Första tävlingsdagen, VM Mormyska

Återigen var det tidigt uppstigning, 05:15. Frukosten serverades strax efter och halv sju var det lottning till rutorna. Thomas lottades till ruta A, Timo ruta B, Folke ruta C, Arto ruta D och Johan ruta E. Nu var det bara att köra på och fiska så bra som möjligt och hoppas fiskegudarna är med oss.

Bussresan till sjön tog 2,5 timme på hyfsade vägar genom gråa miljöer, grå samhällen med grå människor och något enstaka neonfärgat hus eller hustak. Väl på plats fixades mäsk och beten i reglementsenliga burkar. Det är tillåtet att använda en liter brödmäsk och en liter beten, så som bloodworms, jokers, pinkies eller maggots. Laget körde med nästan en liter jokers till märkning, några deciliter bloodworms och en nypa pinkies som beten.

För att komma till sjön fick vi vandra nerför en lång geggig backe, som på hemvägen skulle visa sig vara om möjligt ännu kladdigare och tung att gå i med alla kläder på. Väl på isen väntade en promenad på dryga femhundra meter till dagens rutor. Efter beteskontroll vid respektive ruta väntade alla på första signalen som ger alla fiskare tillträde in till rutorna. Fem minuter senare gick startskotten och 50 borrar skruvades frenetiskt ner i isen fyra, fem, sex hål per person. Syftet var förstås att loda djupet och mäska.

Efter bara en kort stund insåg man att det skulle bli en trög dag med relativt små vikter. De fiskar som togs upp var småabborrar och snorgersar, en del riktiga monster för arten på 10-12 cm. Eftersom Team Sweden inte haft möjlighet att träna på sjön, vilket alla andra lag förutom Norge haft möjlighet till, gick mycket av tiden åt till "trial and error" för att hitta något som funkade. Peter, Pär och jag försökte coacha killarna så gott det gick med att ge dem information om vad andra tävlande som fick fisk i rutorna använde. Tyvärr utan större resultat. När det återstod en timme av de tre tävlingstimmarna började även våra grabbar få litegrann, men för sent. Det visade sig att tunn lina (0,04 mm) och en mormyska i storleken kring 2,5 mm med 20 krok gjorde susen för de svårtrugade och tröga fiskarna. Att det sedan var lite strömt i vattnet gjorde ju inte saken lättare med så tunna grejer. Vitryssar, letter, litauer och ukrainare fiskade till synes bra.

Oron för isen visade sig vara ganska överdriven då den höll cirka 18 cm av ganska god kvalité. Morgondagen borde inte vara något problem för att genomföra andra tävlingen. För att vara på den säkra sidan hade dock brandkårs- och ambulanspersonal tagit sig till fiskeområdet med gummibåt, brandslangar och syrgastuber...!

På kvällen när vägningen redovisades visade det sig att vi fiskat till oss följande platssiffror: Thomas - 6, Timo - 10, Folke - 6, Arto - 8, Johan - 9. Med en total platssiffra om 39 poäng ligger vi efter första dagen på åttonde plats. Nu väntar invigningsbankett...!

/Marino