Inför helgen: En tävlingssäsong som närmare sig zenit!

Det avgörs flera stora tävlingar i helgen, och med en påskhelg där vi inte ens vet om isarna längre finns kvar kan helgens tävlingar vara några av de största som vi pimpelfiskare har möjlighet att delta på i år.

På lördag avgörs både Bergsnappet och Älvdalsnappet som årligen brukar locka många pimpelsugna till sig. Årets tävlingar blir sannolikt inget undantag och jag skulle inte bli förvånad om det blir rekorddeltagande på någon av dessa.

På söndag arrangerar den klubb som jag och Erik var med och startade upp, PK Nordic, sin stora tävling PK Nordic nappet på Tavelsjön. Den sjön är riktigt rolig och således ett alldeles utmärkt alternativ att välja på söndag. MEN, den tävling som ändå ger störst eko i pimpelsverige, ja i mångas ögon faktiskt Nr 1 om man bortser från Svenska Mästerskapen, är OS mästerskapen på Storhamrasjön. Att den nu har flyttats från annandag påsk till nu på söndag den 23:e mars, och därför inte kommer att behöva konkurrera med Jämtlands påsktävlingar, kommer antagligen att göra startfältet rekordstort. Sedan tidigare vet vi att konkurrensen är mördande. Det kommer att bli ett race utöver det vanliga, och jag gissar att många har denna tävling som huvudfokus i helgen och även den här säsongen…!?

Tävlingen på Storhamrasjön är ett mandomsprov utan motstycke. Det första man bör säga är att det här är en sjö som har det mesta. Den känns stor som ett mindre innanhav, har flera delar som fortfarande är ofiskade under tävlingstid och det finns med all säkerhet 100 potentiella vinnarställen. Att sjön tappas på en del vatten under vintertid förändrar dessutom förutsättningarna år från år beroende på när tävlingsdagen infaller. Jag har själv tävlat på sjön sedan juniorålder och vet att den är en utmaning utöver det vanliga. Den kan bokstavligen suga musten ur kroppen på en om man hamnar fel vilket man kan göra i fem timmar om det vill sig illa, men lika underbar är den om man kommer rätt. Och då behöver det inte alls ta lång tid för att placera sig högt, för det finns även gott om grov fisk i sjön.

Två gånger har jag haft förmånen att vinna tävlingen, givetvis på olika delar av sjön och med två helt olika sätt att ta sig an fisket. En av gånger gick jag långt, den andra kort. Den ena gången gick jag in för tusenbröderna, den andra gången kom jag på fin fisk. En av gångerna fiskade jag ensam, den andra gången i en mindre klunga. En gång med vertikalpirk, den andra gången en hel del med tafs. En av gångerna fiskade jag på 0,5- 1 meter, den andra på 2,5-5 meter. Ja lite så… olika… tycker jag sjön kan fungera. Det gäller alltså att göra sin egen avvägning i fråga om val av fiskeområde, om man skall sikta på stor eller liten fisk, om pirk eller tafs är bäst för dagen och Om, När och Var man bör göra sina förflyttningar under de 5 timmar man har till förfogande. Att på förhand lägga upp en taktik för hur man vill genomföra tävlingen i stort känns med andra ord extra viktigt här. För Hamrasjön är enligt mig ingen sjö där det lönar sig att bege sig iväg efter någon annan fiskare som man tror kan få bra med fisk. Det slutar nog oftast med att man är helt borta ur leken. Nej, här gäller din egen kamp mot sjön.

Skitfiske på er!

/Martin


Deltagarantal: Minst 250 startade?

Vinnarvikt: Gissar på 12 300 gram

Senaste vinnare på sjön: PA Nyberg, Woxnadalen, (Januaritävlingen 2014), Per Morelius, Falubygden, (OS 2013)

Etiketter: tävling tävlingar

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln