Den teoretiska SM-vinnaren på Runn!?

Snart dags för SM i Falun/Borlänge. Ett SM jag verkligen ser fram emot, inte minst eftersom det var länge sedan några SM tävlingar genomfördes nu!  Jag vet inte hur det är för er, men åtminstone jag har tillbringat åtskilliga timmar åt att fundera på hur jag ska agera den 7-8 feb.

Såg någonstans att arrangörerna tror på högstavikt på 8-10 kg och att man bedömer medelvikten på abborren ligga strax under 20 gram. Med enkel matematik bör man alltså få omkring 400-500 abborrar för att vara med i toppen. Ett SM pågår i 4 timmar, eller 240 minuter. Utifrån ovanstående information kommer det alltså vidare krävas uppemot 2 abborrar per minut hos den som slutligen står som totalsegrare!

Vilka egenskaper besitter då den teoretiska segraren av SM?

* Vid vissa tidigare SM har man gynnats av att ta sig långt bort från starten även om man har förlorat tid av själva fisketiden. Detta för att komma bort de största folkhaven. Den förlorade fisketiden har helt enkelt kompenserats av att man blir färre som delar på fisken längre bort. Det är dock långt ifrån självklart att det är den rätta strategin den här gången eftersom att man lär behöva så mycket effektiv fisketid som möjligt för att ha möjlighet att få det stora antalet fiskar. Dessutom har det kommit mycket snö på sistone. Lägg därtill att SM-området faktiskt breder ut sig ordentligt redan från start denna gång (likt sm på Mälaren) vilket säkerligen kommer innebära att man kan bli relativt ensam även närmare starten. Den teoretiska SM-segraren använder sig m a o av de 4 fisketimmar denne har tillgodo.

* Vidare finns det dem som är otroligt infiskade på Runn och som vet om både fläckar och de bättre områdena. Detta är givetvis en stor fördel om man lyckas hantera denna kunskap på ett bra sätt under tävlingstiden. Den teoretiska segraren har givetvis kunskap om vattnet och de bättre områdena/fläckarna.

* En tredje aspekt är kunskapen om att fiska små fisk effektivt. Vissa pimpelfiskare är i det närmaste experter på detta fiske medan andra nästintill avskyr det. Och förvisso finns det även stor fisk att jaga i en stor sjö som Runn, men den teoretiska segrarens påse kommer av allt att döma bestå av en mängd tusenbröder.

* Slutligen så kommer det högst troligt bli viktigt att hålla ett högt fisketempo på en sådan här typ av tävling. Antagligen kommer även det sökande trekroksfisket vara det som ger bäst resultat. De som blir kvar på sämre områden kommer säkerligen halka efter viktmässigt gentemot dem som hela tiden är med i ”suget”. Den teoretiska vinnaren är m a o en högtempotyp.

Summa summarum. Den teoretiska segraren i SM känner vattnet bra, är bra på att dra småfisk, har 4 timmars effektiv fisketid och håller ett högt tempo.  Jag har mina favoriter till vem denna teoretiska vinnare kan vara men kommer inte lasta dem med några ”ryggsäckar” genom att ”hänga ut dem” här. Till er som skall tävla men inte tycker er stämma in på beskrivningen ovan, sällan har teorin motsvarat verkligheten till fullo! :-)

Skitfiske på Er!

Martin Södergårds

Etiketter: sm

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln