Cupäventyret i Norr!

Gott folk! Vi har en norrbottenskorre på ingång till pimpelsport! Duktige pimpelprofilen Stig Granström från Råneå har nämligen antagit utmaning att bli vår norrlandsman. En närmare presentation av Stig kommer inom ett par dagar, fram till dess får ni läsa hans första betraktelse från helgens bataljer!

Lördagens tävling i Luleå
Skönt vinterväder när vi anlände till hamnen i Luleå. Allt eftersom deltagarna dyker upp förstår jag att det blir en tuff tävling. Fjolårssegraren samt tvåan från ifjol dyker upp.  Tungviktarna från Finland anländer med Veli Metsävainio i spetsen dyker upp. Från Umeå kommer Antti Kallo . Från Norrbotten kommer Ulf Keinström och alla Råneåfiskare är på plats.
Avlysningen av tävlingsvattnet gör att förra veckans fiske diskuteras. Vilket djup och vilka mängder resonerades. Kent Enbuske påstår att mängden fisk som finns i hamnbassängen är massiv. Storleken på abborrarna är mycket över halvkilot, vilket medför att spänningen stiger.
Tävlingsledaren Andreas Anttila drar förutsättningarna om isbanorna. 25 meters avstånd ska hållas. Så drar vi iväg. Jag gör som jag brukar drar mig ut mot mitten framför kranen i hamnen. Ser att Kent Enbuske stannar upp närmare isbanan och Veli likaså. Juhani Salmela stannar ett 30 tal meter utanför mig.  Jani Sipola blir min närmste granne när startskottet går. Min största pirk laddad med en 14 mormyshka drar iväg mot djupet. Runt 8 meter bör det vara. Direkt jag lyfter pirken från bottnen ser jag en dragning i linan. Men ingen fisk sitter på. Efter ett 30 tal sekunder drar det igen i linan. Ingen fisk denna gång heller är krokad. Ett par minuter senare borrar jag nytt lite närmare kajen. Direkt får jag 5 halvhyfsade abborrar runt hektot. Du hugger inte utan alla är krokade längst ut på näbben.  De hugger inte utan jag får vänta ett tiotal sekunder för varje fisk. Ser att Jani varpar hela tiden med täta mellanrum. Flyttar ett 20 tal meter närmare kajen och blir ensam. Nu drar storfisket igång. Närmste 25 minuterna fyller jag skryllan med 8 -10 kilo vacker abborre från samma hål. Många över 300 gram.  Men samma försiktiga napp. Jag har nu bytt till en lättare pirk med längre tafs. Har laddat myshkan med mask och larver. Abborrarna är för stora för att ta ögat av.
En timme har gått och min skrylla har runt 12 kilo fisk. Då kommer bröderna Sannemalm utifrån., Jag tecknar till dom om stor fisk. De får kontakt direkt i deras först hål. Jag flyttar nu ofta med endast 1 till 4 fiskar i varje hål.  Ser att Kenneth får ett guldhål med stor fisk. Minst 10 kilo i hålet och jag har nu 45 minuter med bomhål. Stressad ser jag på att Jani dessutom direkt varpar upp fisk på fisk från alla nya hål han borrar.
40 minuter kvar. Jag har tömt skryllan för att lättare flytta mig. Då går jag ut tillområdet som vi började få fisk på och borrar upp ett hål mitt emellan gamla hål . Där blir jag sittande 30 minuter. Runt 6 kilo vackra abborrar gör min skrylla tung igen.  För en timme sedan hade jag kontakt med tor fisk. En kilosfisk släppte när den kom i kontakt med isen. På nästa nersläpp dyker en halvkilos på som varpas upp till isen och släpper längst ner i hålet.
Slut på fisket och inför invägning. Tror inte att det räcker till att slå bröderna Sannemalm och Jani som har haft flyt med håltagningen. Veli promenerar om mig sist biten in och jag ser att hans skrylla är full. Med honom kommer Tony Enbuske med en lika full skrylla.
Jag väljer att väga in sist. Veli har vägt in22400 gram. Tony lite mindre. Lite besviket er jag att vågen för minfisk stannar på 21714. Nu grämer jag mig år de tappade fiskarna och de som klev av på vägen upp. Åtminstone 3 kilo som släppte.  Kanske varpar jag för fort så att de släpper vid iskontakten.  Men en hedrande 5:e plats gläder jag mig åt i alla fall. Många finna skalpar tagen av 68 åringen.
/Stig