtelse att gå nära de tävlande, nämna hur det går för enskilda fiskare eller var det nappar bäst under tävlingen men jag hoppas att ni som tittade in på sidan fick lite ”feeling” för tävlingen i alla fall.

NM är helt klart en speciell upplevelse, både vad gäller teamkänsla och taktiska upplägg. Kryddan på moset är de två lagkaptener från respektive land som gör ALLT för att just deras landslag skall få de bästa förutsättningarna till information på isen. Det ryktades om att lagkaptenerna sprang totalt över 15 mil på isen på lördagen och jag tror personligen att det kan ha varit ännu mer. Det var för mig som åskådare både beundransvärt och imponerande att se dem fightas och visst förtjänade dem alla hyllningar de fick under kvällens bankett.

På fredagens insatstävling/träningstävling bjöd Siksjön på ett karaktäristiskt Siksjöfiske. Stefan Spännars segrarvikt på 5,6 kg var som hämtad ur facit för vad sjön brukar leverera. Dagen därpå hade dock sjön surnat till ordentligt och de tävlande fick stor möda att klura ut hur de skulle lösa uppgiften.

Den som klarade detta allra bäst var svensk. Jokers damveteran Birgitta Gustavsson gjorde ett genidrag när hon klev in i vassen på en oborrad sträcka med timmen kvar och fick kontakt med den större abborren. Vid invägningen var ingen i närheten av Birgitta viktmässigt och därmed kunde hon under kvällens bankett utses till Nordens bästa pimpelfiskare 2015. Ett stort grattis till dig Birgitta! Även grattis till May Tomasson och Ann Kersti Norgren som tillsammans med Birgitta tog hem damveteranernas lagtävling på ett övertygande sätt.

Annars var det stentufft i många klasser vare sig det gällde individuellt, lag eller nationstävlingen. Allra jämnast var det i herrlagtävlingen där svenska laget med Leif Lothström, Thomas ”rosa mössan” Larsson och Jesper Dyberg lyckades tvåla dit sina norska vänner med hela 15 gram(!) vilket ledde till stora glädjescener i hela det svenska gänget. Som plåster på såren för norrmännen tog man istället hem det ind guldet i klassen genom duktige Finn Erik Lerdalen.

I damklassen visade finska damerna hur man skulle ta sig an det tröga fisket och de tog de två översta pallplatserna samt damernas lagtävling. Att det finska damlaget hade den högsta lagvikten av samtliga lag säger en del om det kunnande de besitter!

I herrjuniorklassen tog David Öman en hedrade pallplats men fick se sig besegrad av Norges Rolf Magnus Grenberg som vägde in näst högsta vikt i hela tävlingen.

I damjuniorklassen visade Sverige även i år sin klass genom att ha de två högsta vikterna. Den här gången fick dock fjolårsmästarinnan Matilda Leijon se sig besegrad av landsmaninnan Katherine Olsson. Katherine som tog en härlig dubbelsegrer under helgen (hon vann även fredagens insatstävling) och visade att återväxten på damsidan är fortsatt stark!

I herrveteran fixade Smedjebackens Krister Bergman en pallplats bakom segraren Knut Vadholm från Norge.

Kvällen absoluta höjdpunkt kom dock först när Sportfiskarnas pimpelansvarige Erik Tikkanen slutligen läste upp Sverige som segrande i nationstävlingen. Glädjen vid svenska sektionen nådde nya höjder och sällan har jag sett sådan laganda i pimpeltävlingssammanhang. Men det är ju också det som är själva grejen med att representera sitt land i NM!

Tack alla ni som förgyllde NM-helgen!

Här är samtliga resultat:
http://media.svegssportfiskeklubb.se/2015/03/Resultat-Nordiska-Mästerskapen-2015.pdf

Kanske också någon av våra korrar som deltog i själva tävlingen skriver personliga iaktagelser från helgen?

Martin Södergårds

Svenska laget
Nordiska mästarinnan Birgitta Gustavsson vid invägningen.
Etiketter: nm

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln