Summering av det Nordiska Mästerskapet i Pimpel 2013

Det svenska damlaget som kammade hem guldet!Fr v. Malin Granström, Lotta Engvall och Marie Magnusson Det svenska damlaget som kammade hem guldet!Fr v. Malin Granström, Lotta Engvall och Marie Magnusson

Fredagens träning/öppna tävling avgjordes några kilometer bort från Lördagens område. Båda platserna var delar av den enorma sjön Kallavesi i östra Finland. När vi kom fram till startplatsen såg man vad som "gällde" då den lokala redskapsäljaren endast krängde tafspirkar och myskor.. Timo hade varit på plats ett par dagar före oss andra och hunnit avverka ett par pass på sjön. Han rapporterade om att han hade fått bäst på tafs, och att det var lite halvtrögt fiske. Förhållandena var ganska fina då det gick att gå uppe på snön förutom lite småfläckar med stöp. Jag travade iväg ett par kilometer och hade tänkt att prova ett stort flak som Timo tipsade om, men när jag kom fram dit bestämde jag mig för att prova landsidan istället då vi endast blev ett par stycken där. Jag stannade vid en udde utanför en smal vik och provade med trekrok men efter 4-5 bomhål utan ett pet blev jag lite betänksam. Två finnar som fiskade en bit framför mig satte genast igång med att dra mikrober på sina varpspön och tafsar. Provade att byta till tafs och kunde genast hala upp ett par stadiga 5-grammare. Fiskade en stund i hålet och provade trekroken igen, och nuså! Ytterligare lite mikrober kom upp. Såg att lagkapten Engvall vevade på bra längst in i viken, så jag gick in en bit för att prova och det var skillnad. Första hålet gav 80 abborrar och det kändes riktigt gôtt att vanliga hemmagjorda trekrokar fungerade i Finland också :) Fisket höll fram till 1,5 timme återstod då jag fick jaga ut på flaket en stund vilket inte gav något, men en avslutande räd in på landsidan gav ett 40-tal till. Vid invägningen visade sig landfisket varit klart bäst. Inte oväntat var det tre finnar i topp med 7,9 7,2 och 5,9 kilo sedan var Lagkapten Engvall 4:a med 5,4 och jag 5:a med 5,3 Lotta Engvall hade bästa damvikten med 4,7. och damjuniorerna fiskade bra med dubbelseger.

 

Lördagens Nordiska mästerskap.

Lördagens område innehöll oändligt många heta platser, bla 23st öar av varierad storlek. Så taktiksnacket under fredagskvällen blev både långt och livligt. Vi Svenska herrar bestämde oss iallafall till slut för att fiska tillsammans och jaga rätt på ett område som höll tillräckligt bra för oss. Vi skulle stanna i en landvik där vi hade en större ö 500 meter framför oss som reservplats. Svenska damlaget stannade i starten som såg riktigt hett ut med fina små vikar.

 

Sagt och gjort när starten gick var det väldigt mycket följa john(finnar) som gällde men vi knatade bort till vår vik och hoppade det skulle vara lika bra som djupkartan skvallrade om. Det visade sig snabbt att det var det inte. Viken var mkt grundare än vi trodde och höll ingen fisk inne vid land. 75m ut blev det dock en fin kant och jag fick ett hål med 40st 15-25 grammare. Timo som provade i närheten av mig fick just ingenting och Mats som sprang som en tok över hela viken fick bara ett par ströfisk. Så efter 20 minuter ville Timo över till ön och Mats sprang efter. Jag var lite sugen på att följa kanten, men valde att hålla ihop laget som vi bestämt. Väl framme vid ön visade sig fisket vara ungefär likadant som inne i landviken. Fick några hål med ca 15-20 st i men det riktiga draget saknades. Lagkapten Engvall kom förbi och pratade om att det drogs en del på andra sidan ön vid en vass. Och efter en stund sprang vi över. Jag hade 113 abborrar i skryllan vid det här laget.

 

Andra sidan ön som jag och Timo testade lite snabbt gav ingenting. På motsatt sida var det en ö till, här såg vi att en Svensk junior gjorde ett hål och började veva omedelbart. Vi sprang över till den sidan och här fanns det faktiskt äntligen några bättre fläckar. Mats hittade några riktigt bra hål i en mindre vik, och jag fick igång dom utanför en liten udde. Dessvärre tappade Timo helt kontakten med fisken och försvann längre och längre bort. Jag och Mats fiskade på i området, han gissade på att han hade runt 3,5 vid halvtvåtiden och jag hade nåt liknande. Nu drabbades jag utav total blackout!, kollade klockan för första gången under tävlingen 13:40, tänkte att det var 20 minuter kvar (fast tävlingen höll på mellan 11-15 här...) Och började att fiska av mina gammelhål. Fick ett 40-tal i dom fram till klockan 2 när jag undrade varför inte slutsignalen gick.. Strax efter fick jag minnet tillbaka och insåg att det var en knapp timme kvar.

 

Nu kom Lagkaptenen förbi och jag kunde rapportera 268st i skryllan, men att jag trodde jag skulle behöva 100 till för att vara med i matchen. Han berättade att det drogs en del fisk av något bättre storlek på en del andra platser, men för långt bort för att det skulle vara värt att flytta sig dit nu. Sista stunden som var kvar blev dessvärre rena fiaskot då jag sprang kors o tvärs för att försöka få någon fiskkontakt igen. När slutsignalen väl gick klockan 15 kunde jag summera 283st på räkneverket. Och enormt förbannad på mig själv att jag inte letade rätt på ett nytt område tjugo i två när jag hade chansen. Vid inägningen såg jag ganska snart att känslan på isen stämde rätt bra då dom bästa herrpåsarna vägde drygt 6 kilo. Jag, Timo och Mats hade fiskat väldigt jämt då vi hade 4,6 4,4 och 4,3 i nämd ordning men det blev bara 6-7-8 individuellt och lagbrons. Finland vann på 18, Norge 15 och vi 13,5. Dom 2 bästa norrmännen (6,6 o 5,4) hade fått utdelning på förföljandet och fick korn på dom finska juniorerna som hade ett guldställe.

 

Dom svenska Damerna som stannade i starten gjorde det helt rätt. 50 meter från utgångsplatsen drog Nordens bästa fiskare Lotta Engvall upp 7,7 kilo abborre på 3dm djup! Detta var alltså tävlingens överlägset bästa vikt och Lotta fick stående ovationer senare på banketten. Hennes lagkamrater Malin Granström och Marie Magnusson fiskade också mkt bra och bärgade silver och en 4:e plats. Detta gav damerna GULD i lag. Svenska Damjuniorerna ville inte vara sämre och Alexandra Höök-Hansson vann guldet på 2,2 kilo och Cecilia Alsing tog bronset med 1,8. Även här blev det GULD. Den sista medaljören blev Göran Sääf i HV som tog bronset med 4,9, men det var otroligt tight och det skiljde endast 110g upp till guldet. Finland vann nationskampen med 71 kg Norge 2:a på 62 och Sverige 3:a med 56. Samtligas resultat finns i ett tidigare inlägg här på pimpelsport.

 

Sammanfattningsvis så var det en fantastiskt rolig helg med många roliga nya bekantskaper, fisket var helt ok och till och med vädret var bra! Jag vill tacka Mikael Engvall som gör ett kanonjobb som lagledare och mina lagkamrater Timo Jumisko och Mats Svensson. Vi kämpade hårt, men det var inte våran dag..

 

Sammanfattat av Daniel Ahlgren, Tibro SFK

 

Här ovan finns även en film när Lotta Engvall får ta emot sitt guld. Lotta som alltså blev Nordisk mästare 2013 alla kategorier!

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln