2018 > 01

Det har kommit till vår kännedom att Breviksnappet skjuts upp/ställs in.
Isarna verkar helt enkelt vara för dåliga. Nytt datum är den 17:e mars.

https://nwt.se/arvika/2018/01/26/breviksnappet-stalls-in

Läs hela inlägget »

En ny pimpelhelg betyder nuförtiden även en ny Pimpelpodd. Vi går som vanligt igenom några av helgens tävlingar och sen har Professor Pirk slagit till igen. Den här gången med en fundering som är självklar, men ändå något som gått många förbi.

Eriks internet är kanske inte det bästa och det kan hända att det hackar till lite ibland. Vi ber om ursäkt för detta. Hoppas att det inte stör alltför mycket.

Läs hela inlägget »
Etiketter: pimpelpodd, podcast
"Pallen" på DT2: 1a - Thomas Axelsson, 2a - Greger Carlsson, 3a - Johan Kindhlund "Pallen" på DT2: 1a - Thomas Axelsson, 2a - Greger Carlsson, 3a - Johan Kindhlund

Nu har äntligen första (som egentligen är andra) deltävlingen i Pimpelsport Mormyska Cup genomförts. Här kommer ett reportage från Team Sweden Ice-fiskaren Jimmi Bornström

När kalendern för Pimpelsport cup kom och Götlunda skulle arrangera tävling på Högsjön visste jag att den tävlingen ska jag åka på. Då jag tävlat där 2 ggr tidigare så visste jag att sjön är rik på mört. Sist fick jag även en braxen på över 500 gr så mina förväntningar var höga på tävlingen.

Thomas Axelsson som är ny klubbmedlem från i år, skickade och fråga om jag skulle åka på tävlingen när han såg kalendern. Självklart, sa jag. Jag berättade hur fisket varit de andra gångerna och Tompa blev sugen. (Fast han sagt att han inte skulle fiska något i år, då suget inte riktigt fanns där)
På fredagen dök Tompa upp hemma. Även Robert Lindfors kom hem och snacket inför tävlingen var igång. Min gissning var att vinnar vikten skulle hamna på 5 kg per ruta.

Väl på lördagen drog vi iväg från Norberg vid kl 6. Jag, Tompa, Robert  och Pavel Chaulopka. Ett stopp vid McD i Köping innan vi drog vidare mot Arboga.
Vädret var bra, uppehåll, nollgrader och ingen vind. Såg även ut som om solen skulle kunna komma fram under dagen.

Väl på plats såg vi att det kunde bli en tuff tävling som lockat många bra fiskare. Totalt 32 st.  Bilen från Falubygden med tex Börre Omang (som varit grym i början av året) och förra årets cupvinnare Lars Jansson skulle inte bli lätta att tas med ute på isen.
Sedan var det dags att knalla ner till samlingsplatsen vid sjön. Det blev broddar på då det var blankis.

Tävlingsledare Greger Carlsson hälsade alla välkomna och förklarade vart runtorna var satta. Runta 1 till höger om en liten ö, ruta 2 till vänster. Jag visste att det varit bra fiske tidigare runt ön så där skulle jag börja. Taktiken var att fiska på 3-4 m.

Dags att gå ut. De flesta samlades runt ön. Jag såg Börre, Mankan och Reijo bakom mig. Sen Eva Mörlin lite längre bak. Thomas Axelsson började en bit längre in på sidan av ön. 
Jag började plocka fram sakerna för att mäska upp första hålen. Inser då att brödmäsken står kvar uppe i bilen, Inte bra!! Startskottet går och jag gör ett par hål. Aj då, bara 1,5 -2m djupt men med lite tur står fiske här inne, då går det fort om de nappar. Testar båda hålen, men känner inget.  Har haft ner en klocka med larver i första hålet, så går tillbaka. En abborre på 15 gr. Tittar runt lite och ser att Mankan och Eva Mörlin får mört. Tar grejerna och flyttar ut mellan dem. Kör ner en klocka med larver i första hålet, här är det mellan 3-4 m , går sedan och testar i andra hålet. Ett par stötar från något. Sen sitter den. Hmmm. en snorpäls. Går tillbaka till andra hålet och nu finns lite abborre där iaf. Tar ett 10 tal samt ett par snorisar. Men ingen mört än. Tittar på Eva som fortsatt dra mört i samma hål.  Mankan sitter också ganska still, så han får nog en hel del fisk. Går tillbaka och provar mina första hål ett par gånger men inte ett napp. Det var för grunt där.

Efter 1h har jag inte fått mycket. Flera börjar röra på sig mer, så fisket har stannat av lite.  Jag borrar ett hål längre bak i rutan där Kent Adell varit. Eva har även dragit sig bort en bit. Jag testar då hennes gamla hål, och drar ett par 30 gr mörtar. Tar dock slut snabbt och jag går bak och testar mitt nya hål. Även där finns ett par mörtar. Provar öven ett av Kents gamla hål och får ett par mörtar även där. Blir dock aldrig någon fart på fisket utan dör ut väldigt snabbt i hålen.

Slut signalen går för ruta 1. Jag pratar lite med Börre och han hade haft det tungt med. På slutet tyckte han att mörten hade börjat nappa bättre. Vi sa båda att Thomas hade suttit länge i sina första hål som han mäskade upp. Han borde ha bra.

Väl inne vid invägningen visade det sig att vi hade rätt. Thomas plockar ur en fin påse. 4,9 kg drygt. Det visade sig vara vinnar vikten i rutan. Greger hade fiskat ihop 3,4 kg och Mankan 3,1 kg. Det var topp 3. Sen var det jämnare. Många mellan 2 kg upp till 3 kg. Själv vägde jag in nästan 1600 gr. Inte bra. Långt ner i listan och inte en chans på en topplacering. Kent vägde in nästan 1700 gr och tog placeringen före mig. Han vill jag ju iaf komma förbi. Det blir målet till ruta 2.

En pizza bit av Tompas Bussola som han inhandlat dagen före. Inte varje dag en iskall pizza smakar så bra som nu. Tar en sväng upp till bilen och hämtar brödmäsket som glömts till ruta 1......

Dags att gå ut i ruta 2. Eftersom mörten nappat bra längre ut i ruta 1 tänkte jag att jag går ut en bit och testar djupet. Jag, Robert och Mankan går tillsammans. Daniel Ahlgren med son och Kent adell går också ut mot samma kant men stannar längre in mot land.
Signalen går och jag gör ett par hål. Innan jag mäskar, kollar jag djupet. 1-2 m!! Va fan! Jag sitter ju längst ut av alla. Får snabbt 4 abborrar i de hålen. Men springer ändå längre ut för att hitta lite djup. Det visar sig var ett grund precis där jag slog första hålen. Djupet går snabbt ner till 8-10 m. Jag går tillbaka och mäskar upp ett hål vid 4 och 6 m. Samt ute på 8 och 10 m. Nu hoppas vi att det kommer in mört och kanske brax. Förra gången jag fiskade här fick jag braxen på 6m. Adell och Ahlgrens sitter kvar längre in. De måste kommit på andra sidan grundet. Thomas och Greger börjar mitt i rutan. Tillsammans med Pavel, Johan A och Johan K. Efter 1 h har det ännu inte blivit några mörtar i mina hål och jag inser att det kommer bli även en dålig andra ruta. Har skrapat ihop ett 15 tal fiskar. Det är nästan bara snorisar i hålen. Ser att flera rör på sig och tänker att det är nog lika dåligt överallt. Går och pratar med Greger och han bekräftar att de får sämre i denna ruta. Sitter och drömmer om vinnarbraxen när slutsignalen går för ruta 2.  Jag lyckades gneta ihop nästan 7 hg. Och en dålig placering igen.

Denna gång är det många som kommer in med 1,0 - 2,0 kg.  Så det var sämre fiske i denna ruta. Thomas och Pavel har 2,2 kg var. Frågan är hur långt det skulle räcka. Johan A och Johan K vägde in bra påsar på över 2 kg. Ser dock inte vikterna. Det blir stenhårt! Då kommer Kent Adell till invägningen och slänger upp en påse med över 4,5 kg fisk! Överlägsen rutseger visade det sig då ingen annan kom upp i 3 kg.

Arrangören sammanställer alla resultat och efter lång väntan kommer resultatet.
1:a Thomas Axelsson på 7 p, 2:a Greger Carlsson också på 7 p och 3:a Johan Kindlundh även han på 7 p!! Vikterna fick avgöra. Thomas 7132 gr, Greger 5866 gr, Johan 5714 gr.
En bra tävling och roligt med så många deltagare. I dessa regioner brukar inte deltagandet bli så här bra, så vi får anta att det är cupen som drar extra folk. Det visar hur bra det är med denna Pimpelsport cup.

Tack till arrangörerna och sponsorn Norfin.

/Jimmi Bornström

(Fler bilder i dokumentet nedan)

Läs hela inlägget »
Jörgen Anderssson vann Falubygdens KM överlägset. Jörgen Anderssson vann Falubygdens KM överlägset.

Lördag:
Falubygdens KM på Runn med utgång ifrån Karlslund.
Området var "innaför öarna". Jörgen Andersson lyckades bäst och hittade förhållandevis mycket fisk och var tämligen överlägsen segrare på sina 9955gr.
Övriga resultat

Söndag:
Deltävling 2 i DM-serien Dalarna på Leran.
Vi började 5st i en bukt, men det var bara Micke Engvall som fick några bra hål i början på en lite fläck. Jag gjorde 1-2 varv runt honom men kände inget så jag gjorde ett flytt till en kant och där började jag få småfisk direkt. Men de var alldeles för små. Jag var påväg att byta ställe när Niklas Rehn fick ett bra hål en bit bortanför mig. Så jag blev kvar och borrade mig vidare efter kanten. Men det gav inget resultat, jag var påväg att sticka igen efter halva tävlingen. Då kom Bernt Berggren förbi och gjorde ett hål en bit innanför mig. Fisk direkt, så jag borrade en bit bortanför honom efter en vass. Fisk även för mig. Men de blev små där också, men antalet var bra. Dock avtog det med timmen kvar, så slutspurten uteblev och jag vägde in 4kg. Vilket inte räckte långt alls.

Lotta Engvall slog till med dagens högsta vikt 7,9kg före äldre herrveteranen S-O Holmberg. Som sällan är sämre än etta i sin klass på Leran.
Resultat


Angående veckans podcast så verkar det bli svårt att få till en tid då både jag och Martin kan idag. Så det kan bli så att den kommer i morgon.

/Erik

Läs hela inlägget »

Robin Hall dominerar i Stockholm.

Känns rubriken igen, ja ni med lite koll på Stockholm serien har nog följt Robins framgångar genom åren. Han vinner på alla typer av vatten och han går sällan eller aldrig bort sig totalt.

Otrolig Pimpelfiskare och kille.

Idag var Robin återigen total bäst med en vikt på 4776g.  1246 gram före 2.an i Herrklassen.

Bäst av de övriga var Mats Arnoldsson, Stäkets SF i HV klassen. 4140gram. bara 636 gram efter suveräna Robin.

Övriga Klasssegrare:
Maj Pietilä, Stäkets SF, ÄDV
Kicki Torstensson, Stäkets SF, DV
Caroline Nilsson, Täby PF
Felix Einarsson, Täby PF
Mats Arnoldsson, Stäkets SF
Alpo Partanen, Norrtälje SF

Tävlingen, 74st inlämnade startkort, var förre än tidigare tävlingar där vi ofta ligger runt 90-110st. Duggregnet kan ha skrämt iväg några.

Av de 74st startande så gick 54 personer ner vänster mot ett känt "stor-abborre" ställe. De 20 djärva som valde andra alternativ hoppades att storborren ej skulle vara på hugget.

Själv hamnade jag i starten med Mats Arnoldsson, Kent Hager, Anders Widerberg, Michael Litholm och Niklas Ehrenström.  Vi fick alla några fiskar första 30 minuterna innan gänget splittrades. Jag och Mats Arnoldsson började fiska i vassen tidigt och fick några hål med småfisk.
Sen valde jag att byta sida på sjön, inget bra val. Gick åter till sidan vi fick fisk på, Mötte upp Mats med ca 1 tim o 45 minuter kvar. Mats hade då ca 1.5 kg. Jag ca 500gram.

Fisket tog fart i vasskanten. Mats slutar som segrare i HV klassen på 4140gram.
Jag slutar 4.a i herrklassen på 3170gram.

Se resultat: Klicka:

Svårt att ge mer inblick i tävlingen då jag ej han prata med några direkt, det blev istället att stå och sälja korv. Det var ett hungrigt gäng. Som mest såg jag 5 korvar i en hand. Riktigt starkt...

Om 1 vecka är det Distriksmästerskapen i Stockholm. Vatten jagas under veckan.
Om 2 veckor är det SM Pimpel 2018 i Stockholm, Vi liksom alla andra håller tummarna att Steningeviken kan bli vår "arena" för SM.    Vi kommer sprida ut information i massor via Facebook och på www.pimpelsm2018.se  Samt några inlägg på denna underbara sida.

Ni som ej hunnit lyssna på Martin och Eriks Pimpelpodd, ta er tid och lyssna. Mycket intressanta diskussioner för oss som älskar Pimpelfiske.

/ Calle Andersson
Distriktet Stockholm
 

Läs hela inlägget »

Nu kommer det intressanta grejer för den som är sugen på att pyssla lite. Thomas "Rosa Mössan" Larsson har skrivit ihop en beskrivning av hur man går till väga när man gör ett riktigt bra tävlingsspö.

Klicka på PDF-loggan, läs och inspireras!

Läs hela inlägget »
Etiketter: tips, tillverkning

Ett fullmatat avsnitt där Erik och Martin diskuterar helgens händelser och resultat, givetvis med särskilt fokus på PSC deltävling 2. Dessutom presenteras en 10-i topplista gällande pimpelsportens främsta slangord, skapat av den lika anonyma och mystiska avsändaren Professor Pirk!

Läs hela inlägget »
Etiketter: podcast, pimpelpodd
Alla klassegrare på bild Alla klassegrare på bild

Här kommer en Cupsammanställning efter den andra deltävlingen.

Jesper Dyberg sitter fortfarande i ledning och kan njuta i några dagar till.

Alla klassegrare i Herrklasserna fick poäng i totalcupen där Arto Kosunen var allra värst med över 13kg. 

Caroline Nilsson var bäst i damklassen och Georg Persson tog en fin skalp bland juniorerna.
 

Läs hela inlägget »
Stockholm Serien och Pimpelsport cup 2. Lockade 110st deltagare till Ullna.
Ullna som är mytomspunnen i Stockholm. Vikterna kan minst sagt variera. Man kan komma hem med 500gram eller 15kg. Allt beror på dagen o platsen.

Jag Calle Andersson som skriver detta är helt fel man på fel plats för att förklara hur tävlingen utspelade sig. Men gör ett försök.

Lyssnade i veckan på Pimpelsport Podcast, där delar av programmet handlade om taktik där man måste väga av område och antal fiskare på samma yta. Kände mig start i denna "kunskap", så när alla gick höger eller stannade i starten så gick jag långt upp på vänster sida. Hade med mig duktiga Klasse Jansson, Norrtälje och heta Kim Bergqvist, Länna Gård. 

Att över 70 % av startfältet gick åt andra hållet gjorde mig bara starkare i min övertygelse.

Efter 10 borrade hål tittar jag o Kim på varandra och funderar, Är det en sådan dag ? Kanske räcker med 3-4 kg för pris.

Båda Kim och jag, höll oss på vänster sida i 4 timmar. Var valet rätt ? Nix....
Båda hade runt kilot när vi vägde in.

Från övriga Sverige så hade Borlänge skickat en bil med Esbjörs, Mr 100% och Linda-Maria.
Sundsjöfiskarna med Hasse och Gun-brittt jagde poäng.
Även Gotland, Gnesta och  Gimo var på plats förutom oss från Stockholm.

Vinnarvikten idag var 13072g och det var Arto Kosunen, Södertälje SFK som vann.

Övriga som stannade i starten eller inne i viken hade bra vikter.
Björne Lundberg vann HV klassen 9150gram. Björne har toppat formen och siktar på SM Guldet.

Bästa dam var Caroline Nilsson, Täby PF 5686g

Övriga segare i klasserna kan ni läsa här: Klicka

Vilka 10 som får Pimpelsport Cup poäng kommer Södergårdarna att gå igenom i kommande Podd. ;-)

/ Calle Andersson  Resultatansvarig Stockholm
 
Läs hela inlägget »
Prisutdelning i julkortsstämning Prisutdelning i julkortsstämning

Dagens tävling går väl in under kategorin prövande om vi skall använda ett snällt uttryck. Nämde förra veckan att vi kanske skulle få läge att diskutera hur gösen påverkar fisket i många sjöar. Först en beskrivning av hur jag tog mig an denna prövning. 

Alkvettern nordväst om Karlskoga
var dagens arena. En relativt stor sjö och även om isen tvingade arrangören att begränsa området så hade vi över 6km långt område att fiska på. Startvikarna vid Lunedet har genom åren varit de säkraste platserna för att skrapa ihop småfisk men lydde Eriks råd från igår att gå om man orkar när det är mycket snö. Tog sällskap med hemmafiskaren Fällman upp till norra änden och fick lite info om viken vi aldrig tidigare haft med på tävling. 10 minuter sena var vi framme och efter endast 1 fisk på 3 personer efter 10 hål var så bytte vi snabbt sida. Fick 3 minifiskar som tillsammans mäktade med 10gram. Sen blev det ett jagande hemmåt men efter 2km och 2timmar hade jag bara 3 fiskar till varav en var över hektot. Hade tittat ut en grundrygg som jag hade som reservplats och var nu framme där. Lyckades peta upp en fin 3hgs och några mindre. Såg att folk for fram och tillbaka bortanför mig och beslöt bli kvar och borra nogrannt på kanten på grundet och ge hålen lite längre tid. Det gav resultat sista halvtimmen då jag hittade ett hörn på grundet där jag lyckades peta upp 10st halvfina fiskar. Slutade på 22 fiskar och 1286g vilket gav en andra plats efter Chefen Nilsson i herrklassen. Högsta vikt hade P-O Eriksson i veteranklassen på 1,6kg . Linus Ericsson vann juniorklassen och Pentti Harmaala vann äldre veteraner på 1,4kg. Damveteran vann Inger Ekbom i övrigt får jag hänvisa till resultatlistan då jag inte riktigt hann med.

Som sagt en mycket trög dag och det har säkert många förklaringar. Nysnö och nylagd is gör ju sitt till men finns det småfisk i en sjö så brukar de yttre förhållanden inte påverka dessa speciellt mycket. Det är just detta som hänt med denna sjö och många andra i våra regioner, småabborrarna på 15-40gram är rariteter och när de finns så är det på små begränsade fläckar. Istället har sjöarna ofta ett gott bestånd av grov abborre som kan nappa riktigt bra korta stunder på vintern medans sommarfisket kan vara lysande bitvis. Senaste gången vi var på Alkvettern var nästan 10år sedan så sjön har haft lång tid på sig att återhämta sig från tävlingsfiske. Vad alla sjöar som drabbas av dessa symptom har gemensamt är att gösen etablerat sig ordentligt. Man kan ju hävda att gös funnits länge i många vatten och det var inga problem förr även om man släppte i massor av yngel i sjöarna. Min personliga teori är att gösen gynnats av varmare klimat och fler klarar sig till lekmogen ålder. Samtidigt sätts det i fler yngel och där man kan anta (givet allt blir bättre med tiden) att kvaliten på dessa ökat. Nu mixtrar man potentiellt med balansen i ekosystemet och utfallet skulle kunna vara att tusenbrödra abborrar minskar. Vill poängtera att detta givetvis är spekulation från min sida baserat på vad jag upplevt under mina tävlingsfiskeår i Örebrodistriktet och att jag inte har något emot gösen som sportfisk heller. Vore intressant att höra om andra upplevt likande fenomen på andra håll i landet eller om det kanske finns andra teorier eller till och med forskning.

Nästa vecka kör Örebrodistriket DM med Nora-Gyttorp som arrangör och sjö bestäms på onsdag.
/jesper

Läs hela inlägget »
Etiketter: pimpel, tävlingsrapport

Idag var det dags för den första deltävlingen på Dalarnas dm-serie. Arenan var Björken och föret på isen var inte optimalt efter veckans snöfall. Det kunde ju inte vara optimalt för fisket sade vi innan start. Min(Erik) strategi att börja i starten gick i stöpet med mängden snö.

Om det är såhär på isarna och man orkar gå en bit. Då ska man gå! Det var många som började i starområdet. Det var ganska många som började vid det område jag valt också. Men samtidigt vågade jag inte chansa allt för mycket när det kunde bli så pass trögt.

Rapporter efter tävlingen sade också att det vart trögt i stort sett över hela sjön. Utom i det område som jag hade valt. Sen att jag inte lyckades förvalta det till fullo är en annan sak. Men en 6:e plats och en 5:a i serien är taget.

Jag vägde in 4,6kg och åtminstone de 7-8 högsta vikterna kom ifrån det område jag var på. Jonas Gustafsson vann total på 6kg. För mormyskatrollaren Börre Omang 5,8kg, som gick bredvid mig hela dagen. Han fick några riktigt fina hål och om det var pga mormyska. Det vågar jag inte svara på.
Krister Bergman vann HV på 3,9kg.
S-O Holmberg vann ÄHV på dryga 3kg. Så skrällarna var inte många.

Jag hörde inte riktigt hur det gick i damklasserna då det var lite rörigt med korten på prisutdelningen.

5 juniorer var det med och det får ses som godkänt. Bäst av dem var Erik Bjurström.

Läs hela inlägget »

På söndag så avgörs det andra deltävlingen av Pimpelsport Cup på Ullnasjön i Vallentuna.

En sjö som tidigare år har haft vinnarvikter varierande mellan 3 och 10 kg gör det till en svårbedömd tävling.

Det blir intressant att se vem som bemästrar det bäst.

Rykten säger att det är dem som är sugna på att utmana Stockholmarna på en av deras hemmaarenor. Det kanske inte lär bli lika mycket publik som i Globen eller på Friends. Men det kan bli ack så spännande.

Pimpelsport har gjort lite research och kartlagt olika troliga resvägar(fågelvägen) till söndagens tävling i jakt på cuppoäng.
Mer än så säger vi inte, lite ska det finnas att klura på.

Vi ser med spänning fram emot resultatlistan på söndag kväll.

Mer info om tävlingen finns här.
 

Läs hela inlägget »
Startsugna pimplare på Fåsjön Startsugna pimplare på Fåsjön

Att vi skulle bli många till start på Norasjön var ganska väntat men 180st börjar ju nästan närma sig nivåerna som gällde på nittiotalet. Kul förstås men innebar för mig att jag fick fylla på med många nya startkort och påsar innan utgången. Hann inte med de obligatoriska tipsen och diskussioner med övriga om var man skall gå och inte gå vilket denna dag nog hjälpte mig en hel del.

Jag brukar aldrig lägga upp någon fast taktik på Norasjön utan plockar ut några tänkta startplatser för att sedan bestämma lite beroende känslan vilken av dessa det får bli. Denna dag inget undantag utan styrde kosan mot södra delen av sjön och fick sällskap med Thomas RM Larsson och diskuterade lite olika områden. Väl framme vid ”vägskälet” södra öudden så gick han vidare mot vassarna i sydligaste delen och vek av österut mot Danielssons viken. Såg ut att bli ganska många där till en början men när jag väl kom fram hade de flesta gått mot Laxens vinnarställe för 2 år sedan och jag räknade in 8st.

Efter några obligatoriska bomhål i början så försvann alla utom Pekka och jag. Ganska snart fick jag kontakt med fina abborrar strax över 1hg och gnetade ihop 1,5kg av dessa första halvtimmen. Bra start tänkte jag och såg att Pekka fick liknade snitt på sina fiskar. Men tog ganska snart slut på nappvilliga finingar och började borra mer hål för att samla på mig gammelhål till senare. Nu hade Thomas Persson anslutit och började få bra på tafs bredvid mina starthål. Gjorde ett hål i linje med han och fick några små. Fick syn på några gammelhål innanför mig och släppte ner tafsen. Precis tafsen kommer under iskanten kastade sig fiskarna på tafs och mormyska. Efter 10st på tafsen åkte trekroken fram och det var bara att hissa.

När räkneverket gick över 50 anslöt Stormen och vi var tre som plockade. Timmen som följde flöt fisket på som i trans för mig och jag hann nog bara fiska i 4 hål. Stormen och Thomas fick fisk i nästan alla hål men hålen där fisken toknappade verkade reserverade för mig denna dag. Under hela denna timmen anslöt ingen till oss och det var endast när fisket avtog som tre till ville hjälpa till. Sista timmen kom fisket igång igen och även om man fick ta till tafsen så blev det nog 70-talet sista timmen för min del vilket var bättre än vad många hade på hela dagen.

På vägen in var jag ganska säker det skulle räcka även om man alltid är nojig i dessa lägen. Inte säker för vikten jag hade men för känslan jag hade under tävlingen; starten med ett drygt dussin hektosar, att lyckas pricka 4 kanonhål i rad , att bara vara 3st på fläcken och att lyckas få igång fisket även sista timmen. 

Vi får hoppas på en tidigare isläggning nästa år så skall nog flera ställen kunna leverera bättre fiske. För lika bra som vi hade det där jag var kan och skall sjön vara på många ställen, undantaget bonusarna dock för det är första gången det händer mig på sjön. Om nu inte gösen tar över sjön som den gjort i många sjöarna i Örebro-distriktet men det kanske vi får återkomma till nästa vecka när vi enligt planen skall till Alkvettern utanför Karlskoga.

/jesper

Läs hela inlägget »

I avsnittet arbetar vi oss igenom helgens stora batalj Norarycket och blickar därefter framåt mot deltävling 2 i PSC 2018. Dessutom bjuder Erik slutligen på en favorit ur sitt digra musikarkiv!

Läs hela inlägget »
Etiketter: pimpelpodd, podcast

Teorierna var många innan start och den sent lagda isen gjorde att man fick lite huvudbry. Jag(Erik) har tidigare startat några gånger vid den stora ön. Men den valde jag bort ganska snabbt nu och gick dit jag trodde att isen legat längst och det var nog sannolikt så. Där jag fiskade hela dagen var isen relativt tjock.
Vid start så började Jag, Jonas Gustafsson, Janne Stange och Thomas ”Rosa mössan” Larsson på en linje med 25-30 meters lucka mellan varandra. I de första hålen nappade det inget för någon av oss. Det tog 4-5 hål innan jag fick min första. Men efter det så fick jag fisk i de flesta hålen under första timmen. Men fisken kändes seg och man fick inte så många i hålen. Det byggde ändå på lite och jag hade nog 1,5kg efter dryga timmen. Då hade jag och Thomas först blivit i princip själva för att sedan på bara några minuter bli 6-7st på vårt område.
 
Efter det avtog det ganska snabbt för mig och jag såg att Thomas plockade på ganska bra. Jag gick över till tafs med 1 timmer och 40 minuter kvar vilket troligen var för sent då jag direkt började få igen. Skapligt antal i hålen, men ganska små. Jag gjorde ett längre flytt under sista timmen och fick några skapliga abborrar på slutet. Men annars var den andra halvan av tävlingen alldeles för dålig för att det skulle bli någon bra placering. Jag vägde in 3,4kg som räckte till pris i HS och en 17:e plats i densamma.

Med lite flyt och tidigare skifte till tafs, så hade det kunna gått bra mycket bättre. Även om jag tror att det hade vart svårt att få så mycket mer än 5kg där vi var.
Totalsegern gick som bekant till Jesper Dyberg som var tämligen överlägsen och vann Norarycket för andra året i rad och tredje gången totalt. Därmed kopplar han även grepp om Pimpelsport Cup.
Ett stort tack till NGF som stod för ett förträffligt arrangemang och lyckades sy ihop det så bra trots att det var lite frågetecken kring isarna så sent som bara några dagar innan tävlingen.
 
Resultat ifrån tävlingen finns här.
Samt PDF:en med ställningen i PSC 2018 efter den första deltävlingen.

/Erik

Läs hela inlägget »

Vi tar en kort snabbrapport ifrån Norarycket.
Dagens överlägsne segrare blev Jesper Dyberg på 8.4kg.
Tvåa blev den formstarke Mikael Engvall på dryga 6kg. 

Övriga resultat kommer på Noras hemsida senare.
Men sista poängen i pimpelsport cup gick på dryga 4.5kg.

Läs hela inlägget »

Det ska tas beslut om Norarycket ikväll. Så det lär komma ut på Nora Gyttorps nya fräscha hemsida ikväll eller i morgon.

Läs hela inlägget »

Här nedan ligger motionen om SM-kval som vi diskuterar i Podden.

Läs hela inlägget »

SM Kval Pimpel i Stockholm är äntligen igång. 
Isarna i Stockholm håller ej men som tur är har vi Norrtälje inom distriktet. Där finns det nästan alltid fina isar.
Denna gång fick vi fiska på Gaveln-Långsjön, de som vet mer om historien än mig själv nämnde att vi hade tävling där 1988.

Det var en blåsig dag och -5 grader vid start.

Det var hela 121 till start, Fiske intresset i Stockholm är stort och tror de flesta redan är sugna på nästa helg som Norrtälje SF arrangerar Söndag Söndag 14 Januari.

Dagens högsta vikt hade Robin Hall på 6012g.

Det var helt klart ojämnt fiske, flera under kilot.

Tack till samtliga som deltog på dagens tävling, SM Kval 2 om en vecka med nya tag.

Se resultat från dagens tävling;
http://distriktetstockholm.se/onewebmedia/SM%20kval%201%20gavel-l%C3%A5ngsj%C3%B6n.pdf

/Calle Andersson (8.e plats)
​​​​​​​Distriktet Stockholm
 

Läs hela inlägget »

Det var 20 år sen jag tävlade på Växnan i Ljusdal sist så det var väll hög tid att göra ”comeback” på sjön i år. Pratade lite med farsan o P-A Nyberg innan om hur fisket vart där under senare år och ritade därefter upp en taktik inför årets första tävling för min del.
Efter ymnigt snöande de senaste veckorna var det riktigt tungfört på isen. Det i komb med snålblåst och 5 minus gjorde de yttre förutsättningarna svåra.
Jag valde att gå till samma område som jag fiskade för två decinner sedan och till min förvåning blev vi bara 3 pers där inledningsvis.Fick fisk ganska omgående och hittade så småningom ett stråk med fisk av lite större snittvikt än fjunen runtomkring.
Vägde slutligen in 9,3 kg vilket räckte till seger före Stefan Barenfeldt på 5,9 kg och Marcus Alftin på 5,6 kg.
Veteran vanns av Bengt Nilsson på och Dam av Lena Eriksson.
Fullständiga resultat på SFK Ljusnans hemsida. De är för övrigt föredömliga när det gäller snabba resultat!
/Martin

Läs hela inlägget »

Samma dag, samma ställe och samma segrar som ifjol blev det på dagens trettondagsnapp.
Micke Engvall var helt överlägsen på sina 10,4kg. Nästan dubbla vikten som tvåan Jonas Gustafsson som hade 5,8kg.

I övrigt var det många som hade det tufft idag. Så det var riktigt bra gjort av Micke idag!

Här finns resultatlista.

 

Läs hela inlägget »

Vi här uppe i norr avslutar pimpelåret med den enormt trevliga tävlingen som Skellefteå sportfiskeklubb bjuder på. I år kom rekordstort antal fiskare. Hela 74 allt ifrån Gällivare i norr der till Enskede i söder hade anslutit när tävlingen startade klockan 10.30. Vädret bjöd på sakta fallande kall snö i 9 graders kyla. Som tur var ingen vind. På isen hade ett 10 cm snötäcke lagt sig senaste veckan. Et skulle visa sig att farten på nappen blev därefter. Tröga abborrar och mörtar valde länge innan de anföll de av maggot betade trekrokarna eller mormyshkorna.

Själv tog jag samma område som i fjol i besittning. När startvisslingen av Roger ljöd borrades det febrilt i den 40 cm tjocka isen. För mig blev första nersläppet direktkontakt med abborre. 5 till följde i snabb takt, sedan blev det en mängd hål borrade med endast enstaka abborrar som resultat. En kvart in i tävlingen upptäckte jag att det ena borrskäret hade släppt. Kaos!  Hur gör jag nu? Efter kontroll såg jag att båda skruvarna hänger kvar eftersom de hade isat fast. Inga verktyg i min skrylla idag! Då ropar Daniel Bergman att han har ett verktyg med sig. Efter långt pillande med tången lyckades jag få borrskäret på plats. Ett stort tack till Daniel för hjälpen.

Efter detta blev fisket den närmaste timmen ett enda långt borrande med endast en eller högst 2 abborrar i hålen. 

Jerry från vår klubb hade samt Pekka Lampela hade som jag tyckte mer tur med hålslagningen. De drog med jämna mellanrum den ena abborren efter den andra ur sina hål samtidigt som jag endast hade enstaka eller inga fiskar i mina hål. Det är mer en känsla som infinner sig när fisket inte fungerar. Att alla andra får betydligt mer än vad man själv får.

Jerry och Lars Lööv hade när 40 minuter kvar av tävlingen dragit sig ut mot grundområdet som sträcker sig ut från Björnsholmen och blivit sittande med. Lugnt och fint varpade de upp fisk på fisk såg jag. När en kvart var kvar av tävlingen drog jag mig dit och fick då konstaterat att det var ett mört stim de hade stött på. Roligt för dom!. Marcus, Daniel och jag försökte nu försöka lura upp de silverglänsade små rödögda. Marcus som nu för första gången testade tafsfiske lyckades lura upp flera. Daniel fick igång fisket riktigt bra fram till dess att tävlingen avblåstes. Själv fick jag upp 5 mörtar och 6 abborrar sista kvarten.
Vid prisutdelningen visade det att Jerry blev totalsegrare Han var den enda fiskaren idag som sprängde 3 kilosvallen. Andra året på raken som en Råneåfiskare tar hem titeln. Marcus vann juniorklassen med dryga kilot. Pekka Lampela blev tvåa och Kenneth Sannemalm trea. Mattias Markström blev bästa Skellefteåfiskare idag på fjärde plats. Knappt före Daniel Bergman.

Damklassen vanns av Piteåfiskaren Maj-Lis Lundberg med Lena Engstedt som tvåa. Resultatlista finns inom kort på Skellefteå hemsida.

Ett stort tack till Skellefteå sportfiskeklubb som anordnar denna trevliga tävling
Stig Granström

Läs hela inlägget »

Iår så har vi gått en ny väg vid presentationen av pimpelsport cup. Titta och lyssna gärna igenom presentationen där vi pratar lite kort om alla tävlingar och även vågar oss på att gissa slutsegraren i slutet av presentationen.

Läs hela inlägget »

Pimpel SM 2018 - Stockholm.

10-11 Februari. Vi närmar oss med stormsteg vad vi tycker skall bli årets stora Pimpelhelg.
SM gruppen jobbar intensivt med alla delar som krävs för ett lyckat SM.

Vi har nästan allt på plats utom isen. Den jobbar vi med i våra tankar och böner.  Vi jobbar samtidigt med 2 alternativa platser inom Stockholmområdet. 
Vi för även diskussion med "områden" norröver.  

SM Gruppen har ett nytt möte Torsdag 4 Januari. Vi publicerar information kontinuerligt via Pimpel SM 2018 Facebooksida samt www.pimpelsm2018.se 

Uppdaterade startlistor 4 jan.
660st Individuella är anmälda: Se startlista: Här:
165st lag är anmälda: Se startlista:  Här:

Syns på isarna framöver/
Calle Andersson
Pimpel SM 2018

 

Läs hela inlägget »

Nyårsdagen är detsamma som nyårsnappet på Ösjön. Iår bjöds det på ganska bra förhållande på isen. Bara lite nattny blötsnö. Det enda som bekymrade lite var den täta dimman som låg över sjön.

Jag(Erik) valde mellan 2 ställen inför start. Men det visade sig ganska snabbt att jag valt fel.
Jonas Gustafsson och Jesper Dyberg gick till det andra stället och det visade sig efter tävlingen att det var ett bra mycket bättre val.

Där jag var så fick vi få och små till en början. Men mot slutet så kom i alla fall fisken igång lite. Även om de fortfarande var små. Sista halvtimmen så nappade det nästan i ett. Men de var så små så det tog ganska dåligt ändå.

Jag vägde in 2,6kg och fick i alla fall pris på det. 

Jonas Gustafsson tog totalsegern på 7,2kg. Mikael Andersen blev tvåa i hs på 6,5kg. Även Per "Chefen" Nilsson och Jesper Dyberg tog sig över 6 resp 5kg.

Dagens 5:e högsta vikt hade Janne Funestig med 4,7kg och tog hem herrveteranklassen.

Kurt Granat vann ÄHV på 3,6kg, Linda-Maria Lundin blev bäste dam med 3,3kg och juniorklassen vann Gunnar Nykvist.

Läs hela inlägget »

Kommande tävlingar

Våra sponsorer

loading...
PIMPELSPORT CUP 2024


1. Per Chefen Nilsson 550 p 
2. Tomas Hulån Olsson 512 p
3. Tomas RM Larsson 496 p
4. Jonas Gustafsson 461 p
5. David Öman 456 p
Se komplett lista här

PIMPELSPORT MORMYSKA CUP 2024 - SLUTSTÄLLNING

1. Jimmi Bornström, 136 p
2. Thomas Nilsson, 110 p
3. Marino Sanvincenti, 104 p
4. Greger Carlsson, 89 p
5. Magnus Andersson, 81 p
Se komplett lista här

Senaste kommentarer