Säsongen närmar sig och diskussioner om SM har återigen vaknat till liv.

Säsongen börjar närma sig, även om inte väderleken säger detsamma. Men nog kommer även den att svänga(troligen) över till det bättre inom den närmsta månaden så att vi får beträda isarna igen.

Diskussionerna om öppet SM eller ej går varma på Facebook och det är många tankar. I grunden är en kvalifiaktion via DM det bästa, men med nutidens vintrar och osäkra isförhållanden kanske vi får tänka om. Just därför att fokuset alltför ofta faller på om det skall bli öppet SM eller ej.
Dessvärre är det en fråga som också sätter Sportfiskarnas förtroende på spel bland oss pimpelfiskare ute i landet när ovissheten om förutsättningarna är så väderberoende och ett beslut är svårt att ta på förhand.

Frågan tas även upp om kvalifikationsprocenten skall höjas(30% i seniorklasserna nämns).
En förändring som kanske är oundviklig om vi fortsatt vill behålla ett deltagarantal på runt 500-600 personer på den individuella tävlingen.
Men vi skall även komma ihåg att det är en väldig skillnad på procenten som tar sig vidare på olika DM runt i landet idag.
Med en kvalifikationsandel på 15% så måste det vara 21 i en seniorklass för att fler än 3st skall ta sig vidare. Därmed så har alla klasser och distrikt med färre än 20 deltagare idag en kvalifikationsandel på över 15%. I vissa fall är den så hög som 100% i de mindre klasserna i och med det att alla medaljörer på DM tar sig vidare till SM.

Därmed skulle en höjning av procenten ge rättvisare förutsättningar över landet.

Frågan om hur man kvalificerar sig sköts idag av respektive distrikt och många olika metoder tillämpas. I vissa fall är det en tävling som är grundande och i andra fall är det både serie och ett "huvud-DM". 
Ser vi även här till rättvisans skull, så bör sportfiskarna dra upp riktlinjer för hur kvalifikationerna till SM skall gå till.
Så att det är samma sak som gäller för alla distrikt och med en höjd procent för kvalifikation så kanske inte en tävling blir så slumpartad ändå?

/Erik 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln