BÅTPIMPELTÄVLINGAR - DET SMÅLÄNDSKA UNDRET

En härlig drös småländska båtypimplare En härlig drös småländska båtypimplareAtt pimpla abborre från båt har lång tradition i landet, men att ha båtpimpeltävlingar är nästan unikt för det småländska höglandet. I trakterna runt Jönköping och Nässjö har vi sett en riktig båtpimpel-boom de senaste åren och intresset verkar bara växa för var dag som går.

Höglandsfiskarnas abborrtävling i helgen på sjön Östra Lägern, samlade drygt 80-talet startande i de olika klasserna, vilket idag måste ses som helt fantastiskt. Tävlingen som började för ca 10 år sedan, har sett en positiv trend med ökat deltagarantal för varje år som gått och i lördags sattes nytt rekord igen.

Men det småländska undret stannar inte där. Flertalet klubbar i regionen genomför varje höst båtpimpelserier i främst sjöar i regionen. Vanligtvis 4-6 tävlingar per höst med 15-20 startande per tävling. Sammanlagt tävlar ca 100 personer i båtpimpel varje helg plus. Dessutom har vi den båtpimpel, som förekommer utom tävling under den ganska långa säsong, som det går att pimpla abborre. I våra regioner har vi ju haft dåligt med is under de senaste 10 åren, vilket säkerligen bidragit till denna utveckling. I brist på bärkraftiga isar har ett par pimpelfreaks testat möjligheten, att båtpimpla mitt i vintern, med utmärkta resultat.

Jönköpings Sportfiskeklubb, med Ove Bohm i spetsen, har kört båtpimpelserier sedan tidigt 70-tal på sjön Bunn och inspirerat andra klubbar i området, att testa. Själv gjorde jag mina första tidiga försök i slutet på 70-talet på just Bunn med hyrd båt och en knackig 2-hästars motor. Mina resultat i begynnelsen var mycket blygsamma, men med tiden lärdes tekniken in och efter ett tag lossnade det, med finfin stekabborre i båten. I Huskvarnaklubben körde vi Kommunmästerskap i början av 80-talet och flera andra klubbar startade upp sitt båtpimpel  ungefär samtidigt. Höglandsfiskarna, som arrangerade stortävlingen 10 oktober på Lägern, var tidigt med på tåget, som sedan bara rusat på till dagens nivå. Till skillnad från andra tävlings-dicipliner, där intresset bara minskat, ökar som sagt båtpimplet hela tiden. Den enda jämförelsen i landet är trollingtävlingarna, som också ökar.

Gemensam nämnare för dessa tävlingsgrenar är ju fiske från båt, vilket verkar ligga i tiden. Kan det vara så enkelt, att det är mindre jobbigt och fysiskt krävande med båtfisket? Ja vem vet. Båda tävlingsformerna innebär ju också en hel del skärmtittande via ekolodet och det är ju också poppis i nuläget. Strunt samma, när det går framåt. En del tycker ju att det är fusk med detta hjälpmedel och likadant har det ju varit när det gäller haspelspö och rulle vid båtpimpel. Argumentet har varit, att det inte är riktig pimpel, om du använder detta. Utvecklingen måste dock få gå framåt och tävlingsfisket kan inte lyssna på bakåtsträvarna. Det har vi inte råd med eller som någon klok gubbe sa: - Det bästa sättet att förbli okunnig, är att förkasta, utan att undersöka.

Att båtpimpla kräver inga avancerade utrustningar, då flera av regionens skickligaste använder vanligt pimpelspö vid tävling. Det är dock tillåtet med rulle och haspel-spinnspö vid alla tävlingar numera. Valfriheten skall styra utvecklingen och vi har sett goda resultat med detta. Ekolod och GPS är också ok idag.
För övrigt gäller ungefär samma regler, som vid vanliga pimpeltävlingar: avliva fisken, bestämt avstånd mellan båtar, inga upphängare tillåtna, ett spö i taget i vattnet och flytväst-flytplaggstvång för tävlande istället för isdubbar.

Vi som sysslar med detta rekommenderar pimpelfiskarna i landet, att pröva i era vatten hemmavid. Fångstresultaten blir ofta bättre än på vintern vid båtpimpel och valfriheten blir större. Än så länge är det bara tillåtet med abborre i våra tävlingar, men här finns ju delade meningar även i vårt distrikt. Men det där talar vi om en annan gång.

Till sist lite tips för intresserade: Använd tyngre blink än på vintern, då fisken ofta står ganska djupt, 10-15 meter är vanligt. Själv använder jag Mankans diamant 81 mm.

Pröva med tafs under blink. Det funkar ju med trekrok, men flertalet i topp använder numera tafs med mormyska eller tafskrok under.

Maggotboll på kroken eller öga + maggots. För den oinvigde är ”magottboll” en hel drös med maggots på kroken. Uttrycket är myntat av en viss Samuelsson i samband med Björköfjärdstävlingarna för några år sen.

Pröva att drifta vid båtpimplingen, om vinden tillåter. Ankra alltså inte direkt.

Varmare kläder än på vintern, då det är lite problem med att röra sig i båten, som sig bör.

Pröva att pimpla pelagiskt. Visserligen står abborren oftast vid botten, men undantag finns, särskilt tidigt på hösten.

Om du vill ha riktigt roligt vid båtpimpel så ska du köpa dig ett dropshotspö med en
2500 – rulle, gärna Shimano, 0,28 – nylonlina och ett rejält tafsblänke med tafsmyska, modell Björköfjärden. Du kanske inte blir bäst, men varje fisk blir roligare att få, enligt min uppfattning.

Täta linor från det småländska Höglandet.

Resultat från stortävlingen på östra Lägern finns på Höglandsfiskarnas hemsida.

Text: Pelle Ernsth

Etiketter: båtpimpel

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln