Lystring alla Smålänningar!

foto:www.spf.se foto:www.spf.se

Smålandsmästerskapet i pimpel 2013 går av stapeln Lördagen den 16 februari på Helgasjön i Växjö.

Startplatsen är Evedal och tävlingstiden 10-14.

30 minuter ut och 45 in som vanligt. Förbundets regler gäller.

Individuella vandringspriset ska ni plocka av Anders Milton,Vrångfalls AFK

 

Frågor rörande arrangemanget svarar tävlingsledare Håkan Ottosson på: 0470-38306

 

Lite kort om fisket på Helgasjön:

Jag ska inte utge mig för att vara expert på Helgasjön. Jag är som bekant inflyttad Växjöbo sedan 6 år tillbaka.

Ett antal tävlingar och träningar har jag ändå hunnit med på de här åren och Helgasjön har blivit lite av ett favoritvatten tack vare sina enorma ytor och stora bestånd av tusenbröder. Trots inplantering av Gös har Abborrarna lyckas streta emot bra och bjuder nästan alltid på trevligt pimpel.

Med start vid Evedal öppnar sig en mängd potentiella vinnarställen. Man behöver inte nödvändigtvis springa långt för här finns normalt sett omgående fina grynnor, kanter och jämnbottnar som håller fisk i blandad storlek.

Helgasjön tillhör de exklusiva vatten som inte sällan släpper till hål som räcker i en timme eller t o m längre.

Det brukar dessutom vara lättflirtade abborrar. Vanligt trekroksfiske fungerar bäst 9 ggr av 10.

Kan man hitta fisken melllan 1-3 meter finns goda möjligheter till en framskjuten placering. Ofta blir även snittstorlek några gram bättre än ute på 5-8 meter som ofta håller stora stim 20 grammare.

Vinnaren brukar vanligtvis ha turen att hitta på fisken tidigt och lyckas hålla igång fisket tiden ut med ett eller flera "racerhål." Har du gått tom i mer än halva tiden tror jag tyvärr det blir tufft. Visst finns det stim med större fisk som kan ge vikt på kort tid men det är mycket svårt att hitta och det är inget jag någonsin lyckats med på Helgasjön. Det är ett idogt arbete i 4 timmar som gäller och du bör nog räkna med att dra ihop runt 10 kg eller mer för att ro hem vandringspriset 2013.

Filmen nedan är en sekvens av ett träningspass på Helgahavet tidigare i år och visar ganska bra hur det bör nappa om man hamnat rätt. Villiga tusenbröder med inslag av en och annan bättre.

 

Till sist vill jag höja ett varningens finger om det skulle råka bli grisväder. Abborrarna kan bli griniga om det trillar ner stora mängder snö på kort tid. Senast det skulle bli Smålandsmästerskap här kom det 30-40 cm snö under natten och morgonen och tävlingen blev inställd pga väglag och parkering. Vi körde en heads up istället och förmiddagen under snöfallet krävde faktiskt tafs vilket alltså är ovanligt. När det slutade snöa på eftermiddagen nappade de på trekrok igen. En liten fim från detta äventyr nedan.

 

Välkomna till Helgasjön den 16 februari och glöm inte bort att våga vinna! Detta är ett mästerskap och det är endast ettan som blir ihågkommen. Skillnaden mellan en serie när varje placering i listan kan vara avgörande och ett mästerskap glömmer många bort. Taktiken måste innehålla inslag av att våga chansa. Våga vinn helt enkelt! /Fredric Ankarberg

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln