En stundande påskhelg

I en tid då halva Sveriges land sedan länge har varit akterseglade av klimatförändringens(?) och vårens ljumma vindar skall återigen en storslagen (pimpel)påskhelg avgöras. Istäckets utbredning i Sverige blev helt enkelt inte riktigt vad vi hade förväntat oss denna säsong och hoppet har alltmer vänt sig till den jämtländska republiken. Där spås det, lyckligtvis, vara fortsatt möjligt att vandra säkert på frusna vatten.

Inte minst Ovansiljan, Älvdalen och Sveg har förtjänstfull ställt upp och arrangerat tävlingar på löpande band tidigare under säsongen för att pimpelfiskare från de södra distrikten skall få sin beskärda del med iskontakt. Nu börjar det dock se allt tuffare ut och i dagsläget är det endast Sveg som fortfarande har hopp om att kunna anordna några tävlingar under påskhelgen. Deras numera klassiska Skärtorsdagsnapp, i år på Vallsjön, är i dagsläget den enda som står sig helt säker eftersom att isen i området försämras betänkligt dag för dag, likaså de mindre skogsbilvägarna som skulle kunna vara en lösning till säkra isar.

I Jämtland finns däremot en uppsjö av tävlingar som av rapporterna kan köras som planerat. Jag och Erik kommer mestadels att befinna oss i gott sällskap i Gällötrakten under helgen och känslan är att vi får sällskap av en hel del andra pimpeltokar på tävlingarna där. Vi har inte riktigt bestämt oss för upplägget ännu men antagligen tävlar vi från torsdag till söndag med start i Sveg och avslut på Vikinganappet och den efterföljande kvällstävlingen.

En extra krydda inför helgen är givetvis deltävlingarna i pimpelsport cup, d.v.s. vikinganappet och kvällstävlingen. Efter att cupen tagit en norrlandturné till Ö-vik och Norsjö har det hänt mycket och en av årets stora profiler, Storfiskarnas Janne Johansson, har tagit kommandot efter fina placeringar på alla de tre sista deltävlingarna. Nuvarande 409 poäng skulle faktiskt kunna räcka till seger om allt går Jannes väg. Där bakom hotar dock ett helt gäng hungriga vargar, inte minst den vassa Ulf Keinström från Gällivare som ligger trea, 63 poäng bakom Johansson. Men om ”Uffe” åker ner till jämtland i helgen kanske är mer osäkert, även om jag vet att han gjort det vissa år tidigare med gott resultat. Om totalfyran Steve Björk åker ner till Gällö vet jag inte heller, men att han verkar åtminstone vara tillbaka i bra form efter att ha haft stora problem med ryggen den sista tiden. Steve och ”Uffe” bör hur som helst ha ytterligare en bra chans kvar till att plocka poäng när sista deltävlingen i cupen avgörs på Stora lappträsk kommande helg. En tävling som normalt lockar till sig 200 startande.

Upp till deltävlingarna i helgen åker däremot med all säkerhet fjolårets cupsegrare Jonas ”Mr 100%” Gustafsson, för tillfället totalsexa i cupen. Tror att sjöarna blir en ny bekantskap för Jonas (?) men med den kapacitet han har lär han ändå ha chans på poäng. Men i dagsläget, då han är 134 poäng efter Johansson, kommer det givetvis att krävas topplaceringar! Efter söndag vet vi som sagt läget inför avslutningstävlingen.

I damtävlingen och juniortävlingen hände det förövrigt massor föregående helg. Eller LÄS bara detta: 91 startande damer och 55 startande juniorer på bara Järvträsknappet!!! 91 och 55!!! Tror vi alla bör göra en studieresa dit upp och se vad dem gör rätt och vad vi andra gör fel?!

I dagsläget leder Gunnel Björk damtävlingen med 91 poäng. Där bakom hotar dock bland annat klubbkamraten Gunilla Ögren som antagligen kommer att tävla i både Gällö och på Stora Lappträsk. En utmanare till segern i damklassen är enligt mig också Sundsjöfiskarnas rutinerade Gun-Britt Magnusson, även om hon inte har några poäng ännu. Men alla vet vi att kapaciteten finns för att ta många poäng i Gällö och ifjol vann hon damklassen på stora lappträsk mot över 60 konkurrenter. Damcupen är med andra ord långt ifrån avgjord!

I juniorklassen leder Nils Hedlund på 55 poäng före Simon Walter på 50 poäng och Joel Sundström på 45 poäng. Även här kan det alltså bli match om vederbörande ställer upp i någon av de kommande deltävlingarna!

Glad påsk på er!

Martin Södergårds

Pimpelsport cup går en intressant helg tillmötes

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln