Premiär på Norrdonsnappet

Iväg halv 6 från Råneå. Lars och Daniel var medföljare. Vi hade bestämt att gå på olika områden på sjön. Jag skulle gå ner till området jag fiskade på när SM lagtävlingen var här på sjön. Upp runt 5 kilometer från start. Daniel skulle gå in i stora viken till vänster drygt 3 kilometer och Lars skulle söka sig åt det hållet men längre ner i sjön. Klockan halv 8 var vi på plats och försnacket med Luleåfiskarna startade. De var lite hemliga om var de hade fiskat här tidigare. Ulf Keinström skulle gå till ”hans” ställe långt ner till höger på sjön.

Väl ute på isen när vi släpptes iväg var det tydligt att de flesta skulle ner i stora viken till vänster. Jag och bröderna  Anderson från Skellefteå gav oss iväg rakt fram förbi ön. Framför oss travade Jan Öhlund, med sin pulka, i hög fart. Efter 45 minuter hade jag nu 3 minuters promenad fram till området jag sett ut. På plats borrades ett hål när grundet. 2 meter djupt! Ingen fisk! Nytt hål 10 metr längre ut. 2,5 meter, Fiskkontakt direkt. Abborrar på runt 7 gram kom i snabb följd. En bonus på 100 gram samt ett par mörtar hamnade på botten av skryllan.  Nytt hål 10 meter ut. En meter djupare. Småa abborrar igen samt en bonus på runt 80 gram. Ett par mörtar här också, men inget drag. Jag ser att JanneÖhlund drar fisk 300 meter längre ut och närmare ön längre ner i sjön. Efter att ha borrat runt 5 nya hål med varierat vattendjup men med fångster av endast små fisk eller ingen fisk alls. Nu blev stressen för stor. Ut till Janne. Han hade fått abborrar av kalibern 10 till 50 gram samt några runt hektot på sin trekrok. Slog några hål närmare ön utan någon dragning i linan. En och en halv timme hade nu gått av tävloingstiden och endast runt 1 kilo fisk i min kont. Nu drog jag mig ner mot grundet igen där bland anat fru Rimmervik hade gjort några hål på insidan för att sedan gå vidare. Jag påminde mig själv om att många fick fisk snett bakom grynnan i fjol på SM. Mitt andra hål där och djupet bara runt 2 meter gav helt plötsligt 5 abborrar med en snitt vikt på 100 gram med efterföljande små mörtar. Nästa hål likadant, med med mindre storlek på abborrarna och mörtarna. Tredje och fjärde hålet likadant. Fiskarna var visserligen pigga, men småa. Då kommer Henry Warg förbi och slår ett hål utanför mig på kanten till lite djupare vatten. Han drar upp abborre på abborre som jag uppskattar till runt 100 gram. Bröderna Andersson slår varsitt hål innanför mig och får direkt småabborrar. De berättar att de lämnat området längre bort eftersom det endast nappade småabborrar.

Efter ytterligare en kvart med fiskkontakt i alla hål jag slår på 2 metersvattnet bestämmer jag mig för att endast fisk småmörtarna där. Henry och de övriga drar sig utåt och närmare hemåt. Fram till 5 minuter kvar drar jag nu mört. Kanske runt 300 stycken blev det i de tre hålen jag fiskade ur. Två mormyshkor drog jag fast i pimpelhandsken. En mormyshka släppte av sig själv. Storlek på krok är nu nere på 16. De gulfärgade gav mest fisk, men även de blå fungerade bra.

Fem minuter före slutet startade jag hemfärden. Jag fick följe med Lars som hade gått runt för att söka abborre. Han hade runt 4 kilo. Mattias Markström kom också ikapp mig. Han hade sökt abborre hela tiden. Han trodde att han hade runt 6 kilo.  BrödernaAndersson var missnöjda . Bara några kilo sa de att de hade. Själv uppskattade jag min fångst till runt 7 kilo.

Efter 45 minuters promenad var vi framme i mål. Många hade stora påsar. Jag såg att Andreas  Anttilla slog upp sin fångst direkt på sållet. Påsen som han sedan knöt ihop var stor. Över 10 kilo uppskattade jag det till . Janne Johansson som stod framför mig hade en påse som var ett par kilo tyngre än min. Förhoppningen om en placering runt 20 fick jag när min påse vägde några gram från7800. Janne Johanssons påse vägde drygt 10 kilo. Andreas berättade att han hade fått nästan 12 kilo. Marcus Danielsssons påse som var en av de sista att väga invägde strax över 11 kilo.

När prisutdelningen drog igång visade det sig att Andreas hade vunnit och Marcus blev 2:a. Snyggt fiskat av Norrbottensfiskarna som verkligen trivs att fiska på Västerbottensisarna. Dagen före hade Staffan Eriksson vunnit herrklassen och Susanne Häggroth vunnit damklasen med Råneklubbens Lena på andra plats. Lena var nöjd över det pris hon fick på den tävlingen.

De 10 främsta hade tydligen varit inom samma område i den stora viken till vänster. Det sades att en av fiskarna hade suttit i samma hål hela 5 timmarstävlingen och dragit mört. Björn Eldh som sökte abborre och fler med honom kom in med mycket små påsar. Det visar sig att mörtfisket dominerar på detta vatten.

För min del kommer jag att besöka denna tävling framöver om kroppen godkänner det. Dessutom ska jag fiska mört hela tiden. Jag tror att ett par kilo till hade det blivit om jag gått in för mörtfiske på det område jag fiskade på.

På väg hem resonerar jag med Daniel Bergman. Junioren från vår klubb som måste tävla i seniorklassen. Han har nu under vintern visat att han har lärt sig mycket. Idag blev han 20 och därmed den ungdom som dragit mest fisk. Han är som jag tycker, den helt överlägset bäste junior här uppe i norr. Endast Eelis Lassheiki från Torneå kan mäta sig med honom.  Idag hade han endast ett par hekto mindre än vad jag hade. Alla vet vad jag tycker om klassindelningar och att alltför många ungdomar slutar när de redan som 16 åringar MÅSTE tävla mot seniorer. Det hade varit bättre om de hade fått välja att fisk i juniorklassen upp till19 år eller tävla i öppenklass. Daniel var ganska nöjd men tyckte sig ha valt fel ett par tillfällen under tävlingen för att vara riktigt nöjd. Jag poängterade att det hade jag också gjort och många mer med mig.

Nu blir det DM till helgen. Tävlingen är flyttad till Lauker. Enligt de som fiskat där tidigare kommer det att bli svårfiskat.

Sedan avlutar jag tävlingssäsongen Valborgshelgen med tävling på hemma vatten både fredag kväll och lördag. Dubbelnappet i  Mettejärvi avslutar min tävlingssäsong  på 1:a maj.

Hoppas vi ses nästa år.
SM på Burträsket är redan bokat!
Stig G