2017 > 02

Meddelande från sfk storfiskarna:

Hej!
I går kväll fick vi besked om att Storsjön i Långviksmon
var bokad för en motertävling den 4 Mars.
Vi inom klubben har då beslutat att byta dag.
Storfiskarnappet kommer att genomföras
Söndagen den 5/3. Tävlingen ingår i Pimpelsport-Cup.
Mvh/Lennart Forsberg
Ordförande i SFK Storfiskarna.

Läs hela inlägget »

Jonas Gustafsson tog sin andra skalp för helgen då han med 2,5 kilos marginal vann Dalarnas DM. Segervikten blev 9,7kg och Stefan Gren hade den näst högsta vikten med sina 7,3kg.
Ture Fransson i HV hade den tredje högsta vikten för dagen med drygt 7kg.

Ture Fransson var även med i det HV-lag(Falubygden) som var bästa av alla lag för dagen med 16,9kg. De tre var förutom Ture, Jörgen Andersson och Dan Esbjörs.
Dagens näst bästa lagvikt hade ett annat falulag med Lars Gullstrand, Peo Liss och Jan Björkman. De hade 16,2kg.

Bästa herrlag blev vårt lag Borlänge SFK med Mig, Bernt Berggren och Jonas Gustafsson. Vi hade 15,5kg och var drygt 1kg före Falubygden.
Jag och Bernt får tacka Jonas för det.

Mer resultat går att hitta på nätet senare. Det är så mycket klasser att hålla koll på ett DM. Så det blev en kort summering idag.


/Erik

Läs hela inlägget »

I helgen var det många som frågade mig vart starten skulle gå på Woxnadalsnappet och Mållången på lördag. Nedan finns bild på startplatsen som blir på Skräddrabonäset. Skyltat ifrån Skräddrabo. Tävlingstid 10-14, 30 min ut och 45 min in.

På söndag så kör Linghed, Linghedsnappet på sjön Liljan. Startplats i den röda ringen nedan.
 

Läs hela inlägget »

Cancer nappet på Runn med start i storsund stod på schemat. Hela sjön var med som område och jag hade siktat in mig på ett ställe 5km bort. Jag fick sällskap av Jesper Dyberg och Per "Chefen" Nilsson.

Min start blev inte alls som jag hoppats. Inte ett napp de första 45 min. Jesper hade börjat få fisk tidigt. Även om det inte var något ös. Chefen sökte sig mot Jesper men anslöt ganska omgående när jag hittade fisken. 3 skapliga hål för mig gjorde det nog till min bästa halvtimme under tävlingen. Men sen var det fisktomt i ytterligare en halvtimme och jag kände att chanserna till seger och en topplacering var väldigt små. Lyckades åter hitta på fisken en gång till. Men jag fick ingen riktig fart i hålen och ofta blev det bara 5-7st. Chefen som satt 10-15 meter utanför mig fick många fler i hålen. Även om de flesta var av modell mindre.

Jesper satt kvar på startstället och hade bra fiske sista två timmarna. Det räckte till 8,4kg och en tredjeplats för honom. För mig och Chefen så dog fisket återigen ut med halvtimmen kvar och bägge landade på 5,6kg. 26gr till min favör. Det räckte till en 5:e plats i HS och en 7:e högsta vikt av 111 deltagare. Det säger en del om att Runn inte visade sig ifrån sin bästa sida idag. Snön hade nog gjort sitt till.

Jonas Gustafsson hittade dock. Fisken ganska omgående och hissade 12kg. 3kg före 2:an Jimmy Lagergren som hade åkt längst av alla?
Herrveteran vann föga förvånande SO Holmberg på 6,4kg. Bäste dam blev Eva Mörlin med 2,8kg.
Yngre Junior vann William Berggren på 1kg och äldre junior vann Erik Bjurström på 1.9kg.

I morgon har Dalarna DM på Kättbosjön. Där hoppas jag på en bra placering som ger mig en plats till SM nästa år.

/Erik

Läs hela inlägget »
Arto Jumisko med en brax på knappa kilot. Arto Jumisko med en brax på knappa kilot.

Team Sweden Ice har nu varit i Riga sedan i tisdags och vi har hunnit med tre dagars träningsfiske på Mazais Baltezers, sjön där världsmästerskapen kommer gå av stapeln imorgon lördag samt på söndag. Inför VM har laget fått in fina sponsorer som gjort att vi numera kan stoltsera med de snyggaste dräkterna av alla lag, förutom Letterna själva som har likadana. Det är företaget Norfin som helsponsrat laget med ett ytterställ, ett underställ och två par strumpor var. Stället är deras flaggskepp Norfin Extreme 4 som klarar ända ner till 40 minusgrader! Även Thermotic Float Underwear har sponsrat de fiskande med var sin väst att ha under jackan.

Laget har, under ledning av kaptenerna Peter Eriksson och Marino Sanvincenti, prövat sig fram runt rutorna som sedan fyra fyra veckor tillbaka stått ofiskade. Under första dagen jobbades det hårt på alla fronter; Johan Axelsson, Folke Andersson, Thomas Axelsson, Håkan Löfqvist, Arto Jumisko och Jimmi Bornström prövade sig fram med olika färger och storlekar på mormyskor för att finna receptet för sjön. Peter och Marino däremot jagade runt rutorna med mäskklocka och anteckningsbok för att loda djupet. Resultatet blev att grundaste platsen utanför rutorna var 1,8 meter och den djupaste 5 meter. Botten var hyfsat jämn och sluttningen likaså.

När vi under kvällen sammanstrålade och gick igenom dagens fiske visade det sig att alla fått fisk, av varierande storlek och sort. Det fanns snorgärs, spigg, mört, abborre och björkna i de hål som vi fiskade i. När det gällde färgen så hade vi inte riktigt fått någon klarhet i det, men åtminstone en fingervisning.

Dag två bestod i test av mäsksorter efter ett besök i en lokal fiskebutik. Den drivs av en kreativ herre som dagarna före avresa mailade undertecknad och undrade om vi var intresserade av att få var sitt par ryska stövlar. Visst tänkte vi, är de inte bra kan vi ju bara lämna kvar dem i Riga… I butiken provade vi ut storlekar och alla utom undertecknad tog stövlar för -25. Italienaren i gänget, som alltid är lite frusen på isfiske, tog de som skulle klara -45 grader istället. Den enda motprestationen är att vi skall ge vårt omdöme om stövlarna. Gratis är gott, tycker den småländske italienaren!

Mäsket som valdes ut var ett ljust, ett rött och ett svart mäsk för i första hand mört men även för braxen. Väl ute på isen hade det redan börjat bli sönderborrat runt rutorna och det fanns egentligen inte så mycket att säga om vilket mäsk som fungerade bäst. Ett smolk i bägaren hittills var att det inte funnits några jokers att mäska med, då leveranserna blivit försenade. Fisket hade dock varit ungefär som dagen före med varierande storlek och art på de fiskar som kom upp. Vädret denna dag var faktiskt precis lika varierande; sol, regn, snö, vindstilla, lätt bris och halv storm så våra kläder kom väl till pass och motsvarade verkligen våra förväntningar.

Under torsdagskvällen var det invigning och det fjortonde världsmästerskapet i mormyska öppnades av FIPSed representanten. Banketten efter lämnade en del att önska både i matväg och dryckesväg. Det var kalla rätter som inte var någon riktig höjdare, förutom de levermoussefyllda smördegskorgarna. En flaska rött vin på hela laget serverades och resten fick vi betala ur egen ficka, men för €1 per öl så kan man väl stå ut med det.

Tredje träningsdagen inleddes med att vi fick en påse i näven på väg till frukost klockan 7. Det var ett kilo jokers, det andra kilot skulle vi få runt niotiden vid sjön lovade leverantören. Av det blev intet skulle det visa sig tyvärr. Vi hade i alla fall en klar plan för hur dagens fiske skulle bedrivas. Laget gick gemensamt rakt över sjön till andra stranden som i stort sett är identisk med hur det ser ut där tävlingarna kommer hållas. Grabbarna borrade ner sig och började mäska med jokers och brödmäsk i olika konstellationer, medan Peter och jag gick en bit bort och borrades hel massa hål på olika djup. Systematiskt enligt ett schema klockade vi sedan ner de olika brödmäsken för sig, jokers i ett hål och brödmäsk plus jokers i andra hål. När sedan tävlingsdeltagarna kom dit började de systematiskt söka sig genom hålen med mormyskor i olika storlekar och färger. Snabbt konstaterade de att ett visst mäsk var bättre på att locka fick och gick sedan ytterligare metern djupare med det och jokers. På fem till sex meters djup drogs det, så länge solen sken, upp både mört, abborre, björkna och skimmers (små brax) i parti och minut. Efter att mer än halva tiden gått började det blåsa rejält och det blev ganska kallt om fingrarna. Dock fortsatte mäsken och den färg på mormyska som de sållat ut ge resultat, det hade kommit in större brax. Kronan på verket pillade Arto Jumisko upp, med en hjälpande hand och huggkrok. En rejält fin brax på strax under kilot. Några sådana per person i varje ruta imorgon och vi blir riktigt farliga i slutsummeringen.

Här kan du se Artos fight med braxen: https://youtu.be/rmWoFToqAm4

Häng med oss på Facebook och på Instagram under helgen för att få senaste nytt.

Läs hela inlägget »
Marino Sanvincenti, Johan Axelsson och Peter Eriksson. Marino Sanvincenti, Johan Axelsson och Peter Eriksson.

För en gångs skull innebär fiske inte att man behöver gå upp okristligt tidigt, utan jag kunde lugnt ligga och dra mig i sängen till lite mer än normal uppgångstid. En dusch och lite frukost senare går jag för femtioelfte gången igenom packningen och konstaterar att har jag glömt något så går det säkert att köpa på plats. Fiskegrejerna, kläder, pass och kort är med så jag ska nog klara mig.

En snabb biltur till Landvetter Airport och en smidig incheckning senare sitter jag på en bar och filosoferar över veckan som kommer. Hur ska vi lägga upp träningsdagarna imorgon, på torsdag och på fredag? Kommer kaptenernas, jag och Peter Eriksson, planer att tas väl emot av laget? Hur kommer stövlarna från det ryska företaget Torvi, som plötsligt och lustigt blev ytterligare en sponsor till laget under helgen, att passa? Passar våra nya tävlingskläder från Norfin Outdoor att uppfylla våra förväntningar? Blev trycket bra? Är det bara spigg i sjön vi ska tävla i? Snarkar Peter fortfarande lika mycket? Tusen och en frågor av varierande karaktär både värdsliga, banala och ytterst seriösa och viktiga pockar på svar.

På Arlanda blev det en snabb marsch till Terminal 5 där resten av laget väntade. Efter de obligatoriska grabbkramarna, ja ni vet - ena armen över den andra under och tre rejäla ryggdunkningar med den övre handen, checkade vi in vårt bagage. Genom säkerhetskontrollen och sedan den obligatoriska ölen vid utlandsresa. Nu kan man känna en lätt spänning och nervositet i luften, inte så man kan ta på den utan snarare en sån där känsla man får av ett idrottslag som är taggade och redo för match.

Landslaget består av fyra rutinerade rävar i skiftande ålder och två färskingar, som dock ingalunda är några duvungar. Folke Andersson, svenskt mormyskafiskes gudfader med två individuella silvermedaljer och ett lagbrons på meritlistan och gamlemannen i laget. Thomas Axelsson, med ett lagbrons, och Arto Jumisko som varit med många gånger på VM, två goa gubbar mitt i livet. Johan Axelsson, som även han är rutinerad med flera VM-tävlingar på sitt samvete, är något yngre och ännu inte 40 år fyllda. Gröngölingarna i laget är Jimmi Bornström och Håkan Löfqvist som gör sitt första VM-framträdande. Jimmi är ungtuppen i laget och Håkan även han mitt i livet. Peter Eriksson och jag själv, Marino Sanvincenti, har båda tidigare varit med som kaptener och Peter även som tävlande med två lagbrons i bagaget. Efter att ha skrivit ner laguppställningen och funderat över allas meriter känner jag ett lugn lägga sig och ser med tillförsikt fram emot veckan som kommer i Riga.

Vad skulle kunna gå fel nu…?

Läs hela inlägget »
Jesper i fortsatt ledning i cupen! Jesper i fortsatt ledning i cupen!

Efter helgens två deltävlingar så har vi äntligen en sammanställning. Jesper Dyberg leder fortfarande. Men Jörgen Axenmo är den ende som har tagit poäng i 2 tävlingar.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: psc

Sportfiskarna Västmanland

byter telefonnummer från

och med 1/3 2017

Nytt nummer

070-581 71 51

Läs hela inlägget »

Stäkets SF fick äran att arrangera FÖR SM samt utvalda som en av Pimpelsport Cups deltävlingar.

Den äran vill man inte slarva bort, så det har varit mycket möten, mycket jobb, många långa luncher för att få kunna genomföra en tävling för 132st personer. Vi siktade högre men får vara nöjda med antalet deltagare.

Vill passa på att tacka alla som kollat isarna. Bill Thorsén, Kurt Lindblom, Leif Andersson, Kicki Torstensson, Maj Pietilä och Bosse Söderholm.
Enskede gänget som bidrog med våg och Erik Tikkanen som alltid bidrar.

Tävlingen fick genomföras i 6 plusgrader och 5-10cm vatten på isen. Samt väldigt hård vind. Det är alltid synd när vädret skall påverka. I Fredags vid iskontrollen var det stenhård is och riktigt härligt väder.  

Jag tror o hoppas att de 132st tävlande uppskattade arrangemanget och det var ca 35 st som hade rest långväga. Givetvis vill vi tacka er lite extra, att sätta sig i bilen tidig morgon och åka från Sveg, Sundsvall, Gnosjö, Karlskoga, Örebro osv... Det är inte riktig friskt men vi från Stockholm gör mer än gärna dessa resor.
Vi är galna men underbara vi Pimpelfiskare.

Jo då var FÖR-SM avklarat, Mer information om  SM2018 kommer komma ut innan 1 April.

Dagens gladaste var förutom Robin Hall, juniorerna som fick tävla gratis och alla fisk pris.

Robin Hall, vann på 9890gram. Han seglar upp som SM Favorit. Han gillar pressen, han växer av den.

Komplett resultatlista finner du: Här:
/ Calle Stäkets SF

 

Läs hela inlägget »

Igår lördag tog jag tävlingsledigt och fritidsfiskade lite istället. Lika bra var nog det då K-O Wikström sopade banan med alla andra på Barken. 19kg blev vinnarvikten för den nyblivne herrveteranen.

Idag hade Dalarna sin tredje DM-serie och K-O var inte sämre idag då han återigen hade högsta vikten. Denna gången så räckte det med 6,3kg. Den ende som kunde mäta sig något sånär med K-O idag var Peo Liss som hade 5,7kg. K-O säkrade nog dessutom sin SM-plats till nästa år. Troligen så gjorde även SO Holmberg det.
I herrsenior så var Jonas Gustafsson värst på 5,3kg. Några gram före Per Morelius på dryga 5,2kg. Bernt Berggren var 3:a på 4,9kg och säkrade nog tillsammans med Jonas en varsin SM-plats i seniorklassen. Även Morelius ligger bra till. För egen del så blev det en fjärdeplats och jag har nu en 7+4 i serien och hoppas på en skaplig placering på söndagens DM på Kättbosjön. 

I övrigt så vann Lars Collin Ähv på 3,9kg.
Bäste dam blev Eva Mörlin på dryga 3kg som startade tävlingen med ett riktigt kanonhål.
Yngre Herrjunior vann Gunnar Nykvist på 1,6kg. Gunnar som har kommit igång bra på slutet och det är roligt att se.

lördag 25/2 hoppas jag att vi ses på Cancerpimplen på Runn som Borlänge Sporfiskeklubb anorndar. Starten går iår vid Storsund som är en rättvisare startplats. Där är nära till många bra fiskeplatser. Tex så ligger Lövögrund ungefär 3km bort. Men det finns närmare ställen som kan leverera än så. Nästö och tillhörande grund är också ett farligt ställe som har levererat många segrar genom åren.

/Erik

Läs hela inlägget »
Folke Andersson på VM i Ukraina 2016. Folke Andersson på VM i Ukraina 2016.

I lördags avgjordes den tredje deltävlingen i Pimpelsport Mormyska Cup på Holmsjön utanför Norberg. Det var sagt att det skulle bli mörtfest med eventuella braxnar som bonus. Något jätterace av mört blev det dock inte, i alla fall inte för undertecknad. De enda braxnar som kom upp tog hemmafiskaren Jimmi Bornström, två halvkilosklumpar som placerade honom högt i resultatlistan. Längsta strået drog dock Folke Andersson med 4673 gram, tätt följd av Börre Omang (4427 g) och nämnde Jimmy (4260 g). Med segern gick Folke om Lasse i PMC med en poäng och de båda har nu dragit ifrån resten av fältet.

För min egen del har det gått troll i fisket  och jag får inte alls till det ordentligt. Även idag drogs jag med linbrott (7 st) och två förlorade mormyskor. Vad som är ännu värre är att jag inte riktigt hittar fisken som jag vill. Det kändes bra och jag drog fisk större delen av tävlingen, men jag lyckas inte få någon ordentlig fart på det. Säsongen har startat mer eller mindre uselt, men jag hoppas en tripp till Riga med landslaget får rätsida på saker och ting så jag kan ta mer framskjutna placeringar på kommande tävlingar och då framför allt på VM-kvalet näst nästa helg i Gnesta.

Resultaten ser ni här nedan tillsammans med en sammanställning. 

Läs hela inlägget »

Söndag 19 Februari så arrangerar Stäkets SF SM Kval för Stockholmarna samt även deltävling i Pimpelsport Cup.

Tävlingen blir ett FÖR SM inför SM i pimpel 2018 som Stäkets SF arrangerar tillsammans med Enskede SFK.

Mälarfiske i fint väder.!

Varmt välkommen att prova SM vattnet för 2018.
Fint prisbord.
/Calle 

 

Läs hela inlägget »

Söndag 12 Februari träffades 86st pimpelfiskare i Upplands Väsby i -11 grader. FK Forellen arrangerade tävlingen på Mälaren.

Lasse "Magic" Sundberg vann överlägset på 12130 gram. På Det var han ensam över 10kg. Snittvikten över tävlingen låg på 4440gram

Serien närmar sig sitt slut och 2 tävlingar återstår

Nu på Söndag arrangerar Stäkets SF vad det kallar FÖR SM.
Alla är hjärtligt välkommen till Stockholm och prova det tänka SM vattnet... Ingår även i Pimpelsport CUP.

Totalresultat SM Kval 4  Här:


/ Calle Distriktet Stockholm

Läs hela inlägget »

Efter en rejäl promenad utan fisk på Storsjön under lördagen så var det en småmör kropp man försökte tvinga upp på söndag morgon. KM på Liljan med måttligt deltagarantal stod på agendan. Särskilt då en handful deltagare var med på mormyskafestivalen istället. Falun och Borlänge kör gemensamma KM och ändå så är vi bara runt 20 pers på den andra deltvälingen. Det var några fler på den första deltävlingen som ändå var på en sjö med bra fiske som man kan tycka ska locka deltagare. Jag vet inte om det skulle bli bättre med en KM-tävling istället för 3 deltävlingar. Det kanske kan vara värt att prova? Kanske statusen att bli klubbmästare skulle bli lite högre då? I söndags var jag själv i HS i Falun, en klubb som de senaste åren har fått ihop 2 herrseniorlag på DM. Det kan vara en slump då vissa är bortresta osv..

Hur som helst så började jag i en vik där Bernt Berggren brukar vara, Bernt som hade sonen William med idag och inte gick så långt själv.
Efter 45 minuter, 2st bottenborrningar och ett napp så var det inte mycket att vara kvar för. Jag hade ju redan borrat runt i hela viken och sprang åt det håll där jag på förhand fått flest tips. Det var ganska tomt efter hela kanten och jag stannade i en vik lite före den plats jag tänkt springa till.

Jag såg att Kjell Hellström satt och drog några små fiskar och jag borrade mig in mot en brygga en bit ifrån honom. I det 3:e hålet så började det äntligen att nappa, ganska omgående dessutom. Då hade ca: timman gått av tävlingen. Jag fick bra fart på fisken och lyckades höja den ifrån 4m djup till kanske 2m upp ifrån botten. Men helt plötsligt dog det av och jag fick gå ner till botten igen för att få igång dem igen. Jag fick kansk 40 fiskar i det hålet och drygt ett kilo i kunten. I nästa hål fick jag också fisk, men inte lika mycket. Kanske 5hg.

Sedan kom en period med lite ströfisk och i bästa fall ett hål med 10 små abborrar i.
Jag borrade mig ut mot ett stengrund där det suttit ett gäng med fritidsfiskare tidigare. Jag tog ett av gammelhålen som var av dimensionen 90mm. Som man brukar så satte jag ner hälen och bara en liten den av isen gick sönder. Jag sänkte ändå ner pirken och direkt så sög det i en abborre på 2-3hg. Inte helt oväntat så tog det stopp i den ishinna som fortfarande täckte delar av hålet. Tur i oturen var det smala hålet. Fisken kunde inte vända utan försökte simma uppåt. Så jag pickade sönder resten av ishinnan och lyfte upp dagens största abborre för min del. I samma hål fick jag sedan ytterligare 3st på 1hg och några mindre abborrar. Nu var jag nog uppe i 3kg och Jonas Gustafsson kom springandes. Han var smågrinig över att fisket inte var som han hade hoppats där han kom ifrån.

Med 1-1,5 timme kvar så blev det återigen en längre tomperiod och jag satt och kolla bort mot en stuga om jag skulle springa dit. Janne Björkman hann dock före och började veva omgående. Så jag fick springa dit som tvåa på fläcken och fick helt rättvist lite mindre än Janne på den fläcken. Janne som vägde in dagens tyngsta påse med 6,2kg.
Ture Fransson hade 4,5kg och sen kom jag själv på 4,2kg. Strax före Jonas Gustafsson på 4kg. Jag lyckades kvittera mot Jonas Gustafsson i Borlänges serie där vi båda har 1+2 och i Falun där man har slagit ihop HS och HV så har jag och Janne Björkman 1+2. Dessvärre så har jag några hekto mindre i totalvikt över 2 tävlingar än vad de två har.

Men jag får se till att lösa det på den 3:e deltävlingen. Det skulle sitta fint med dubbla klubbmästartitlar. Även om intresset verkar vara svagt ifrån övriga.

/Erik

Läs hela inlägget »
Lars-Åke Norling, värdig vinnare! Lars-Åke Norling, värdig vinnare!

Ibland går det helt enkelt inte som man vill, men det är viktigt att ta med sig lärdomarna även från mindre lyckade tävlingar. Här är min summering från helgen:

För min del blev den första större tävlingen för den här säsongen Levi Svedberg Challange. Hade laddat en del för tävlingen och hade en plan och material klar för dagen, att gå mot motsvarande sida från starten och fiska s.k. vinkelpirk (en levi original förövrigt).

Började traska över sjön på utgångstiden och insåg att vi skulle bli en del kända profiler där jag tänkt börja. Tittade bakom mig och insåg att den intressanta startviken däremot blev nästintill folktom. Var ytterst nära att vända om men tänkte att jag ändå skulle försöka fullfölja planen till att börja med.

Slog första hålen och fick ett gryn efter en stund. Tittade upp och såg att Toni Reiterer däremot började dra stramare på hekto en bit bort. Bror E Olsson och Lars- Åke Norling skyndande, liksom mig, till området. En sak skiljde oss dock åt, för medan Bror och Lars-Åke började dra som aldrig förr kärvade det ordentligt för mig. Fick en ströare men inte mer. Tankarna gick, gör jag något fel!?

Fisket bedrevs för stunden på 4-5 meters djup, men hemligheten bakom ösfisket i vissa hål var tydligen en vit isremsa som gick längst isen. Det var nämligen bara längst denna remsa som det högg i vissa hål! I mitt 8:e hål för dagen fick jag slutligen kontakt redan vid nedsläpp. Sen var det bara å åka med en stund. Tidigare nämnda herrar låg jag dock en bit efter!

Försökte därefter dra igång ett ”turbo-tempo” och till viss del gav det effekt. Fick nått lite "mänskligare hål" då och då och efter två timmar och med omkring 4,5-5 kilo i kunten kändes det som att jag ändå låg relativt bra med i tävlingen.

Fisket hade vid det här tidpunkten avtagit lite och tävlingen stod därmed och ”vägde”. Enligt min bedömning fanns det två alternativ. Antingen stanna kvar och försöka fiska ikapp täten i gammelhål på samma område, eller leta nya ofiskade ytor. Jag visste att det första skulle bli en tuff utmaning mot bra fiskare, och dessutom fick jag en känsla av att jag faktiskt kunde, och borde, göra ett vinnande drag genom att flytta. Tänkte även att en upptäcktsfärd på uppimot halvtimmen kunde fungera.

Fattade alltså beslutet att gå ut mot den råk som gick tvärs över sjön och började fiska mig inåt mot land från den. Kom snart att inse att en ur ”gotlandsgänget” började få kontakt med grov fisk innanför mig. ”Yes!” tänkte jag, nu kommer läget eftersom vi bara var två på det området. Men hur jag än försökte fick jag enbart någon ströfisk i mina hål medan 1-2 hg fiskarna formligen östes upp intill. Och när nästa man ur gotlandsligan, Jörgen Axemo (sedermera vinnare seniorklassen), skyndade till och borrade någon enstaka meter från ett av mina tidigare hål började även han dra stort direkt. Och likaså fick tredjemannen ur ligan ett kanonhål strax därefter. Det var alltså bara jag som kom precis utanför den platå som visade sig vara 20-30 cm grundare än bottenstrukturen i övrigt, tillika den som höll ett bestånd av större abborre. Så medan gotlandsgossarna alltså lyfte 4-6 kg per man (?) på ytan, fick jag i princip bara ströfisk och ofta betydligt mindre storlek. Det kändes rent ut sagt både frustrerande och hopplöst och i detta skede hade 3 timmar passerat och således fanns ju inte heller alternativet att gå tillbaka till ursprungsstället. Istället gjorde jag ett försök in mot land, ut från land, fiska gammelhål men nix. Jag var helt enkelt RÖKT!

Vägde slutligen in 5,9 kilo. Missade till råga på allt, med mista marginal, poäng i PSC vilket var det huvudsakliga målet med dagen. Detta till stor del beroende på att startviken, som jag alltså lurat på under utgångstiden, levererade riktigt bra vikter!

Så den spontana sammanfattningen av dagen. ”SKIT!” Eller den positiva versionen. ”Det är bara o bryta ihop och komma igen…” Och visst, jag väljer den senare, för pimpelfiske i tävlingsform är ju ändå så förbannat roligt...

Martin

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingsrapport
En av mörtstugeklungorna på söndagen. En av mörtstugeklungorna på söndagen.

Fredag morgon vaknar jag upp i förvissningen att jag nästkommande dag skall fira en av mina vänner på hans 50-årsfest och därmed missar Mormyskafestivalen i Borlänge. Planer har gjorts upp med fiskekompisen Krille att han ska hämta upp mig på söndag morgon och att vi då skall åka till Skaraborgs andra DM-tävling istället. Under dagen dyker det istället upp ett SMS som förkunnar att festen blir inställd på grund av sjukdom, vilket öppnar nya möjligheter för helgen. Efter en snabb koll med frugan så bestämmer jag mig för att besöka Lasse Wallberg, Folke Andersson och alla andra i Borlänge. Under sen eftermiddag och tidig kväll ser jag över skryllan och mina spön som i vanlig ordning är som sig bör, redo för fiske. Efter en god middag med familjen och en intern kamp i SVT-appen med ”På spåret” på TVn är det sängdags.

02:30 är det återigen dags för Metallicas ”One” från telefonen. Mackorna är färdiga i kylen, kaffebryggaren laddad och kläderna framplockade. Efter att ha gnuggat den värsta tröttheten ur ögonen, ätit första frukosten och borstat tänderna hoppar jag klockan 3 in i den sedan fredagskvällen packade bilen och styr kosan mot Ösjön i Borlänge. När det gäller dessa längre resor har jag som vanligt tagit höjd för väglaget och är uppe i Örebro i god tid för att ta en andra kaffe på rastplatsen Bergslagsporten på riksväg 50. Efter kafferasten bränner jag vidare norrut och anländer till Ornäs precis i tid för att stöta på Lasse Wallberg som skyltar till samlingsplatsen. Någon minut senare äter jag frukost nummer två och hälsar på folk man inte träffat på länge.

Vädret för dagen var mulet och några få minusgrader vilket var helt ok. Jag hade planen klar då rutorna i stort sett är samma år till år. Att det skulle bli trögfiske efter mestadels abborre hade jag klart för mig, och det är också det fiske jag mest behöver träna på. Många hål borrades och snabbt konstaterade jag att märkning inte var att tänka på. Mitt under den fem timmar långa tävlingen fick jag ett riktigt smörhål efter att hittills bara fått några enstaka småborrar. Där fanns 40-50 grams abborrar och mört! Mormyskan hann inte ens ner till fiskedjupet innan det satt fisk på. 10 minuters frenetiskt fiskande avbröts abrupt av ett linbrott på 0,06-linan. Fisken fick jag upp så snabbt upp med ett nytt spö med likadan mormyska men lite större. Napp direkt igen, men efter mothugget var det tomt… riktigt tomt… mormyskan var borta och det var inte gädda. Detta var enda spöt jag inte kontrollerade kvällen innan och det straffade sig stenhårt. Fram med den tidigare mormyskan för att snabbt knyta om. När jag 3 minuter senare får den i vattnet igen är det någon som varit framme och hällt rotenon i hålet, stendött! Merparten av mina totalt 1896 gram kom i det hålet och hade jag varit bättre preparerad hade det nog kunnat bli lika mycket till, kanske… Nåväl, efter invägningen insåg jag att morgondagen skulle behöva bli extraordinär i fiskehänseende för min del om jag skulle ha chans att plocka några PMC-poäng denna gång. Storslam tog dock P-O Liss och Lasse Jansson som var de enda med vikter över 3 kg, riktigt bra fiskat!

Hemma hos Lasse satte han mig i arbete direkt, jag skulle knåda pasta. Passande för en italienare förstås, så jag knorrade inte. Med en pilsner i näven gick jag, när pastan var färdigknådad, ner till hans mancave och knöt om alla mormyskor på alla spön för att slippa debaklet från tidigare idag. Nöjd med insatsen var det snart middag med färsk pasta och Lasses grymma carbonara. Alla njöt i fulla drag och det snackades sedermera också en hel del skit, som sig bör. Utöver undertecknad härbärgerade Lasse och Lena även Markko K, Stefan Swee, Hero(v) och Cissi L. Som vanligt i goda vänners lag var det mycket trevligt och en alldeles för sen sänggång med tanke på när jag steg upp denna dag.

Söndagen startade med en frukost som skulle platsat på vilket hotell som helst. Efter påklädning och tandborstning for vi iväg till Ösjön igen för ruta två, där jag också hade en klar plan för dagen. Alla satte sig som väntat runt de mörtstugor som fanns i rutan, men jag gick en bit ifrån och fick direkt två 30-grams abborrar. Nu jäklar, idag blir det bra tänkte jag… 20 bomhål senare närmar jag mig den lilla ö som ligger precis utanför rutgränsen och hittar fisken. Två hål med både abborre och mört som det är bra fart på, dock av mindre storlek. Jag fick sitta relativt ensam en bra stund, men Folke Andersson verkar ha ett sjätte sinne för andra som får fisk. Tyvärr visade det sig att jag satt i utkanten av området som gav bäst, medan Folke och resten av klungan satte sig mitt i. Alla fick dock inte bra, men återigen hade jag inte riktigt träffat rätt. Med halva tävlingen kvar hade mina hål sinat och jag hittade inget runt omkring heller, så det var bara att jaga vidare. Med några ströfiskar här och var funderade jag på att gå tillbaka till ön när det var en timme kvar, men valde att inte göra det. Alla hade lämnat, men Folke vandrade dit sista 45 min och då hade fisken vilat och samlat ihop sig. Han fick ett mörtrace och jag hade ännu en gång gjort ett felval, men var å andra sidan en erfarenhet rikare. Med en lätt påse blev det bara strax över kilot och en placering långt ner i resultatlistan. Folke och Greger drog dock idag det längsta strået och var ensamma över 3 kg.

Lasses Lena hade kokat ärtsoppa som var grym tillsammans med goda hembakta mackor med ost som värmde och mättade fint inför den långa resan hem. Under prisutdelningen av varupriser till alla deltagare tackade Folke för visat intresse och konstaterade att det var deltagarrekord i år med 38 tävlande under söndagen. Vi passade även på att göra reklam för kommande helgs deltävling på Holmsjön utanför Norberg som Mälardalens TF arrangerar. Helgens resultat finner du här nedan samt en uppdaterad ställning i cupen. Avslöjas kan i alla fall att Lars Jansson tagit en stabil ledning i Pimpelsport Mormyska Cup. Nya tag nästa helg i Norberg, vi ses!

Läs hela inlägget »

Här hittar ni resultaten ifrån den andra deltävlingen i Pimpelsports Mormyska Cup.
Platssiffrorna ifrån lördag och söndag ska summeras för att få fram vem som var bäst under 2 dagar. Men vid en första anblick så ser Lars Jansson ut att ligga bra till med sin 2+7. Strax före sin ständige vapendragare Peo Liss på 1+9.

http://www.tunabygdens-sfk.se/?p=1961

Läs hela inlägget »

Idag satte Lars-Åke Norling alla på plats och tog hem det fina vandringspriset som delades ut för första gången.
10,3 kg var vinnarvikten.

Läs hela inlägget »
Vandringspriset till vinnaren av Pimpelsport Mormyska Cup. Vandringspriset till vinnaren av Pimpelsport Mormyska Cup.

Till helgen, lördag 11 februari och söndag 12 februari, är det dags för deltävling 2 i Pimpelsport Mormyska Cup. Den går över två dagar på Ösjön i Borlänge och är del av Mormyskafestivalen som Tunabygdens SFK arrangerar, för mer info klicka här. Utöver VIM-pirkens fin, fina skrylla (Go Fish It) kommer vinnaren att få ett riktigt grymt vandringspris. 



Poängen till DT2 kommer beräknas på genomsnittsdeltagandet över de två tävlingsdagarna, samt den sammanlagda placeringspoängen för de två separata tävlingsdagarna. Om det exempelvis deltar 30 personer på lördag och 20 på söndag kommer vinnarpoängen bli 50/2=25 poäng. Om man t.ex. endast deltar på lördagen och vinner den får man sammanlagd platssiffra 1 + 26 = 27. Man kan alltså få poäng i cupen även om man endast deltar ena tävlingsdagen.

Undertecknad kommer tyvärr inte delta i helgen utan istället festa loss på en 50-årsfest. Skitfiske på alla er som kommer till Borlänge för att slåss om åtråvärda PMC-poäng!.

Läs hela inlägget »

Det har olyckligtvis smugit sig in en felaktig skrivelse i det protokoll som skrevs efter sportfiskarnas tävlingsmöte i höst. Felet gäller att minst tre lag i samtliga klasser skulle gå vidare från DM till SM. Detta stämmer inte då det inte fanns någon motion som yrkade på detta. Anssi Lehtevä, tävlingsansvarig, kommenterar själv ärendet på följande sätt:

För allas info, vi gör om och gör rätt efter en ytterligare granskning av de ljudinspelningar som gjordes på tävlingsmötet. Skrivningen om minst tre lag tas bort gällande reglerna för kvalificering till SM i traditionellt mete och pimpel, Kvarstår gör beslutet enligt motionen att 25% kvalificerar sig till SM. Det är således denna "nya" skrivningen som blir det som gäller från 2017-01-01 då det var det som tävlingsmötet beslutade att godkänna. Uppdaterade regler finns inom kort att beskåda och begrunda på http://www.sportfiskarna.se/Tavling/Regler . Vad det gäller protokollet så kommer det att kompletteras med ett separat dokument där ändringen/omskrivningen noteras så att inga missförstånd kan ske framöver. Tack till er alla som är vaksamma! Ses på pallen i vinter!

Läs hela inlägget »

Till helgen, lördag den 11 feb, återkommer Pimpelsport cup med säsongens 2:e DT (i och med att Jokernappet blev inställt). Och denna gång vänder vi oss för första gången i cupens historia till det gamla stordistriktet Gästrikland.

Tävlingen, Levi Svedberg Challange, är uppkallad efter en av pimpelhistoriens allra främsta utövare. Levi, idag 80 år, tog både guld, silver och brons i SM-sammanhang under sin aktiva karriär som avslutades för 5 års sedan. 

Tävlingssjö är Levis favoritsjö Storsjön vid Sandviken, där Levi förövrigt vann SM 1975 i konkurrens med 2000 (!) andra startande.

Tävlande från stora delar av pimpel-Sverige förväntas till tävlingen vilket därför också kommer innebära många värdefulla PSC-poäng.

Tävlingsledningen har lagt extra fokus vid att locka ungdomar till tävlingen. Bland annat har en rad riktigt fina varupriser skakats fram till juniorprisbordet, eller vad sägs om en full krokask med URBANKROKAR eller det nya VIM-pimpelspöt?

Dessutom berikas tävlingen med Sveriges allra häftigaste vandringspris till den som väger in den högsta vikten! Bara att få möjlighet att se vandringspriset är i sig värd en tur till Sandviken kan vi, som redan har haft möjlighet att se priet, utlova.

Tävlingsledare Thomas ”rosa mössan” Larsson skriver själv följande om fisket inför tävlingen:

Fisket i Storsjön Västfjärden
Storsjön(västfjärden) är en relativt grund sjö med maxdjup på ca 15m. Stora delar av sjön består av sakta sluttande botten. Stora mängder gös och stora mängder gädda simmar i sjön.

 Fisket efter abborre i storsjön bedrivs relativt land nära. I anslutning till vassvikar och uddar och stengrund. På våren hittar man fisken i anslutning till lekvikarna.
 
Efter vasskanter är det oftast små fisk 10-20gr som dominerar, med inslag av någon bonus imellanåt.
 
Vinkelpirk eller (fagersta pirk) som många kallar det är det som dominerar på pirk fronten i detta distrikt. En liten simmande pirk med en 16 eller 14 krok, gärna i röd gul svart chernille krok, eller en levi krok i lim i orange blå lys. Är det som brukar funka bäst tycker vi.
 
De tävlingar vi har haft sista åren på västfjärden så har det varit vinnarvikter mellan 6kg-14,6kg.
 
Folk utifrån har senaste gångerna vunnit på ”gamla” vinnarplatser där vi i stort sett slutat fiskat på efter att det varit så dåligt där i många år, men på senaste åren levererat riktigt bra vikter. Men där det är fisk den ena gången behöver det inte vara fisk gången efter. Den större fisken i sjön på mellan 30gr-300gr finns lite överallt. Men inte många som hittar den, ibland hittar man den på något grund. Ibland i sund och ibland i vikarna fast lite längre ut då. Hittar man blandfisken och att den nappar så då är man i toppen.
 
Isen är i dagsläget ca 30cm och blank is. Riktigt kanon före. Man kan ta sig lång distans på kort tid för dom som orkar.
 
Om de som känner att de orkar och tycker det är roligt att springa långt, så finns det vädigt fina områden långt bort med öar sund och grund, som normalt sett håller fisk. Men för dom som vill ta det lungt och traska på en liten bit ut i viken, strax utanför starten så är även det ett klart vinnarställe ibland. Det som man ska tänka på är att man inte ska borra i Bilbanan/isbanan där dom kommer köra någon slags istävling någon helg efter.

Bland annat Urbankroken har sponsrat med pris till juniorklassen.
Bland annat Urbankroken har sponsrat med pris till juniorklassen.
Läs hela inlägget »
Etiketter: psc, pimpelsport cup
Under söndagen så hade Stockholmsdistriktet DM. Lasse Sundberg hade den högsta vikten med dryga 13kg. Men det var många som var uppe och nosade strax under.

Det ska blir roligt att se vilka av dessa som går bäst på "hemma-SM". Men vi gissar på att han på bilden är väldigt sugen på ännu ett SM-guld.
Läs hela inlägget »

På lördagen var vi ner till Södra Barken på tävling. Utgång vid Vads såg, jag(Erik) och Jonas Gustafsson drog till med en rejäl chansning som inte gick hem. Bättre gick det för Stefan Olsson ifrån Silverfiskarna som vann med dryga 11kg. I övrigt var det många höga vikter och bäste dam blev Lotta Engvall på 7,6kg som gick i herrklassen.

I övrigt är det värt att nämna att deltagarantalet var riktigt bra idag. 142st deltagare hade letat sig dit.

Idag söndag så hade Borlänge och Falubygden gemensamt den första deltävlingen i KM-serien. Det var på sjön Hyen mellan Falun och Hedemora. En sjö som jag vart på tidigare en gång. Det var KM den gången också. Planen var att gå till samma ställe som då. Men när 5st till gick in i den viken så ändrade jag mig i sista stund och bytte sida på sjön. Om det var ett bra drag vet jag inte. Men jag tror det då det nappade redan i andra hålet och fortsatte mer eller mindre så hela dagen. Det blev mestadels småfisk som kom upp och min vikt blev 11kg

Det räckte till en seger på Falubygdens KM och en andraplats på Borlänges KM. Dagens högsta vikt hade Jonas Gustafsson med 11,9kg.

/Erik
 

Läs hela inlägget »

Kommande tävlingar

Våra sponsorer

loading...
PIMPELSPORT CUP 2024


1. Per Chefen Nilsson 550 p 
2. Tomas Hulån Olsson 512 p
3. Tomas RM Larsson 496 p
4. Jonas Gustafsson 461 p
5. David Öman 456 p
Se komplett lista här

PIMPELSPORT MORMYSKA CUP 2024 - SLUTSTÄLLNING

1. Jimmi Bornström, 136 p
2. Thomas Nilsson, 110 p
3. Marino Sanvincenti, 104 p
4. Greger Carlsson, 89 p
5. Magnus Andersson, 81 p
Se komplett lista här

Senaste kommentarer