Krönika: Gräver vi vår egen grav? Om åldrar och rekrytering inom pimpelfisket

Jag har suttit och funderat lite här nu i höst över hur medelålder och rekrytering ser ut inom pimpelsporten.
Tankarna har även gått lite omkring hur medåldern utvecklas. Här har jag dock inte fått några konkreta svar, annat än en känsla av att den ökar när man kollar i resultatlistor.

Jag gjorde därför ett stickprov. Jag tog och kollade åldrar på alla i herrklassen, av de som deltog i Dalarnas DM-serie.
Varför jag valde just Dalarna är dels för att den var lättåtkomlig för min del då jag själv tävlar där.
Men jag tog också Dalarna för att det distriktet är ett av de få som fortfarande har ett högt deltagarantal på DM och även andra tävlingar.

 Jag tog helt enkelt och kollade upp åldrarna på de 45 deltagarna som som var namnsatta i resultatlistan. Men det var lättare sagt än gjort då vissa av dem har löjligt vanliga namn, vilket gör dem svåra att hitta och medelåldern som jag fick fram kanske inte är exakt. Men den är tillräckligt exakt för att jag skall kunna göra ett uttalande.

Medelåldern bland deltagarna i herrklassen i Dalarnas DM-serie är 42 år, vilket känns lägre än vad jag trodde. 20st ligger mellan åldrarna 30 och 45, vilka får ses som stommen de kommande åren. Endast 3st är under 30 år (det förutsätter att jag hittat rätt ålder till rätt namn, i värsta fall är det bara en).
Däremot var det 8 juniorer med också, vilka vi får hoppas fortsätter upp i seniorklassen. Men av egen erfarenhet så brukar ungefär hälften falla bort eftersom när tävlingsfisket får ge vika för andra intressen.

Det som är lite värre att se är att inom 5 år så kommer 12 av de här 45 gå över till veteranklassen och i nuläget har jag svårt att se att det tillkommer 12st tävlingsfiskare i herrklassen under de kommande 5 åren. Dock håller jag tummarna för att jag har fel. Om 10 år så har ytterligare 11st gått över till veteran och den trenden håller i sig. Så något måste hända med rekryteringen.
Jag tror inte att medelåldern kommer bli lägre i framtiden än vad den är nu.

Men medelåldern kanske inte är det man skall haka upp sig på i första hand i det här fallet. Jag personligen tror att framtiden ligger i att rekrytera deltagare i 25-35 års ålder och verkligen få dem intresserade. Det är fortfarande många som fiskar idag och det gäller helt enkelt att tända tävlingsgnistan. Men frågan är bara hur, ser man på dem som kvalificerade sig till SM ifrån Dalarna ifjol så var alla 41+, endast två stycken var yngre än medelåldern och det var marginellt.
Det är bara att inse att rutinen gör mycket och den ger allt större utslag nu när hälften kvalificerar sig genom serien.

Nu är inte SM allt, jag tror personligen att bra fiske och kanske fina varupriser skulle locka till sig en större bredd än att delta i ett SM.
Men då tävlingar med varupriser blir allt färre och det endast är klubbtävlingar med SM och DM som höjdpunkt kvar så blir detta en större faktor som lockar.
Men om man nu skall se hur stor chansen är för en "nybörjare" att kvalificera sig till ett SM så är den i princip minimal och med en serie så sjunker den ytterligare.

Beslut om serier är genomförda i syfte att de bästa fiskarna skall ha större chans att ta sig till SM. Vilket är helt rätt i en aspekt.
Men för att öka intresset och deltagarantalet så kanske det behövs att slumpen får en större faktor och gå tillbaka till endast en DM-tävling?
Jag tror vi håller på att gräva vår egen grav där endast de "bästa" blir kvar. Allt eftersom kommer deltagarantalet gå ner och det blir ännu svårare att kvalificera sig till SM om inte antagningsprocenten eller klassindelningen på något vis korrigeras. Så vad bör vi göra?

/Erik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln