Thomas "RM" Larsson tänker fritt om krokars betydelse

-Den första frågan man ställer sig, har krokens färger egentligen någon betydelse?

svar: Jag tror att färgeroch nyanser har betydelse, beroende på hur vattnen ser ut, om det är mörkt ljust eller grumligt. så ser fisken kroken på olika sätt.  Sen om man fiskar djup eller grunt är det stor skillnad på hur fisken ser kroken.


-Vilken färg tycker du absolut måste finnas med på en krok?

Svar: Rött


-Använder du garn, chenille eller endast rena limkrokar?

Svar: använder nästan uteslutande chernille krokar i början av säsongen sedan på våren använder jag mig av lim med inslag av antron garn.


-Anpassar du krokens utseende efter tiden på säsongen, sjö och väder?

Svar: ja. det är beroende på om det början på säsongen så kör jag med garn och chernille . Sedan ju mer vår det blir så går jag över och fiskar lim krok. Ju längre upp i landet jag fiskar, så använder jag mig av klarare färger,  ju längre ner i landet så går jag över till ljusare färger som gult och rött.


-Har krokens storlek någon betydelse? vad väger in vad du väljer här?

Svar: ja krokens storlek anpassas och fiskas in efter pirken, För stor krok på en liten pirk så förlorar pirken sin gång. mycket viktigt att inte över dimensionera kroken. allt ska testas och vägas in rätt. ju större pirk och framför allt bredare pirkar så orkar dom lyfta upp mer, då går det ofta att använda sig av lite större krok.


-Vad anser du vara det viktigaste med en bra krok?

Svar: Att det är lagomt med Garn/lim eller chernille på kroken för mycket gör att kroknings egenskaperna minskas. sen att man använder sig av rätt mönster att efterlikna ett öga är ett riktigt bra mönster som jag har som grund på de flesta krokar jag gör.
Sen får kroken absolut inte vara slö eller för mjuk. så den rätar sig efter en stor fisk. Jag gillar krokar som är lite tunnare i godset men endå starka för att få en så lätt krok som möjligt.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln