DM i Jämtland

Dm silver ind. Dm silver ind.

OK, några har tyckt att jag har varit väl snål med mina analyser av tävlingarna i år så här kommer i alla fall en analys från DM Jämtland.

Jämtlandsdistriktets DM i pimpel är alltid en utmaning. För att kvala till SM, som är det huvudsakliga målet för många, måste du i herrseniorklassen vara bland med i toppen på just den här tävlingen för som bekant går endast 15% procent vidare. Svårt i ett distrikt med många inbitna och duktiga fiskare och där dessutom många under senare år har haft framgångar även i SM.

Jag hade aldrig varit på Idsjön, där dm-tävlingen skulle gå, men hade tyckt att det sett ut som en riktigt fin sjö när man åkt förbi den vid några tillfällen. Visste också efter lite reseach var på sjön Bosse Nässén och Björn Allerstam hade högsta vikterna där vid en klubbtävling år 2008, men antog att åtminstone Bosse som hade allra mest då skulle få sällskap av ett flertal andra denna gång. Hade tidigt bestämt att jag inte skulle bli en av dom. Började sedan fundera hur jag själv hade fiskat på närliggade sjöar sedan tidigare vid samma tid på året, som Bodsjön där 6 timmars gick för 5-6 år sedan, och skapade mig därefter en plan för ”var fisken borde stå”. På Idsjön med två stora inflöden kändes det ganska logiskt att det skulle finnas fisk intill dem, med största sannolikhet i bakvattenområden. Så hade det även varit på Bodsjön. Eftersom jag inte var särskilt sugen på att börja i starten, där det förövrigt såg riktigt fint ut, tittade jag på övriga delar av sjön och på kartbilden utkristalliserade sig två heta områden på bortre delen av sjön.

Pratade under veckan med både Daniel Eriksson och Thomas Larsson, som båda två hade gjort samma analys som mig. Fisken bör stå i bakvatten. Visade sig också att Daniel var mest intresserad av att gå till området mot Gimån, det som även jag fått mest feeling för. Daniel och jag, som skulle tävla i samma lag, bestämde oss därför att gå dit tillsammans och hjälpas åt att leta fisk.

Tog det sedan ganska lugnt ut i starten för att se var folk spred ut sig. Visade sig till sist att vi blev bara TRE i vårt område! Kanske hade helgens snö skrämt upp folk? Det kändes åtminstone mumma på förhand att vara så få på ett område man trodde på.

Vi startade igång tävlingen och efter en kvart fick Daniel och sedermera även jag fisk i några hål.  Det var dock ingen större fart på fisken och jag beslutade mig för att gå ner på en 47:an kaj, upp i längd på länken samt att jag började beta med fjädermygg. Såja, kändes som man kunde mjölka ur någon till i hålen då. Tänkte att nu är jag antagligen ganska rätt ute vad gäller utrustning.

Efter en halvtimme drog Daniel sig mer mot Gimån och jag gick på en grundrygg åt samma håll som jag sett på satellitbilderna. Pang, 15 fina abborrar i ett hål (mitt bästa hål för dagen) följt av några ströare bredvid. Märkte även att det var en fördel om hålen fick vila lite så slog tre i stöten med avstånd mellan så att inte fisken skulle få för sig att bli skygg. Ytterligare en iakttagelse var att fisken ofta tog direkt under iskanten. Jobbade på i högt tempo på grundet och fick lite fisk hela tiden även om det inte var några mängder i hålen. MEN dom var fina. När Daniel sedan kom förbi hade jag nog skrapat ihop 8-9 kg. Han trodde han hade 4 kg.

Området var vid den här tidpunkten, med dryga timmen kvar, överfiskat både vad gäller nya hål samt att vi hade gått om i samtliga gammelhål. Vi gjorde då en längre förflyttning bortanför vår startplats, d v s där vi fått lite fisk till en början, och härligt nog kunde vi fortsätta jobba ihop en del fisk där sista timmen med samma arbetsmetod som tidigare.

Vid ingång hade vi samma känsla, att fisken inte riktigt var på bettet, men samtidigt kan en sådan känsla ibland betyda att det är för lite fisk i området man varit på.

Vid invägningen stod det dock klart att vår taktik hade fallit väl ut, samt att vi hade haft rätt känsla angående fisket. Hans Erlingsson vägde in mest på 15,7 kg vid det andra bakvattenområdet där även Thomas Larsson hade 10,8 kg (5:a) vilket innebar SM-kvalplats för dem båda. Jag tvåa på 14,7 kg och Daniel 6:a på 10,6. Kval på oss båda också. SKÖNT! Förövrigt så kan det ju låta konstigt att fisket kändes trögt när man har så mycket vikt, men mina 14,7 kg var endast fördelade på 112 fiskar. Inget ösfiske al a Runn precis, men däremot snitt på smått fantastiska 140 gram!

Även kval på våra två Sveglag, där mitt lag slog Sundsjöfiskarna med ynka 18 gram på totalt 32 kg per lag! Kändes nästan jävligt men så jämt är det ju ibland och vissa gånger är man vinnare, andra gånger förlorare.

I övrigt då? Bergsfiskarna hade stora framgångar. Segrar i flera klasser ind. och lag. Tror faktiskt att deras herrveteranlag hade högsta vikt på 38 kg (rätta mig om jag har fel). Sedan vann givetvis även Gunbritt Magnusson, säkerheten själv, sig klass och är återigen klar för SM. Grattis till alla er och övriga medaljörer och SM-kvalade.

För fullständiga resultat så hänvisar jag till Sundsjöfiskarnas hemsida. Dom lär komma in där om ett par dagar.

NU laddar jag om för PÅSK och sen SM 2015!
Ibland är livet bra härligt för en pimplare...
//
Martin

Etiketter: tävlingsrapport

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln