Påsken 2015 i Strömsund och Hammerdal, del 1

Då har det blivit dags för en sammanfattning av påsktävlingarna från Strömsundstrakten som skulle bli en intensiv men rolig helg. Då jag skriver detta efterhand har jag dålig koll på de andra klasserna så ni får ursäkta om de inte nämns så stor omfattning. Resultatlistorna finns på Ulriksforsarnas Facebook grupp.
Vi startade dock med tävling på Hosjön och hamnade bokstavligen i skiten då startplatsen var förlagd på en bondgård. Tipsen före sa att det var mycket småfisk blandat abborre och mört. Började bortanför fjolårsvinnaren Börre och fick snabbt 20 borrar innan de första mörtarna visade sig. Fick fint snitt på mörten och fick sitta själv så valde att borra noga i en liten grop och under andra timmen nappade det riktigt bra för att sedan ebba ut men det räckte till seger på 10,2kg. På kvällen for vi upp till förläggningen i Hammerdal för att ladda inför helgens alla 9 tävlingar. Vapenvård och lite stärkande mat och dryck sedan var det dags att sova ut inför Skärtorsdagens tävlingar på Hammerdal och Raftsjön. 

Torsdag 
Start på Hammerdal men mitt tänkta fiskeområde ovanför bron var inte med så det fick bli nya domäner att fiska in sig på. Startade utanför kyrkan långt ut trodde jag men det var knappt en meter vatten så det var bara jobba sig utåt. När kanten ner till 3-4m kom så började det nappa fina abborrar i nästan var och varannat hål inte så många men de small på direkt så det var bara kasta sig på borren och göra nya hål om det inte small på en gång. Sista timmen blev det sämre men lyckades avsluta med nästan 1kg på fyra abborrar i ett av de sista hålen. Det räckte till vinst på 9,5kg och en fin fruktkorg i pris från ICA-handlaren som jag skänkt en burk mygglarver till innan start. Goda gärningar kanske lönar sig trots allt. 
På kvällen var det dags för Raftsjön som är känd för två saker. Det är fullt med mört och vädret är alltid speciellt. Glömmer aldrig den gången vi gick ut i solsken och 10 varmgrader och efter en timme kommer ett hällregn in som inte ger sig på hela kvällen. I år såg vädret lovande ut men väl uppe på höjden blåser det och driver snö över sjön. Vann här året innan så hade ungefär samma plan att jobba på ute på ytorna först för att gå närmare land där jag fått vinnarhålen ifjol. Började dock ganska många där så bestämde mig för att bara jobba på ute på flaket. Fick någon skaplig borre i början men i övrigt bara micromörtar. Rörde mig bort mot en liten grupp som börjat plocka mört. Får 15 finare mörtar i ett hål bakom men sen är det tvärstopp för mig men de andra plockar på bra. Måste hitta liknande storlek på fisken igen så driver fram över och efter 1,5 timme hittar jag kanonfiske på fin mört. Tyvärr störs det lite av ett par +5kg gäddor som finner min myska intressant. Putte från Östersund kommer till mig och plockar nästan 10kg sista 1,5timmen i ett hål. Själv får jag fart på fisket igen när mörkret faller och kan vinna min tredje raka på 11,7kg! Visst gjorde jag mycket rätt på dessa tävlingar men att lyckas hitta spiken kräver också flyt.

Långfredagen
Sporrsjön på morgonen och Fångsjön på kvällen. Sporrsjön fiskade jag privat på ett par gånger ifjol så där hade jag bestämt mig för ett område 3km bort (drygt) som hade fin kuperad botten. Erik Andersson och Thomas Larsson hängde med och vi spred ut oss på lite olika fläckar. Ganska mycket folk bakom oss där jag visste det varit sämre i fjol så det skulle snart bli ett 10-15tal fiskare i området. Får fina abborrar längs en kant innan jag parkerar lite utanför kanten och plockar mört i storlek 20g-400g dock alldeles för få stora skulle det visa sig då Erik parkerat i sitt 9:e hål och med 15 minuter kvar blir tillsagd av Thomas att ge sig av hemåt så han inte riskerar missa ingången. Erik vinner på 21,7kg för Sonny Wiberg på 19kg och jag tar en 3:e plats på 14kg (knappt). 
Efter en lång rutvila och några hamburgare var det dags för kvällstävlingen på Fångsjön där jag var med ifjol och gick helt fel även om jag hittade fint fiske den tävlingen med. Nu hängde jag med Erik och Thomas till andra änden på sjön tillsammans med 20 talet andra fiskare så det kändes inte speciellt hett när vi klungade ihop oss direkt från start. Kommer dock snabbt upp fina abborrar över hela området och sedan sprider vi ut oss, några blir kvar medan jag och flera driver utåt. Nappar bra men det blir färre och färre stora. Isen här var den värsta i år säkert 80cm samtidigt som det var den tävlingen där det lönade sig mest att borra så när fisket grinar till sig lite sista timmen så börjar det bli riktigt jobbigt att hålla igång humöret. Erik Tikkanen vinner överlägset med 18kg och jag lyckas ta andraplatsen på 12,2kg med 1hg marginal. Detta var också första deltävlingen i Ulriksforsarnas Påsk-Cup där totalvikten över 3 kvällstävlingar skulle räknas. 6kg efter men i Jämtland är det inga stora marginaler och missflyt får alla för eller senare.
/Jesper