Mormyska-SM 2017 och PMC DT7

Genomgång inför start av SM 2017. Genomgång inför start av SM 2017.

Årets mormyska SM gick av stapeln på Västar och Östra Fisksjön utanför Stugun i Jämtland, en nätt resa på 80 mil enkel väg från mig. Kristian Ekman från min klubb och Pontus Derehag från FK Topp hade bestämt oss för att utnyttja fredagens träningsfiske vilket innebar avresa från mitt hus 02:00 fredag. Fördelen att resa den tiden på dygnet är avsaknad av andra trafikanter och hastighetskontroller, nackdelen är alla djur som springer runt och över vägen och som alltid fartkameror. Femtioelva hjortar, nio rävar, tre renar varav en med blå bakdel och 8,5 timmar senare, inklusive en felkörning sista kilometern på grund av tveksam skyltning, klev vi ur bilen på den glashala grusvägen bredvid Östra Fisksjön där träningsrutan fanns. Snabbt på med fiskekläderna, blanda mäsk, plocka fram beten och ut på isen. Väl där möts vi av flera andra SM-deltagare som snabbt berättade att själ verkar blivit rotenonbehandlad och endast enstaka abborrar hade kommit upp. Efter någon timme hade Kristian och jag fått varsin vacker gulaktig abborre stöpta i samma 250-grams form var, Pontus förblev dock fisklös.

Boendet hade vi på Odensala Camping och stugby i Östersund och efter lite horisontalläge i sängen och en dusch besökte vi Gröna Skylten samt åt en fantastiskt god och välsorterad japan-, thai-, kina- och mongolisk buffé på BBQ Garden. Tack vara den tidiga uppgången och den långa resan blev det nana-kudde redan innan åtta på kvällen, vilket helt klart var välbehövligt. Tyvärr för unge Pontus så drar både undertecknad och Krille tunga stockar på natten. Den stackaren petade i desperation in papperstussar i öronen, varpå den ena sedermera inte gick att få ut utan ett besök hos distriktssköterskan fick bokas in på måndagen…

Lördagsmorgonen startade med en snabbfrukost med mackor, som vi gjorde kvällen innan, pulverkaffe, juice och yoghurt. Väl på plats vid sjön ordnades beten av Russel Hopkins, som vanligt av mycket hög kvalité, och en hel del handskakningar och kramar till vänner och bekanta som man snart skulle tävla mot. Efter genomgång blev det en, för oss sörlänningar som inte ens sett snö på vykort på flera år, tung promenad till första rutan. Väl ute i rutan skulle min ”nya” öststatstaktik sättas i verket. Borra några tighta hål och mäska, springa iväg och borra ytterligare några hål och mäska för att sedan gå tillbaka till de första och börja fiska. Det visade sig snabbt att detta inte fungerar i Norrland, utan det blev istället mer eller mindre pimpeltävling där man fick leta efter fisken. När 45 minuter återstod och det endast låg två fiskar i konten efter alldeles för många slagna hål hittade jag två hål med mört och ett race började. Mörten svarade på märkning, men efter otroligt lång tid. Vid invägningen hade jag hivat upp 1285 gram och var riktigt missnöjd. Det skulle dock visa sig att jag efter denna, enligt min uppfattning mediokra, insats skulle ta en niondeplats i herrsenior.

Efter gulaschsoppa, knäckemacka och utdelande av indikatorer var det dags för ruta två. Taktiken från första rutan testades igen, men den fanerade ännu en gång. I denna ruta kändes det som att slumpen och turen spelade ännu större roll i tävlingen. Det gällde verkligen att borra fiskarna i huvudet och även i denna ruta svarade mörten på mäsk mycket sent och på en begränsad yta. Med fyra fiskar efter tre timmar var katastrofen ett faktum. En niondeplats blev hastigt och lustigt en artondeplats och chansen till en pallplats var borta med vinden, bokstavligt talat då det hade friskat i ganska bra under dagen. Krille hade däremot fiskat på bra, vägde in 1016 gram och tog en trettondeplats i rutan.

Tillbaka till Odensala med ett stopp på lokala pizzerian. Väl framme var vi lyckligtvis själva i huset och kunde därmed sålla blodisar bäst vi ville i köket. Pizzan och några fin-öl slank ner tillsammans med Sveriges kross av Vitryssland på Friends Arena. När uret närmade sig 23 hoppade vi i säng där stackars Pontus nu skaffat sig öronproppar, som givetvis tryckte in tidigare nämnd papperstuss ännu längre in.

Så var det då dags att avsluta SM-helgen med flaggan i topp tänkte jag. Ack vad jag bedrog mig… Anledningen till att jag slutade med pimpel och började med mormyska var att jag inte hade lust att ägna mig åt en konditionssport här också, jag spelar ju redan fotboll och springer lite för formens skull. Att jaga runt efter fisken och hoppas att man borrar på exakt rätt ställe är inte min grej längre. Jag vill ha möjligheten att kunna påverka mitt resultat med både teknik, taktik och mäskning. Som väl var lyckades jag rädda namnet med ett tvåminuters-race av abborre i ett hål och en slupmört i ett annat, totalt 469 gram och en 22:a plats. Totalt räckte det till en sammanlagd 18:e plats på SM, vilket var en stor besvikelse för egen del. Kul i sammanhanget var dock att Jan-Henrik ”Bralle” Branell och Charles ”Challe” Fasth från Skaraborg tog silver i HS respektive HV!

Efter prisutdelning, applåder och hurrarop till de som placerat sig på pallen for vi den lååååånga vägen hem. Jag lyckades t.o.m. komma hem innan dygnet slog över till en ny arbetsvecka.

Ett stort grattis till alla SM-medaljörer!!! Resultat på SM finns här. PMC resultat nedan.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln