Stövlar och kängor

Idag tänkte vi ta upp lite om stövlar och övriga skodon. Här finns det ju en hel uppsjö med alternativ och användningsområden. Vi tävlingspimplare skulle kunna anpassa oss mycket mer efter yttre förutsättningar än vad vi gör här. Men det har sina logiska förklaringar, dels är det ganska kostsamt att hålla sig med flera olika alternativ och sen är det väl så att vi är ganska inrutade på rutiner och kör på det som fungerar bra. Där kommer ju åter ekonomin in i det hela, man kanske inte vågar prova något nytt med risken att man blir missnöjd.

 

Bland tävlingspimplare finns det dock en klar vinnare i nuläget, det är ju utan snack det som i folkmun kallas "Power Stövlar". Dem är väl i första hand framtagna för skoteråkande och för arbetare som jobbar under kyliga förhållanden. De skall helt enkelt stå emot kyla och extrem kyla. Vilket dem verkligen gör, men de är fascinerande bra att frakta sig i också med tanke på att de kanske inte är byggda för att sprina i på så pass stumt material som hård is ändå är. Att "Power stöveln" är så pass användbar i så många olika skeden under enskilda tävlingar och under hela säsongen. Enda nackdelen är att de blir varma fram mot våren och fotsvetten blir ju ganska kraftig lindrigt sagt!

 

Men vilka alternativ finns det då att välja mellan. Vi måste erkänna vi har ganska dålig kolla på övriga modeller, märken och alternativ då vi(Erik och Martin) näst intill enbart har använt oss utav "Power stöveln" sedan 6-7 års ålder.

 

Men man både ser och hör ju om andra modeller när man rör sig på olika tävlingar. På bild 1 här nere finns Muckboots stövel som skall vara väldigt varm och klara temperaturer ner mot -40 grader. Den är nog även lite flexiblare och mer eftergivande i skaften.

 

På bild 2 har vi Igloo, en relativt ny bekant på marknaden som skall vara mycket lättare än andra stövlar och de är dessutom lätta att torka med det uttagbara fodret. Dessa är köldtåliga ner till -20 grader och man klarar sig ganska säkert med även dessa de flesta dagar på vintern.

 

På bild 3 har vi en känga som är ett bra alternativ, särskilt om man rör sig mycket på tävlingar då de bör vara skonsammare för fötterna. De dyrare modellerna med Gore-tex är vattentäta och det finns säkerligen även billigare modeller som fungerar bra. Den här kategorin kräver dock mycket underhåll och vårdande mot för en stövel i plast/gummi. Kängan är nog även ett sämre alternativ vid väldigt låga temperaturer.

 

På bild 4 finns Icebug(dubbade) ett "snabbt och lätt alternativ för varma vårdagar". Men då är just kravet att det är lätt att frakta sig, helst blankis där broddar av olika slag är ett krav. Det får inte vara för kallt, däremot i kombination med vattentäta strumpor så gör det inget om man blir blöt. Men det får som sagt inte vara för kallt. Detta alternativ kan kanske ses som lite överambitiöst och "galet".

 

Nu har ni fått läsa lite vad vi tycker, nu vill vi veta vad ni använder utav och vad ni har för tips som fungerat bra för er?

 

/Pimpelsport

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln