Säsongssammanfattning 2013/14

En av pimpelhistoriens märkligaste säsonger är till ända. För sällan har isarna varit så dåliga, så tidigt, så långt norrut som dem var i år, och sällan har vägarna fyllts av så många pimpelfiskare som just denna säsong.

Försäsongen började ändå på allra bästa sätt med HDH cupen där stora delar av Sverigeeliten slöt upp för att känna på varandra. Lars Westlund, Svegs sfk, vann cupen totalt för jag vet inte vilken gång i ordningen. Ett orosmoln hade dock redan nu dragit in över pimpelsverige. Ännu hade inte kylan intagit landets södra delar. Få om ens någon kunde då veta vad som väntade.

Det fanns en tid då man var tvungen att ställa in ett Svenskt mästerskap i pimpel i Falun. Det var för över 20 år sedan och sedan dess har isarna legat tjocka i området under februari månad. Fram till nu vill säga, för historien kom att upprepa sig på det mest brutala sätt. Med en vecka kvar till SM på Runn och Ösjön tvingades nämligen tävlingsledningen kasta in handduken p.g.a. isläget och en av årets höjdpunkter ströks från programmet. Och man tvingades dessutom ställa in Falu- och Borlägemästerskapen ett par veckor senare av samma orsak. Säsongen började alltmer likna ett stort antiklimax.

Men nu hör till sak att pimpelfiskare är ett hårt släkte som inte ger upp i första taget. När inte isarna ville bita sig fast i de södra distrikten fick bilarna rulla. Och som somliga for land och rike runt för att få möjligheten att tävla. Det var banne mig fascinerande att se och det skulle vara intressant att veta det totala milantalet ett år som detta.

Medan somliga satt i bilar helg efter helg letade andra efter gångbara isar. Klubbar som Ovansiljan, Sveg och Älvdalen fick dra stora lass. Jämtlandsklubbarna likaså. Det blev t.o.m. så att jag och Erik startade upp Pimpelsportkulan på Lossjön för att avlasta klubbarna i området.

Man kan säga att det här var en säsong där inget var sig likt men där alla inblandade gjorde sitt yttersta för att rädda vad som räddas kunde. Woxnadalsnappet och Vikinganappet fick flyttas till andra sjöar för att överhuvudtaget kunna genomföras. OS på Storhamrasjön och Bybergspimpeln tidigarelades av samma skäl. Den klassiska Hedsjöpimpeln flyttades till Mellansjön av en tredje orsak. Utöver detta fanns en hel drös med större tävlingar som tyvärr inte såg någon annan utväg än att ställa in.

Till råga på allt var detta ett år då påsken låg extremt sent i kalendern. Tävlingarna i Daladistriktet var därmed, med ett fåtal undantag, inte att tänka på. Och få trodde nog ens på tävlingar i Jämtland. Men en relativt kylig aprilmånad räddade påskfisket i den jämtlänska republiken även om arrangörerna i Gällö fick arbeta hårt för att finna gångbara isar. Påskens stora segrare blev Benny Påven Jansson som slog till med sin andra seger i ett Vikinganapp som inte liknande något av de tidigare genomförda. Detta eftersom att tävlingen p.g.a. isförhållandena flyttades från Revsundssjön till den betydligt mindre och mindre fiskrika Binnsjön. Efter denna tävling var tävlingssäsongen slut för egen del och fokus riktades istället mot rödingsfiske som traditionsenligt fyller mina sista helger under våren. Döm av min förvåning när jag så sent som 3 maj vandrade på is i Härjedalen som svalde hela novaspiralen. Då förstår man att vi bor i ett land med många olika ansikten, en möjligheternas ateljé även för oss isfiskare.

Vem blev då årets pimpelfiskare? Sett till Pimpelsport cup, som nog ändå säger en hel del i sammanhanget trots att många deltävlingar blev inställda, ligger Storfiskarnas Janne Johansson nära till hands. Janne har haft en fantastisk säsong men seger i Hedsjöpimpeln som höjdpunkt. Vi bockar och bugar åt dina kunskaper att leverera oavsett typ av fiske Janne!

Bland damerna så måste man nämna NM lagen (både senior och junior) som tog guld samt Lotta Engvall (DS) och Matilda Leijon (DJ) som även slog till individuellt. Frågan är väl inte Om utan När Matilda och övriga juniorlandslagstjejer på allvar tar upp kampen med den svenska och nordiska senioreliten över en hel säsong. Det är nog åtminstone den vassaste damjunioruppställning vi sett på väldigt väldigt länge...

För egen del tävlingsmässigt då? Efter att ha fått tillökning i familjen så sent som i november blev säsongen en aning avtrubbad redan på förhand. Endast ett tiotal tävlingar totalt, mest på hemmaplan och i form av arrangör, hanns med vilket är något slags bottenrekord i sig för min del. Den av tävlingarna jag laddade mest för var OS på Storhamrasjön, men för min del blev tävlingen en besviken trots att jag landade runt en 15:e plats i det digra startfältet. Samtidigt har man med åren lärt sig att sjön är klurigare än man kan tänka sig vissa dagar. Vikinganappet var en annan höjdpunkt, men i och med att tävlingen flyttades till en helt annan typ av sjö som krävde ett helt annat slags fiske försvann en del nerv kring tävlingsupplägget redan på förhand för mig och jag var aldrig riktigt med i matchen.  De främsta placeringarna kom istället på Lossjön, seger HS, och på Övre Revsundssjön under påsken, 2:a HS. I övrigt ett antal prisplatser och lika många bommar, d.v.s. som vanligt och beräknat för egen del då jag ofta går på mer eller mindre chans. Nästa säsong hoppas jag dock kunna tävlingsfiska lite mer, och med en påsk som ligger betydligt tidigare än i år känner jag redan ett pirr i kroppen. Men först, en sommar och höst där vi pimpelfiskare får en välförtjänst period att ladda om batterierna.

Nu till sommarens aktiviteter. Vårt huvudfokus på pimpelsport under sommaren blir att strukturera om sidan lite, men vi kommer även fortsätta uppdatera er i olika ämnen både här och på facebook. Vi kommer bland annat att lägga ut enskilda motioner för debatt inför Sportfiskarnas högintressanta tävlingsmöte i höst. I sammanhanget kommer både tillåtna arter och klassindelningar komma på agendan och de som vill göra sin röst hörd bör således göra det!

Väl mött

Pimpelsport gm Martin Södergårds

Etiketter: tävlingsrapport

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln