Intervju inför SM 2014 - Falun/Borlänge

Det har vart lite stilltje på bloggen nu ett tag och den största anledningen till det är ju så pass enkel att det är ju för oss lågsäsong nu.

Så nu i semestertider så tänkte vi tjuvstarta lite inför SM 2014 och har därför ställt några frågor till Falubygdens P-O Liss.

Intervju:
Som vi vet tidigare vetat så kommer Lag-SM gå på Ösjön och individuella SM på Runn 2014, det har dock inte vart helt spikat tidigare vart på Runn individuella tävlingen skall gå. Ni har nu haft möte med Visit Dalarna och Runn-is, vad kom ni fram till där?
- Mötets behållning var nog förståelsen för respektive aktivitet på Runns is. RunnWinterweek kunde tänka sig att göra vissa justeringar i bandragningarna, samtidigt som vi fick klart för oss vilka områden som inte går att rubba på. Det kommer bland annat att dras en bana runt Ösjön i vinter, som ligger väldigt olämpligt för oss pimpelfiskare, men som delvis kommer att vara "slutanvänd" före den helg som SM genomförs. Sammanfattningsvis kan jag tycka att bägge parter mår bäst av att hålla sina aktiviteter på skilda håll. Ett fullgott alternativ till Roxnäs udde kan komma att bli Cederroths industriområde. Hamnar vi på östra sidan Runn innebär det stora områden som inte tävlingsfiskats i modern tid, vilket kanske både är intressant och mera rättvist.

Vilken helg är det som är aktuell för SM 2014?
- 22-23 februari

Inför SM i Grums så var det mycket diskussioner om hur man skall hantera det här med för-SM. Sportfiskarna har kommit med en rekommendation om att det inte skall arrangeras några för-SM i fortsättningen. Hur har ni tänkt göra med detta?
- Varken Falubygden eller Borlänge kommer att arrangera några tävlingar på Runn/Ösjön innan SM. Både Nyårsnappet och Trettondagstävlingen genomförs på annat håll. Återstår att se om det ställs krav på att även Tunabygdens mormyskatävlingar flyttas till annat vatten.

 Hur blir det iår med den populära helgen där det normalt brukar vara Falumästerskapet och Borlängemästerskapet? Kommer dessa två tävlingar bli av eller ligger allt fokus på SM?
-  Borlänge verkar inne på att köra sin tävling medans vi är betydligt mera tveksamma. Årsmötet i slutet av november kommer nog att vara avgörande för hur det går med våra vinteraktiviteter. Risk för att det inte kan lämnas något besked till distriktets tävlingsmöte i september alltså.

 För dem som aldrig har vart på Runn/Ösjön, vad skulle du vilja säga till dessa?
- De flesta fiskar tas på 2-3 meters djup. Tyvärr saknas ett bra sjökort över Runn, men i princip fiskar man nära sjöns steniga stränder. Bristen på sjökort hade varit värre om det funnits talrika grund att hålla reda på, men även om det går lite upp och ner längs stränderna så finns det egentligen väldigt få grundtoppar som man missar utan sjökort. Storleken på abborren lär inte imponera på någon. Ofta dominerar 15-grammarna, så hamnar man i ett stim med 20-25 gramsabborre ska man nog tänka sig för ordentligt innan man börjar leta upp nya områden. Vilket man för övrigt inte har tid att göra om man siktar på en placering i absoluta toppen. 2-3 fiskar i minuten behövs i allmänhet för att stå överst på prispallen på ett Falumästerskap. Trots att det finns gott om större abborre i Runn är det relativt sällan som dessa påträffas på samma djup som småsyskonen. Tack vare förbättrad rening har snittvikten sjunkit från 50-60 gram på 70-talet till dagens 15-20 gram. Biomassan är sannorlikt oförändrad vilket innebär att det finns många små abborrar i sjön idag!
Ösjön och jag hade ett bra förhållande för sissådär 35-40 år sedan. Antingen stannade man vid starten och vann tävlingar eller så kom man från Storsund med tyngst påse. Nu för tiden pratar vi knappt med varandra. Ställen som förut var totalt värdelösa visar sig idag vara vinnarställen. För någon annan. Inbillar mig att man kan fiska både grundare och djupare på Ösjön jämfört med Runn. Lite större spridning storleksmässigt på fisken dessutom, även om 15-grammarna är irriterande vanliga här också. Många öar, vikar, grund och sund innebär otaliga möjligheter att välja fel ställe. Gemensamt för Runn och Ösjön är att det finns stora mängder fisk under isen om man är på rätt ställe. Segrarvikter över 10 kilo är vanligt förekommande vid tävlingarna i början av mars. Det går att bli sittande en timme i samma hål och enstaka gånger kommer fisken med upp till iskanten om det är någorlunda grunt från början. Vid dessa tillfällen gäller det att ha koll på fiskedjupet så att man har pirken där de mest huvudlösa abborrarna håller till.


Om du skulle tipsa om vilka grejer som gäller på Runn/Ösjön, vad skulle du då välja?
- Varpspö, 0,20 lina, 40 mm snabbsjunkande vertikalpirk, trekrok stlk. 16 och en lyspinkie. Eventuellt 14-krok, men jag tycker det är enklare att fiska med abborröga på 16-krok. Möjligtvis tafsfiske i gammelhål i slutet av tävlingen om området är uppborrat och uttjatat av trekroks-stress.

 I övrigt, hur långt har ni kommit i arbetet inför SM?
- Förslag till inbjudan presenteras förhoppningsvis vid möte 20 aug. Innan dess skall klubbarna träffas och reda ut vem som gör vad. Marknadsföring/sponsorer har vi inte jobbat med alls och annars har vi väl börjat kika på funktionärs-och tävlingsbiten.

Är det några nyheter till årets SM som du vill avslöja redan nu?
- Vi tänker inte göra någon dataresultatlista innan prisutdelningen påbörjas. Syftet är att få igång prisutdelningen så fort som möjligt och konsekvensen kan bli att ickedeltagare ute i landet får vänta med officiell resultatredovisning en dag eller två.


Vi får tacka P-O för att han tog sig tid att fundera lite runt pimpeln såhär i sommartider! Trevlig sommar!

/Pimpelsport

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln