Sammanfattning ifrån gårdagens tävlingsmöte

I går var det dags igen för Sportfiskarnas tävlingsmöte. Ett möte som hålls en gång varannat år. Där det beslutas i tidigare inskickade motioner och det hålls även en typ av årsmöte där Sportfiskarnas tävlingsverksamheter gås igenom. 

För vår del som vurmar om pimpel och för en del läsare även mormyska så är våra representanter i tävlingskommitén Erik Tikkanen(Pimpel) och Marino Savencenti(Mormyska) som nu är efterträdare till Andreas Wetterhall. Riktigt bra killar som har varit, och kommer vara, stora resurser för utvecklingen i respektive gren.

Till årets möte hade 90 personer tagit sig till Bromma där mötet hölls, 80 av dessa hade rösträtt vilket troligtvis innebar ett nytt deltagarrekord. Det talades om skräckexempel där endast 4 personer har deltagit på tävlingsmötet några år bakåt.

Personerna på plats var alla engagerade och sig villiga att besluta om tävlingsfisket framtid. Varje distrikt och fiskeklubb(som är bunden till sportfiskarna) har minst en varsin röst. Det skall även nämnas att Sportfiskarna ersätter resor med olika summor beroende på hur långt man har till mötet. De med mer än 30 mil får öven ersättning för boende. Så Sportfiskarna är beredda att lägga ner mycket pengar på att alla klubbar ska kunna delta i demokratin. Sen att bara ca 80 röster av 425 utnyttjas är väldigt tråkigt men tyvärr inget att göra åt att inte fler tar sin chans och faktiskt bidrar till besluten inom tävlingsfisket. För vill man ha något att säga till om, måste man alltså vara på plats. 

Här nedan kommer mer om motionerna och de utfall som blev.

Motion 3: Som handlade om en höjd insats alternativ avsättning av insatsen på Pimpel SM. Den del som det pratades om skulle gå direkt till landslagskläder vid NM. 
Diskussionerna gick heta och argumenten var både för respektive emot.
Reslutat: Avslag

Motion 4 till 8: Handlade om hur VM-kval i mormyska skall utföras.
Också här blev det en del debatt, och votering kring motionerna.
Resultat: Här blev det bifall på motion 4 och 6 till 8. Motion 5 föll bort då det blev bifall på 4.

Motion 9: Där det låg på förslag att NM skall genomföras under 2 dagar. Lag och Indv var för sig. Inte som idag då bägge tävlingar utförs samtidigt.
Resultat: Tävlingskommitén tar det här vidare för att diskutera med övriga nationer (Finland och Norge)

Motion 10: Förslag om ändringar i klasser och åldrar.
De flesta röster som höjdes var emot denna typ av förändring.
Resultat: Avslag på alla förslag.

Motion 11: Som handlar om antalet deltagare i lag i Pimpel och traditionellt mete på SM och DM.
De flesta ansåg att det var bra att gå från 4 till 3 deltagare, inte minst eftersom att fler klubbar antagligen kan forma klubblag.
Resultat: Bifall, fortsättningsvis är det tremannalag som gäller.

Motion 12: Åldersgränsen för när senior övergår till veteran skall vara densamma i mormyska, mete och pimpel:
Resultat: Bifall

Motion 13: Angående lagsammansättning på damsidan.
Resultat: Avslag, klassindelningen på lagtävlingar blir densamma som idag.

Motion 14 till 16: Om man skall införa maxmått på abborre.
Dagens längsta debatt, omkring 1 timme. De flesta ansåg att avsikten med mortionerna är positiv men att den är svår att genomföra effektiv i praktiken utan att ex skada fiskens ögon vid kyla. Men bra att diskussionerna hur vi använder våra vatten uppmärksammans.
Resultat: Avslag

Motion 17-20: Skall elborrar få användas?
Resultat: Bifall på motion 17, elborrar får nu användas fritt av deltagare över 70 år på SM och DM

Motion 22: Om Öppet SM
Också relativt lång debatt, inte minst eftersom att vi ser allt minladre vintrar där distikt inte kan genomföra sina kvaltävlingar.Idag finns en avsaknad av tydliga besked gällande regler i sådana fall.
Resultat: Avslag men tävlingskommitén skall senast den 31 januari lämna tydliga besked om vad som händer när disterikt inte kan genomföra SM-kval.

Motiona 21, 23 till 25: Om antagningsprocent vid kval från DM till SM i trad mete och Pimpel.
Resultat: Bifall på motion 24-25. I senior och veteranklasserna så är den nya kvalifikationsprocenten 25% istället för tidigare 15%. I övrigt så behålls tidigare regler.
25% gäller också för lag, där det tidigare har vart 1 lag av 6.

Motion 26: Om förbud av mobiltelefon och GPS i tävlingssyfte.
Stor majoritet var emot motionen i debatten.
Resultat: Avslag, telefon och GPS får fortsatt användas.

Motion 27: Om vilket ansvar Sportfiskarna har för enskilda SM-arrangörer.
Resultat: Avslag

Sammanfattningsvis så blev det en del förändringar och den största för pimpelsportens del är givetvis antalet deltagare i lag. Där man går ifrån 4 till 3 st. Vissa blir glada då de har svårt att få ihop 4 fiskare i klubben och andra blir ledsna då de måste splittra ett lag som hållit ihop länge. Vilket jag givetvis förstår. Men samtidigt så tror jag att Lag-SM kommer att bli en öppnare tävling med tremannalag än vad det har vart på senare år. Det återstår att se hur de nya reglerna kommer att påverka. 

Till er som är missnöjda med något av besluten så är det ett nytt möte om två år. Så börja fila på era motioner nu och delta sedan på tävlingsmötet.

Nedan kan ni se tre profiler från mötet sammanfatta dagen.
Film 1. Anssi, tävlingsansvarig Sportfiskarna
Film 2. Erik, grenansvarig pimpel
Film 3. Marino, grenansvarig mormyska.

/Erik

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln