Totalsegraren i Nordiska mästerskapen, Lotta Engvall!

Foto:Sundsjöfiskarna. Lotta vid klasseger i Vikinganappet 2012 Foto:Sundsjöfiskarna. Lotta vid klasseger i Vikinganappet 2012

Lotta Engvall är en av Sveriges genom tiderna främsta pimpelfiskare. Kanske den främste om man ser till meriterna. I helgen lyckades Lotta dessutom pimpla till sig en totalseger vid Nordiska mästerskapen i Finland. Med andra ord en prestation utöver det vanliga, speciellt när tävlingen går i pimpelfiskets stormakt Finland. Jag ställde några frågor till Lotta angående tävlingen och tankar och målsättningar inför kommande helgers tävlingar.

 

Återigen hemma från ett NM där du blev mästare, hur känns det?

Tack så mycket Martin. Det känns fantastiskt roligt. Att få högsta vikten av alla. En dröm som gick i uppfyllelse.

 

Hur många NM-starter har du gjort föresten, och vad är utdelningen på dessa?

Det här var den tionde NM-starten. Det har blivit 5 guld, 3 silver, 1 brons och en fjärdeplacering. Sen har det blivit ett gäng guld i laget också. (Red. anm: Lotta är givetvis kvalad till nästa års NM också!)

 

Hur anser du att vi i Sverige ligger till jämförelsevis mot Norge och Finland när det gäller tävlingspimpel?

Finland är ju de som är svårast att knäcka, men jag tycker att vi har närmat oss avsevärt mycket de senaste åren. Vi var ju överlägsna förra året i Sverige på Vikasjön. Norge blir ju också bättre och bättre. Nu finns ingen klar förhandsvinnare. Fast finnarna är svårast att slå på deras hemmavatten. Kändes därför extra fint att få högsta vikten. Det går fast man använder trekrok.

 

Hur gick tankarna innan årets NM-start?

Vi utgick från den öppna tävlingen som var dagen innan på samma vatten. Det verkade funka bäst efter land på ca 1-2 m. Så efter att ha studerat kartan så tyckte vi det såg bra ut till vänster om starten ner mot avruskningen. Men skulle det bli för många åt det hållet så skulle vi välja alternativ 2. Någon av alla öar som fanns. Ingen gick ditåt förutom 2 av de svenska damveteranerna. Så till vänster blev det.

 

Vad var nyckeln till segern?

Det var att hitta abborren så grunt som möjligt. Snittet på abborren var ju bara 15-20 gr. Öga gällde som bete. Vi skulle inte fiska för nära varann. Och förstås att vi valde att gå dit ingen annan gick. Hittade fisken direkt. Behövde inte slösa tid på att leta. Kom på direkt att fisken fanns direkt under iskanten.
Sen var det bara att försöka hålla tempo.

 

Vad händer de kommande helgerna för din del?

Nu på lördag är det 5-timmars på Barken, och på söndag blir det på nedre vättern
i Skinnskatteberg. Brukar kunna bli roligt fiske på bägge sjöar.
Sen har vi förstås planerat att åka upp till Gällö i påsk.

 

Om du fick välja att vinna ytterligare en tävling totalt den här säsongen, vilken blir det?

På annandag påsk ska vi delta i OS-pimpel på Hamrasjön och den skulle jag vilja vinna. Har inte lyckats riktigt de gånger jag varit med.

 

Vi tackar Lotta för svaren och skickar en gemensam ovation från pimpelsport! Framöver kommer vi dock göra vårt yttersta för att ge NM-mästarinnan en rejäl match på sjöarna, inte minst på Hamrasjön...=)

 

/Martin, pimpelsport

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln