Summering NM 2017

Norge i topp i NM 2017! Norge i topp i NM 2017!

Så har man åter landat i Sverige efter en tripp till NM i Norge. Som alltid en upplevelse utöver det vanliga i pimpellivet, även om den för oss svenskar inte blev vad vi hoppades på rent resultatmässigt denna gång.

Fredagens träningstävling på norra delen av Skumsjön blev lite som vi förutspådde. Små fläckar, framförallt vid inloppet i norra delen, som gav mest fisk. Jag och Thomas stannade lite dessförinnan, på samma område som vi fiskade NM för 6 år sedan. Vi hade fint fiske första timmen men sen avtog det dramatiskt. Detta samtidigt som fisken aldrig sinade vid inloppet. Vinnaren, Lars-Roar Benterud, hann göra endast 5 hål tätt tillsammans på hela tävlingen. Tvåan, vår egen Jesper Dyberg, hade en liknande upplevelse inom samma område. I stort sett alla högre vikter kom därifrån, så jag och Thomas hamnade precis utanför prisplats.

Resultat träningstävling

Inför lördagens NM-tävling gjorde vi i herrlaget en reseach var man brukade få fisken på tävlingsområdet. Vi uppskattade, utifrån en del inspel från flera svenska pimpelprofiler, vinnarvikten till 5 kg och utmejslade efter många tankar 2 startplatser. Och när vi så gick till det ena alternativet, till söder, anslöt även två av dagens förhandsfavoriter, Thomas Ödegård och Tonje Hauger, till oss. Att vi befann oss på en för Norge utpekad hotspot var med andra ord tydligt. Det kändes mycket bra…

…MEN…

Den här dagen fanns det inte fisk i detta område. Efter en timme av frenetiskt letande hade jag 8 fiskar modell mindre, Thomas hade 7, Berga nån färre och Ödegård nått liknande. Samtidigt kom de första rapporterna om att Crister Fossen startat strax norr om starten tillsammans med Kjersti Solli och samtliga 9 damjuniorer. ”Han sitter fortfarande i sitt starthål” meddelade kapten Jesper Dyberg samtidigt som folk sågs strömma dit.

Om vi hade en utmaning på förhand var det alltså total uppförsbacke redan 1 timme in på tävlingen.

Vi rekade vilka områden på det relativt begränsade tävlingsområdet som ännu var ofiskat tillsammans med Jesper innan vi beslöt oss att borra oss norrut på sjön. Ödegård drog sig slutligen norröver på den andra sidan sjön och hittade så småningom en fläck mot utloppet som gav honom det som behövdes, 4,5 kg, för att bärga silvermedaljen. Vi fick förvisso en del ströfisk, med känslan av att vi fiskade bra men med avsaknad av hål med rätt antal. En finnsenior som löpt in mot Fossen efter en dryg timme räddade en finsk ind medalj på 3 kilo medan jag slutade 4:a på 2,2 kg och Thomas 5:a på 2,1 kg. Totalt akterseglade mot Fossen som vann på 5,8 kg, liksom flera andra som satt i samma område.

I en överlag mörk svensk laginsats gjorde dock Anna Matsson i damjunior det riktigt bra med sin andraplats på 2,6 kg, liksom herrjunioren Daniel Bergman som knep ett brons på 2,3 kg.

Hur känns det då såhär i efterhand? Inte så farligt faktiskt. Vi i herrlaget valde ett ställe som även norrmännen på förhand trodde mycket på och vi blev rätt ensamma, men den här dagen var inte fisken på platsen. Och då går det inte att göra så mycket. Speciellt inte då det är utpräglat fläckfiske på sjön, och tävlingsområdet är begränsat. Dessutom så förvaltade Fossen sitt fiske väldigt väl den här dagen, så det är bara att lyfta på hatten till en bra prestation både till honom och hela det norska laget.

Känns ändå som att vårformen är kommen och SM hägrar ju om två veckor så jag får hoppas på bättre utdelning då. Och pratar vi NM så har Sverige hemmaplan nästa år. Då ska vi visa bättre takter!

Martin
 
Resultat NM

Etiketter: nm

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Claes » Pimpelpodd - Varmkorv:  ”Göran Ingvald i linköping har lite större spolar till sina spön och verktyg för ..”

  • Johan Händig » Tävlingshelg i Umeå:  ”Grattis till vinnaren. Ser framemot fler tävlingar under det innevarande året. ”

  • Calle » Pimpelpodd och genomgång av SM:  ”Stämmer bra. Lag nedanför gränsen hade INTE över 50 fisk. Eller vi kanske hade 5..”

  • Utfyllnadsfiskarn » Hjälp oss!:  ”Jättebra podd ni har! Utveckla gärna det där med utfyllnadsfiskare. Vilka som är..”

  • Stange » Hjälp oss!:  ”Örebrodistriktet klart ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln