Summering SM Mälaren 2011

Vi fortsätter på den inslagna vägen. Såhär sammanfattade vår korrespondent Magnus Nydahl sin SM-tävling 2011.

Minus 17 grader visar termometern klockan 5.00 hemma i Nyköping på lördags morgonen. Normalt skulle man bara dra täcket över huvudet och somna om. När jag lämnade Umeå i slutet på december och flyttade till Nyköping så trodde jag att man skulle få fiska på snöfria isar och slippa temperaturer under minus 10 grader. Nu har jag också fått gjort det några gånger i vinter så jag ska inte egentligen inte klaga. Dessutom finns det vissa dagar när man skiter i kylan, och Pimpel-SM är en sådan dag.För-SM i slutet på januari var ingen succé resultatmässigt för mig. Förhoppningarna inför tävlingen var att hitta något område lagom långt från starten som senare skulle fungera under de riktiga SM-tävlingarna. Efter att under fyra timmar ha provfiskat mig från Blåsudden, till Pallen, via Rönnskär, och ner till Tuna skog så lärde jag mig i alla fall en sak. Vart jag INTE skulle fiska på SM!

Frågan var ju bara vart man skulle fiska? Väntholmsviken och Stora Gunnaren tyckte jag var intressant utifrån två anledningar. För det första så skulle man hinna fram på 30 minuter, runt Gunnarn fanns några grundare områden och dessutom skulle nog solen ligga på från tidig morgon. Sagt och gjort Gunnarn fick det bli på SM.

Jag tog det till en början ganska lugnt vid utgången och min uppfattning var att många andra gjorde likadant. Förmodligen bidrog nog snön samt att det endast fanns ett skoterspår att gå på till detta. Efter 30 minuter hade jag inte riktigt hunnit fram till Gunnarn så jag startade på norra sidan där det var lite djupare. Första hålet slogs 25-30m från land och jag hann göra ett lockryck innan första fisken satt på. Efter första nappet så rullade det på hyfsat och alla runt omkring mig fick fisk. Jag fiskade i ca 30 min på norra sidan om Gunnarn tills det blev för sönderborrat. Fortsatte sedan igenom sundet ner på södra sidan av ön. Jag fiskade på ca 2-3,5m och det nappade riktigt bra. Storleken på fisken var inget att hurra över, men då det nappade bra var det bara att harva på. Till en början var jag orolig att det skulle bli mycket folk i området men det var ganska behagligt faktiskt. Visst var det 10-15 personer i närheten, men de flesta fick fisk och rörde sig inte allt för mycket. Ett par stycken fiskare gick dessutom längs med vassen in mot Väntholmsviken vilket lättade på trycket just bakom ön.

Fisket fortsatte att rulla på för mig, med en del bättre hål och några mindre bra. När det var knappt en timme kvar började jag röra mig inåt viken efter vassen. Fick fortfarande fisk men resultatet mängdmässigt per hål var kanske något sämre än på grundflaket bakom Gunnarn. Jag fiskade hela tävlingen med Kaj 57mm S/S och den behövdes för annars hade det nog gått för långsamt.

När det var fem minuter kvar packade jag ihop och började knalla tillbaka. Sista biten från båthamnen blev det ett par löpsteg för att hinna in i tid och väl i mål var det två min till godo. På vägen in till mål så funderade man hur långt vikten skulle räcka. Under tävlingen hade jag hört två funktionärer på skoter diskutera att fisket gick trögt. Detta ökade förhoppningarna om att kunna knipa en medalj. När jag efter en stunds vila i målfållan hällde över fisken i påsen så insåg jag att min vikt skulle räcka ganska långt. Under väntan på att få sålla fisken kom Antti i klubben fram och lovade att det skulle bli medalj, så nu började man på allvar tro det själv också. Framme vid invägningen så räckte påsen till en andra plats och det blev en kort ramsa på vägen upp för backen för att man inte lyckats skrapa ihop drygt 4 hg till.

Även om det kändes relativt säkert att det skulle bli medalj så fanns det ändå vissa farhågor att man skulle missa pallen. Fjärdeplatsen i Norsjö fanns där i bakhuvudet och gnagde, huvva...

Fan vad glad man blev när de äntligen ropade upp ens namn. Nu får man även fiska nästa års SM trots att man misslyckats med DM-serien. Tack Kaj för att du gör sådana jävligt bra pirkar. Att 57:an är grym på norsabborre har jag vetat länge men under de senaste tre åren har den även levererat småfisk för mig.

Det har redan sagts av flertalet redan, både under helgen och nu i efterhand på nätet. Grymt bra arrangemang av Stäket´s SF, FK Forellen och alla ni andra som hjälpt till. Jag hade roligt, och jag tror nog att många andra som fick mindre fisk än mig också hade det. Synd bara att inte fler fick vara med och uppleva det.

I år var det ca 530 stycken som var med och deltog på årets SM. Man skulle kunna tycka att ett SM på Mälaren med Görveln som tävlingsvatten borde locka alla pimpelfiskare till DM för att kvala vidare till SM. Tydligt kan inte ens ett SM mitt i Sverige så centralt som det kan bli, och dessutom på ett supervatten lyckas vända den nedåtgående trenden på DM-tävlingarna. När jag för första gången deltog som senior på ett DM i Västernorrland var vi mellan 60 och 70 deltagare. Detta kanske inte låter så mycket när man jämför med deltagarantal i mellersta Sverige. Men då ska man ha klart för sig att för två år sedan hade deltagarantalet mer än halverats i samma distrikt, (rätta mig om jag har fel). Jag skulle tro att alla klubbar lider av samma problem. Färre medlemmar vilket gör det svårare att arrangera DM. För de flesta av oss vill ju vara med och tävla. Det finns många åsikter i hur man ska lösa denna fråga. Det enda som är säkert är att något måste göras.

Det roliga med att åka på ett SM är att få träffa pimpelfiskare från andra delar av landet och ju färre vi blir desto viktigare är det att hålla ihop. Hoppas det kan bli en diskussion om den här frågan som kan mynna ut i något kreativ.

Skitfiske på er från en jävligt glad silvermedaljör!

Magnus Nydahl

Nyköping, 2011-02-21

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln