Om öppet SM, information och framtid

Jag har hållit mig på ett litet avstånd gällande frågan om SM i pimpel 2015 men nu är det dags att sätta pennan till verket. Många är det som har riktat kritik åt många håll, allt från Sportfiskarnas hantering av ärendet till Norsjös krav på att få arrangera ett öppet SM. Jag märker att den gemensamma nämnaren för de flesta är att inläggens faktamässiga grund är ytterst tunn samt att åsikterna istället baseras på rykten, spekulationer och antaganden. Personligen tycker jag att inlägg som baseras på rykten och antaganden är i det närmaste farliga men i denna debatt har de faktiskt en betydelsefull roll och ett egenvärde. För det säger givetvis något om att vi inom HELA pimpelorganisationen har ett förbättringsarbete framför oss vad gäller kommunikation och dialog. Den bollen tror jag både Sportfiskarna och distrikten tar på sig och diskuterar en första omgång på tävlingsmötet i november (som jag hoppas blir välbesökt??).

Nu till mina åsikter gällande sakfrågan om Öppet SM eller ej som faktiskt också ges stor plats i debatten.

Ifjol hade vi den mildaste vintern på 25 år. En majoritet av de svenska pimpeldistrikten kunde därmed inte genomföra sina DM tävlingar och därför kunde de inte heller fastställa vilka som kommer att tävla på 2015 års SM. Att det började pratas om ett eventuellt öppet SM var enligt mig logiskt, inte minst p.g.a. att man hade gjort en liknande lösning några år tidigare när Norsjö stod som arrangör. Det var med andra ord inget extraordinärt som jag reflekterade särskilt mycket över då, men som jag såg som en möjlig lösning förutsatt att någon arrangör ville och kunde ta på sig ett sådant arrangemang.

Ett däremot stort problem, som jag såg det, var dock att Sportfiskarna ännu inte hade någon arrangör till SM- 2015. SM i pimpel är ett stort arrangemang att ro hem och med mindre än ett år kvar fanns alltså inga alternativ. Därför låg min oro alltså snarare i att SM 2015 skulle bli inställt än om det skulle bli tal om ett öppet SM eller inte.

För några veckor sedan (tidigare kunde ingen ha vetat med säkerhet att det skulle bli öppet SM) ställde Norsjö, som ENSAM klubb i hela pimpelsverige, sina tjänster till förfogande efter att Sportfiskarna i augusti hade genomfört ytterligare en intresseinventering i distrikten. Alla klubbar hade möjlighet att ansöka om arrangemanget, det hoppas jag att ni vet, men bara en visade alltså intresse.

Nu hade alltså Norsjö endast ett halvt års planeringstid till SM-dagarna och istället för att ”vänta in isen” till årsskiftet, januari eller februari för att samtliga distrikt möjligtvis skulle hinna genomföra DM och DM serier och sedan anmäla deltagare till SM arrangören ville man hellre ha en tydlig tidplan till förfogande från Sportfiskarna redan nu. Det tydliga kravet från Norsjös sida var (ganska logiskt tycker jag) att arrangemanget i så fall skulle vara ett öppet SM. Det skulle ge dem viss arbetsro eftersom man i större utsträckning kunde sätta upp tidsplanen själva samtidigt som man redan hade en arbetsmodell för hur man skulle genomföra ett sådant typ av arrangemang. En förutsättning från Norsjös sida var dock att en majoritet av distrikten såg detta som en bra lösning. Och beskedet Norsjö fick från Sportfiskarna var att en majoritet av distrikten ställde upp på en sådan lösning. Detta har jag själv tagit reda på genom att kontakta Sportfiskarna och Norsjö. Om det sedan även finns ett ekonomiskt incitament från Norsjös sida, d.v.s. att man tänker sig använda intäkter för att ha en anställd för arrangemanget, bör det väll innebära bra förutsättningar för ett bra genomfört arrangemang? I mina öron låter det jättebra.

Då kommer vi till nästa knäckfråga. Sportfiskarna hade alltså i detta läge endast en intresserad klubb i pimpelsverige för Pimpel SM 2015 ett halvår innan det skulle genomföras. Detta trots att man hört sig för i alla distrikt. Vintern närmade sig med stormsteg och drog man ytterligare på beslutet skulle antagligen Norsjö anse att det är för kort om tid för att göra ett bra arrangemang med konsekvensen att de skulle hoppa av. Och då hade vi stått där utan SM arrangör. Vad göra i detta läge? Vad skulle ni göra?

För mig personligen är svaret givet. Tack Norsjö för att ni tog på er arrangemanget!

Men kritiken kring detta ärende har alltså inte låtit vänta på sig, inte bara mot Sportfiskarna utan även mot Norsjö. Det pratas om bojkott. Att öppna SM borde förbjudas och att man som klubb inte ska kunna ställa krav om hur man vill arrangera SM. Alla har givetvis lika stor rätt att uttrycka sin åsikt men jag vill samtidigt skicka en angenäm passning till er, för detta går enligt mig att ordna på ett mycket enkelt, men samtidigt svårt, sätt. Ta själva ert ansvar nästa gång en liknande situation uppkommer (för det kommer den att göra, tro mig). Släpp ”nån-annan-ismen”, d.v.s. att någon annan ska lösa uppgiften och inträd er i rollen som problemlösare istället för problemkonstaterare. I debatten väntar jag fortfarande på det första konkreta förslaget kring hur SM arrangemanget 2015 skall lösas om Norsjö får nog av kritiken och hoppar av. Jag väntar med spänning för att se hur många som vill fylla kostymen som grenansvarig för pimpel då Thomas ”rosa mössan” Larsson troligtvis kliver av sitt uppdrag inom det närmsta året. Jag ser också fram emot att se hur stor uppslutning det blir på tävlingsmötet i november. Helt enkelt, ta chansen om ni anser er ha idéerna, strukturen och ansvaret. Pimpelsporten behöver verkligen ert engagemang!

Kommande år hoppas jag således att vi har fler intressenter till SM än någonsin och att alla i sin tur har reservplaner om isarna inte visar sig hålla. Jag hoppas att alla kan genomföra DM som tänkt, att informationskanalerna från Sportfiskarna och distrikten fungerar klanderfritt och framförallt att vi har det förbaskat roligt tillsammans.

Tack för ordet.

Martin Södergårds

Etiketter: debatt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln