Säsongssummering del 1

Det svenska landslaget, med bla totalsegraren Birgittta Gustavsson Det svenska landslaget, med bla totalsegraren Birgittta Gustavsson

I söndags städade jag bort mina pimpelgrejer för sommaren, 29 tävlingar har det blivit för min(Eriks) del den här vintern. Det började med Råttjärasjön utanför Edsbyn och slutade med SM i Norsjö. En del av det som kom där i mellan kommer att tas med här.

Säsongen 2013/2014 så låg det mesta fokus på uteblivna isar och som bekant blev även SM 2014 uppskjutet pga dåliga isar på Runn, men kanske främst på Ösjön där den i princip var lika tunn som en bordsskiva på stora delar.

Så även inte för den här säsongen fanns farhågor om uteblivna isar, det gick ju bara inte att flytta SM en gång till. Men turen var på pimpelfiskarnas sida iår och isarna låg redan starka till årsskiftet på de tilltänkta SM-sjöarna. Men innan dess så hann Lars Jansson rivstarta säsongen med en totalseger i HDH-Cupen, som den här säsongen hade utökats till fyra deltävlingar och förgyllde därmed två hela helger för närmare 100-talet fiskare.

Några till som börjat säsongen starkt med flera segrar och topplaceringar var K-O Wikström, Jesper Dyberg, Jonas Gustafsson och S-O Holmberg. Den senare som fått ta steget ner i YHV igen pga regeländringar var hetare än någonsin och verkade i princip oslagbar ett tag.

 Den första deltävlingen av PSC kom i mitten av januari, Norarycket var tävlingen i fråga och en rejäl skalp togs utav Bernt Berggren när han sopade mattan med drygt 160 fiskare. Därmed tog han ledningen som han sedan utökade och ledde halvvägs in i Cupen.

När det sedan blev dags för SM i början på februari så hade det kommit en del snö och isarna var relativt tjocka. Förutom några ganska väntade hemmasegrar så hade Leif Lothström en kanonhelg och blev SM-kung. Så vitt jag vet så är det första gången någon har tagit en dubbel med högsta vikt individuellt och sedan deltagit i det lag som har högst vikt dagen efter. SM-medaljörerna var nu kvalificerade till det NM som skulle gå av stapeln i Sveg runt mitten på Mars.

 Innan dess så hann några större ”event” avgöras, det handlade om Jämtcupen, Kälarne Cup och Slaget om Runn(Falu- och Borlängemästerskapen). Tävlingar där Martin Södergårds, Thomas Larsson och Per ”Chefen” Nilsson tog fina skalper bara helgerna innan NM skulle avgöras. Ett NM där Sverige vann Nationskampen tämligen komfortabelt och där Birgitta Gustavsson kunde stoltsera med den högsta vikten bland nordens bästa pimpelfiskare. Vilket är stort! Det kanske bör tilläggas att de två senaste gångerna svenskar har haft den högsta totalvikten på NM så är det kvinnor som har lyckats med bedriften(2013(?) var det Lotta Engvall som gjorde det i Finland). Det är bara att konstatera att grabbarna får rycka upp sig till nästa år då NM är i Finland.

Helgen efter var det dags för 9:e deltävlingen i PSC och Bernt Berggren fick lämna över ledningen till klubbkamraten Jonas Gustafsson efter att Jonas segrat på det anrika Kilaforsnappet. Det var för övrigt samma helg som Sveriges största pimpeltävling ägde rum, vi talar naturligtvis om Hedsjöpimpeln som i år firade 20-årsjubileum. Den här gången fick P-A Nyberg revansch sedan den tråkiga andraplatsen bakom Jörgen Storm 2003 och P-A kunde äntligen pricka av Hedsjöpimpeln i meritlistan.

Ett par helger senare var det dags för påsk och Martin Södergårds som innan helgen samlat på sig några andraplatser utlöste en total ketchupeffekt och tog 3 segrar, en andraplats och en sjätteplats på de 5 tävlingarna han deltog i. En av segrarna kom dessutom på Vikinganappet och kampen om vandringspriset hårdnade och jag skulle bli förvånad om priset lyckas överleva ytterligare ett år då nu totalt 10st har chansen att plocka hem den prestigefyllda pokalen. Nämnas bör också påskens höjdpunkt göra, OS på Storhamrasjön som var rekordlåg iår och fick uppleva ett nytt sjörekord(21kg) när Anders ”Laxen” Axelsson skrev in sig i historieböckerna.

I morgon kommer del 2, med bla. 10 saker jag har noterat med säsongen.
/Erik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln