Pimpelsports resumé SM 2013

Ännu en SM-helg har passerat och pimpelsverige har blivit ett antal medaljörer och profiler rikare. Och i år fick några en rejäl fullträff. Den nye mästaren Fredric Ankarberg, förövrigt korre här på pimpelsport, fick allt att stämma på rätt dag. Han hade tänkt ta sig över till Borgviksfjärden, men insåg vid svartsundet att han skulle bli ensam om han valde att stanna. Och ensam på ett relativt bra område på ett SM innebär oftast en vettig chans till framgång. Fredric gjorde rätt i alla tänkbara val och vann rättvist guldet som så många kämpade för. Ett stort och innerligt grattis!

 

Två andra som fick allt att stämma den här helgen var Svegs Maud Eriksson och Smedjebackens Krister Bergman. Både tog guld både individuellt och i lag, vilket är en stor bedrift som få tidigare mäktat med. Som en minivariant av detta måste även Svegs Thomas Larsson lyftas fram. Han som var andre reserv i jämtlandsdistriktet dagar innan SM (5:e reserv från början om jag inte missminner mig), men som räddades i sista stund av två sena återbud. In gick Thomas och tog hem ett brons i seniorklassen och ett silver i lagtävlingen. Ibland kan saker och ting onekligen vändas snabbt! Vi på pimpelsport gratulerar er och alla andra pimpelfiskare som varit framgångsrika i helgen. Vi vill även tacka arrangörsklubbarna för ett väl genomfört arrangemang. Visst kluckades det om en lång väntan på prisutdelningen under den första tävlingsdagen, men det kan förhoppningsvis vändas till något bra inför framtiden. För visst är det dags att förbundet tar bollen i den här frågan och finner bättre lösningar inför nästa års SM? Jag vet också att det finns en hel del förslag på hur man skulle kunna gå tillväga kring detta om förbundet behöver assistans.

 

Skyltfönster som bör förnyas

Efter helgen kan vi även konstatera att SM fortfarande är pimpelsveriges största skyltfönster. Men i och med det så följer också vissa skyldigheter. SM är nämligen en produkt som vi måste värna ömt samtidigt som vi måste våga modernisera i syfte att locka nya utövare. Sportfiskarnas Anssi konstaterade inför lagtävlingen att medelåldern för deltagarna på SM blir allt äldre samt att juniorklasserna tunnas ut. Och jag tror även att det i detta sammanhang finns förslag och idéer inför framtiden. Ett förslag som vi på pimpelsport lyft tidigare är att erbjuda SM-friplatser till DM-arrangörer istället för att ge dem arrangörsplatser där ingen egentlig status finns. Det skulle bland annat ge större möjligheter att anordna bra DM-arrangemang med fokus på att exempelvis locka fler ungdomar. För visst vet vi alla som arrangerat DM-tävlingar att det tar både tid och energi att vara arrangör och att det ofta minskar möjligheterna att själv kvala in till SM. Därför vill de facto få tävlingsinriktade pimplare ta ett stort ansvar vid DM.

 

Klassindelningen

En annan fråga som kan diskuteras i framtiden är sportfiskarnas klassindelning. Vi har idag 10 individuella SM-klasser plus en arrangörsklass vid SM. Vi har lika många lag-klasser frånsett arragörsklassen. Men gynnar det verkligen pimpelsporten att ha så många klasser? Som det ser ut idag finns det exempelvis inte många renodlade dam och herrjuniorlag vid lag-SM. Kanske vore det läge att samköra klasserna för att öka statusen och konkurrensen? Vi vet även att veteranklasserna ökar på seniorklassens bekostnad, och att många yngre veteraner klarar sig galant i seniorklassen. Kanske bör vi återigen tänka om och besluta oss för att ha endast en seniorklass och en veteranklass där klassbytet sker vid exempelvis 60 eller 65? Detta är några idéer som jag personligen tycker att man bör se över inför kommande års SM. Det finns säkerligen ännu fler ideer därute?

 

Nu lägger vi hur som helst SM bakom oss och blickar framåt mot en fullspäckad tävlingsvår. Den drar igång redan de kommande helgerna med supertävlingar på Mållången och Grängen till helgen och på Runn och Ösjön nästa helg. Nu kör vi!

 

/Martin Södergårds, pimpelsport

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln