Intervju med vice tävlingsledare Peo Liss inför SM

Vide tävlingsledare PEO Liss Vide tävlingsledare PEO Liss

Ifjol sommar gjorde vi en intervju med vice tävlingsledare Peo Liss angående Sm-tävlingarna. Några av våra frågor känns ännu idag relevata så vi publicerar dessa igen i syfte att ge er som inte riktigt har kläm på vad som väntar er på lördag lite mer kött på benen. 

För dem som aldrig har vart på Runn/Ösjön, vad skulle du vilja säga till dessa?

- De flesta fiskar tas på 2-3 meters djup. Tyvärr saknas ett bra sjökort över Runn, men i princip fiskar man nära sjöns steniga stränder. Bristen på sjökort hade varit värre om det funnits talrika grund att hålla reda på, men även om det går lite upp och ner längs stränderna så finns det egentligen väldigt få grundtoppar som man missar utan sjökort. Storleken på abborren lär inte imponera på någon. Ofta dominerar 15-grammarna, så hamnar man i ett stim med 20-25 gramsabborre ska man nog tänka sig för ordentligt innan man börjar leta upp nya områden. Vilket man för övrigt inte har tid att göra om man siktar på en placering i absoluta toppen. 2-3 fiskar i minuten behövs i allmänhet för att stå överst på prispallen på ett Falumästerskap. Trots att det finns gott om större abborre i Runn är det relativt sällan som dessa påträffas på samma djup som småsyskonen. Tack vare förbättrad rening har snittvikten sjunkit från 50-60 gram på 70-talet till dagens 15-20 gram. Biomassan är sannorlikt oförändrad vilket innebär att det finns många små abborrar i sjön idag!
Ösjön och jag hade ett bra förhållande för sissådär 35-40 år sedan. Antingen stannade man vid starten och vann tävlingar eller så kom man från Storsund med tyngst påse. Nu för tiden pratar vi knappt med varandra. Ställen som förut var totalt värdelösa visar sig idag vara vinnarställen. För någon annan. Inbillar mig att man kan fiska både grundare och djupare på Ösjön jämfört med Runn. Lite större spridning storleksmässigt på fisken dessutom, även om 15-grammarna är irriterande vanliga här också. Många öar, vikar, grund och sund innebär otaliga möjligheter att välja fel ställe. Gemensamt för Runn och Ösjön är att det finns stora mängder fisk under isen om man är på rätt ställe. Segrarvikter över 10 kilo är vanligt förekommande vid tävlingarna i början av mars. Det går att bli sittande en timme i samma hål och enstaka gånger kommer fisken med upp till iskanten om det är någorlunda grunt från början. Vid dessa tillfällen gäller det att ha koll på fiskedjupet så att man har pirken där de mest huvudlösa abborrarna håller till.

Om du skulle tipsa om vilka grejer som gäller på Runn/Ösjön, vad skulle du då välja?
- Varpspö, 0,20 lina, 40 mm snabbsjunkande vertikalpirk, trekrok stlk. 16 och en lyspinkie. Eventuellt 14-krok, men jag tycker det är enklare att fiska med abborröga på 16-krok. Möjligtvis tafsfiske i gammelhål i slutet av tävlingen om området är uppborrat och uttjatat av trekroks-stress.

Är det några nyheter till årets SM som du vill avslöja redan nu?
- Vi tänker inte göra någon dataresultatlista innan prisutdelningen påbörjas. Syftet är att få igång prisutdelningen så fort som möjligt och konsekvensen kan bli att ickedeltagare ute i landet får vänta med officiell resultatredovisning en dag eller två.

Etiketter: sm

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln