VM-kval, mormyska

Knappt har man hunnit hem efter en omvälvande och intressant upplevelse under World Ice Fishing Championship i Ukraina, så var det dags igen. Tre arbetsdagar hanns med innan det var tid att i ottan på fredagen styra kosan mot Bollnäs för en träningsdag på Övre Herten där årets uttagning till mormyskalandslagets skullegå av stapeln.

För undertecknad var det trögfiskat runt rutorna och även så, till viss del för de andra deltagarna som släpat sig till sjön för lite rekognosering och sondering av fiskeläget. Under kvällen satte grillerna igång i huvudet och många satte sig ned för att knyta om sina spön.

Lördagen startade med inskrivning och utdelning av numrerade stickor, startkorten och plastpåsar. Klockan 08:50 gick första signalen och vi gick in i rutan för att ta en, enigt vårt egna tycke, bra position inför startskottet. Signalen ljuder tio minuter senare och femton ivriga mormyskafiskare börjar frenetiskt bearbeta den 40 cm tjocka isen. När slutsignalen ljuder efter fem-minuter-kvar-signalen packar jag besviket ihop mina saker och lommar nedstämd mot invägningen. Trots att jag tyckte mina val av hål var bra hittade jag inte särskilt mycket fisk. Bättre gick det för andra i rutan, Percy Bristam sopade banan med hela fältet och vägde in 3368 gram; hela 1,6 kg mer än tvåan. I påsen fanns även en abborre på stöddiga 7 hg tagen på 0,06 mm lina!

Efter en snabblunch bestående av god grillkorv var det på det igen. Historien upprepade sig med en skillnad. Nu var jag på rätt ställe... nästan. Första nedsläppet ger en hektosmört och jag tänker att nu jäklar har jag hittat dem. Tyvärr var det enda nappet för alldeles bredvid mig några meter bort sitter Andreas Wetterhall och Håkan Lövqvist och hivar upp mört i parti och minut från första sekunden till slutsignalen. För min egen del var det tvärtomt i hålen. Efter att sista halvtimmen tjuvat Jimmy Bornströms "sämsta" hål av tre, lyckades jag lura upp dryga 9 hg. Dock var jag rejält akterseglad av täten, där Andreas Wetterhall, Johan Axelsson och Håkan Lövqvist pillat upp strax under fyra kilo fisk. Återigen hamnade man i bottenträsket och bilfärden till vandrarhemmet var tung och dyster.

Kvällen ägnades åt pizzaätning och omknytning. Med riktigt bra placeringar på söndagen fanns en strimma hopp om att knipa en av de fem åtråvärda landslagsplatserna. Tyvärr verkade det som om någon rotenonbehandlat mina hål denna helg. Även ruta tre slutade för mig i fiasko. Jag hittar ju inte fisken, trots frenetiskt borrande och fiskande i gamla hål. I mina fruktlösa försök att lyckas tog jag till alla knep jag hade i den, för min del, alldeles för tunna spelboken. Fiskegudarna log dock återigen mot Andreas som tillsammans med Thomas Axelsson kom upp i över 4 kg.

När det var dags för sista rutan valde jag en plats en bra bit bort från de som skulle göra upp om platserna, för att inte störa eller förstöra för dem. De skulle själva få göra upp om det, utan påverkan från någon som redan varit tvungen att kapitulera. Döm om min förvåning när det på första nedsläpp kommer upp en mört, och sen en till, och sen en till, och.... I två timmar sitter jag i samma hål och får fisk på i stort sett varje nedsläpp. När det sinat byter jag till mitt andra hål som jag slog strax efter startsignalen. Där nappar det på igen, och igen, och igen... Varje hål jag besöker, nylagda av mig eller gamla övergivna hål i samma område drar jag fisk. Äntligen tänker jag, men kommer sedan snabbt på att totalt sett är det katastrof. Lite glädje i smolkbägaren är dock att Johan som fiskat så bra under de andra tre rutorna springer omkring i rutan som en yr tuppkyckling och letar fisk. Nu får i alla fall han känna. Den frustration som jag känt under de tidigare nio timmarnas fiske.

Det var med viss glädje jag vägde in som rut-fyra samtidigt som jag var grymt besviken på min totala insats. En tolfteplats totalt var inte riktigt vad jag hade visualiserat och räknat med. I toppen och landslaget hamnade dock, föga förvånande, Andreasa Wetterhall, Johan Axelsson, Thomas Axelsson, Arto Jumisko och Håkan Lövqvist med Folke Andersson som reserv. Grattis till er grabbar, och bra jobbat!!!

Fullständigt resultat i bilden nedan...

/Frustrerade Marino