Borlänge- och Falumästerskapen

Borlänge- och Falumästerskapen är förbi och visst var det en härlig fiskehelg. Minusgrader och strålande sol är mumma för en sann isvän. Hård konkurrens likaså!

 

Daniel Eriksson och jag bilade ner från Sveg till Falun på fredagseftermiddagen för att checka in hos kusin Erik. Boendet gick inte å klaga på och det har vi givetvis Erik att tacka för. Fisket visste vi skulle bli en svår nöt att knäcka. På de här sjöarna är det många som har stenkoll på såväl ställen som vad som krävs av en som fiskare. Själv har jag bara varit på Runn två gånger, men då var jag yngre junior och anteckningarna från dem tävlingarna var inte till stor nytta. Daniel hade aldrig satt sin fot på vare sig Ösjön eller Runn.

 

På Ösjön valde jag och Erik att gå på sjöns nedre del där Erik vart på en tävling tidigare men det visade sig vara fel beslut i år. Och med en dålig inledning på tävlingen fanns inte mycket att göra för vår del. Vann totalt gjorde föga förvånande årets dubble SM-guldare Krister Bergman från Smedjebacken på en bit över 9,4 kg. Många "hemmafiskare" placerade sig förövrigt bra den här dagen. För egen del kändes det ändå roligt att få inrikta sig på att dra småfisk igen. Det händer inte så ofta numera men det är ju faktiskt den här typen av fiske man är uppväxt med på sjöarna i Hälsingland...

 

På söndag var det som sagt Falumästerskapen på Runn, och det kräver också en arbetsinsats och taktik utöver det vanliga. Även här är det ju vanligtvis småfisk som gäller. Daniel och jag hade taktiken klar då vi gick till Källviken som tydligen varit ett bra ställe för 10-15 år sedan med som därefter hade gått i något av en dvala. Lurigt tänkte vi, och hoppet stod till att bli relativt ensamma vilket vi också blev. Jag fick fiskkontakt relativ snart men det var inte det där riktiga pang pang som man vill ha på Runn. Daniel avverkade i stort sett hela viken under den tid jag fick fisk utan någon fiskkontakt. Efter drygt två timmar tog jag en sväng ut mot Orrholmarna och förstod då att fisket inte var riktigt på topp för dagen. Fick lite ströfisk lite här och där men med 15 grammare måste man ha mer än så för att bygga vikt. Landade på nett 5,3 gram vilket åtminstone innebar pris för dagen. Vann gjorde Jonas Gustavsson som var överlägsen på sina 9,7 kg. Förövigt andra året i rad som Jonas vann och vi andra får helt enkelt hem och träna om vi skall rå på denne "Runnmästare".

 

Stort grattis till vinnarna den här helgen! För egen del har det faktiskt varit en mycket lärorik helg, otroligt roligt att testa nya vatten och riktigt kul att träffa fiskevänner som man inte träffar på så ofta. Inte ofta det är runt 300 deltagare med på pimpeltävlingar heller numera, så visst är det en riktig höjdare är få vara med på den här helgen. För att på allvar kunna vara med och konkurrera, på annat än slump och tur vill säga, kommer det dock med största sannolikhet krävas några tävlingar till för att bekanta sig med sjöarna i syfte att kunna lägga upp en hållbar strategi. Men men, känslan inför kommande Borlänge- och Falumästerskap är positiv. Vi kommer med andra ord återkomma!

 

/Martin

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln