Smålandsmästerskapet 2013 eftersnack

vandringspriset har gått från 1982 vandringspriset har gått från 1982

Kvällen före är alla vinnare!

Eftersom jag blev utan både fru och barn tog jag chansen att bjuda hem några trevliga sportfiskare på fredagskvällen. Vi satt med kartor, pirkar, krokar och andra prylar och filade på detaljerna till en av årets höjdpunkter. Smålandsmästerskapet 2013.

Vi lyckades prata upp varenda grund, udde, vass och t o m minsta lilla sten som ett potentiellt vinnarställe. Efter ett par single maltare ser man den vinnande taktiken glasklart...Under 10 kg verkade mest omöjligt att inte få oavsett vart man bestämde sig för att gå.

 

Som så många gånger förr...

...visar sig inte sjöarna från sin bästa sida när det verkligen gäller.

Det var 7-8 duktiga pimplare och så jag som drog iväg mitt i fjärden i riktning mot Hästhallarna. Det är en handfull stora stenar som ligger utkastade mitt på fjärden varav den största är belönad med en fyr. Detta är mitt favoritställe på Helgasjön. Nästan alltid bra med abborre på olika djup och hit brukar jag ta mig för att testa nya grejer eller om lusten finns att bara sitta och ösa.

 

Min plan var att eventuellt börja här om vi blev 5 eller färre. Nu var det kört med så många kompetenta på ett litet område så jag gick vidare och svängde in mot land istället. Det fanns en vik där borta som jag fått skapligt i tidigare.

Genomsvett krängde jag av mig skryllan från ryggen kl. 10:25 och borrade första hålet. Inget napp såklart.

Jag gjorde en linje på 8-10 hål nära land på meterdjupt eftersom jag var övertygad om att fisken tack vare snön klättrat upp rejält på kanterna. Jag blev misstänksam att det var nåt skumt med fisket redan efter ett par hål. Jag var tvungen att sitta 20 sekunder eller mer för att få kontakt med fisken. När någon äntligen nappade var den ensam eller som bäst 3 i något hål.

 

Jag kollade ut mot Hästhallarna och såg att klungan redan splittrats vilket förstärkte mina farhågor att fisket inte var som vanligt på Helgasjön den här dagen. Trist tänkte jag för mig själv, det blir många tillresta som nog blir lite besvikna idag...

 

Tävlingen rullade på.

Klockan rusade fram och jag hade flyttat ut på lite djupare vatten. Frustrerande fiske. Hade pill i nästan varje hål men ingen fart på fisken och skryllan var fortfarande oroväckande lätt.

Jag satt och sneglade på mina första hål på grunt vatten och funderade på när det var dags att testa av dem igen. Jonas Back dyker upp runt udden och går förbi mig. Han slår som tur är ett hål emellan mina vid land samt ytterligare ett innanför utan resultat och vänder snart tillbaka runt udden.

Klockan 12 har jag kämpat ihop ca 2 kilo och inser att de gamla hålen är min enda chans idag.

 

Jag ställer borren vid mitt första hål för dagen och blir genast överraskad med 15 fisk. Nu ångrar jag att jag inte gjorde fler hål vid land och blir därför tvungen att fiska av hålen mycket noga. Nästan alla gamla hål gav bra med fisk. Något upp emot 30 t o m. Tålamod i hålen var melodin. Ofta kom det en fin eftersläng med 7-10 fisk efter de första som hängde sig på ivrigast.

 

13:30 hade jag mjölkat ur allt som gick ur gammelhålen och det blev stendött.

13:45 vevade jag upp och började knalla hemåt. Jag hade ingen lust att riskera att springa sista biten.

14:35 klev jag av isen vid Evedal. Dagens kondition-prestation gjorde Niklas, Kim och någon mer som hade hamnat bra mycket längre upp i sjön än jag. Fiskade till 3 minuter i 14. Sprang hela vägen hem med några sekunder kvar av gångtiden. Imponerande.

 

Jag blev lite förvånad men mycket glad att mitt fiske räckte hela vägen och nöjd att jag inte började irra runt på sjön. Jag fick ihop 5557 gr och det var endast nåt hekto bättre än tvåan Kim Preducic som istället var med och vann laget med ännu mindre marginal.

 

Jag hade lovat mig själv och några andra att dra ut på stan och fira om jag skulle råka vinna. Tanken fanns kvar länge men ögonlocken blev blytunga i soffan efter dusch, mat och någon öl så jag gav upp partyplanerna någon gång efter 8.

 

Fullständiga resultat finns på: http://www.sportfiskarna-kronoberg.se/

 

Vi ses på SM nästa helg! /Fredric Ankarberg

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln