Dragteknik

Hur mycket påverkar egentligen en bra dragteknik, självklart har fisket en avgörande fördel.

Men givetvis är en fulländad dragteknik inte till din nackde. Vi tävlingsfiskare arbetar hela tiden efter att få ner vår pirk/myska så fort som möjligt för att locka till nytt hugg.

Grunderna är ju ganska enkla, fisken skall upp på isen, avlivas och sen skall grejerna ner igen tills nästa hugg kommer. Så långt är vi alla överens, men hur skall man göra för att detta skall gå så fort som möjligt? Med hjälp av några filmer så skall jag beskriva och trycka på vissa detaljer som jag tycker att man skall tänka på. Givetvis skall man köra på det som passar en bäst personligen, men i det stora hela så finns det tid att spara. För vi vill ju ha våra grejer så mycket som möjligt i vattnet, det lönar sig dessutom mer desto bättre fisket är.

Vi tar ett exempel, där två fiskare sitter en hel tävling tillsammans och har riktigt bra jämt fiske. När de väger in sina påsar så har den ene 1kg mer än den andra. Det låter inte så mycket, men säg att fisken har ett snitt på 17gr och vi räknar om det till ett antal på 60 fiskar. Då låter det lite mer, detta är ju ett påhittat exempel för att påvisa vilken avgörande faktor dragtekniken har. Nu skall jag inte säga att det enbart beror på detta, men jag tror det har större inverkan än vad man tror vissa dagar.

Ett hett tips till den som vill förbättra sig inom området att filma sig själv när man är ute och fritidsfiskar. Kolla på detaljer du tycker att du kan förbättra och som du tycker att du gör bra. Åk ut igen, ändra det du inte är nöjd med, filma och sedan analysera det igen. Gör så tills att du själv är nöjd. En fördel är ju då att åka till en sjö där det nappar bra när man tränar på detta.

Jag har 5 filmer här nedan som jag kommer analysera och berätta vad jag tycker är bra och dåligt i tekniken.

Jag har brutit ner ett ”fiskdrag” i 9 olika moment, 9 olika moment som genomförs på bara några sekunder för en rutinerad tävlingspimplare.

-Krokning/mothugg
-Första draget
-Hur man drar fisken
-Hur man tar emot fisken/sista draget
-Kroklossning
-Nedsläpp
-Avlivning
-Linan går ner
-Betet på plats

Film 1
Här är jag ute på Runn en eftermiddag.

-Krokning/mothugg och första draget är ju i det här som flesta fall i samma rörelse.
Vilket gör det snabbare och effektivare, men ökar även risken till att man tappar fisken. Särskilt om man som jag gör ett långt första mothugg.

-I den här filmen drar jag långa drag, vilket syns väldigt väl. Men det går ju fortare så, särskilt min högerarm syns väl då den fladdrar ut som en väderkvarn. Men det kan ha sin fördel också, helt beroende på vilken vinkel man sitter i förhållande till medtävlande. När du drar kan du även anpassa dina drag för att ”komma rätt till fisken” vid ditt sista drag.  Notera även att det är ganska liten rörelsen på överkroppen i övrigt förutom armarna. Vilket kan var till fördel då man väcker mindre uppmärksamhet. (Ni ska få se ett annat exempel i en film längre ned.)

-I den här filmen kan man se mycket väl på första fisken att jag har helt fel timing och ”kommer fel till fisken” när jag får göra ett ”halvdrag” där på slutet. Det här kan vara väldigt svårt vid just första fisken i hålet. Sedan när man vet precis hur djupt det är har man lättare att anpassa dragen för att få fisken rätt handen. Efter fisk ett sitter fisken mycket bättre i handen.

-Kroklossningen är ju lite speciell, här beror det ju helt på hur fisken har bitit över kroken. Men visst finns det olika tekniker här också. Vissa lirkar och andra sliter ut kroken. Vilket som är bäst i längden är svårt att svara på. Här kan man säkert tjäna en del tid, men det är svårt att sätta fingret på vad man skall förbättra.

- Nedsläpp skall i möjligaste mån göras innan avlivning utav fisk. Just för att pirken skall komma ner så fort som möjligt.

-Avlivning skall göras snabbt och effektivt under tiden grejerna letar sig ned till tänkt plats. Viktigare att det går fort om det är grunt, så man är redo när nästa hugg kommer. Alla har väl vart med om när nästa fisk nappar innan man har avlivat den föregående. Det är inte ultimat och hinner man inte med så har jag ingen direkt lösning på problemet.

-När linan går ner, det här gäller ju mest på djupare vatten. Men det finns väl bara småsaker att tänka på. Desto tyngre pirk, desto fortare går det. (Ingen raketforskning) Det största problemet i det här momentet är om linan fastnar i en isen eller snön och därmed sinkar dig. Det är nog även i det här momentet som det lönar sig mest att ha ett varpspö.

-Nu är betet/kroken på plats igen och det är bara att invänta nästa hugg.


Film 2
En till film ifrån Runn, denna är ifrån området där SM-starten kommer att gå nu i Februari. (Filmen är lite mörk, beklagar för det.)

-Krokning och mothugg är väl likt den första filmen, inte mycket mer att kommentera. Jag missar däremot mer fisk i den här filmen. Om detta beror på mig, eller att fisken är mycket mer i tagen den här dagen än på film 1 är svårt att säga. Nappar fisken för bra så missar fisken som bekant också en del hugg.

-I den här filmen drar jag lite kortare drag och det beror till största del på djupet och just för att få timingen på fisken rätt i handen. Dessutom syns det här mindre på håll. Men min högerarm är fortfarande ute och valsar alldeles för mycket för att det skall vara diskret. Men man skall komma ihåg att det är bra just för att få undan linan ifrån hålet när man skall släppa ner pirken igen.

-Fisken sitter någorlunda i handen. Det strular vissa gånger, men det är i början på säsongen och flytet sitter inte riktigt hundra.


Film 3
En till film ifrån Runn

I den här filmen sitter jag och drar dem direkt i handen. Det kanske är lite för djupt för att göra det och det är nog ungefär lika tidskrävande som att dra tre korta drag istället. Men sitter man på rätt djup så är det helt klart överlägset att kunna dra direkt i handen.

Det här med att dra direkt i handen är ju inte heller direkt något man skall göra om man vill smyga.

Film 4
Är på Fredric Ankarberg, jag vet inte riktigt vart han är.

Här tar jag upp det som jag tycker att han kan förbättra och det som jag tycker är bra.

-Vi börjar med själva dragtekniken. Fredric har en relativt stor rörelse framåt när han drar. Vilket syns på långt håll ifrån sidan. Sitter du och andra sidan bakifrån så syns det knapp då de med pendlande framåt oftast drar med armarna ganska rakt ut mot hålet. De böjer sig alltså över hålet när de drar. Fredric drar dessutom ganska korta drag och gör det ännu svårare för den som sitter en bit bakom hans rygg att se hur mycket han drar. Så här gäller det att tänka på hur man sitter i förhållande till sina konkurrenter om vill smyga.

-Den största invändningen jag har på Fredrics teknik är hur han tar emot fisken längst upp på pirken för att sedan lyfta upp abborren i den andra handen och återigen flytta handen som han håller i pirken med för att lossa kroken. Där kan Fredric tjäna mycket tid, uppskattningsvis så är det 1-2 sekunder per fisk som försvinner där. Det låter ganska lite, men vissa tävlingar det kanske krävs upp emot 600st små abborrar så är det någonstans mellan 10-20 minuter som försvinner på det där extra momentet. Dessutom kan jag tänka mig att det blir lite problem med större fisk om man tar fisken i samma hand som man håller spöt i. Det tycker jag personligen att man skall undvika, men det verkar ju fungera bra för Fredric då han som vi alla vet är regerande Svensk Mästare och fjolårets mest framgångsrike pimpelfiskare. Men hade han och andra sidan inte haft det där extra momentet så hade han förmodligen haft en SM-medalj även på Mälaren 2011.

Film 5                     
En film på Martin ifrån Tavelsjön 2009.

Den här filmen tog jag mest med för att konstatera att det syns ganska väl att jag och Martin är skolade i samma sätt att dra. Dock är Martin lite kvickare än vad jag är, vilket dessvärre har synts i resultatlistan vissa gånger. Jag skulle säga att det är taget väldigt mycket efter P-A Nyberg, som var en av de bästa i mellansverige när vi växte upp.

Sen flera år tillbaka och än idag så är Leif Lothström en av de bästa i Sverige på att dra fisk. Vilket Leif har bevisat med både SM-guld på Mälaren och NM-guld på Vikasjön. Vilket är två sjöar där det krävs väldigt mycket fisk i antal för att komma högt upp i resultatlistorna.
Det är lite synd att vi inte har någon film på honom, men han är helt klart en av de vassaste om man ser till ”fisk till fisk”. Alltså från att fisk 1 hugger tills att fisk 2 sitter på kroken.
Men kommer ni nära Leif på någon tävling så kolla gärna hur han bemästrar dragkonsten.

Det skall bli roligt att se vem som bemästrar det här bäst under årets SM på Runn, där det troligen kommer att vara ett viktigt inslag.
Jag hoppas att ni lärt er något av detta, eller åtminstone att jag har väckt tankarna hos er. Vissa tävlingar kan det vara helt avgörande.


/Erik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln