Påsken i Strömsund och Hammerdal, del 2

111:an knoppen med en 1,2kgs 111:an knoppen med en 1,2kgs

Lördag
Påskafton inleddes med tävling på Låsjön utanför Hallviken en fin liten flack sjö med vass och gräs på stora områden. I fjol när vi var här kom det upp både stora mörtar och idar. Jag startade i samma område jag varit på förut och ganska snart hitta jag en fläck med gräs på botten som det nappade skapligt på men fick ingen riktig fart på fisket. Bytte till tafsen och hittade en fläck med finare snitt på abborren. Sista timmen fiskade jag efter mört men hittade inget vidare innan sista hålet och då var det redan försent. Vägde in 8,6kg och blev 8:e på det. Baddarn vann herrklassen på 12,2kg   men Håkan "111:an Knoppen" Jansson hade högsta vikten med 14,7kg.

På kvällen skulle vi till Gåxsjön i Lövberga en sjö som är innehåller lite väl mycket randiga braxar för min smak. Har inte haft någon framgång här förut så beslutade mig för att fiska på motsatta sidan. Startade med 4 mörtar direkt men sedan bara en massa bomhål. Ser mig omkring och det drillas grov fisk till höger och vänster. Släpper mörten och borrar mig utåt men får endast en finare fisk och bommar någon. Erik som måttar ett slag med huggkroken mot borren kommer förbi. 
-Det går inte! Fisken är FÖR stor. Den är f#n dumstor! 
Då han redan fått 4 halvsmå runt 7-8hg och tappat 4 större. Jag hittar ett hål med mört och tar en åskadarplats när Erik och Janne Johansson drillar den ena stora efter den andra. Det tappas många och grävs upp många stora svarta skuggor ur hålen på hela området. Jag jobbar på med mörten för att tappa så lite som möjligt i totalen på cupen. Visar sig inte vara någon jättebra taktik då jag skrapar ihop 6,8kg medan Janne J vinner på 13,7kg och Baddarn och Thomas Larsson drar ifrån i totalen. Erik Tikkanen tappar ledningen när han får 3,8kg. 

Söndag
Nu var det planerat att vi skulle åka till Vikinganappet och kanske till Cup-avslutningen om någon låg bra till. Efter lördagen var orken helt i botten och efter första tävlingen med lite motgång för egen del så blev valet enkelt. Sovmorgon och byatävling i Kakuåsen. Parkering på isen och tillåtet att ta bilen ut på isen om man ville. Propagandaväder och närmare 300 deltagare så inramningen kunde inte varit bättre. Vi kommer lite sent men hinner i alla fall höra att gädda räknas full vikt(oklart hur det var med lake). Startar vid en vassudde och river en i första hålet men går sedan ut och får lite småfisk på 4m innan Janne J tar en gädda som jag gissade var 3kg(knappt 2 visade det sig). Sticker långt ut på sjön och får direkt en 6hg och en skaplig mört men 30 hål senare har jag bara på 5 fiskar till varav en väger 4hg. Blev 2,6kg och en ficklampa från prisbordet. Vem som vann hann jag inte uppfatta men Janne J blev 2:a med 48grams marginal. 
I pausen kom dagens miss när jag hamnade i fel matkö och missade Chili Con Carne. Efter en kort förflyttning till nästa startplats och en snabbvila i ett soldike var det dags för avgörandet i cupen på stora Gåxsjön. Thomas och Baddarn anslöt från Vikinganappet så alla topplacerade i cupen var med. Jag behövde chansa lite för att kunna ta in närmare 6kg på Janne och de 3 andra som var före mig i cupen. Planerade att gå 5km till ett område jag kände till sedan förra gången jag var här och hoppades få fiska själv. Baddarn tog sikte på kyrkan men bytte snart skoterspår och siktade på samma område som mig. Vi gick ner på 45min ungefär och andra hålet får vi lite mört men inget mer. Går ner mot en vass med lite gammelhål utanför och tar snabbt 4 fina abborrar innan jag river av linan på en. Baddarn får också ett hål och junior David från Täby ansluter. Jag smyger iväg till den vik jag fått fisk i förra gången och får direkt 10 finare. David och Baddarn ansluter men får inget så David drar vidare och Baddarn går tillbaka. Får någon till innan jag doppar i deras gammelhål; Första hålet ger ett par fina, det andra kommer det mört direkt. Byter till tafs och det drar igång ordentligt kollar på klockan och det är 50minuter tills jag måste sticka. Får fisk tiden ut och nu är det bara frågan om vi hinner in på 1timme. Kommer bort till Baddarn och då har vi 7minuter tillgodo på tiden vi hade ut. Stapplar in med några minuters marginal och väger in 14kg. Janne J får sin enda riktiga miss på påsken och de andra i cupen har runt 7kg. Vinst i herrklassen och totalen. Mest hade Lasse Sundberg med 15kg så han vann totalen i veteranklassen. I damklassen vann Sanna Karlsson cupen och juniorerna vanns av David Öman. 

Måndag
På måndag var det Borgvattnet som gällde och tack och lov ingen stor sjö efter gårdagens långpromenad. Detta är en riktigt fiskrik sjö med massor av abborrar i alla storlekar och även mört. Startade i ett område mitt på sjön som jag mindes var lite kuperat och efter en halvtimme kom vi på rätt kant(grop) och när man fiskade på halvdistans högg abborrar mellan 80-250gr som galna ett tag. Hade nog 10kg efter 4st hål. Sedan var det lite segare men fick i alla fall skapligt med fin mört och lite abborre tävlingen ut. Såg att Janne J lyfte ur en påse efter drygt halva tävlingen men det ledde bara till att han fick sällskap och fisket dog ut för honom med. Det blev påskens klart högsta vikter när jag vann på 23kg före Janne på 22kg. Tredje pris på 17kg och minst 10 till över 10kg. 

Sammanfattning
En osannolikt bra påsk resultatmässigt för min del med 5 vinster och 2 pallplatser samt vinst i totalcupen. Fantastiskt väder och otroligt trevligt sällskap gör ju att man längtar till nästa år redan nu. Det kan tyckas lätt nonchalant när jag beskriver mitt fiske medan många kämpade med att hitta fisk över huvudtaget. Men det är det som är Jämtlandsfiske, är du rätt finns inga bekymmer och 10kg känns lätt men är du fel är det lika roligt som en stenig skogsjö i Hällefors en måndag i Februari. Jämtland ger och Jämtland tar. Nu far vi till Norsjö!
/Jesper