Planenligt på Hamra

Att vara tävlingsfiskare är ofta en lektion i ödmjukhet och konsten att kunna glömma dåliga resultat. Men ibland fryser helvetet till och den där sköna känslan av flyt i fisket infinner sig och alla planer klaffar. Ifjol hade jag en riktig kanonsäsong och flytet var mer eller mindre konstant. Denna konstiga säsong har resultaten varit bra men det riktiga flytet som krävs för vinna en stortävling har saknats.
Lämpligt nog hade det anlänt till årets hitills största(?) tävling i pimpelsverige.

Vi börjar dock på Nässjön där jag var tidigare i år och hade roligt fiske nere vid hopptornet. Hade från början tänkt att gå längst bort men när jag såg att ett helt gäng med Jörgen Storm i spets drog iväg beslutade jag mig för att stanna kort och spara alla krafter till söndagens drabbning. Spanade mot hopptornet men när nästan halva startfältet drog dit så tittade jag ut ett område där det var minst deltagare förra tävlingen.

På väg ut fick jag syn på Laxen och han hade samma tankar dessutom visste han att Jörgen avslutat där förra tävlingen och fått riktigt bra. Vi hittar ganska snabbt fisk efter kanten och jag har riktigt bra fiske första timmen innan det avtar. Folk börja samla sig i klungor ute på ett grundområde mitt i sjön och jag släpper kanten för att leta på grunden.
Mestadels trögt med enstaka fiskar i något hål men får ett bra hål på trekrok. Funderar på om jag skall gå tillbaka där jag fick i början men bestämmer mig för att fortsätta ute i sjön.
Med en stor portion tur får jag ett kanonhål med drygt 60st i en period när nästan ingen annan får något. Vilket avspeglar sig det faktum att när jag lämnar hålet är det
nästan en perfekt cirkel av hål 6-7meter från mitt.

När jag kommer till invägning visar det sig att Laxen fått kanonbra på slutet där jag stannat efter land och att Jörgens ställen längst bort räckte till vinst. En tredjeplats blir det och en bra start på helgen. Vi checkar in på vandrarhemmet i Orsa och läskar upp oss lite innan det är dags för mat och sömn.

Söndagen startar med dagens goda gärning när vi får hämta Jörgens glömda jacka innan vi åker mot Hamra. Framme vid startplatsen tjugo över åtta och säkert 100 deltagare redan då. Lyssnar runt lite och många verka inställda på att gå långt.
Min plan är klar. Gå upp till Katthällan och sedan fiska sig in mot ån över den kuperade botten. Startfläcken brukar alltid ge fisk men inåt ån är det knepigare att komma rätt bland alla stenar och grund.

240 deltagare samlas på isen och vi drar iväg. Håller igen tempot lite för att se hur många som skall riktigt långt. Har precis kommit ut på norra sjön när skottet smäller.
Ser stenen vid Katthällan som en hägring borta i fjärran. 25minuter senare är jag framme och visar sig att jag får starta helt allena här. Tre startar vid utloppet och det är Jonas G, Möller och Esbjörs. Ser Daniel och Martin västerut men de verkar sikta in sig på att fiska i de västra fjärdarna. Övriga 50 talet fiskare som gick mot norra sjön verkar ha stannat mellan 4,5 - 6km.
Nåväl bara försöka vårda läget nu när man blivit själv på ett bra ställe. Startar med en 70grammare innan jag kommit ner som följs av 2 pigga yngel. Sedan 6st tomhål innan jag får lite småfisk. Hör bakom mig hur någon går på isen och minsann dyker inte Jörgen upp. Passar på att få en 3hg lagom när han passerar och talar om att det var i princip tomt där han startade.

Får lite fisk i varje hål men det störs snabbt ut av stora fina mörtar som verkar ta över så fort man fått ett par abborrar. Drar mig utåt i mot ett grund jag vet skall finnas i närheten. Hittar snabbt kanten till djupet och så fort det börjar gå uppåt igen börjar det nappa mycket bättre. Riktig bra drag men lite djupt och mycket småfisk och en envis blåst som gör det svårt. Stange kommer nu och hälsar på och börjar även han dra bra.
Ser att Jörgen mest letat men i alla fall fått några fiskar vid en skoter som kom ut och gjorde några hål. Jonas G och Möller sitter kvar efter kanten men svårt att se hur mycket de får.
Jag får i alla fall 3 bra hål i en triangel med ca 50 i varje. Jörgen letar runt ett varv men kommer inte åt området så han rör sig snart ut på fjärden igen.
Fisket ebbar ut på fläcken och klockan har blivit 12:40 och det är dags för fas 2 i dagens plan. Borra mig inåt utloppet och leta på grynnorna och kanterna som finns överallt. Kollar först med tafs i några hål och det finns mycket fisk kvar men de är små och det kommer kanske ge 2-2,5kg på resten av tiden. Har ca 6,5kg nu så det skulle inte vara ett dåligt val men det kommer inte räcka till vinst. Beslutar mig för att leta resten av tiden i hopp att hitta bättre fisk eller grundare fiske.

Jörgen har gått tillbaka till skoterfläcken och plockar fisk nu. Borrar mig mot honom med 30 meters luckor men hittar inga nivåskillnader eller fisk. Får en del finare fisk innanför hålen han gjorde tidigare men inget drag. Fortsätter i linjen bakåt och gör väl 3 bomhål innan det blir grundare och fisket drar igång. Inga stora men 2,5m så nu går det undan. Måste gå 30minuter innan så ca 1 timme kvar att jobba på nu. Jörgen ansluter 15m innanför och lika mycket fisk där. Stange kommer förbi och vill också hjälpa till. Får 3 fina hål på raken innan det blir lite stiltje. Får med någon enstaka hektos fisk i hålen annars mycket 20-35grammare.

Slår ett hål utåt och rakt på en 20centimeters upphöjning som det visade sig. Där håller tydligen ett stim med bättre abborrar till för nu går det undan med 40 - 150grammare. Hinner plocka nästan 30st innan en ilsken gäddsnipa fastnar och rumlar runt så pass att den snurrat in sig som en kassler och kommer upp ur hålet med stjärten först. Abborrarna tvärslutar men jag doppar en sista gång i det hålet och plockar några fina till innan vi måste dra.

Kände redan på utgångstiden att det var en stor fin blåsa på gång under foten. Men när jag slänger upp konten på ryggen och inser att jag har något kilo över 10 så glöms snart blåsorna bort. Vi håller upp tempot men jag tycker ändå att det känns lite tajt med tiden in. Eftersom Jörgen har tävlingstiden beslutar jag mig för att vara före han så borde det gå bra. Väl igenom sunden så har han tappat lite till och det är fortfarande många bakom honom. Kommer i kapp Chefen och Stange som dragit ifrån tidigare. Vi går i land med 3minuters marginal pustar ut lite, tar en dricka och kollar på de sista som får springa för att hinna. Två hinner inte och blir diskade.

Upp till kön i invägningen och det första jag får se är Per Gref som har en stor påse. Har haft några tajta gramstrider med honom i vinter så känner på mig direkt att det står mellan oss idag. Lite snabb info från invägning ger till hand att så är fallet. Tror mig ha mellan 11-12kg. S-O Holmberg sitter bredvid oss och vilar i väntan på kön. Han har en fin påse men tyckte min var med marginal större. Gref väger in 12kg prick
och jag gör mig beredd på en hedrande andra plats när Holmberg före mig väger in 11kg då inser jag att det kommer räcka. 13044g och totalvinst på Hamrasjön!
Dessutom räcker det till lagsegern tillsammans Per Nilsson och Göran Fors.
Det blev lätta 35mil hem i bilen.

/Jesper

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln